Τάσος Μπροδήμας: «Όλοι προσπαθούν να βρουν λύση για τα σφαγεία, αλλά εμείς οι κτηνοτρόφοι, λύση δεν βλέπουμε».
Χρήστος Παπαμιχαήλ: «Εμείς ζητάμε να ανοίξει το σφαγείο, γιατί έτσι θα μπορούμε να διακινούμε τα ζωντανά μας, εδώ στην Επαρχία μας, προς όφελος κτηνοτρόφων, κρεοπωλών, αλλά και του πελάτη-καταναλωτή»!
Χαράλαμπος Τζάθας: «Θα πρέπει τα σφαγεία να ανοίξουν γρήγορα, γιατί όλοι οι κτηνοτρόφοι ταλαιπωρούμαστε και έχουμε αγανακτήσει».
Νίκος Μπάρδης: «Δεν γίνεται να ξεκινά ο παραγωγός, από το Θερμήσι , ή το Ηλιόκαστρο και να φτάνει στο «Σπαθοβούνι» και στην Τρίπολη».
Κώστας Σπανός: «Θα πρέπει το σφαγείο εάν ανοίξει, να το διαχειριστούν κτηνοτρόφοι και κρεοπώλες και όχι αυτοί που κατά περίσταση, υπεξαιρούσανε το ταμείο του»…
Η παύση της λειτουργίας, της Δημοτικής Επιχείρησης Σφαγείων Κρανιδίου, από τον Φεβρουάριο του 2012, έχει επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις, πρωτίστως στο κλάδο των αγροτοκτηνοτρόφων αλλά και στους περισσότερους κρεοπώλες της Ερμιονίδας. Με την υπάρχουσα κατάσταση οι παραγωγοί είναι όλοι τους υποχρεωμένοι, «να εκδράμουν» σε σφαγεία, που βρίσκονται μακριά από την γεωγραφική ενότητα της Ερμιονίδας. Η «Ενημέρωση Πελοποννήσου», μετά από αίτημα κτηνοτρόφων αλλά και κρεοπωλών, της Επαρχίας Ερμιονίδας, μίλησε μαζί τους. Διαβάστε τι μας είπαν.
Όπως μας δήλωσε, ο Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Διδύμων, κ . Τάσος Μπροδήμας: «Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα, με την μεταφορά των ζώων στο Αρκαδικό, ή στα άλλα σφαγεία! Τούτη την στιγμή, γενικά δεν υπάρχει ζήτηση μεγάλη, από τους κρεοπώλες της Ερμιονίδας, λόγω της κρίσης. Παλιότερα έσφαζαν δέκα -δεκαπέντε ζώα την εβδομάδα, ενώ τώρα, δύο με τρία. Να πηγαίνουμε οι κτηνοτρόφοι αλλά και οι έμποροι με τα ψυγεία τους, τόση απόσταση για δύο τρία κεφάλια, καταλαβαίνετε ότι δεν συμφέρει κανέναν! Η διαδικασία αυτή, είναι πολυέξοδη αλλά και χρονοβόρα. Αυτά τα γνωρίζουν, όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, και ο Δήμος. Όλοι προσπαθούνε να βρούνε λύση αλλά εμείς οι κτηνοτρόφοι, λύση δεν βλέπουμε. Τα Δίδυμα παραμένουν κτηνοτροφική δύναμη στην Αργολίδα, παρά την μείωση σε παραγωγή που παρατηρείται, για διαφόρους λόγους. Θα μπορούσε να ανοίγει το σφαγείο, έστω κάθε δεκαπέντε ημέρες. Να έρχεται ένας υπάλληλος και μια κτηνίατρος, για να εξυπηρετούμαστε. Στην περίοδο υψηλής ζήτησης, ας ανοίγουν τις εγκαταστάσεις, κάθε τρεις -τέσσερις ημέρες. Βέβαια αν πρέπει να εφαρμοστούν νέες προδιαγραφές, για την λειτουργία των σφαγείων, αυτό δεν το ξέρω. Όμως θα σας μιλήσω, σύμφωνα με την απλή και τετράγωνη λογική των παλαιότερων, που για μένα είναι και σοφή. Αυτή την στιγμή έχουμε ένα εργαλείο στα χέρια μας,(τις εγκαταστάσεις του σφαγείου) το οποίο δεν μπορούμε να το δουλέψουμε. Εμείς οι απλοί άνθρωποι, που δεν ξέρουμε από γραφειοκρατία και «τα του νόμου», κάνουμε κάποιες απλές σκέψεις …Όταν δηλαδή δόθηκε από εμάς, η προμελέτη τότε, για το σφαγείο και την πήρανε στα χέρια τους να την μελετήσουνε και να την ολοκληρώσουνε οι ειδικοί, δεν ξέρανε; Δεν την κατοχυρώσανε; Πως δόθηκε η άδεια εκκίνησης του έργου»;
Ο Πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Ερμιονίδας, κ. Χρήστος Παπαμιχαήλ, τοποθετήθηκε επί της ουσίας του θέματος, που αφορά τις αρνητικές συνέπειες στην εμπορία των κρεάτων στην περιοχή: «Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στο κόστος της μεταφοράς των ζωντανών, στα σφαγεία εκτός Ερμιονίδας. Η όλη διαδικασία είναι πολυέξοδη και χρονοβόρα. Τελικά το πρόσθετο κόστος, μεταφέρεται και στον καταναλωτή, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε σε αρκετές περιπτώσεις, εμείς οι κρεοπώλες να είμαστε ανταγωνιστικοί… Όταν πάρουμε ένα προϊόν από «δεύτερο χέρι», δεν επιβαρυνόμαστε και εμείς οι ίδιοι, αλλά και οι πελάτες μας; Εμείς ζητάμε να ανοίξουνε τα σφαγεία στο Κρανίδι για να μπορέσουμε να διακινούμε τα ζωντανά μας, εδώ στην επαρχία προς όφελος και των κτηνοτρόφων και των κρεοπωλών, αλλά και του πελάτη -καταναλωτή».
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Χαράλαμπο Τζάθα, κτηνοτρόφο που δραστηριοποιείται στην περιοχή των Διδύμων, μας είπε τα εξής: «Θα πρέπει τα σφαγεία να ανοίξουν άμεσα, γιατί σχεδόν όλοι οι κτηνοτρόφοι ταλαιπωρούνται. Δεν έχουμε την οικονομική ευχέρεια, να πηγαίνουμε στο Σπαθοβούνι, ή έστω στο Αρκαδικό για να σφάξουμε λίγα κεφάλια. Δεν νομίζω πως θα βρεθεί κάποιος συνάδελφος, να σας πει το αντίθετο. Κατασκευάστηκε ένα σφαγείο, το οποίο έπαψε να λειτουργεί και εμείς οι επαγγελματίες, τραβιόμαστε εδώ και δύο χρόνια σχεδόν, από δω και από κει. Θα πρέπει όλοι οι αρμόδιοι, να δώσουν λύση στο θέμα, γρήγορα.»
Ο Σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Διδύμων και πρώην εκτελών χρέη Προέδρου της ΔΕΣΦΑΚ, κ. Κώστας Σπανός, μιλώντας στην «Ενημέρωση Πελοποννήσου», αναφορικά με το θέμα, δήλωσε: «Θα πρέπει να γίνει κατ’ εξαίρεσιν κάτι, ώστε να επαναλειτουργήσουν τα σφαγεία. Ίσως να χρειάζεται μια Υπουργική απόφαση, γιατί δεν ενσωματώθηκε η ΔΕΣΦΑΚ, στον «Καλλικρατικό» σχεδιασμό. Το σφαγείο θα πρέπει να το διαχειρίζονται, μόνο κτηνοτρόφοι και κρεοπώλες. Αυτοί ξέρουν πώς να λειτουργήσουνε ένα σφαγείο, και όχι οι κατά περίσταση, που μπαίνανε στο παρελθόν και κάποιοι υπεξαιρούσανε το ταμείο του. Ας έχει ο Δήμος την υψηλή εποπτεία, τον έλεγχο. Αυτή την στιγμή με τα σφαγεία κλειστά, ζημιώνονται όλοι , αλλά κυρίως οι κτηνοτρόφοι.»
Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Μπάρδης, ο οποίος διατηρεί κρεοπωλείο στα Δίδυμα, τάσσεται στο πλευρό των κτηνοτρόφων, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με το κλείσιμο της ΔΕΣΦΑΚ, είναι μεγάλα. Οι πρώτοι που την πληρώνουν, είναι οι κτηνοτρόφοι. Πολλοί, είναι σε κακή οικονομική κατάσταση και δεν έχουν την δυνατότητα να δίνουν λεφτά, για την μεταφορά των ζώων, σε άλλα σφαγεία εκτός Ερμιονίδος. Εμείς οι κρεοπώλες, αρκετές φορές αντιμετωπίζουμε ελλείψεις, ακριβώς γιατί δεν πάνε οι κτηνοτρόφοι για λίγα κεφάλια, στο σφαγείο πλέον. Έτσι πολλές φορές έχουμε «κενά», στην εμπορία κρεάτων… Έχουμε ψηφίσει κάποιους ανθρώπους και αυτοί οφείλουν να δίνουν λύσεις, στα προβλήματα. Δεν γίνεται να ξεκίνα ο παραγωγός από το Θερμήσι, ή το Ηλιόκαστρο και να φτάνει στη Νεμέα, στο Σπαθοβούνι, ή στην Τρίπολη και να περιμένει πολλές φορές και μια ολόκληρη ημέρα, να του δώσουν σειρά… Συζητήθηκε πρόσφατα σε Δημοτικό Συμβούλιο, η δημοπράτηση του σφαγείου, έναντι οκτακοσίων ευρώ μηνιαίως … Εγώ αυτό το άκουσα και το θεωρώ γελοίο. Θα πρέπει να συμβιβαστούν και να βάλουν ένα συμβολικό ποσό, ώστε να έρθει κάποιος επαγγελματίας και να ασχοληθεί με το σφαγείο. Πρέπει να ανοίξουν το σφαγείο, ώστε να εξυπηρετηθούμε όλοι μας. Είμαστε τόσες οικογένειες, κτηνοτρόφοι και κρεοπώλες, στην Επαρχία μας! Όλη η βόρεια Ερμιονίδα, είναι κατ’ εξοχήν αγροτοκτηνοτροφική, με περισσότερες από είκοσι χιλιάδες «μανές». Δεν μπορεί να μην έχουμε ένα σφαγείο»!
Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στο Facebook και στο Google News
Ειδήσεις από: Ναύπλιο – Άργος – Ερμιονίδα – Τρίπολη –Κορινθία – Αθλητικά – Άρθρα – Αποκλειστικές Έρευνες και Συνεντεύξεις.