Άμεση συλλογή όλων των αδέσποτων κουταβιών. Γράφεται εύκολα αλλά στην πράξη δεν είναι τόσο εύκολο, βέβαια δεν είναι ακατόρθωτο και εάν υπάρχει η βούληση από τον εκάστοτε δήμο τότε μπορεί να γίνει αρκετά απλό.
Ένα – ένα λοιπόν σε αυτό το βήμα θα ξεκινήσουμε ως έξης, ο Δήμος εκ νόμου έχει κάποιες υποχρεώσεις απέναντι στα αδέσποτα, κάποιοι δήμοι αποκαλούνται αδυναμία να πράξουν αλλά και να συνεργαστούν με τις εκάστοτε ζωοφιλικές οργανώσεις και από την άλλη οι ζωοφιλικές δεν έχουν, επικαλούνται, την οικονομική δυνατότητα και ανθρώπινο δυναμικό για να πράξουν, ασχέτως εάν σε κάποιες περιοχές εδρεύουν περισσότερες από ότι είναι τα αδέσποτα και ασχέτώς ότι κάποιες έχουν στειρώσει περισσότερα ζώα σε νούμερα από ότι τα αδέσποτα που έχουν και εξακολουθούν να έχουν και αστείρωτα. Παράδοξο ε…
Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει μία πανελλήνια ζωοφιλική συντονιστική οργάνωση(ΠΖΣΟ) η οποία να ανοίγει παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα και ο εκάστοτε δήμος να υποχρεούται να συνεργαστεί μαζί της αλλά και να επιβλέπει την λειτουργία της.
Επί παραδείγματι, ας υποθέσουμε ότι ένας δήμος δεν έχει ζωοφιλική και υπάρχουν κάποια άτομα που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν. Τότε να απευθύνονται στην συγκεκριμένη οργάνωση, ή ένωση, ή εταιρεία έτσι ώστε να ξεκινούν το τοπικό παράρτημα. Από την μία ο δήμος θα ετοιμάσει την επιτροπή που ορίζει ο νόμος, με την οποία θα συνεργάζεται και θα ελέγχει το παράρτημα και από την άλλη η ΠΖΣΟ θα οργανώνει, θα εκπαιδεύει και θα ελέγχει και αυτή το κάθε τοπικό παράρτημα. Εφόσον ο δήμος είναι μεγάλος και το νούμερο των αδέσποτων τεράστιοθα μπορούν στον ίδιο δήμο να ανοίξουν και άλλα παραρτήματα που όμως θα συνεργάζονται. Σε δήμους τώρα που υπάρχει ζωοφιλικό σωματείο αυτό να γίνεται ως παράρτημα του ΠΖΣΟ και εφόσον υπάρχουν περισσότερα σωματεία από ένα τότε αυτά θα πρέπει να ελέγχουν από τον δήμο και το κράτος κατά πόσο ασκούν έργο, τα διοικητικά τους μέλη εάν είναι και στην διοίκηση άλλων ΜΚΟ, το οικονομικό τους υπόβαθρο, και τους χώρους που έχουν και εφόσον βρεθούν ατασθαλίες να υποβάλλονται σε ποινές ή και σε συγχωνεύσεις και να γίνονται παραρτήματα της ΠΖΣΟ.
Αυτά για να ξέρουν και αυτοί που δεν είναι στα πράγματα, χοντρικά υπάρχουν ήδη απλά δεν είναι συντονισμένα και οργανωμένα σχεδόν σε κάθε δήμο, και κάνει ο καθένας ότι του κατέβει, συν ότι υπάρχουν ήδη η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και ένα σορό Πανελλήνιες ενώσεις υπέρ των ζωών που κάποιες από αυτές ήδη συνεργάζονται. Αρά εφόσον ήθελαν οι δήμοι και το κράτος θα μπορούν κάλλιστα να οργανωθούν και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Έτσι από εκεί και πέρα άτυπα και για εύλογο χρονικό διάστημα ο εκάστοτε δήμος θα μπορούσε να νοικιάσει, εφόσον δεν έχει ή μέχρι να βρει και να κατασκευάσει, μαζί με την ζωοφιλική δύο μεγάλα κτήρια έστω και μισοτελειωμένα (που λόγο κρίσης σχεδόν σε κάθε περιοχή και δήμο θα βρεις) και με τα στραβά μάτια των περιφερειακών αρχών (που ήδη κάνουν), ξαναλέω για εύλογο χρονικό διάστημα, και το ένα από αυτά να χρησιμοποιηθεί για την τοποθέτηση των κουταβιών και την άμεση υιοθεσία τους. Ξεκινώντας ταυτόχρονα οι δράσεις για την δημιουργία του κοινού χώρου αδέσποτων Δήμου-Παραρτήματος Ζωοφιλικής. Με βασικό σημείο ότι όλα τα αδέσποτα που υπάγονται στον εκάστοτε δήμο θα έχουν Μικροτσίπ στο όνομα της Ζωοφιλική ή/και του δήμου έστω και εάν αυτό μείνει στο σώμα του ζώο για 5 λεπτά (Εννοώ τα άρρωστα ή τραυματισμένα)
Όπως λοιπόν είναι κατανοητό με τον τρόπο αυτό θα γίνουν όλο και πιο ισχυρές η ζωοφιλική σχέση του εκάστοτε δήμου με τα παραρτήματα – ζωοφιλικές, θα υπάρχει καλύτερη και πιο οργανωμένη ενημέρωση του κόσμου, καλύτερη οργάνωση στις υιοθεσίες και πιστεύω ότι έτσι θα αρχίσει και ο κόσμος εκείνος, που αυτή την στιγμή δεν θεωρεί ότι είναι ζωόφιλος, να βοηθάει γιατί πλέον θα βλέπει να παράγεται έργο.