ΣυνεντεύξειςΝίκη Σκλαβούνου: Απο το Άργος στη Χαβάη...

Νίκη Σκλαβούνου: Απο το Άργος στη Χαβάη…

Συνέντευξη στον Μηνά Π.

Η Ελλάδα έχει άριστες κλιματολογικές συνθήκες για να ασχοληθείς με το τρέξιμο, την κολύμβηση, ή το ποδήλατο.
Το Άθλημα του Τριάθλου συνδυάζει και τα τρία πιο διαδεδομένα αερόβια σπορ σε διαδοχική σειρά χωρίς διακοπή, δίχως ανάσα, με τον χρόνο να τρέχει και τους αντιπάλους σου να σε κυνηγούν ή να τους κυνηγάς εσύ για να τους προσπεράσεις!
Η Νίκη Σκλαβούνου από το Άργος, βρίσκεται στο Μάουι στην Χαβάη για να αποκομίσει εμπειρίες και να αντιμετωπίσει τα μεγαλύτερα ονόματα του ορεινού Τριάθλου στην κατάκτηση του Παγκόσμιου τίτλου.
Μια διάσημη διαδρομή που περιλαμβάνει 1,5 χιλιόμετρο κολύμπι στην ακτή Fleming, συνεχίζει 31 χιλιόμετρα ορεινή ποδηλασία σε περίπου 1000μ βουνό για να καταλήξει σε 10.5 χιλιόμετρα τρέξιμο μέσα από δάσος και ακτές στην γραμμή του τερματισμού…

Την 17χρονη Αργεία, την διακρίνει «απαράμιλλο πείσμα και δύναμη», όπως έχει δηλώσει ο «ζωντανός» θρύλος του Τριάθλου και προπονητής της, Βασίλης Κρομμύδας.
Η Νίκη Σκλαβούνου σε αποκλειστική συνέντευξη στην «Ενημέρωση της Περιφ. Πελοποννήσου» και στον Μηνά Π. εξιστορεί πως το Τρίαθλο είναι τρόπος ζωής, ενώ μιλά για τους στόχους και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει…

Μηνάς Π: Πόσο ετών είσαι και σε ποιον σύλλογο ανήκεις;
Νίκη Σκλαβούνου:
Είμαι 17 χρονών και ανήκω στο CGS Triathlon Club με προπονητές τον Βασίλη Κρομμύδα και την Ζαρίνα Κόπινα.

Μηνάς Π: Από ποτέ ασχολείσαι με τον αθλητισμό – τριαθλο και ποια είναι η μεγαλύτερη επιτυχία σου;
Νίκη Σκλαβούνου:
Ασχολούμαι με τον αθλητισμό από τα πρώτα χρόνια της ζωής μου. Περίπου στην ηλικία των 3 ετών ξεκίνησα με την εκμάθησης κολύμβησης και μπαλέτου, έκτοτε έχω δοκιμάσει πολλά αθλήματα όπως: βόλεϊ, ποδόσφαιρο, ενόργανη και τένις.
Με το τρίαθλο ασχολούμαι από το καλοκαίρι του 2015. Προηγουμένως δεν είχα κάποια σχέση με τον στίβο, την ποδηλασία ή την κολύμβηση (πέραν της εκμάθησης μέχρι την ηλικία των 7 ετών), οπότε το τρίαθλο ήταν κάτι καινούριο για εμένα.
Μέχρι στιγμής μεγαλύτερη επιτυχία μου θεωρώ την συμμετοχή μου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης Ανοιχτής Θαλάσσης (Ocean Man) στο Ντουμπάι το 2018 καθώς και την κατάκτηση της πρώτης θέσης στην κατηγορία μου στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τριάθλου και Διάθλου.

Μηνάς Π: Ο Στόχος σου στο τριαθλο;
Νίκη Σκλαβούνου
: Στόχος μου στον χώρο του τριάθλου είναι η κατάκτηση θέσης σε Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα.

Μηνάς Π: Υπάρχει κάποιο αγώνισμα στο Τρίαθλο που είναι πιο… δύσκολο, ή πιο εύκολο και γιατί;
Νίκη Σκλαβούνου:
Από τα τρία αγωνίσματα του τριάθλου πιο δύσκολο για εμένα είναι το κολύμπι, διότι δεν είμαι κολυμβήτρια και είναι ένα άθλημα που απαιτεί πολλή καλή τεχνική, διαχείριση ενέργειας και αναπνοής.
Σε έναν αγώνα τριάθλου «εύκολο» δεν θεωρώ κανένα άθλημα, όμως πιο άνετα πιστεύω ότι μου βγαίνει το ποδήλατο.

Μηνάς Π: Όλα αυτά μου ακούγονται βουνό… Έχεις σκεφτεί να αλλάξεις άθλημα;
Νίκη Σκλαβούνου
: Για εμένα, όπως και για κάθε αθλητή πιστεύω, έχουν υπάρξει περίοδοι στη ζωή μου που δεν έχω πολλή όρεξη για προπόνηση είτε εξαιτίας μεγάλου όγκου υποχρεώσεων στο σχολείο, είτε επειδή αισθάνομαι κουρασμένη. Αυτές τις στιγμές σκέφτομαι πολλά, όπως το να κάνω μια παύση για μια εβδομάδα από τις προπονήσεις ή να βάλω έναν καινούριο αγώνα στόχο για να με κινητοποιήσει.
Να αλλάξω άθλημα όμως…όχι! Δεν το σκέφτομαι!

Μηνάς Π: Έχεις μετακομίσει Αθήνα, σου λείπει κάτι από το Αργός;
Νίκη Σκλαβούνου:
Το Σεπτέμβρη του 2018 μετακόμισα Αθήνα για να κάνω το IB Programme στη 2α και 3η λυκείου. Η αλήθεια είναι ότι μου λείπουν πολλά πράγματα από το Άργος στο οποίο μεγάλωσα: οικογένεια, φίλοι, συμμαθητές, συναθλητές, προπονητές, καθηγητές, η καθημερινότητά μου, οι προπονήσεις μου στους δρόμους και γενικότερα η πιο εύκολη και ήσυχη ζωή που έχει κάθε άνθρωπος σε μια πόλη όπως το Άργος.

Μηνάς Π: Επόμενος αγώνας που θα αγωνιστείς;
Νίκη Σκλαβούνου
: Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου θα συμμετέχω στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ορεινού Τριάθλου XTERRA στη Χαβάη. Θα είναι ο πιο μεγάλος και δύσκολος αγώνας μου μέχρι στιγμής.

Μηνάς Π: Έχεις αντιμετωπίσει κάποια δυσκολία εν ώρα αγώνα και τι έκανες;
Νίκη Σκλαβούνου
: Σε έναν αγώνα ορεινού τριάθλου, εξαιτίας απειρίας μου στο mountain bike, έπεσα τέσσερις φορές από το ποδήλατο με αποτέλεσμα να χτυπήσω και εξωτερικά (γρατζουνιές/πληγές) και εσωτερικά (αιματώματα) σε χέρια, πόδια και μέση. Μετά από κάθε μου πτώση σηκωνόμουν κατευθείαν, έριχνα λίγο νερό στις πληγές, έπαιρνα το ποδήλατο και συνέχιζα. Σίγουρα πονούσα πολύ, τόσο που έκλαψα την ώρα του αγώνα, αλλά αν τερμάτιζα πρώτη στην κατηγορία μου θα έπαιρνα την πρόκριση για το Παγκόσμιο στη Χαβάη, οπότε δεν υπήρχε περίπτωση να μην τερματίσω. Έστω και περπατώντας. Σκεφτόμουν την οικογένειά μου, τους προπονητές μου και τους φίλους μου που με περίμεναν στη γραμμή τερματισμού και ήθελα να φτάσω όσο πιο γρήγορα γίνεται κοντά τους.

Μηνάς Π: Πως συνδυάζεις τα μαθήματα με την προπόνηση και τι περιλαμβάνει αυτή;
Νίκη Σκλαβούνου:
Το τρίαθλο είναι ένα άθλημα που έχει πολλές απαιτήσεις στο κομμάτι της προπόνησης μιας και πρέπει να αφιερώσεις χρόνο για τρία επιμέρους αγωνίσματα. Καθημερινά κάνω σε προπόνηση σε ένα ή δύο από αυτά αφιερώνοντας 2 με 3 ώρες και την Κυριακή αν δεν υπάρχει κάποιος αγώνας στο πρόγραμμα έχω μια μεγάλη – συνήθως συνδυαστική – προπόνηση. Μπορεί να ακουστεί κλισέ αλλά η αλήθεια είναι ότι μόνο με πρόγραμμα μπορεί κανείς να συνδυάσει μαθήματα και αθλητισμό. Φέτος επειδή είμαι 3η λυκείου όμως αποφάσισα να συγκεντρωθώ περισσότερο στα μαθήματά μου και να χρησιμοποιώ την προπόνηση για να ξεχαστώ και να χαλαρώσω λίγο από τις υποχρεώσεις του σχολείου.

Μηνάς Π: Τι έχεις επιλέξει να σπουδάσεις;
Νίκη Σκλαβούνου:
Συμμετέχω σε ένα διεθνές διετές μαθησιακό πρόγραμμα, το IB Diploma Programme, το οποίο είναι στα αγγλικά και με τις εξετάσεις που θα δώσω τον Ιούνιο εύχομαι να περάσω σε ένα πανεπιστήμιο στο εξωτερικό. Θα ήθελα να ασχοληθώ με το Sport Science.

Μηνάς Π: Τι θα έλεγες σε κάποιον που θέλει να ξεκινήσει τριαθλο και γιατί να το προτιμήσει;
Νίκη Σκλαβούνου:
Το τρίαθλο είναι ένα πολύ συναρπαστικό άθλημα. Η εναλλαγή των τριών αθλημάτων δεν σε αφήνει ποτέ να βαρεθείς. Δοκιμάζεις τις δυνάμεις σου, έρχεσαι αντιμέτωπος με το «διαβολάκι» που ζει μέσα σου και σου λέει να εγκαταλείψεις και όταν εσύ του αποδεικνύεις ότι ο «ήρωας» μέσα σου είναι πιο δυνατός, νιώθεις περήφανος και έτοιμος αντιμετωπίσεις οποιαδήποτε δυσκολία στη ζωή σου. Η συμβουλή μου σε κάποιον που θα ήθελε να μπει στο χώρο του τριάθλου είναι να βρει τον προπονητή του οποίου η νοοτροπία του ταιριάζει καλύτερα, να βάλει έναν αγώνα στόχο, να ξεκινήσει σιγά και συντηρητικά και να έχει πίστη, υπομονή και επιμονή.

Μηνάς Π: Η ψυχολογία παίζει ρολό στο τριαθλο;
Νίκη Σκλαβούνου:
Πιστεύω ότι η ψυχολογία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Συγκεκριμένα στον αθλητισμό είναι κατ’ εμέ ο δεύτερος πιο σημαντικός παράγοντας μετά την σωστή προετοιμασία. Οι ώρες που προπονείσαι είναι πάρα πολλές. Έχεις απεριόριστο χρόνο με τον εαυτό σου κατά τον οποίο καλείσαι να συγκεντρωθείς στο στόχο σου, να διαχειριστείς τις δυνάμεις σου σωστά και να παλέψεις με τις αρνητικές σου σκέψεις. Πριν τον αγώνα εγώ προσωπικά έχω αρκετό άγχος. Προσπαθώ να το περιορίσω, να το κάνω εποικοδομητικό και να μην το αφήσω να επηρεάσει την ψυχολογία μου. Τη στιγμή όμως που θα ηχήσει η κόρνα της εκκίνησης, όλα ξεχνιούνται και η ψυχολογία εξαιτίας της αδρεναλίνης ανεβαίνει στα ύψη.

Ακολουθήστε και διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google news
– Στη σελίδα μας στο Facebook
– Στην Oμάδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα