Ένας Τεξανός στην Καλαμάτα και στο Ναύπλιο

0
Συνέντευξη στον Μηνά Π.

Οι Αμερικάνικες Πρεσβείες αποτελούν το νούμερο ένα στόχο τρομοκρατικών οργανώσεων στο εξωτερικό. Ευρώπη, Ασία, Αφρική ουκ ολίγες φορές έχουν χτυπηθεί με ευφάνταστους τρόπους οι κτιριακές εγκαταστάσεις των διπλωματικών αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών. Το 1996, η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα δέχτηκε επίθεση από την τρομοκρατική οργάνωση, «17 Νοέμβρη». Το 2007 ένα αντίστοιχο χτύπημα με ρουκέτα ανέλαβε ο «Επαναστατικός Αγώνας».

Το 2018 ξεκίνησε η ανακαίνιση και η αναβάθμιση της ασφάλειας της Πρεσβείας στην Αθήνα και θα στοιχίσει πάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια με την ολοκλήρωση να προσδιορίζεται το 2022. 155 εκατομμύρια δολάρια χρειάστηκε για να κατασκευαστεί το νέο κτίριο στη Σρι Λάνκα. Όπως αντιλαμβάνεστε η μέριμνα για την ασφάλεια των διπλωματών είναι τεράστια.

Ιδιωτικές Αμερικάνικες εταιρίες με χαρτοφυλάκιο αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας τα παραπάνω έργα. Το βασικό μέλημα τους είναι η πρόσληψη των κατάλληλων έμπιστων ανθρώπων που θα εκτελέσουν τα εργολαβικά συμβόλαια. Για φανταστείτε, στα θεμέλια μιας νέας πρεσβείας να «κρυφτούν» εκατοντάδες κιλά εκρηκτικής ύλης που θα περιμένουν το πάτημα ενός κουμπιού για να φέρουν την απόλυτη καταστροφή…
Στο Ναύπλιο συναντήσαμε τον «κατάλληλο άνθρωπο» που έχει εργαστεί και επιβλέψει για την ασφαλή κατασκευή Αμερικάνικών Πρεσβειών.

Ο Shawn Wornell από το Τέξας μιλάει στον Μηνά Π. και την «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» – για όσα επιτρέπεται να πει – αλλά και για τις ημέρες που διέμεινε στην Καλαμάτα και το Ναύπλιο. Φυσικά στην ερώτηση που του έχουν κάνει όλοι οι έλληνες που έχει γνωρίσει αν είναι της CIA, έχει απαντήσει αρνητικά. Τι άλλο θα έλεγε…

Μηνάς Π.: Θα μας πείτε ορισμένες λεπτομέρειες της δουλειάς σας;

Shawn Wornell: Ήμουν φύλακας ασφαλείας για εργοτάξια όπου χτίζονται οι μελλοντικές Αμερικανικές Πρεσβείες. Επιβλέπω την Local Guard Force που διενεργεί έλεγχο προσωπικού, έρευνες οχημάτων, επαληθευμένη παράδοση οικοδομικών υλικών, επαληθευμένη ταυτοποίηση των εργαζομένων στις κατασκευές που εισέρχονται και εξέρχονται από το εργοτάξιο. Συντηρούσα αρχεία καταγραφής καθημερινών δραστηριοτήτων και υλικού που παραδόθηκε. Ελέγχω την πρόσβαση στον ιστότοπο και πραγματοποιώ πρόσθετη επαλήθευση εξουσιοδοτημένου προσωπικού και υλικών.

Μηνάς Π.: Σε ποιες πρεσβείες ανά τον κόσμο έχετε εργαστεί;

Shawn Wornell: Προς το παρόν δεν θεωρούνται πρεσβείες των ΗΠΑ. Θεωρούνται εργοτάξιο ενός μελλοντικού συγκροτήματος νέας Πρεσβείας. Έχω εργαστεί σε εργοτάξια σε: Κοσσυφοπέδιο, Σρι Λάνκα και Ισλανδία.

Μηνάς Π.: Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από την Καλαμάτα και το Ναύπλιο; Σύγκριση με άλλες χώρες;

Shawn Wornell: Η Καλαμάτα πραγματικά μου αρέσει. Πολύ εξυπηρετικοί και ευγενικοί άνθρωποι. Η ίδια η πόλη είναι πολύ ευχάριστη για να βγεις έξω και να απολαύσεις το φαγητό σου. Απολαμβάνω την τοπική κουζίνα, η οποία έχει επιλογές χορτοφαγικές. Η ιστορία της Ελλάδας είναι μοναδική. Ακούγοντας την τοπική ιστορία της Καλαμάτας και Αρχαίας Μεσσήνης αισθάνθηκα δέος. Η κοντινή παραλία στη Μεσσήνη είναι πολύ ήσυχη και ήρεμη ενώ διαθέτει και ντουζιέρες και αλλαξιέρες.
Η Καλαμάτα μου έδωσε την αίσθηση ότι είναι μια ασφαλής και όμορφη πόλη για να χαρείς και να μεγαλώσεις οικογένεια. Είναι πολύ ωραίο να βρίσκεσαι σε μια πόλη και να γνωρίζεις ότι τα παιδιά σου είναι ασφαλή και παίζουν έξω με άλλα παιδάκια από το πρωί ή αργά το βράδυ. Υπάρχουν πόλεις σαν αυτήν ανά τον κόσμο και χαίρομαι που βλέπω την Καλαμάτα μεταξύ των κορυφαίων.

Το Ναύπλιο είναι πραγματικά όμορφο και καλοδιατηρημένο. Έντονα και ωραία χρώματα περπατώντας στους πεζόδρομους. Άριστη εξυπηρέτηση σε καταστήματα και εστιατόρια. Δίνει μια αίσθηση ρομαντική με όλες τις βουκαμβίλιες σε άνθιση που καλύπτουν μέρος των κτιρίων στα γραφικά σοκάκια. Η ιστορία της πόλης, όπου οι Έλληνες ήρωες φυλακίστηκαν σε τέτοια κελιά όπως ο Κολοκοτρώνης είναι λίγο βάναυση.
Το Ναύπλιο είναι μοναδικό με το κάστρο στο λόφο, καθώς είναι τόσο κοντά στην παραλία. Ίσως θα μπορούσα να το συγκρίνω με την Πράγα. Είναι σαν να «περπατάς μέσα στην τέχνη». Είμαι πολύ χαρούμενος που επισκέφτηκα αυτή την πόλη και θα ήθελα να έχω την ευκαιρία να την επισκεφθώ ξανά. Το Ναύπλιο θα εκπλήξει πολλούς ανθρώπους με τη μοναδική θέα και αίσθηση της πόλης. Ανάλογα με το άτομο, κάποιοι μπορεί να το απολαμβάνουν πολύ περισσότερο από την Αθήνα.
Είμαι βέβαιος ότι πολλοί προτιμούν επίσης και την Αθήνα. Αλλά για μένα, το Ναύπλιο ήταν πιο ευχάριστο. Με ελκύει περισσότερο η θάλασσα. Σίγουρα προσθέτω την Ελλάδα στην κορυφή των προτιμήσεων μου ως μέρος που αξίζει να επισκεφθείς. Δεν μιλάω μόνο για την Αθήνα. Η Ελλάδα έχει πιο πολλά να προσφέρει από όσα γνωρίζουν οι περισσότεροι. Συνοπτικά, η μοναδική τέχνη, η ιστορία, οι καθαρές και όμορφες θάλασσες, οι ασφαλείς πόλεις, οι μοναδικές θέες που δεν συγκρίνονται με άλλες πόλεις που έχω ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Για να δείτε τα θαύματα που έχει η Ελλάδα, πρέπει να τα ανακαλύψετε μόνοι σας…

Ακολουθήστε την Ενημέρωση στη σελίδα του Facebook την Ομάδα και στο Google News.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here