Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023
ΚόσμοςΗ πανδημία μπορεί να επιφέρει μείωση 50% των πωλήσεων οίνου στην Ευρώπη

Η πανδημία μπορεί να επιφέρει μείωση 50% των πωλήσεων οίνου στην Ευρώπη

Το κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού έχει μειώσει δραστικά τις παγκόσμιες πωλήσεις οίνου και τα έσοδα των οινοποιών στην Ευρώπη μπορεί να μειωθούν κατά το ήμισυ, ανέφερε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV). Ενώ οι πωλήσεις κρασιού είναι πιθανό να αυξηθούν ξανά μόλις αρθούν τα μέτρα lockdown, η κρίση μπορεί να επιφέρει μη αναστρέψιμες αλλαγές στον κλάδο.
Ευρωπαίοι παραγωγοί, ιδίως στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, έχουν ζητήσει επείγουσα βοήθεια, με τους Γάλλους οινοπαραγωγούς να επιβαρύνονται με αμερικανικούς δασμούς 25% ως μέρος της απάντησης της Ουάσινγκτον στις επιδοτήσεις αεροσκαφών της ΕΕ, εκτός από τα μέτρα περιορισμών λόγω της πανδημίας.

«Στην Ευρώπη, το κλείσιμο αυτού του σημαντικού δικτύου διανομής μπορεί να επιφέρει μείωση κατά 35% σε όγκο και μείωση κατά σχεδόν 50% σε πωλήσεις», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του OIV, Πάου Ρόκα σε μια διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, χωρίς να δώσει χρονικό πλαίσιο.
Ο Ρόκα τόνισε ότι η διανομή έχει μεταφερθεί σε καταστήματα λιανικής πώλησης και σε διαδικτυακές αγορές, αλλά η συνολική κατανάλωση αναμένεται να μειωθεί, μαζί με τις τιμές, πλήττοντας τον κύκλο εργασιών και την κερδοφορία των οινοποιών.
Με τα παγκόσμια κέρδη από το κρασί να καταγράφουν επίπεδα ρεκόρ πέρυσι, η συρρίκνωση του κλάδου είναι συγκρίσιμη με εκείνη που παρατηρήθηκε στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, πρόσθεσε.

Οι μεσογειακές χώρες θα επηρεαστούν περισσότερο καθώς βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε μπαρ, εστιατόρια και αίθριους χώρους και ο τουρισμός θα παραμείνει περιορισμένος ακόμη και μετά την άρση του lockdown.
«Αυτή τη στιγμή όλοι συμφωνούν ότι τα περιοριστικά μέτρα είχαν μια καταστροφική επίδραση, πιθανώς μη αναστρέψιμη, εκτός εάν προωθηθούν έκτακτοι δημόσιοι πόροι για ανασυγκρότηση», συμπλήρωσε ο Ρόκα.

Ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας Ντιντιέ Γκιγιόμ δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι οι Γάλλοι οινοπαραγωγοί ασφυκτιούν και ζήτησε περισσότερη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Ενώ ορισμένες χώρες αρχίζουν να ανοίγουν ξανά τα λιμάνια τους, αυτό ισχύει για την Κίνα για παράδειγμα, στο εγγύς μέλλον το σενάριο δεν αφήνει πολύ χώρο για αισιοδοξία», είπε στο ειδησεογραφικό δίκτυο LCI.
Οι δύο μεγαλύτερες αγορές στον κόσμο, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ, μπορεί να μειώσουν τις εισαγωγές τους, είπε. «Οι εμπορικές ροές μπορεί να ανακάμψουν με την οικονομία, αλλά ενδέχεται να συμβούν ορισμένες μόνιμες αλλαγές».
Το διεθνές εμπόριο οίνου – η παγκόσμια αξία των εξαγωγών οίνου – ξεπέρασε τα 31,8 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019, ένα νέο ιστορικό υψηλό, τόνισε ο OIV, με τη Γαλλία να προηγείται με εξαγωγές 9,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Τη Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε ότι η κατανάλωση οίνου στις 27 χώρες του μπλοκ θα μειωθεί κατά 8% την περίοδο 2019/20 σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Ελλάδα – «Μια ανατέλλουσα οινική δύναμη» Αντώνης Παπαντώνης

Ακολουθήστε την “Ενημέρωση Πελοποννήσου” στο GOOGLE NEWS

– Στη σελίδα του Facebook
– Στην ομάδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα