«Παραθέτουμε το β’ μέρος της ενδιαφέρουσας συνέντευξης που παραχώρησε στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ο πρόεδρος του Ναυπλιακού Ιδρύματος Έρευνας «Ιωάννης Καποδίστριας», κ. Κώστας Χελιώτης.
Κ. Πρώιμος: Ποιο εκτιμάτε ως το σημαντικότερο κέρδος που σαφώς απορρέει μέσα από τις δράσεις του Ιδρύματος «Ιωάννης Καποδίστριας»;
ΚΩΣΤΑΣ ΧΕΛΙΩΤΗΣ:«Ασφαλώς την επίτευξη της συστηματικής επαφής και της επίσκεψης των σχολείων… Θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια σε όλους τους εκπαιδευτικούς που χάριν της αγαστής συνεργασίας, έφεραν τη μαθητιούσα νεολαία κοντά στο έργο του μεγάλου Κυβερνήτη, είτε μέσα από εκδηλώσεις, είτε σε εκθέσεις».
Κ. Πρώιμος: Ποια είναι η ειδοποιός διαφορά; Γιατί είναι τελικά τόσο πολύτιμη η συνεισφορά του Ναυπλιακού Ιδρύματος Έρευνας «Ιωάννης Καποδίστριας»;
ΚΩΣΤΑΣ ΧΕΛΙΩΤΗΣ: «Κοιτάξτε, όλοι μπορούμε να τοποθετούμαστε διότι έχουμε ελευθερία λόγου. Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να τα ξέρουμε όλα και δη, γύρω από το πολυδιάστατο έργο του αείμνηστου Καποδίστρια….
Ο κύριος ρόλος του ιδρύματος είναι να ανακαλύψει άγνωστες πτυχές της ιστορίας η οποία είναι συνυφασμένη με τη διαδρομή του Κυβερνήτη πάντα με βάσει τα επιστημονικά κριτήρια, ώστε να διασφαλιστεί η εγκυρότητα των όσων δημοσιοποιούμε… Επίσης, δημιουργούμε μια πολύτιμη παρακαταθήκη της ιστορίας της πόλης, αν αναλογιστείτε πως εύκολα όποιος επιθυμεί δύναται μέσα από την ιστοσελίδα του δήμου Ναυπλιέων, να διαβάσει τα Ναυπλιακά Ανάλεκτα σε ψηφιακή μορφή».
Κ. Πρώιμος: Προφανώς θα συμμετάσχετε και στις εκδηλώσεις της συμπλήρωσης 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης…
ΚΩΣΤΑΣ ΧΕΛΙΩΤΗΣ: «Ακριβώς, θα επιχειρήσουμε σε συνεργασία με αρμοδίους επιστημονικούς φορείς και ερευνητές να αναδείξουμε τον κομβικό πολιτικό και διοικητικό ρόλο του Ναυπλίου ως πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδος, με ψήφισμα και απόφαση της Εθνοσυνελεύσεως, γιατί ξέρετε υπάρχει και αυτή η παραφιλολογία, δηλαδή ποια ήταν τελικά η πρώτη έδρα..
Η πρώτη έδρα καταρχάς υπάρχει εκεί που οι πολίτες μιας χώρας αποφασίζουν την ίδρυση ελεύθερου κράτους. Αναμφισβήτητα προηγείται το ψήφισμα της Τροιζήνας, όμως όταν πλέον το ελληνικό εθνικό κράτος έχει αναγνωριστεί η Εθνοσυνέλευση επέλεξε την πόλη του Ναυπλίου ως πρώτη πρωτεύουσα του. Ο,τι ο Καποδίστριας αντιμετώπισε προβλήματα και μετακινήθηκε προσωρινώς δεν αλλάζει το ιστορικό γεγονός γύρω από το νομικό πλαίσιο του καθορισμού της πρώτης έδρας, της πρώτης πρωτεύουσας της Ελλάδος.
Πιστεύω ότι το διοικητικό συμβούλιο του εν λόγω ιδρύματος, οι συνεργάτες μας, θα καταβάλλουν όλες τις δέουσες προσπάθειες ώστε να αποδώσουμε πιστά τον ευρύτερο ρόλο του Ναυπλίου, προ κατά και μετά τα επαναστατικά χρόνια… Ασφαλώς έχει μεγάλη σημασία πως το ίδρυμα έρευνας «Ιωάννης Καποδίστριας», αντιμετωπίστηκε με σοβαρότητα από τον δήμαρχο Ναυπλιέων κ. Δημήτρη Κωστούρο, δηλαδή η πολιτική που χαράχτηκε δεν είχε να κάνει με την διοργάνωση απλών εκδηλώσεων, γιατί το ζήτημα είναι τι θα μείνει πίσω μετά από κάθε κύκλο εργασιών…»
Κ. Πρώιμος: Ωστόσο, επιτρέψτε μου, να παραθέσω ότι τα αποτελέσματα δεν είναι άμεσα εντυπωσιακά…
ΚΩΣΤΑΣ ΧΕΛΙΩΤΗΣ: «Σίγουρα όχι, εντυπωσιακή μπορεί να χαρακτηριστεί μια εκδήλωση με τη συνοδεία βεγγαλικών, ή μια συναυλία.
Η καταγραφή της ιστορίας, η αποτύπωσή της, η διάδοσή της, είναι μια διαδικασία που δεν μας δίνει ψήφους και δεν γίνεται άμεσα αντιληπτή. Ξέρω όμως και είμαι υπερήφανος γι αυτό, ότι τα τελευταία χρόνια, ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό (εν συγκρίσει με το παρελθόν) παιδιών του Ναυπλίου έμαθαν σημαντικά κομμάτια της τοπικής ιστορίας, τα οποία αποτελούν πια μέρος της συνείδησης τους… Όλα αυτά τα νέα παιδιά, σίγουρα αύριο θα αποδειχτούν καλύτεροι ως δημότες και πολίτες αυτού του τόπου.»
Κ. Πρώιμος: Σαφέστατα αποτιμάται ως συναρπαστική η γνώση άγνωστων ιστορικών πτυχών…
ΚΩΣΤΑΣ ΧΕΛΙΩΤΗΣ: «Όχι μόνο των αγνώστων πτυχών, αλλά και των μη επαρκώς διαδεδομένων… Σας διαβεβαιώνω ότι το «Βενετούς» με το «Ενετούς» δημιουργεί ακόμη και σήμερα σύγχυση… Υπάρχουν συντοπίτες μας που δεν ξέρουν ποιοι είναι οι Ενετοί και από πού μας ήρθαν… Οι Βενετοί, οι Βενετσιάνοι… Το αντιμετωπίσαμε αυτό το φαινόμενο στις εκδηλώσεις μας… Αυτό το «Βήτα» που χάθηκε, η δασεία που «έγινε» Έψιλον…
Άνθρωποι που δεν γνωρίζουν σημαντικά πράγματα. Το ότι υπάρχει ένα κάστρο, δεν λέει τίποτα… Το ζητούμενο είναι να μάθει ο κόσμος τι ενσωματώνει αυτό το κάστρο και ποιο είναι το αποτύπωμά του μέσα στην ιστορία… Εμείς, θα επιχειρήσουμε μέσα από ευρύτερες μελλοντικές συνεργασίες να αναδείξουμε τον διεθνή και καθοριστικό ρόλο που έπαιξε ο Ιωάννης Καποδίστριας ως διαμορφωτής και ουσιαστικός εμπνευστής της αρχιτεκτονικής πολλών ευρωπαϊκών εθνικών κρατών…
Η προσωπικότητα του Κυβερνήτη και το έργο του ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια του Ελλαδικού χώρου, αυτό απέδειξαν και προ ημερών κατά τη διάρκεια των επετειακών εκδηλώσεων προς τιμήν του, οι προσκεκλημένοι Ομιλητές στο Βουλευτικό, οι κκ. Καθηγητές Μεταξάς, Πανούσης και ο Στέλιος Περράκης…
Είναι αποδεκτό πλέον ότι ο Καποδίστριας έλεγε για την εποχή του πράγματα ακατάληπτα…
Τόσο πρωτοποριακά που εάν κάποιος διπλωμάτης ή πολιτικός επιστήμονας του 21 ου αιώνα τον επαναλάμβανε θα νομίζαμε ότι πρόκειται για αντιλήψεις του παρόντος ίσως και του μέλλοντος…
Αυτά έχουμε υποχρέωση και θέλουμε να τα αναδείξουμε…»