ΣυνεντεύξειςΦίλιππος Κύπριος: Στόχος μου ο Νέιτ Σμίθ και η κορυφή

Φίλιππος Κύπριος: Στόχος μου ο Νέιτ Σμίθ και η κορυφή

Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο
Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο

Πρωταθλητής Ελλάδος στο αγώνισμα του σλάλομ και κάτοχος του Πανελληνίου ρεκόρ με 3/10.25μ. Ευγενής ως προσωπικότητα και χαμηλών τόνων ως άνθρωπος. Το παρουσιαστικό του και η ιδιοσυγκρασία του παραπέμπουν σε έναν νέο με καλά στοιχεία και θετική αύρα. Τα πράγματα αλλάζουν άρδην όμως όταν… εκκινήσει μέσα από το νερό. Ο Πρωταθλητής βγαίνει από μέσα του αυταπόδεικτα. Αδίστακτος καθώς αποδείχτηκε αγωνιστικά, με το “θράσος” ενός απροετοίμαστου αθλητή, κατάφερε ένα ιστορικό ρεκόρ, πέρυσι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στις ΗΠΑ. Πέρασε στον μεγάλο τελικό, αν και απροπόνητος, έκτοτε το όνομα του φιγουράρει στην 11η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Περί του Φίλιππου Κύπριου ο ανωτέρω πρόλογος ενώ στη συνέχεια μπορείτε να απολαύσετε τον ενδιαφέροντα διάλογο που είχε ο ίδιος με τον εκδότη της “Ενημέρωσης ΠελοποννήσουΚώστα Πρώιμο… Ο Έλληνας Πρωταθλητής μιλά για τα στόχους του που σίγουρα στο μέλλον θα μας εκπλήξουν ευχάριστα…

Κώστας Πρώιμος: Ήταν ένα φυσικό επακόλουθο να ασχοληθείς σε επίπεδο πρωταθλητισμού με το θαλάσσιο σκι; Λόγω του περιβάλλοντος στο “Δρεπάνι” που γεννήθηκες και μεγάλωσες;

Φίλιππος Κύπριος: Σίγουρα έπαιξε καθοριστικό ρόλο, αλλά δεν ήταν και απαραίτητο ότι θα ασχοληθώ αν λάβουμε υπόψην ότι τα αδέρφια μου που μεγάλωσαν στον ίδιο χώρο δεν ασχολήθηκαν.

Είχες συγκεκριμένα κίνητρα;

Φίλιππος Κύπριος: Από μόνος μου, αποφάσισα στα δεκαπέντε μου ότι θέλω να αφοσιωθώ στο σλάλομ και να φτάσω σε υψηλό επίπεδο. Σίγουρα ρόλο παίζει και το “δέσιμο” που έχω με τον Πόρο.

► Φίλιππε ποιος σε προπονεί;
Φίλιππος Κύπριος: Προπονήσεις κάνω με τον πατέρα μου, μας βοηθά πολύ σε διάφορα ζητήματα και ένας θρύλος και παλιός παγκόσμιος πρωταθλητής του σκι ο Kρις Λαπόιντ.

Οι γονείς σου προφανώς ενθουσιάστηκαν με την απόφαση σου…

Φίλιππος Κύπριος: Σίγουρα, δεδομένου ότι και οι δύο είναι επαγγελματίες στο χώρο, όλοι οι γονείς στη θέση τους νομίζω ότι ενθουσιάζονται με τέτοιες αποφάσεις…

Πότε ντεμπουτάρισες αγωνιστικά; Τι θυμάσαι; Πως τα πήγες;

Φίλιππος Κύπριος: Στη λίμνη του Καϊάφα, σε έναν αγώνα, ήμουν δέκα ετών, θυμάμαι ότι είχα άγχος γιατί ήθελα να τα πάω πολύ καλά, έκανα δύο μπάλες στα 55χλμ..

Ποιά ήταν για σένα η μεγαλύτερη αγωνιστική πρόκληση μέχρι σήμερα;

Φίλιππος Κύπριος: Η συμμετοχή μου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πέρισυ στις ΗΠΑ. Πέρασα στον τελικό και κατετάγη τελικά 11ος. Δεν ήμουν προετοιμασμένος για τα δεδομένα αυτής της κορυφαίας διοργάνωσης. Έκανα λάθη και δεν πλασαρίστηκα ψηλότερα στην κατάταξη. Θεωρητικός μου στόχος ήταν ένα μετάλλιο…

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι πρώτη φορά στην ιστορία του Ελληνικού θαλασσίου σκι Έλληνας αθλητής καταφέρνει να περάσει στο τελικό του σλάλομ σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα open….

Φίλιππος Κύπριος: Ναι, ήταν μια αρχή…

Μου αρέσει όπως το θέτεις…. Εσύ εξεπλάγης που κατάφερες κάτι ιστορικό; δεδομένου ότι δεν ήσουν προετοιμασμένος;

Φίλιππος Κύπριος: Όχι. Ήμουν αποφασισμένος να περάσω στον τελικό και τα κατάφερα. Δεν είχα τόσο σκι όσο θα έπρεπε στα πόδια μου. Ο ανταγωνισμός σε κορυφαία επίπεδα είναι αμείλικτος… Αποκόμισα όμως μια σημαντική εμπειρία, την επεξεργάζομαι, πιστεύω ότι στο άμεσο μέλλον θα με βοηθήσει…

Αν και βρίσκεσαι σε νεαρή ηλικία εκτιμάσαι ήδη ως ένας φτασμένος αθλητής. Ωστόσο ποιές είναι οι προσωπικές σου αγωνιστικές βλέψεις;

Φίλιππος Κύπριος: Ο στόχος μου είναι ο Νέιτ Σμιθ, ο οποίος είναι το νο1 στον κόσμο. Όλη μου η καθημερινότητα προσηλώνεται σε αυτή την επιδίωξη. Με γυμναστική, προπόνηση, διατροφή και αυτοσυγκέντρωση. Σαφέστατα είναι μια δύσκολη αποστολή όμως αυτό θέλω, να πατήσω στην κορυφή.

Γιατί το σκι είναι τόσο εθιστικό, τουλάχιστον όσοι έχουν κάνει σε αγωνιστικό επίπεδο το επιβεβαιώνουν απολύτως μέσα από τις θετικές ψυχολογικές επιπτώσεις του…

Φίλιππος Κύπριος: Καταρχάς είναι οι μεγάλες- στιγμιαίες δόσεις αδρεναλίνης που “απελευθερώνει” ο εγκέφαλος λόγω της φύσης του αθλήματος, και αναφέρομαι στις τρομερές και απότομες επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις που υφίσταται το σώμα, σε συνδυασμό με την ένταση και το νερό…Το αγωνιστικό σκι, μέσα στον στίβο, είναι ακόμη και σε χαμηλότερα επίπεδα πάντα μετρήσιμο, με στόχους που έχουν να κάνουν με τις μπάλες και την ταχύτητα. Πάντα έχεις έναν νέο σκοπό ανεξάρτητα από το αγωνιστικό επίπεδο που βρίσκεσαι. Τι έκανα, που μπορώ να φτάσω, μέρα- με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο… Η πρόοδος είναι μετρήσιμη κάθε φορά που βουτάς στο νερό για να ξεκινήσεις. Έχει και κάποια κοινά στοιχεία με το γκόλφ, που είναι ένα άθλημα ακριβείας και αυτό, στο οποίο πάντα θα υποπέσεις σε ένα μικρό λάθος, καθώς είναι αδύνατο να τα κάνεις όλα τέλεια, οπότε ξανά κάτι υπάρχει για να διορθώσεις.

Ένας σλαλομίστας είναι δεδομένο πως δεν μπορεί να φτάσει ψηλά μόνο με τη δύναμη. Με το μυαλό μπορείς; ή ο συνδυασμός των δύο είναι προαπαιτούμενο;

Φίλιππος Κύπριος: Το σλάλομ εκ φύσεως είναι ένας συνδυασμός τεχνικής και δύναμης. Ωστόσο η τεχνική κατάρτιση είναι αυτή που κάνει τη διαφορά και μπορεί να σε φτάσει ψηλά. Αν πάρουμε ως δεδομένο ότι ένας αθλητής είναι σε καλή σωματική κατάσταση αλλά διαθέτει και υψηλή τεχνική τότε έχει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να πρωταγωνιστήσει. Από μόνη της η δύναμη μπορεί περιστασιακά να οδηγήσει σε κάποια αποτελέσματα ειδικά αν συνοδεύεται από αρκετή προπόνηση όμως δεν θα σου διασφαλίσει σταθερότητα. Δηλαδή χωρίς τεχνική δεν μπορείς να πας πολύ μακριά… Αν μιλάμε για αγώνες κυρίως υψηλού επιπέδου, πέραν της τεχνικής ίσως σημαντικότερο ρόλο παίζει ο παράγοντας Ψυχολογία. Γιαυτό και διαπιστώνουμε πολλές φορές σοβαρές αποκλίσεις αποτελεσμάτων αθλητών σε προπονήσεις και αγώνες. Ουκ ολίγες φορές δεν έχει κερδίσει ο τυπικά καλύτερος σε έναν αγώνα αλλά ο πιο “ψυχωμένος… Συνεπώς, τεχνική, ψυχολογία και δύναμη. Αυτά τα στοιχεία διέπουν όσους επιδίδονται με αξιώσεις σε υψηλό επίπεδο.

Το σκι νερού είναι ένα άθλημα που επηρεάζεται σημαντικά πολλές φορές από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν…

Φίλιππος Κύπριος: Σίγουρα δυσχεραίνει τις προσπάθειες σε έναν αγώνα αν επικρατούν μέτριας εντάσεως άνεμοι, καθώς έχεις να κάνεις με την επιφάνεια του υγρού στοιχείου. Από την άλλη σε έναν τελικό που έχουν περάσει και αγωνίζονται το πολύ δέκα σλαλομίστες και απαιτούνται σαράντα- πενήντα λεπτά για την ολοκλήρωσή του, το πιθανότερο είναι πως όλοι θα αγωνιστούν με τις ίδιες καιρικές συνθήκες. Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις…

Εσύ προσωπικά προτιμάς οι προσπάθειες σου να συνοδεύονται και από λίγο αεράκι ή επιλέγεις όσο το δυνατόν συνθήκες νηνεμίας στον στίβο;

Φίλιππος Κύπριος: Για να είμαι ειλικρινής προτιμώ το αεράκι, επιδιώκω μάλιστα να προπονούμαι ακόμη και με κακές συνθήκες, γιατί σε έναν αγώνα δεν ξέρεις ποτέ τι θα συναντήσεις και εννοώ τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν, Θέλω να είναι δύσκολα οπότε να είμαι κατάλληλα προετοιμασμένος για τα χειρότερα σε μια αναμέτρηση. Στα περισσότερα μέρη που γίνονται μεγάλοι αγώνες δεν είναι λίγες οι στιγμές που φυσάει και μάλιστα αρκετά… Εντάξει με τις θύελλες δυσκολεύει λίγο η κατάσταση, τότε σταματάω…

Φίλιππε τι λείπει σήμερα από το Ελληνικό θαλάσσιο σκι; Μέσα από τη δική σου οπτική;

Φίλιππος Κύπριος: Σίγουρα λείπουν τα “φυτώρια” και συνεπώς το νέο αίμα. Θα μπορούσαν να γίνουν πιο οργανωμένες προσπάθειες μέσα από τις ιδιωτικές σχολές και τους Ομίλους προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης χρειάζεται και μια αναβάθμιση της επικοινωνίας και της διαφήμισης του αθλήματος και των αθλητικών του γεγονότων μέσω των social media.Πιστεύω πως τα παραπάνω θα μπορούσαν να συμβάλουν στην διάδοση και την ανάπτυξη του θαλασσίου σκι στη χώρα μας σε μεγάλο βαθμό.

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα