Ο απειλούμενος θησαυρός των Διδύμων

0

Γράφουν ο Γιάννης Βεντουρής, φοιτητής του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
και ο Ανδρέας Ντεκμάκ, φοιτητής του Τμήματος Βιοτεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Απρίλιος, όπως κάθε χρόνο η γιορτή της τουλίπας πλησιάζει στο χωριό των Διδύμων Αργολίδος. Μια γιορτή αφιερωμένη στην τόσο εντυπωσιακή όσο και μοναδική Kυματόφυλλη Tουλίπα, γνωστή στον επιστημονικό κόσμο και ως Tulipa undulatifolia.

H τουλίπα αυτή, η οποία πήρε το όνομά της από τον χαρακτηριστικό κυματισμό της περιφέρειας των φύλλων της, μαγνητίζει τον παρατηρητή με το εκτυφλωτικό κόκκινο χρώμα των πετάλων της και την κομψή της παρουσία στα χωράφια της περιοχής. Χάρη στην ανθρώπινη δραστηριότητα όμως η Κυματόφυλλη βρίσκεται υπό απειλή, εξασφαλίζοντας μάλιστα τη θέση της στο Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων των Σπάνιων και Απειλούμενων Φυτών της Ελλάδος. Αξίζει να σημειωθεί επιπλέον  πως το οροπέδιο των Διδύμων συνιστά σημαντικό κέντρο εξάπλωσης του είδους.

Η αναπαραγωγή βασίζεται στην διαίρεση του βολβού καθώς και στην παραγωγή σπόρου μετά από γονιμοποίηση των ανθέων της. Η κοπή μέρους ή ολόκληρου του βλαστού κατά τη συλλογή του άνθους τόσο για τις ανάγκες της γιορτής όσο και από απλούς περαστικούς έχει ολέθρια επίδραση στην φυσική αναγέννηση του είδους.  Η αποκοπή των ανθέων αποτρέπει τον σχηματισμό σπόρου και η συνοδευόμενη αποκοπή των φύλλων μειώνει δραματικά την φωτοσύνθεση, διαδικασία η οποία προμηθεύει στο φυτό την απαραίτητη ενέργεια για την διαίρεση του βολβού, προκαλώντας έτσι τον εκφυλισμό του.

Το πρόβλημα εντείνει έτι περαιτέρω η άροση σε μεγάλο βάθος αντί σε μικρότερο, εφ όσον οδηγεί σε διαμελισμό των βολβών ή και στην καταστροφή των στελεχών τους εάν πραγματοποιείται εδαφοκατεργασία κατά τη βλαστική περίοδο του φυτού. Φοβερά επιζήμια επιπλέον θεωρείται και η αλόγιστη χρήση ζιζανιοκτόνων που επιφέρει την νέκρωση και συνεπώς την ολική καταστροφή της τουλίπας. Έτσι καθίσταται επιτακτική η ανάγκη αντιμετώπισης των αιτιών που συνιστούν τροχοπέδη στην αναπαραγωγή της πολύτιμης για τον τόπο μας τουλίπας.

Αν και τυπικά η Κυματόφυλλη τουλίπα των Διδύμων προστατεύεται από το Προεδρικό Διάταγμα 67/ 1981 και συμπεριλαμβάνεται στον παγκόσμιο κατάλογο ειδών που χρήζουν προστασίας του ΟΗΕ, η κατάσταση παραμένει ίδια. Η επιβίωση της τουλίπας βασίζεται επί της ουσίας στην ενεργό δράση των πολιτών, γεγονός που καθιστά την  σωστή ενημέρωση ως αναγκαία πρώτη κίνηση. Παράλληλα ευεργετική επίδραση θα είχε ο περιορισμός της υπερβολής στο κόψιμο των τουλιπών, τόσο κατά τη διεξαγωγή της γιορτής, όσο και από απλούς περαστικούς.

Η δημιουργία ζωνών για την προστασία και ανενόχλητη διαβίωση του φυτού συνιστά ενδεχομένως μια επιπλέον αποτελεσματική λύση. Όσον αφορά τη γεωργική πρακτική, η μεγαλύτερη ζημιά προέρχεται από τη χρήση ζιζανιοκτόνων και επομένως η αποφυγή της εφαρμογής τους σε χωράφια στα οποία συναντάται η τουλίπα θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν. Τέλος η επιλογή μικρότερου βάθους κατά την άροση θα περιορίσει σημαντικά το πρόβλημα του διαμελισμού των βολβών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here