ΆρθραΧοροθεραπεία με την Πρωτόγονη Έκφραση

Χοροθεραπεία με την Πρωτόγονη Έκφραση

Της Ειρήνης Λάμπρου*

Η πρωτόγονη Έκφραση είναι μια χοροθεραπευτική τεχνική που εμπνέεται από κινησιολογικά αρχέτυπα παρμένα απ όλες τις φυλές του κόσμου. Με την επανάληψη τους ξυπνάει το Ασυνείδητο και ο άνθρωπος πάει πίσω στις ρίζες του. Προκειται για μια δυναμική και απλή δραστηριότητα που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες,κινητικές ικανότητες και ψυχικές καταστάσεις. Τα δομικά της στοιχεία είναι η ομάδα, ο ρυθμός, τα κρουστά, η ορθια στάση, η χρήση της φωνής, οι συμμετρικές κινήσεις,η επανάληψη, το παιχνίδι, η τελετουργία, η ελεγχόμενη έκσταση.

Την τεχνική αυτή επεξεργάστηκε θεωρητικά και πρακτικά η Γαλλίδα βιολόγος, ψυχολόγος, ψυχαναλυτρια France Schott-Billmann μέσα από μια διεπιστημονική προσέγγιση(βιολογία,γενετική,ηθολογία,ψυχολογία,ψυχανάλυση,παλαιολογία,κοινωνιολογία,εθνολογία,ανθρωπολογία του σωματος και του χορού) και παρέδωσε ένα μοντέλο προσαρμοσμένο στα δυτικά δεδομένα.
Οι κινήσεις που προτείνονται είναι κοινές και προσιτές για όλη την ομάδα, εμπνευσμένες από την παγκόσμια μυθολογία, από εικόνες και στοιχεία της φύσης, την παράδοση και την καθημερινότητα.

Μέσα σε ένα ευχάριστο και ασφαλές κλίμα, μέσα από το παιχνίδι ο κάθε συμμετέχοντας έχει τη δυνατότητα να ξεκινήσει έναν διάλογο με την κίνηση, να αρχίσει να προσδίδει το δικό του νόημα, διοχετεύοντας σκέψεις, συναισθήματα και επιθυμίες μέσα σε καλλιτεχνικά σχήματα που τον εκφράζουν στο σήμερα και τον οδηγούν στην «κάθαρση».
Η Πρωτόγονη Έκφραση εναρμονίζει σώμα και νου, εκφορτίζει μυϊκές εντάσεις και άγχος, αναδύει όλη τη ζωτική ορμή του ανθρώπου, τη φυσικότητα στην κίνηση και την έκφραση νοήματος, μέσα στα πλαίσια μιας ευχάριστης συλλογικής δημιουργίας μέσα στην ομάδα.

Δομή μαθήματος:

Το μάθημα διαρκεί 1 ώρα και 30 λεπτά. Ξεκινάει με ένα καλό ζέσταμα σώματος, φωνής και εξοικείωσης μεταξύ των μελών της ομάδας. Συνεχίζει με μια σειρά ασκήσεων όπου μέσα από απλά κινητικά μοτίβα που προτείνονται από τον συντονιστή, ξεδιπλώνεται κάθε φορά μια διαφορετική ιστορία ή ένας μύθος και δουλεύεται σταδιακά ολόκληρο το σώμα. Στο τέλος, αφιερώνεται χρόνος για ομαδικές ασκήσεις ή αυτοσχεδιασμό και αποθεραπεία. Το μάθημα συνοδεύεται από ζωντανή μουσική (κρουστά).
Δεν απαιτείται απαραίτητα προηγούμενη εμπειρία στο χορό.
Η Πρωτόγονη Έκφραση μέσω της δουλειάς που γίνεται πάνω στον πρωταρχικό παλμό, την κίνηση, τη φωνή και την ομάδα, δίνει χώρο τόσο σε άτομα που δεν έχουν ξανά ασχοληθεί με το χορό ώστε να χτίσουν μια καλή επαφή με το σώμα, το χώρο, το χρόνο και την καλλιτεχνική έκφραση, όσο και σε επαγγελματίες καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται να διερευνήσουν την κίνηση στην πρωτογενή της μορφή και να διευρύνουν τα εκφραστικά τους μέσα.

* •Γυμνάστρια ΤΕΦΑΑ κ Aerobic-Fitness instructor
από το 2003
•Πτυχίο στη Χοροθεραπεια στο ανοιχτό Πανεπιστήμιο Αθηνών
•Σπουδές στην Πρωτόγονη Έκφραση–Χοροθεραπεία σε πρόγραμμα συνεργασίας του Association pour le Developpemen de l’ Expression Primitive Paris & του Αtelier Μouvement, Danse, Εxpression, Athens, Greece, με την Prof. France Schott-Billman
•Σπουδές κλασσικού χορού στην σχολή Ραλλού-Μάνου
•Χορογράφος κ δασκάλα χορού με εξειδίκευση σε streetdance
•Κατοχή 1ης θέσης στο διαγωνισμό χορού Free style που διοργάνωσε η NIKE το 2006-07 στην Αθήνα κ εκπροσώπηση της Ελλάδας στην Ολλανδία για τον Ευρωπαϊκο διαγωνισμό ως Nike Women
•Εισηγήτρια σε συνέδρια κ σεμινάρια χορού κ fitness από το 2005 σε Ελλάδα κ εξωτερικό
•Επίσημη καθηγήτρια της ιδιωτικής σχολής εκπαίδευσης Studio One στα διπλώματα Dance k yoga
•Σεμινάρια χορού στη σχολή Juste-Debout στο Παρίσι,σε μια απ τις καλύτερες επαγγελματικές σχολές Hip-Hop παγκοσμίως
•Συμμετοχή σε διαγωνισμούς χορού(1 κ 2 θέση το 2007-08) κ παραστάσεις ως χορογράφος
•Πιστοποιημένη Yoga alliance,yoga prenatal κ yoga kids
•Συντονίστρια σεμιναρίων E.RAIN ενός μαθήματος που συνδέει κίνηση-αυτογνωσία,χορο,θέατρο κ γιογκα
•Ενασχόληση με εναλλακτικές-ενεργειακές θεραπείες:Reiki(3o βαθμό),Aura Soma,Reconnection

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα