ΣυνεντεύξειςΆκης Γούτος: «Να μεταβούμε από το Εγώ στο Εμείς»

Άκης Γούτος: «Να μεταβούμε από το Εγώ στο Εμείς»

Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο

Είναι νέος και άφθαρτος, ενώ διαθέτει αναπτυξιακά οράματα και αποφάσισε να ριχτεί στην φωτιά, σε μια νευραλγική κοινωνικό – πολιτική συγκυρία, στο πλευρό του επικεφαλής της ΠΡΟΣΥΕΡ Τάσου Λάμπρου.
Δεν νιώθει περισσότερο Ερμιονίτης λιγότερο Πορτοχελιώτης, ή λίγο παραπάνω Κρανιδιώτης, ενώ πιστεύει ακράδαντα στην καταλυτική συμμετοχή των νέων ανθρώπων για την επίλυση όλων των σημαντικών και διαχρονικών προβλημάτων, που αποτελούν τροχοπέδη στην περαιτέρω ανάπτυξη της Ερμιονίδας.
Ο πρόλογος γίνεται για τον Οικονομολόγο Άκη Γούτο, ο οποίος παραχώρησε στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» την ακόλουθη και άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη, με φόντο τις δημοτικές κάλπες…

ΚΠ: Γιατί τώρα κύριε Γούτο; Ποιοι ήταν οι λόγοι για τους οποίους προφανώς διατηρούσατε επιφυλάξεις, ως προς την ενδεχόμενη ανάμιξη σας στα «Κοινά»;
ΆΚΗΣ ΓΟΥΤΟΣ: «Ενώ ασχολιόμουν πολλές φορές στο παρελθόν με τα κοινά, δεν ήθελα να συμμετέχω ενεργά, εννοώ μέσα από τη μορφή συνδυασμών.
Δεν συμφωνούσα με το σκεπτικό το οποίο διεξάγονταν οι εκλογές, το κατανοούσα αλλά δεν συμφωνούσα. Αυτά τα χρόνια όμως που ζήσαμε και με βάση την καθημερινότητα την οποία βλέπουμε, η πλειονότητα των Ελλήνων ασχολείται με πιο φλέγοντα θέματα, όπως με το να μην έχει κάποιος δουλειά με προοπτικές και δυστυχώς να χρωστάει, οι νέοι άνθρωποι να φεύγουν αναγκαστικά στο εξωτερικό…
Ένας τέτοιος άνθρωπος ήμουν και εγώ, που έπρεπε να προσπαθήσω, να αλλάξω κάποια πράγματα τα οποία θεωρώ ότι δημιουργούσαν περισσότερα προβλήματα παρά έλυναν.
Υπάρχει η απαίτηση για την ανακάλυψη νέων ανθρώπων, με φρέσκιες ιδέες, προτάσεις και δράσεις που θα αντιπαρατεθούν μέσα σε ένα περιβάλλον που παλεύει να διατηρήσει τα κεκτημένα του. Η απαίτηση δεν είναι να θαφτεί καθετί παλιό, αλλά να «παντρευτούν» η γνώση και η εμπειρία με την νεανική ορμή. Να ακουστούν απόψεις και να ξεκινήσουν δράσεις που να δείχνουν πως το «αύριο» γράφεται κοιτάζοντας προς αυτό, όχι με μικροαστική διάθεση, μόνο τι συμβαίνει δίπλα μας, αλλά κυρίως τι μέλλει γενέσθαι…»

ΚΠ: Διαβάσαμε στις πρώτες δημόσιες τοποθετήσεις σας, ότι πρωτίστως θα μεριμνήσετε για την ουσιαστική ενοποίηση όλων των γεωγραφικών διαμερισμάτων του δήμου Ερμιονίδας… Θα μπορούσατε να μας αποδώσετε ενδεικτικά οφέλη για τον τόπο;
ΆΚΗΣ ΓΟΥΤΟΣ: «Η Ερμιονίδα είναι από τις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδος και μπορεί να τα συνδυάσει όλα γιατί έχει όμορφες παραλίες, γραφικά χωριά, πλούσια ιστορία, μοναστήρια και αξιοθέατα που πολλά μέρη μπορούν να ζηλέψουν..
Κάθε γεωγραφικό διαμέρισμα έχει την δίκη του ιστορία και εφόσον όλα αυτά μπουν υπό τη σκέπη μιας ενιαίας επικοινωνιακής πολιτικής συνδέοντας ουσιαστικά ένα αρραγές μέτωπο – μια αλυσίδα, τότε θα μπορέσουν να αναπτυχτούν δραστηριότητες, οι οποίες θα φέρνουν στην περιοχή επισκέπτες με διαφορετικά ενδιαφέροντα, επιμηκύνοντας την τουριστική περίοδο.
Οπότε, για να επιτευχτεί αυτό απαιτείται η συνεργασία μεταξύ των κατοίκων.
Γιατί είναι βέβαιο ότι στο μέλλον θα έρθουν κάποιοι άλλοι να κάνουν πράξη όλα όσα κοσμούν τις καλένδες και εμείς απλώς θα τους κοιτάμε… Πιστεύω στην συνεργασία των ανθρώπων και ότι υπάρχουν άτομα αδρανή, τα οποία μόνο με την στάση μας μπορούμε να τα κινητοποιήσουμε. Με βοήθεια, με αλληλοκατανόηση και αλληλοϋποστήριξη, θα καταφέρουμε την υπέρβαση από το «εγώ» στο «εμείς».

ΚΠ: Το καρκίνωμα που συνήθως βάλει τις μικρές κοινωνίες, δηλαδή τον άκρατο Τοπικισμό με διχαστική προδιάθεση, πως δύναται να τον αντιμετωπίσετε;
ΆΚΗΣ ΓΟΥΤΟΣ: «Αρκεί να καταλάβουν οι περισσότεροι τουλάχιστον, ότι όλοι είμαστε στην ιδία πλευρά. Είμαστε ΕΝΑΣ τόπος και μόνο σαν ένας τόπος μπορούμε να λειτουργήσουμε. Δεν νιώθω περισσότερο Ερμιονίτης, λιγότερο Πορτοχελιώτης, λίγο παραπάνω Κρανιδιώτης.
Χαίρομαι ιδιαίτερα πάντως που αυτό το βλέπω σε μεγάλο κομμάτι συνομηλίκων μου. Πιστεύω ακράδαντα, ότι ο ερχομός στο προσκήνιο περισσοτέρων νέων θα αλλάξει άρδην προς το καλύτερο αυτήν την υπάρχουσα συνθήκη.
Όλα μπορούμε να τα διαχειριστούμε αλλά για να μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε θα πρέπει οι ίδιοι οι πολίτες να έχουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά: Αγάπη για την Ερμιονίδα, ειλικρινή και αληθινό πολιτικό λόγο, έντιμη και ικανή διαχείριση, εργατικότητα, αξιοπρέπεια και ανθρωπιά. Να ζητήσουμε τα αυτονόητα και να καταφέρουμε τα εφικτά».

ΚΠ:Είστε νέος άνθρωπος και προφανώς πολιτικά άφθαρτος… Συναναστρέφεστε ένα μεγάλο τμήμα της τοπικής νεολαίας σας λένε; Επιδοκιμάζουν την κάθοδο σας στις δημοτικές εκλογές; Τι ζητούν από εσάς;
ΆΚΗΣ ΓΟΥΤΟΣ: «Εύχομαι καταρχήν η δική μου κάθοδος μαζί και των υπολοίπων νέων ανθρώπων με οποιαδήποτε παράταξη σε αυτές τις δημοτικές εκλογές, να βάλει έστω ένα μικρό λιθαράκι προς την σωστή κατεύθυνση… που δεν είναι άλλη από την αφύπνιση και εγρήγορση ακόμη περισσοτέρων νέων. Η επιδοκιμασία που εισπράττω από την νεολαία που συναναστρέφομαι είναι μεγάλη αλλά δεν αρκεί αυτό.
Για να το πω απλά δεν αρκεί μόνο η ψήφος της νεολαίας, πρέπει να πείσω όσους περισσότερους γίνεται να κάνουν το παραπάνω βήμα και να βγουν μπροστά. Δεν μας αρμόζει πια η αποχή και η αδιαφορία, να καθόμαστε σαν τηλεοπτικοί σχολιαστές και να παρακολουθούμε τα δρώμενα να εξελίσσονται μπροστά μας.
Γενικά σαν νεολαία, αλλά και σαν κοινωνία ολόκληρη, έχουμε από τους χαμηλότερους δείκτες «αμοιβαίας εμπιστοσύνης» στη Δύση.
Όλοι οι δείκτες συμμετοχής στα κοινά, δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει πολύ χαμηλότερα ποσοστά «ενεργών πολιτών» σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Όλο αυτό είναι πολύ άσχημο για την κοινωνία μας και την εξέλιξη της».

ΚΠ: Σαφώς έχετε αποτυπώσει ένα πολιτικό όραμα, το οποίο αποκρυσταλλώνεται μέσα από τις απόψεις σας… Εκτιμάτε ότι θα σας δοθεί η ευκαιρία αν εκλεγείτε, να υλοποιήσετε τους στόχους σας;
ΆΚΗΣ ΓΟΥΤΟΣ: «Ο σκοπός μου είναι να προσπαθήσω να τους υλοποιήσω, δεν είναι κάτι εύκολο, ούτε λέω ότι μπορεί να γίνει με ένα μαγικό ραβδάκι, αλλά πιστέψτε με δεν είναι κάτι ανέφικτο ούτε ακατόρθωτο. Αν υπάρχει θέληση τότε υπάρχει και τρόπος να γίνουν όλα αυτά που χρειάζονται για να επιτευχτεί ο κοινός σκοπός μας, που δεν είναι άλλος από την αλλαγή, που σημαίνει εξέλιξη. Πρέπει να ξεφύγουμε από την εποχή των μεγάλων υποσχέσεων και των εκθέσεων ιδεών. Πρέπει να μπορούμε να κοιτάμε τον άλλο στα μάτια και την επομένη μέρα, να τον έχουμε πείσει ότι όταν θα έχουμε καταφέρει κάτι, είναι γιατί το παλέψαμε. Αλλά και ακόμα και όταν κάτι δεν καταφέρουμε να το υλοποιήσουμε, το έχουμε παλέψει εξίσου».

*Ο Άκης Γούτος έχει μεταπτυχιακές σπουδές στο Real Estate, στην ΑΣΣΟΕ.

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα