Έρευνα: Κώστας Πρώιμος
Επισκεφτήκαμε πέντε εμπορικές επιχειρήσεις, στην Αρκαδική πρωτεύουσα και συνομιλήσαμε, με τους εκπροσώπους τους. Τα όσα μας παρέθεσαν, καταγράφουν την πραγματικότητα των μικρών εμπορικών καταστημάτων, που δραστηριοποιούνται στην Περιφερειακή Ενότητα της Αρκαδίας. Διαβάστε περιληπτικά (και αναλυτικά) τι μας είπαν!
Γιούλα Τσιμικλή: (Ατμόσφαιρα ποιότητας)
«Δραστηριοποιούμαστε στην Τρίπολη ως επιχείρηση, επί 24 συναπτά έτη. Από το 2010 άρχισε να γίνεται στα ταμεία μας, αισθητή η διαφορά… Το 2010 παρουσιάστηκε πτώση της τάξεως του 20% και το 2011 αλλά 10-15%… Από το 2012 που έφτασε το 40-50% σταματήσαμε να την μετράμε… Έχουμε απογοητευτεί…
Βασίλης Ασβός: (Χρώματα σιδηρικά -είδη υγιεινής)
«Εδώ και σαράντα χρόνια, λειτουργώ την επιχείρησή μου στην Τρίπολη. Πουλάω είδη υγιεινής, χρώματα και άλλα προϊόντα συνυφασμένα με τον κλάδο της οικοδομής… Κανείς στο χώρο δεν περίμενε τέτοιο πισωγύρισμα… Η οικοδομή στην Τρίπολη, έχει νεκρώσει…. Ο χειμώνας εφέτος στην Τρίπολη, θα είναι δύσκολος».
Νίκος Μοσχόπουλος: (Ανθοπωλείο «Μιμόζα»)
Το ανθοπωλείο υπάρχει στην Τρίπολη, από το 1970. Ακόμη και στις γιορτές και τις ειδικές περιστάσεις, παρατηρείται αισθητή μείωση στην κίνηση…. Εκτιμώ πως ευχής έργον θα ήταν να πούμε εφέτος ότι σταθεροποιηθήκαμε…. Ας μην έχουμε αυταπάτες… Κάθε πέρσι και καλύτερα».
Δημήτρης Αποστολόπουλος: (παιδικά ρούχα):
«Άνοιξη πριν ένα μήνα, εδώ στην Τρίπολη. Δύσκολα είναι τα πράγματα… Αλλά δεν θα το βάλω κάτω… Πιστεύω πως παρά τις αντιξοότητες, με το πείσμα μου, θα τα καταφέρω…
Γιώργος Γκολέμης: (Κατάστημα οπτικών)
Μπαίνουμε στο δέκατο χρόνο λειτουργίας του καταστήματος, στην Πόλη της Τρίπολης. Έχουν εξαφανιστεί οι μεσαίοι καταναλωτές… Υπάρχουν άνθρωποι, που έχουν λεφτά και θέλουν να αποκτήσουν κάτι πολύ ακριβό, χωρίς να «κολλάνε» στην τιμή, και η κατηγορία χαμηλής αγοραστικής δύναμης, που διευρύνθηκε από την εξαφάνιση των «μεσαίων» …
Διαβάστε τι μας είπαν, αναλυτικότερα:
Γιούλα Τσιμικλή: (Ατμόσφαιρα ποιότητας)
«Δραστηριοποιούμαστε στην Τρίπολη ως επιχείρηση, επί 24 συναπτά έτη. Δουλεύουμε μαζί, με τον άντρα μου. Το 2008 και το ’09 δεν είχαμε πολυκαταλάβει την κρίση. Ήταν περισσότερο ψυχολογικό το θέμα. Από το 2010 άρχισε να γίνεται στα ταμεία μας, αισθητή η διαφορά… Το 2010 παρουσιάστηκε πτώση της τάξεως του 20% και το 2011 αλλά 10-15%… Από το 2012 που έφτασε το 40-50% σταματήσαμε να την μετράμε… Έχουμε απογοητευτεί… Παρά τον δύσκολο χειμώνα, που έχει η πόλη μας και το γεγονός ότι τα είδη μας, (χαλιά, μοκέτες) συσχετίζονται άμεσα με αυτές, παρατηρείται μια μεγάλη πτώση στην ζήτησή τους. Ο κόσμος θέλει να βρει κάτι φθηνό για να ζεσταθεί… Δεν θα κοιτάξουν την ποιότητα και την σύνθεση των υλικών… Προσπαθούν να συμβιβάσουν την αισθητική με την τιμή… Βεβαία, όταν αυτό παρατηρείται στα είδη διατροφής, πόσο μάλλον στα δικά μας….
Όσο για την προηγούμενη Κυριακή, όχι δεν ανοίξαμε. Είμαι μητέρα με τρία παιδιά και την ημέρα αυτή θέλω να την αφιερώνω σε αυτά και την οικογένεια μου… Δεν είναι ανθρώπινο για τις μικρές επιχειρήσεις, των οποίων οι ιδιοκτήτες, είναι έξι ημέρες την εβδομάδα στο πόδι, μέσα στα καταστήματά τους, να υποχρεωθούν στο ίδιο μοτίβο και την εβδόμη ημέρα! Το μέτρο των Ανοικτών Κυριακών καθ΄ όλη την διάρκεια του χρόνου, αποτελεί τον «Δούρειο Ίππο», για την επικυριαρχία των μεγάλων καταστημάτων και της ολιγόωρης απασχόλησης…»
Βασίλης Ασβός: (Χρώματα σιδηρικά -είδη υγιεινής)
«Εδώ και σαράντα χρόνια, λειτουργώ την επιχείρησή μου στην Τρίπολη. Πουλάω είδη υγιεινής, χρώματα και άλλα προϊόντα συνυφασμένα με τον κλάδο της οικοδομής… Κανείς στο χώρο δεν περίμενε τέτοιο πισωγύρισμα… Η οικοδομή στην Τρίπολη, έχει νεκρώσει…. Αναλογιστείτε ότι τα τελευταία τρία χρόνια η οικοδομή, στην περιοχή μας έχει 100% πτώση…. Δεν «κουνιέται φύλλο». Τα μέτρα που έχουν πάρει είναι αποτρεπτικά και ουδείς διακινδυνεύει να ρίξει χρήματα, στην κατασκευή… Δεν υπάρχει μέλλον. Δυστυχώς δύσκολα αποφασίζει κάποιος, να κάνει έστω μια μικρή ανακαίνιση στο διαμέρισμα του, με όλα αυτά τα «φορομπηχτικά» μέτρα, τα οποία έχουν ισοπεδώσει, την αγοραστική δύναμη του κόσμου… Ο χειμώνας εφέτος στην Τρίπολη, θα είναι δύσκολος».
Νίκος Μοσχόπουλος: (Ανθοπωλείο «Μιμόζα»)
Το ανθοπωλείο υπάρχει στην Τρίπολη, από το 1970. Έχει μειωθεί η ζήτηση και στο λουλούδι, λόγω των γνωστών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, ο κόσμος… Δεν είναι είδος πρώτης ανάγκης… Ακόμη και στις γιορτές και τις ειδικές περιστάσεις, παρατηρείται αισθητή μείωση στην κίνηση…. Εκτιμώ, πως δεν μας επηρεάζει πολύ, η εφαρμογή του νέου μέτρου, των ανοικτών Κυριακών γιατί τα ανθοπωλεία λειτουργούσαν ανέκαθεν τις αργίες, …. Βέβαια όταν όλα τα μαγαζιά, είναι ανοικτά παρατηρείται μια κινητικότητα και ίσως κάποιοι καταναλωτές, που έχουν βγει για στοχευμένες αγορές, να μπουν στην διαδικασία να πάρουν και μια ανθοδέσμη ή μια γλάστρα… Καμιά φορά δηλαδή, το «ένα φέρνει το άλλο»… Την περασμένη Κυριακή, δεν άνοιξαν όλα τα εμπορικά της Πόλης… Κυρίως κάποια πολυκαταστήματα και «αλυσίδες»… Πιστεύω πως αυτό το «μέτρο», είναι «κομμένο και ραμμένο» για αυτούς… Εκτιμώ πως ευχής έργον θα ήταν να πούμε εφέτος ότι σταθεροποιηθήκαμε…. Ας μην έχουμε αυταπάτες… Κάθε πέρσι και καλύτερα».
Δημήτρης Αποστολόπουλος: (παιδικά ρούχα):
«Άνοιξη πριν ένα μήνα, εδώ στην Τρίπολη. Δύσκολα είναι τα πράγματα… Αλλά δεν θα το βάλω κάτω…Ο «Τολμών Νικά». Κι τι να έκανα; Να καθόμουνα σπίτι μου, με σταυρωμένα χέρια; Δούλευα σε κομμωτήριο οκτώ χρόνια. Θέλω να συνεχίσω να υπάρχω επαγγελματικά…. Πιστεύω πως παρά τις αντιξοότητες, με το πείσμα μου, θα τα καταφέρω… Οι γονείς εξακολουθούν να δίνουν προτεραιότητα στην ένδυση των παιδιών, αλλά κάνουν λεπτομερή έρευνα αγοράς, για το οικονομικό… Και βεβαίως αγοράζουν τα απολύτως αναγκαία είδη ένδυσης… Το νέο «μέτρο», δεν νομίζω ότι θα «πιάσει» στην Τρίπολη. Δεν δουλέψανε όσοι ανοίξανε. Όλοι θέλουν να αξιοποιούν τις Κυριακές τους, με άλλους τρόπους …Και εγώ από την πλευρά μου πότε θα δω την οικογένεια μου; Η εβδόμη είναι ημέρα της ανάπαυσης»!
Γιώργος Γκολέμης: (Κατάστημα οπτικών)
Μπαίνουμε στο δέκατο χρόνο λειτουργίας του καταστήματος, στην Πόλη της Τρίπολης. Παρά την πρωτοφανή οικονομική κρίση ο Αρκάς τα μάτια του, τα προσέχει… Ανήκουμε στα παραϊατρικά επαγγέλματα τα οποία δεν έχουν υποστεί ακόμη τις συνέπειες της κατάστασης όπως άλλοι κλάδοι, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η κρίση δεν μας αγγίζει όλους… Το βάρος πλέον πέφτει, στην εκτέλεση των συνταγών, καθότι ο πελάτης δεν ρίχνει το κόστος στους φακούς, (άρα και την ποιότητα) παρά την οικονομική στενότητα…. Εκεί που δεν δίνει πια σημασία, είναι στο κόστος του σκελετού των οπτικών… Επιλέγει πιο φθηνές κατασκευές… Ωστόσο μεγάλη διαφορά εντοπίζεται, στην ζήτηση των γυαλιών ηλίου…. Μπορώ να σας πω ότι η εκτιμούμενη πτώση των πωλήσεων, μέσα στην τελευταία πενταετία, αγγίζει το 50%… Ο κόσμος τα αντιμετωπίζει ως αξεσουάρ, αν και αυτό είναι λάθος. Θα ήθελα να επισημάνω την επικράτηση «των δύο άκρων» και στα είδη μας… Έχουν εξαφανιστεί οι μεσαίοι καταναλωτές… Υπάρχουν άνθρωποι, που έχουν λεφτά και θέλουν να αποκτήσουν κάτι πολύ ακριβό, χωρίς να «κολλάνε» στην τιμή, και η κατηγορία χαμηλής αγοραστικής δύναμης, που διευρύνθηκε από την εξαφάνιση των «μεσαίων» …Η ψαλίδα πλουσίων και φτωχών, έχει «ανοίξει» και αυτό «αποτυπώνεται», στα διαφορετικά δεδομένα, που επικρατούν πλέον, στις πωλήσεις μας. Το νέο « μέτρο» δεν θεωρώ ότι θα αποδώσει, στις μικρές επιχειρήσεις… Προσωπικά δεν άνοιξα την περασμένη Κυριακή, εκ πεποιθήσεως»…
Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στο Facebook και στο Google News
Ειδήσεις από: Ναύπλιο – Άργος – Ερμιονίδα – Τρίπολη –Κορινθία – Αθλητικά – Άρθρα – Αποκλειστικές Έρευνες και Συνεντεύξεις.