ΆρθραΝτέπη Παπαδημητρίου - Αφιέρωμα στη "Σιδηρά Κυρία" του Θαλασσίου σκι

Ντέπη Παπαδημητρίου – Αφιέρωμα στη “Σιδηρά Κυρία” του Θαλασσίου σκι

Του Κώστα Πρώιμου

Προσωπικά την συνάντησα για πρώτη φορά σε αγώνες θαλασσίου σκι  που διοργανώθηκαν το καλοκαίρι του 1985 στη Βερβερόντα, στο μαγευτικό Πορτοχέλι. Εμείς, νεόκοποι στο χώρο και “μεθυσμένοι” από αυτό το εθιστικό άθλημα, εκδράμαμε οικογενειακώς από την Αθήνα, προκειμένου υπό τη σκέπη του Ναυτικού Ομίλου Μεσογαίας, να λάβουμε μέρος στην προαναφερόμενη αθλητική διοργάνωση. Η ίδια, είχε αναλάβει τα ηνία και  διατελούσε τότε  πρόεδρος του σχετικά νεοσύστατου Ομώνυμου Ναυτικού Ομίλου (ΝΟΠΧελίου).

Η μεγάλη αγάπη των τριών παιδιών της και συνεπώς η ενασχόλησή τους  με το θαλάσσιο σκι αποτέλεσε για την ίδια αφορμή και αιτία, ώστε να αφιερώσει ένα μεγάλο τμήμα της καθημερινότητας της στο εν λόγω συναρπαστικό άθλημα, πάντα υπό μια ανώτερη ή ανώτατη εθνική και διεθνή θεσμική ιδιότητα. Στο αποκορύφωμα της εντυπωσιακής διοικητικής της πορείας, αναδείχτηκε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, υπηρετώντας πιστά ένα κορυφαίο αξίωμα που ουσιαστικά αποτέλεσε για το πρόσωπό της έναν ελάχιστο φόρο τιμής, που ενδυνάμωνε και επιβεβαίωνε με τον καλύτερο τρόπο την πρωτίστως ανιδιοτελή, αδιάλειπτη και συνάμα πολυδιάστατη προσφορά της στα Παγκόσμια δρώμενα του θαλασσίου σκι. Και σε όσους διαθέτουν ασθενή μνήμη, ή απλώς τυχαίνει να  ανήκουν στις νεώτερες τάξεις που λατρεύουν το συγκεκριμένο σπορ, ο ανωτέρω πρόλογος έγινε για την “Σιδηρά Κυρία” του Θαλασσίου σκι, όπως αρέσκονταν και δικαίως αποκαλούσαν, τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας την  Ντέπη Παπαδημητρίου, κατά τις προηγούμενες δεκαετίες.

Το όνομα της, έχει συνδεθεί άρρηκτα με τις “χρυσές” εποχές του θαλασσίου σκι τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Επί των διοικήσεων της, ο χώρος του αθλήματος άλλαξε φυσιογνωμία άρδην, καθώς  η αναβάθμιση που γνώρισε ήταν πραγματικά πρωτόγνωρη για τα Ελληνικά δεδομένα. Με την Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσίου σκι να εδρεύει σε κτίριο του ΕΑΚΝ.Αγίου Κοσμά επιφάνειας 150 τμ. και την στόχευση στην Περιφερειακή ανάπτυξη του αθλήματος το ελληνικό θαλάσσιο σκι είχε λάβει στο διεθνές στερέωμα μια περίοπτη θέση, ενώ οι κραταιές εφημερίδες εκείνης της εποχής, (δεκαετία 90) αλλά και τα τηλεοπτικά κανάλια με μπροστάρισσα την ΕΡΤ, κάλυπταν επικοινωνιακά όλους τους σημαντικούς αγώνες του εσωτερικού, αλλά και τις διεθνείς προσπάθειες των Ελλήνων αθλητών που συνέθεταν την εθνική μας ομάδα. 

Το αυταπόδεικτα διεθνών προδιαγραφών προπονητήριο που βρίσκεται στο φράγμα του ‘Στράτου”, λίγο έξω από την πόλη του Αγρινίου, κατασκευάστηκε  επί των ημερών της, έχοντας έκτοτε φιλοξενήσει σπουδαία  Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Αργότερα, στα “πέτρινα χρόνια” της παρατεταμένης ύφεσης, που ήρθαν για την χώρα μας εν γένει, η Πρόεδρος της ΕΟΘ Σκι, όχι μόνο δεν διανοήθηκε να εγκαταλείψει στην σκληρή του μοίρα ένα άθλημα που επειδή ανήκει στην άτυχη γκάμα εκείνων που κοσμούν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό του έμελλε να συρρικνωθεί αναπόφευκτα, τουναντίον, παρά τις αντιξοότητες αποφάσισε χωρίς δισταγμούς και φυσικά εμπράκτως, να παραμείνει στη θέση της και να επωμιστεί με την θεμελιώδη οικονομική της συνδρομή την εύρυθμη λειτουργία της Αρχής του αθλήματος στην Ελλάδα, στηρίζοντας οικονομικά τους υπαλλήλους της ακόμη και σήμερα, που γράφονται αυτές οι γραμμές, παρά την πρόσφατη και οικειοθελή παραίτηση της από την προεδρία. 

Αρχής γενομένης από την εποχή της προεδρίας της, στον Ναυτικό Όμιλο Πορτοχελίου η Ντέπη Παπαδημητρίου και μητέρα της ομώνυμης εφοπλιστικής οικογένειας, αφιέρωσε πολύ χρόνο και τεράστιο προσωπικό οικονομικό κεφάλαιο, για να συμβάλει με τον τρόπο και το μεράκι της τα μέγιστα στην αναβάθμιση την οποία αναμφισβήτητα βίωσε ο χώρος του θαλασσίου σκι επί των ημερών της.

Στις 4 Φεβρουαρίου του 2020, η παραίτηση της από το αξίωμα της προέδρου στην ΕΟΘσκι  προφανώς “έπεσε σαν Κεραυνός εν αιθρία” στον στενό κύκλο του αθλήματος.

Ωστόσο, η Ντέπη Παπαδημητρίου παραμένει μέλος των διοικήσεων τόσο της Ευρωπαϊκής όσο και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, ενώ είναι σίγουρο πως η υπέρμετρη αγάπη της για το θαλάσσιο σκι, έχει ήδη “αποκρυσταλλωθεί” αν μη τι άλλο στο πάνθεον του Ελληνικού αθλητισμού, με αδιάσειστα στοιχεία και τεκμήρια τριάντα οκτώ ολόκληρων ετών…

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα