Εντελώς διαφορετικές” δυνατότητες χρηματοδότησης, αλλά “στο πλαίσιο των ισχυουσών Συνθηκών” της Ε.Ε, προκρίνει η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης
Τα πρώτα χρόνια μετά την πανδημία θα πρέπει να έχουμε εντελώς διαφορετικές δυνατότητες χρηματοδότησης, αλλά στο πλαίσιο των ισχυουσών Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ, απορρίπτοντας εκ νέου τις εισηγήσεις για έκδοση «κορονο-ομολόγων». Παρέπεμψε δε στον νέο μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε., εξηγώντας ότι θα είναι «πολύ διαφορετικός» από αυτόν που συζητείτο πριν από την κρίση.
«Η Γερμανία όχι μόνο θέλει να είναι αλληλέγγυα, αλλά και θα είναι», τόνισε η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ, ενόψει και της τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, με αντικείμενο τα μέτρα αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της κρίσης του κορονοϊού. Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το αίτημα ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για έκδοση «κορονο-ομολόγων», η Καγκελάριος επανέλαβε ότι με το ‘Αρθρο 122, παρ.2 «βρήκαμε ένα εργαλείο, όπου και με εγγυήσεις των κρατών – μελών θα μπορούν να μεταβιβαστούν ομόλογα και από αυτό μπορεί να χρηματοδοτηθεί π.χ. το πρόγραμμα SURE, ενώ τέτοια εργαλεία μπορώ να φανταστώ και για την συνέχεια».
Θα ήθελα να πω και γενικά ότι «η Γερμανία όχι μόνο θέλει να είναι αλληλέγγυα, αλλά και θα είναι, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο των σημερινών Συνθηκών», συνέχισε η ‘Αγγελα Μέρκελ και τόνισε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπ’όψιν ότι όλες οι χώρες της Ε.Ε. βρέθηκαν σε αυτή την κατάσταση χωρίς να φταίνε.
«Μας έπληξε μια πανδημία. Δεν πρόκειται για το αποτέλεσμα κάποιων παραλείψεων της οικονομικής πολιτικής ή άλλων πραγμάτων», δήλωσε και επανέλαβε την πεποίθησή της ότι η Γερμανία μακροπρόθεσμα πηγαίνει καλά μόνο εφόσον και η Ευρώπη πηγαίνει καλά. «Αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται απλώς για μια προσταγή για αλληλεγγύη, αλλά και για μια προσταγή, εάν θέλετε, και του ιδίου συμφέροντος. Και έτσι θα φερθούμε. Και για αυτό με πονάει σχεδόν ότι πρέπει ξανά και ξανά να τονίζω κάτι που για μένα είναι αυτονόητο», είπε χαρακτηριστικά.
Οι υπουργοί Οικονομικών μόλις έκλεισαν ένα πακέτο 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, συνέχισε η Καγκελάριος και επισήμανε ότι αυτό θα πρέπει τώρα να υλοποιηθεί. «Μπορώ πολύ καλά να φανταστώ ότι ο προϋπολογισμός δεν θα είναι έτσι όπως τον συζητήσαμε την τελευταία φορά με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες. Θα είναι διαφορετικός. Μπορώ και να φανταστώ ότι τα πρώτα χρόνια μετά την πανδημία θα πρέπει να έχουμε εντελώς διαφορετικές δυνατότητες χρηματοδότησης, αλλά και αυτό πρέπει να είναι στο πλαίσιο των ισχυουσών Συνθηκών. Μπορεί κανείς να συζητήσει για νέες Συνθήκες, αλλά τότε χρειάζεσαι δυο-τρία χρόνια για να βρούμε λύση. Κι εμείς χρειαζόμαστε γρήγορες απαντήσεις σε αυτή την πανδημία», πρόσθεσε η κυρία Μέρκελ και κατέληξε λέγοντας ότι η Γερμανία θα συμμετάσχει σε «αλληλέγγυες απαντήσεις» και πέρα από το πακέτο των 500 δισεκατομμυρίων.
Σύμφωνα πάντως και με πληροφορίες που μεταδίδουν τα γερμανικά ΜΜΕ, η κυρία Μέρκελ, κατά την πρωινή τηλεδιάσκεψη του προεδρείου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), δήλωσε για μια ακόμη φορά ότι τα κορονο-ομόλογα είναι «ο λάθος δρόμος» για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της κρίσης του κορονοϊού.
Την ίδια ώρα ο επίδοξος Πρόεδρος του CDU Φρίντριχ Μερτς κατηγόρησε τον ιταλό Πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε ότι επιχειρεί να εκμεταλλευθεί την κρίση του κορονοϊού προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε απεριόριστη αναχρηματοδότηση για τα δημοσιονομικά του. «Η Ιταλία δεν θέλει μέχρι τώρα να ζητήσει την προσφερόμενη κοινοτική βοήθεια. Αυτό δείχνει ότι δεν έχει οξεία ανάγκη χρηματοδότησης», έγραψε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός στο Twitter.
ΑΠΕ ΜΠΕ