ΆρθραΟι θεσμικές όψεις της κρίσης στο δίκαιο της αποκρατικοποίησης

Οι θεσμικές όψεις της κρίσης στο δίκαιο της αποκρατικοποίησης

Mελέτη του δικηγόρου Γιώργου Γαλανόπουλου στο επιστημονικό περιοδικό «Το Σύνταγμα»

Μόλις κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του περιοδικού «Το Σύνταγμα» από τις εκδόσεις Αντ. N. Σάκκουλα στο οποίο περιλαμβάνεται η μελέτη του δικηγόρου Γιώργου Γαλανόπουλου με τίτλο «Οι θεσμικές όψεις της κρίσης στο δίκαιο της αποκρατικοποίησης».

Στο κείμενο αυτό ο συγγραφέας αναπτύσσει την προβληματική της αλληλεπίδρασης των οικονομικών δεικτών και της αποπαρεμβατικής πολιτικής σε ένα περιβάλλον έντονης δημοσιονομικής κρίσης. Μελετάται, εν πρώτοις, η μεταστροφή του κράτους από την εκούσια εσωστρέφεια στην αναγκαστική – μέσω των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής – εξωστρέφεια. Εν συνεχεία, αποτυπώνεται η αλλαγή της στοχοθεσίας ως προς την αξιοποίηση του προϊόντος της αποκρατικοποίησης το οποίο προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας.

Από την άλλη πλευρά, η επενέργεια των αγορών στη θεσμική ισορροπία όχι μόνο της εθνικής, αλλά προεχόντως της ενωσιακής δικαιοταξίας, θέτει νέες βάσεις ως προς την περιώνυμη ουδετερότητα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος την οποία διακηρύσσει εμφατικά το ευρωπαϊκό δίκαιο. Περαιτέρω, ο συγγραφέας διαπιστώνει την οφειλόμενη στην ίδρυση του ΤΑΙΠΕΔ και της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. νομοτελειακή μετάπτωση του πολιτικού χαρακτήρα των αποκρατικοποιήσεων σε μία αμιγώς τεχνοκρατική λειτουργία.

Παρατηρεί δε πως η παρούσα οικονομική συγκυρία δεν αντιμετωπίστηκε μόνο, όπως ιστορικά επεξηγεί, στη λογική ενός παρεμβατικού – «αγοραφοβικού» κράτους, αλλά ως επί το πλείστον στη ratio της εκπλήρωσης μιας «συναλλακτικής απαίτησης» από την οποία απουσίαζε ωστόσο η αναγκαία νηφαλιότητα και η συνακόλουθη οικονομική ανάλυση μεταξύ κόστους και οφέλους της μίας ή της άλλης επιλογής. Επιπλέον, παραθέτει τη συγκριτική νομολογιακή αντιμετώπιση των ορίων των ιδιωτικοποιήσεων, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της κρίσης, καθώς και την επίδραση του «δικαίου της ανάγκης» στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων.

Τέλος, εκθέτει τη διάκριση της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, ενώ επιχειρηματολογεί ευθέως υπέρ της μετάβασης από το κράτος «πάροχο» στο κράτος «ρυθμιστή», με γνώμονα πάντοτε την αρχή της αποτελεσματικότητας.

Το πλήρες κείμενο είναι διαθέσιμο στο τεύχος 4/2017 του περιοδικού
«Το Σύνταγμα» – Εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα