Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2023
ΑργολίδαΤουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου: Υλοποίηση προγράμματος εκπαίδευσης στον χώρο εργασίας για τον κλάδο...

Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου: Υλοποίηση προγράμματος εκπαίδευσης στον χώρο εργασίας για τον κλάδο της φιλοξενίας

Ο τομέας του τουρισμού και της φιλοξενίας αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα της οικονομίας της Ευρώπης και πολύ περισσότερο για τις μεσογειακές χώρες ενώ η επιτυχία του τομέα εξαρτάται από την ποιότητα των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτόν.

Ωστόσο, οι έρευνες δείχνουν ότι ένας σημαντικός αριθμός εποχιακών εργαζομένων στον τομέα της φιλοξενίας δεν διαθέτει ειδική κατάρτιση και εμπειρία στον τομέα του τουρισμού, ενώ οι επενδύσεις σε διαρθρωμένη «ενδοεπιχειρησιακή» κατάρτιση και μάθηση στο χώρο της εργασίας είναι χαμηλές.

Ως απάντηση σε αυτή την έλλειψη, ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου υλοποιεί το πρόγραμμα SeasonReadyΕκπαίδευση στον χώρο εργασίας για εποχιακούς εργαζόμενους στον κλάδο της φιλοξενίαςπου αποσκοπεί στην ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού και βιώσιμου πλαισίου για τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση και κατάρτιση στον τομέα του τουρισμού και συγκεκριμένα στον κλάδο της φιλοξενίας, το οποίο απευθύνεται σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν εποχικό προσωπικό. Το SeasonReady είναι ένα έργο που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus +. Στο έργο συμπράττουν 6 εταίροι από 3 χώρες της ΕΕ (Κροατία, Ιταλία και Ελλάδα).

Ο γενικότερος στόχος του έργου SeasonReady είναι να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα στον τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας ενισχύοντας την παραγωγικότητα, τον επαγγελματισμό και την αποτελεσματικότητα του εποχικού εργατικού δυναμικού μέσω της ανάπτυξης και υλοποίησης ενός προγράμματος εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας σχεδιασμένο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργοδοτών και των εποχιακών εργαζομένων.

Οι συγκεκριμένοι στόχοι του προγράμματος SeasonReady είναι:

  • Η υποστήριξη των επιχειρήσεων για την ανάπτυξη κινητοποιημένων, εξειδικευμένων, αξιόπιστων εργαζομένων με αυτοπεποίθηση,
  • Η ανάπτυξη μιας μεθοδολογίας κατάρτισης βασισμένης στις αρχές μάθησης στον χώρο εργασίας (work-based learning),
  • Η υποστήριξη πιθανών ενδοεπιχειρησιακών εκπαιδευτών
  • Ο εξοπλισμός των εποχικών εργαζομένων με τον σωστό συνδυασμό  δεξιοτήτων, γνώσεων και στάσεων που απαιτούνται για μια δουλειά στον τομέα της φιλοξενίας
  • Η παροχή συστάσεων στους ενδιαφερόμενους φορείς για την περαιτέρω ανάπτυξη μιας βιώσιμης μεθοδολογίας μάθησης στον χώρο εργασίας για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις φιλοξενίας

Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η πρωτογενής έρευνα, η ανάπτυξη μεθοδολογίας της εκπαίδευσης βάσει της εργασίας (WorkBasedLearning), έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι πρώτες ενημερωτικές εκδηλώσεις σε Ελλάδα και Κροατία ενώ έχουν υλοποιηθεί 3 διακρατικές συναντήσεις με την τελευταία να λαμβάνει χώρα στο Λουτράκι Κορινθίας.

Περισσότερες πληροφορίες:  https://www.facebook.com/SeasonReady.ERASMUSwww.seasonready.eu

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα