ΣυνεντεύξειςΕλλάδα - «Μια ανατέλλουσα οινική δύναμη»

Ελλάδα – «Μια ανατέλλουσα οινική δύναμη»

Επισκεφτήκαμε προσφάτως τον γνωστό παραγωγό κρασιού κ. Αντώνη Παπαντώνη στην Οινοποιία που διατηρεί στο Άργος, από το 1994.
Ο Ίδιος μίλησε στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ συνοπτικά για την επαγγελματική του διαδρομή, τον αμπελώνα του στο Μαλανδρένι, καθώς και για την «εμπορική δυναμική» του ποιοτικού ελληνικού κρασιού, ασφαλώς εν τη γενέσει των κατάλληλων προϋποθέσεων…

Κώστας Πρώιμος: Αρχικώς ζούσατε στη Αθήνα, αλλά τελικά αποφασίσατε να εγκατασταθείτε και να στήσετε την Οινοποιία σας στο Άργος…

ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ: “Η ιστορία ξεκινάει το 1978, όταν ήμουν στην Αμερική, σπούδασα εκεί Οικονομολόγος, γύρισα πίσω, στη συνέχεια δούλεψα στην Αφρική και αποφάσισα να γυρίσω και να ζήσω στην Αθήνα. Η Πρωτεύουσα απο τότε μου φάνηκε απάνθρωπη, οπότε βρήκα ένα κτήμα στο Μαλανδρένι, το αγόρασα και έφτιαξα έναν αμπελώνα. Η μητέρα μου ήταν ήταν απο τον Αχλαδόκαμπο και ο πατέρας μου από την Αρκαδία, όμως και οι δύο τους από την παιδική τους ηλικία βρέθηκαν στην Αθήνα… ο ερχομός μου εδώ μάλλον τυχαίος θα έλεγα ότι είναι… Καλλιεργούσα το αμπέλι μου επί είκοσι χρόνια και μπορώ να πω ότι πέρασα πολύ ωραία κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου. Το σταφύλι πήγαινε χύμα στα οινοποιεία και κάποια στιγμή αποφάσισα να φτιάξω μια καθετοποιημένη δομή. Ξεκίνησα με την αδερφή μου και συνέταιρο τον Οινολόγο Χρήστο Πέππα. Καταλήξαμε εδώ, στην Οινοποιία Παπαντώνη¨ το 1994.”

Κώστας Πρώιμος: Προφανώς η επιθυμία σας ήταν να φτιάξετε μια εμβληματική ετικέτα, ένα ποιοτικό και ξεχωριστό κρασί…

ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ: Το όνειρό μας ήταν, να φτιάξουμε ένα πολύ καλό κρασί, έτσι προχωρήσαμε στην παραγωγή του Μηδέν Άγαν, από Αγιωργίτικο 100%, από τα αμπέλια στο Μαλανδρένι… Έχω δύο γιούς που ζούνε στην Αθήνα, περιμένω να μεγαλώσουν και να με διαδεχτούν, εδώ στο Οινοποιείο… Αυτή είναι η ιστορία, μια ωραία ιστορία πάντως.”

Κώστας Πρώιμος: Το ελληνικό κρασί έχει λάβει τη θέση που του αξίζει στη διεθνή αγορά;

ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ: Η χώρα μας είναι παραδοσιακά η πατρίδα του οίνου, από αρχαιοτάτων χρόνω, τότε στα φημισμένα συμπόσια είχε την τιμητική του. Έπιναν όλοι μαζί. Μέχρι και την εποχή που επιβλήθηκε ο Χριστιανισμός στην Ελλάδα και απαγορεύτηκε η επίκληση του θεού Διονύσου και του κρασιού, το οποίο ήταν υπό διωγμό. Με τους πολέμους των τελευταίων ετών καθώς και με το φαινόμενο της Αστυφιλίας χάθηκε η επαφή αυτής της παράδοσης μεταξύ των γενεών. Ωστόσο τα τελευταία τριάντα χρόνια, οι οινοποιοί σπούδασαν, μορφώθηκαν στη Γαλλία, στην Αμερική και έτσι παρήγαγαν πολύ καλό, εξαιρετικό κρασί. Ειδικά την σήμερον, η Ελλάδα εκτιμάται ως μια ανατέλλουσα οινική δύναμη στο Παγκόσμιο χάρτη… Βέβαια υπολείπονται πολλά, αλλά θεωρώ πως είμαστε σε καλό δρόμο..”

Κώστας Πρώιμος: Θα μπορούσατε να αναφέρετε ορισμένα απο όσα υπολείπονται, ώστε το ελληνικό κρασί να έχει την τιμητική του στο παγκόσμιο εμπόριο;

ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ: “Κυρίως η συστηματική και οργανωμένη διαφήμιση λείπει, σε διεθνές επίπεδο, ώστε περισσότεροι άνθρωποι, να γνωρίσουν το προϊόν μας…”

Κώστας Πρώιμος: Πόσο ψηλά έχει τη δυνατότητα να φτάσει το ελληνικό κρασί;

ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ: Η Ελλάδα είναι μια χώρα μικρή σε έκταση, συνεπώς θα την συγκρίνουμε με χώρες όπως η Αυστρία, η Νέα Ζηλανδία. Η χώρα μας έχει τις φυσικές προϋποθέσεις ώστε να πρωταγωνιστήσει διεθνώς στον τομέα των ακριβών κρασιών, κάτι τέτοιο όμως προϋποθέτει την αλλαγή νοοτροπίας των εγχώριων παραγωγών, οι οποίοι θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν προς αυτήν την κατεύθυνση.” Η Ελλάδα μπορεί να μπει δυνατά σε αγορές που αναζητούν ακριβό κρασί και ποιοτικό κρασί. Μεταξύ 6 – 12 ευρώ, με κρασιά δηλαδή μεσαίου εύρους μπορούμε να γίνουμε ιδιαιτέρως ανταγωνιστικοί…”

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα