Την ενίσχυση του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, το οποίο σήμερα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση του Covid-19, ως ένα από τα ορισθέντα Κέντρα Αναφοράς, ζητά ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Ανδρέας Πουλάς με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.
Ειδικότερα, στην ερώτηση, που απευθύνεται στον Υπουργό Υγείας και στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αναφέρονται τα εξής:
«Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ (ΕΙΠ) αποτελεί εδώ και έναν αιώνα ένα μοναδικό στο είδος του, για την Ελλάδα, ερευνητικό και διαγνωστικό κέντρο με σημαντικό ρόλο στη δημόσια υγεία και τη βιολογική έρευνα στα πεδία της ανοσολογίας, της μικροβιολογίας και της βιοχημείας.
Σήμερα, βρίσκεται στην πρωτοπορία για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19. Λειτουργεί επί επταήμερο για 20 ώρες ημερησίως, ως ένα από τα ορισθέντα Εθνικά Κέντρα Αναφοράς, με αυταπάρνηση του ανθρώπινου δυναμικού του, διεκπεραιώνοντας έναν μεγάλο αριθμό διαγνωστικών ελέγχων, εφαρμόζοντας τεστ που αναπτύχθηκαν στον Διαγνωστικό του Τμήμα, με βάση τις προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Παράλληλα, έχει δρομολογήσει τη διεξαγωγή ενός ευρέως φάσματος ερευνητικών μελετών για την κατανόηση της δράσης του νέου ιού, των παθογενετικών μηχανισμών του, της επιδημιολογίας και της ανάπτυξης νέων διαγνωστικών και θεραπευτικών εργαλείων και έχει προγραμματίσει δράσεις όπως, τη δημιουργία τράπεζας κλινικών δειγμάτων από ασθενείς με λοίμωξη, την ανάπτυξη τεστ ανίχνευσης με στόχο την επιτήρηση της ανάπτυξης ανοσίας στον πληθυσμό, μελέτη του ιολογικού προφίλ και διερεύνηση της ύπαρξης ελλειμματικών μορφών του SARS-CoV-2 στους ασθενείς που ανάρρωσαν ή κατέληξαν, μελέτη της ανοσολογικής απόκρισης των ασθενών που έχουν προσβληθεί, αλληλούχηση του γονιδιώματος του ιού και μελέτη της αλληλεπίδρασης του νέου στελέχους του κορωνοϊού με νευρικά κύτταρα και τις επιπτώσεις του στον εγκέφαλο κ.α.
Οι έκτακτες καταστάσεις για τη δημόσια υγεία που δημιουργία η πανδημία του COVID-19, έχουν αναδείξει μία σειρά από οδούς χρηματοδότησης για πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα που ασχολούνται με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να διαθέσει 47,5 εκατομμύρια ευρώ σε 17 ερευνητικά κέντρα εντός του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» για τη χρηματοδότηση της σχετικής έρευνας, 136 ερευνητικές ομάδες για γρήγορες διαγνωστικές δοκιμές, νέες θεραπείες και ανάπτυξη εμβολίων κατά του κορωνοϊού, ενώ στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για τα Καινοτόμα Φάρμακα (ΙΜΙ) με την σύμπραξη της ΕΕ και της φαρμακευτικής βιομηχανίας αναμένονται επενδύσεις ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ στην έρευνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ως εκ τούτου είναι αναγκαία και στην Χώρα μας η με κάθε τρόπο εξεύρεση εργαλείων για την ενίσχυση των εγχώριων ΑΕΙ και ερευνητικών κέντρων, προκειμένου να επιταχυνθεί η έρευνα και να μπορέσουμε να εξέλθουμε το συντομότερο δυνατό από τον κίνδυνο δημόσιας υγείας που διατρέχουμε ως κοινωνία.
Κατόπιν των ανωτέρω , ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
- 1-Ποιες δωρεές ιδιωτών και ιδρυμάτων και ποιες έκτακτες επιχορηγήσεις εθνικών και κοινοτικών πόρων έχουν κατευθυνθεί στο ΕΙΠ για την έρευνα κατά του κορωνοϊού;
- 2-Σκοπεύετε να ενισχύσετε οικονομικά και υλικά το ΕΙΠ προκειμένου να αυξήσει τα τεστ ανίχνευσης του COVID-19 που πραγματοποιεί, ιδίως για λογαριασμό του ΕΟΔΥ και σε συμμόρφωση με τις υποδείξεις του Π.Ο.Υ. για τη διεύρυνση των τεστ στον πληθυσμό;
- 3-Με ποιον τρόπο σκοπεύετε να διασφαλίσετε την επαρκή χρηματοδότηση και εύρυθμη λειτουργία του ΕΙΠ, που επί 100 χρόνια έχει να επιδείξει εξαιρετικά σημαντική προσφορά στην δημόσια υγείας της Χώρας μας;»