ΣυνεντεύξειςΛεωνίδας Κουτσογιάννης: «Η χώρα χρειάζεται Εθνική Συνεννόηση»

Λεωνίδας Κουτσογιάννης: «Η χώρα χρειάζεται Εθνική Συνεννόηση»

Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο

Εξελέγη προσφάτως, ως Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του «Κινήματος Αλλαγής» στην Αργολίδα.
Διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο σε τοπικό επίπεδο, συνεισφέροντας στην επικράτηση της Φώφης Γεννηματά και κατά συνέπεια στην εκλογή της στην Προεδρία του ΚΙΝΑΛ.
Ο ανωτέρω πρόλογος, γίνεται για τον Αργείο Οικονομολόγο – Μελετητή κ. Λεωνίδα Κουτσογιάννη, ο οποίος ευγενώς παραχώρησε την ακόλουθη και ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην «Ενημέρωση της Περ. Πελοποννήσου».

ΚΠ: Κύριε Κουτσογιάννη, τι σηματοδοτεί η εκλογή σας, στη θέση του Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής του «Κινήματος Αλλαγής» στην Αργολίδα;
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ: «Εμείς ως Νομαρχιακή Επιτροπή, βάλαμε στο κεφάλι μας ένα μπελά μεν – αισιόδοξου τύπου δε…
Στην νέα μας προσπάθεια θέλουμε όλοι να γίνουν αρωγοί, να βοηθήσουν αλλά και να βοηθηθούν, προκειμένου το «Κίνημα Αλλαγής να λάβει ένα ικανοποιητικό ποσοστό που προσθετικά με των λοιπών περιοχών, θα «αποκρυσταλλώσουν» ένα ισχυρό εκλογικό αποτέλεσμα.»

ΚΠ: Ωστόσο, τα πολιτικά «στραπάτσα» και οι έριδες που αποδόμησαν άγρια τον χώρο της Κεντροαριστεράς, συνεχίζονται. Σαν κάποιοι να μη θέλουν να βάλουν μυαλό… Εσείς, το έχετε βιώσει αυτό το διασπαστικό φαινόμενο, υπό μορφή «τρικλοποδιάς» εν προκειμένω;
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ: Στην Αργολίδα διεξήχθη μια τίμια εκλογική αναμέτρηση. Μπορεί να υπήρξαν διαφωνίες. Όποιος δε θέλει να συμμετάσχει, όταν δεν είναι όλα ιδεατά όπως αυτός υποθέτει, μπορεί να απόσχει…
Το «Κίνημα Αλλαγής» με βάση τις αποφάσεις του Πολιτικού του Συμβουλίου, το οποίο σας υπενθυμίζω ότι απαρτίζεται από τους τέσσερις αρχηγούς των Συνιστωσών Κομμάτων, συν τους κυρίους Ανδρουλάκη και Καμίνη, αποφάσισαν χωρίς αντιρρήσεις ότι οι διαδικασίες και των Νομαρχιακών Επιτροπών θα γίνουν με ένα διττό τρόπο.
Τα μεν μέλη των ανωτέρω Επιτροπών θα είναι διορισμένα κατ΄ αναλογία των Συνιστωσών Κομμάτων και υποψηφίων Αρχηγών, οι δε Γραμματείς θα εκλέγονται μέσα από αυτά τα διορισθέντα άτομα.
Έτσι επράχθη και στην Αργολίδα και νομίζω πως είχαμε ένα λογικό αποτέλεσμα. Επειδή υποθέτω πως υπονοείτε πως υπήρξαν τρικλοποδιές και αν αυτή η τακτική με βρίσκει σύμφωνο, Θα τα δούμε αυτά, μετά από δύο χρόνια, να τελειώσουμε με τις αυτοδιοικητικές εκλογές και θα τα βρούμε όλα».

ΚΠ: Τι προτίθεστε να κάνετε από το δικό σας μετερίζι, ώστε να φέρετε κοντά την Κοινωνία, τους πολίτες, στο χώρο της Κεντροαριστεράς, δεδομένου ότι υπάρχει μια γενική εκτίμηση, ότι ο κόσμος σας έχει «γυρίσει την πλάτη…»
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ: «Είναι πράγματι γεγονός, ότι επειδή ο κόσμος δεν λαμβάνει τη σωστή πληροφόρηση, μας έχει «γυρίσει την πλάτη» και μας έχει αποδώσει ευθύνες συνολικά ως Κίνημα Αλλαγής και μερικά ως ΠΑΣΟΚ, για τα Μνημόνια που ήρθαν στην χώρα μας.
Είναι επιτακτική ανάγκη να γυρίσουμε από χωρίο σε χωρίο, για να ενημερώσουμε τον πολίτη για τα πραγματικά γεγονότα. Όχι να του εκθέσουμε τις απόψεις μας. Αλλά για όλα αυτά που πιστοποιούνται από τις Εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την ΕUROSTAT, από τα ψηφίσματα της Ελληνικής Βουλής, χωρίς να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε κάτι.
Αυτά, να καταφέρουμε να αποκαταστήσουμε στη συνείδηση του κόσμου και μετά ο καθένας ας ψηφίσει κατά βούληση…»

ΚΠ: Εκτιμάτε το ενδεχόμενο μιας Κυβερνητικής Συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ ως πιο πιθανό, συγκριτικά με το αντίστοιχο, δηλαδή την μελλοντική συγκυβέρνηση με την Νέα Δημοκρατία;
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ:«Eμείς αποκλείουμε τις συνεργασίες οι οποίες δεν θα είναι εγγύτερα στις δικές μας Αξίες. Δεν μας ενδιαφέρει καμιά συνεργασία υπό την λογική της συνάθροισης ποσοστών, βουλευτικών εδρών, για να υπάρξει μια Κυβέρνηση.
Εάν συμφωνήσουν όλοι, ότι η χώρα χρειάζεται την Εθνική Συνεννόηση προκειμένου να μεταρρυθμιστεί επί της ουσίας και να αποκτήσει καινούριο Παραγωγικό Μοντέλο, γιατί αυτό είναι το μείζον ζήτημα σήμερα αν και τελικά όλοι το έχουν κατανοήσει, έστω εκ των υστέρων».
Σε διαφορετική περίπτωση, εμείς δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε μαζί τους. Θα φτιάξουμε έναν κοινό προγραμματισμό και αν κάποιος συνταυτιστεί με την ιδέα μπορούμε προφανώς να του παράσχουμε την ανοχή μας. Δεν είναι ανάγκη να κυβερνήσουμε.
Όμως και για την πλάτη μας, είναι εκ των ων ουκ άνευ πως θα έχουμε συμφωνήσει σε ένα νέο δίκαιο Αξιακό Σύστημα που θα συνοδεύεται και θα ενισχύει την εφαρμογή ενός αντίστοιχου Αναπτυξιακού Μοντέλου».

ΚΠ: Εντοπίζονται συνεργασίες προς την κατεύθυνση μιας Συνεννόησης με εθνικό χαρακτήρα, εν μέσω όλων αυτών των αρνητικών διεθνών συγκυριών και των ραγδαίων γεωπολιτικών εξελίξεων που απειλούν και τη χώρα μας;
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ: «Εδώ ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια ελληνική ιδιοπάθεια… Ενώ όλοι οι λαοί, σε κάποια εθνικά θέματα, ή άλλα ιδιαζούσης μορφής, έχουν μια κοινή αντιμετώπιση, όπως πχ οι χώρες του Νότου που εξήλθαν της κρίσης με ένα μνημόνιο.
Εμείς είμαστε στο τρίτο, με «ουρά» τέταρτου και με υποχρεώσεις που πιθανότατα θα δοκιμάζουν κοινωνικά και οικονομικά δύο ολόκληρες γενιές.
Δεν είμαστε σε θέση όμως ακόμη και αυτή την ύστατη ώρα, να συμφωνήσουμε στα αυτονόητα: Ότι ο «πελατειασμός» δεν πρέπει να έχει μέλλον».

ΚΠ: Πως «ξεριζώνεται» όμως από μια ολόκληρη κοινωνία η νοοτροπία του φαύλου κύκλου, αυτού της ανακύκλωσης χρεών και της αυξημένης διάθεσης για… αντιπαραγωγικότητα;
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ: «Με τις μεταρρυθμίσεις και μόνο! Σας θυμίζω ότι η πρώτη σημαντική μεταρρύθμιση που έγινε από το ΠΑΣΟΚ ήταν η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Αυτή η μεταρρύθμιση δεν προέκυψε μέσω Μνημονιακών υποχρεώσεων, αλλά μέσα από τη διαβούλευση που προκάλεσε το ΠΑΣΟΚ τον Ιανουάριο του 2010, με όλους τους εμπλεκόμενους Κοινωνικούς Φορείς, προκειμένου να επεξεργαστούν ένα πιο διάφανο και δίκαιο τρόπο λειτουργίας τους πανταχόθεν βαλλόμενου Εθνικού Συστήματος Υγείας. Συνάντησε σθεναρές αντιστάσεις τότε και από την Νέα Δημοκρατία, η οποία αποκαλύφθηκε ότι είχε υπέρ – τριπλασιάσει την υγειονομικές δαπάνες εις βάρος των πολιτών.»

ΚΠ: Τελικά με όλα αυτά το ΚΙΝΑΛ έχει μέλλον; Γιατί κάποιοι αντιμετωπίζουν την πολιτική του προοπτική με πάσα επιφυλακτικότητα…
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ: «Είναι ορισμένοι που χαράσσουν τις προσωπικές τους Στρατηγικές.
Αυτό δεν έγκειται μιας ιδιοπάθειας του ΚΙΝΑΛ. Είναι μια ανθρώπινης φύσεως ιδιοπάθεια. Όσον αφορά στους πολίτες, εμείς είμαστε αυτοί που οφείλουμε να τους πείσουμε. Αν δεν τα καταφέρουμε, είτε γιατί δεν έχουμε πρόσβαση στα Μέσα Ενημέρωσης, γιατί όπως ξέρετε όλα αυτά τα χρόνια στα Κεντρικά κανάλια η παρουσία μας είναι σχεδόν μηδαμινή, είτε γιατί δεν κινηθήκαμε ορθά, τότε η ευθύνη θα βαρύνει μόνο εμάς.»

Ακολουθήστε και διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google news
– Στη σελίδα μας στο Facebook
– Στην ομάδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα