Τριπολιτσιώτες: «Μακριά και αγαπημένοι»… από τα οστρακοειδή

Τα συμπεριλαμβάνουν στην διατροφή τους, κάθε Καθαρή Δευτέρα

0

Δεν τα γνωρίζουν, γι αυτό και τηρούν στάση επιφυλακτική… Τα τρώνε  μόνο όπως το έθιμο της Σαρακοστής ορίζει, κάθε Καθαρή Δευτέρα… Και μάλλον αυτό, δεν οφείλεται  στο γεγονός, ότι είναι ορεσίβιοι… Μόνο με τα όστρακα, δεν τα χουν καλά οι Τριπολιτσιώτες… Αντιθέτως, τα ψάρια, όχι μόνο κατέχουν σημαντική θέση στην διατροφή τους, αλλά είναι απαιτητικοί ως προς την ποιότητα τους, ενώ εάν κάποιοι  επιτήδειοι, σκοπεύετε να τους ξεγελάσετε, για την φρεσκάδα των ιχθύων που ενδεχομένως εμπορεύεστε, καλύτερα να το ξεχάσετε, και στην Τρίπολη να μην δοκιμάσετε… Διότι μπορεί να είναι βουνίσιοι, άσχετοι από ψάρια όμως, δεν είναι… Θα σας βάλουν τα γυαλιά, ή θα σας πάρουν με τις πέτρες…

Διαβάστε τι μας είπαν τέσσερις ιδιοκτήτες ιχθυοπωλείων, που δραστηριοποιούνται εκεί ψηλά στην Τρίπολη, για τις προτιμήσεις των κατοίκων της πρωτεύουσας του Μοριά, σχετικά  με τα ψάρια και τα οστρακοειδή…

Βαγγέλης Γκάβας:

«Διατηρώ το ιχθυοπωλείο, εδώ στη οδό Ουάσιγκτον, το οποίο έχω κληρονομήσει, από τον πατέρα μου… Υπάρχουμε πενήντα πέντε χρόνια, στην Τρίπολη, ως επιχείρηση… Οι Τριπολιτσιώτες τρώνε ψάρια και λίγο-πολύ τα συμπεριλαμβάνουν στην διατροφή τους συνήθως, κάθε Σάββατο… ’Έχουν μάθει έτσι, λόγω και της λαϊκής… Μπορεί να είναι ορεσίβιοι, αλλά τα ξεχωρίζουν τα ψάρια και δεν ξεγελιούνται… Συνήθως προτιμούν τα μικρότερα και πιο οικονομικά … Τα οστρακοειδή δεν τα γνωρίζουν και δεν πρόκειται να τα μάθουν… «δεν  το χει» ο Αρκάς, με τα όστρακα…. Στην Τρίπολη  και γενικότερα στην Αρκαδία καταναλώνονται ως επί το πλείστον, τις ημέρες της «Καθαρό-Δευτέρας»…

Αλέξης Παλουμπής:

«Ο Τριπολιτσιώτης καταναλώνει και εκτιμά, τα ψάρια που έχουν ποιότητα… Ελέγχει και τις τιμές και γενικά, είναι προσεχτικός… Δεν έχουμε παράπονο, ως ιχθυοπωλείο κινούμαστε… Οι Αρκάδες γνωρίζουν και τα μεγάλα ψάρια, αλλά λόγω της κρίσης, στρέφονται όπως όλος ο κόσμος, στα πιο οικονομικά…. Όσο για τα οστρακοειδή που με ρωτήσατε, μπορώ να σας πω, με βεβαιότητα πως οι Τριπολιτσιώτες, δεν τα πολυπροτιμούν επειδή δεν τα γνωρίζουν… Βέβαια, το τελευταίο διάστημα, έχουν γίνει πιο δεκτικοί και μας ρωτάνε, δειλά -δειλά για να μάθουν και κάποιοι μας παραγγέλνουν, αλλά για δοκιμή περισσότερο…»

Κυριακούλα Πολίτη:

«Έχω το μαγαζί, εδώ στον «Άγιο Βασίλειο» τα τελευταία δέκα χρόνια… Το τρώνε το ψάρι, οι Τριπολιτσιώτες… Τα τελευταία χρόνια, η ζήτηση λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει μειωθεί… Επιλέγουν τα πιο φθηνά και μικρά ψάρια..Τον γαύρο, την σαρδέλα, τις γόπες… Με τα οστρακοειδή δεν έχουν καλή σχέση… Δεν τα ξέρουν και δεν τα προτιμούν… Και γι αυτό, τα εμπορευόμαστε, μόνο την εβδομάδα, που αρχίζει η Σαρακοστή …Έτσι για να δείξω, ότι κάτι έφερα»…

Αγγελική Πατρικοβασιλάκου:

«Δραστηριοποιούμαστε στην Τρίπολη, εδώ και δεκατέσσερα χρόνια…  Τα τρώνε τα ψάρια, οι Τριπολιτσιώτες… Έχουν αρχίσει να τα μαθαίνουν και τα προτιμάνε… Εκεί που παρατηρείται επιφυλακτικότητα και δισταγμός, έχει να κάνει με τα οστρακοειδή… Και αυτό συμβαίνει, γιατί δεν τα γνωρίζει ο κόσμος εδώ… Δεν μπορώ να σας πω, ότι υπάρχουν περίοδοι που η δουλειά εδώ στην Τρίπολη, τουλάχιστον στο δικό μας ιχθυοπωλείο, παρουσιάζει αυξομειώσεις… Πουλάμε σταθερά, καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς…»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here