ΣυνεντεύξειςΓιώργος Καχριμάνης: Στόχος μας το πόσιμο νερό παντού

Γιώργος Καχριμάνης: Στόχος μας το πόσιμο νερό παντού

Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο

Το Νερό είναι ένα αγαθό πολύτιμο μέσα σε ακριβό κουστούμι

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα – ενός όχι και τόσο μακρινού μέλλοντος – θα αποτελεί η εξοικονόμηση πόσιμου νερού, το οποίο ήδη σε τεράστιες εκτάσεις του πλανήτη αποτιμάται ως πολυτιμότερο και από τον χρυσό.

Στην Πελοπόννησο και δη στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας η οποία κατατάσσεται στην νευραλγική κατηγορία με τα νησιωτικά χαρακτηριστικά, με δεδομένο σε αρκετά γεωγραφικά διαμερίσματα το πρόβλημα του πόσιμου νερού, οι ιθύνοντες του δήμου Ναυπλιέων, επιχειρούν μέσα από τη χάραξη μιας νέας Στρατηγικής, να εκμεταλλευτούν στο έπακρον το “βαρύτιμο” και δημόσιο αγαθό φυσικά προς όφελος των δημοτών.

Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέντευξη επί των ανωτέρω, που παρέθεσε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ναυπλίου Γιώργος Καχριμάνης, στον εκδότη της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Κώστα Πρώιμο.

Κώστας Πρώιμος: Κύριε Καχριμάνη, διατελείτε για δεύτερη χρονιά Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ναυπλίου, θα μπορούσατε να κάνετε μια αποτίμηση του επιπέδου της παροχής των υπηρεσιών της εν γένει;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Ανέλαβα την διοίκηση της Δ.Ε.Υ.Α.  Ναυπλίου, μετά από την εξόχως τιμητική πρόταση που μου έκανε ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δ. Κωστούρος, την 01/12/2019, οπότε στην ουσία διανύω τον πρώτο μου χρόνο. Μετά από 5 χρόνια ως Αντιδήμαρχο οικονομικών στον Δήμο ο Δήμαρχος μου αναθέτει μία εξίσου σημαντική θέση κ αυτό με γεμίζει με ευθύνες που από την πρώτη στιγμή που σκέφτηκα να ενταχθώ στην αυτοδιοίκηση ήμουν έτοιμος να αναλάβω.

Η ΔΕΥΑΝ – όπως από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα  αναφέρω – παρέχει εξαίρετες υπηρεσίες και θα έλεγα πολλαπλάσιες της δυναμικής της. Διαχειρίζεται το πολυτιμότερο αγαθό, “το νερό”, σε συνθήκες λειτουργίας  δημοσίου αγαθού ενώ στην πραγματικότητα μιλάμε για συνθήκες διαχείρισης ενός “προϊόντος” και μάλιστα με μεγάλο κόστος. Τι εννοώ: Το, νερό είναι δημόσιο αγαθό όταν βρίσκεται στην πηγή. Όταν όμως από την πηγή μέχρι τη βρύση μας:

  • Έχει δεχτεί παρεμβάσεις για να είναι πόσιμο (π.χ χλωρίωση),
  • Όταν καταναλώνεται ενέργεια (ρεύμα) και μάλιστα σε πολύ υψηλό κόστος,
  • Όταν υπάρχει ο μηχανολογικός εξοπλισμός που το μεταφέρει μέχρι το πιο απομακρυσμένο σημείο του Δήμου μας,
  • Όταν συμμετέχουν τα εργαστήρια που πιστοποιούν την ποιότητα,
  • Όταν υπάρχει μισθολογικό κόστος (εργάτες διοικητικό προσωπικό κλπ) και άλλα πολλά,τότε το νερό αποκτά χαρακτήρα προϊόντος.

Για να μην παρεξηγηθώ, για μένα είναι ένα αγαθό πολύτιμο μέσα σε ακριβό κουστούμι και με αυτή την ευθύνη ασκώ την διοίκηση του οργανισμού. Εμείς, λοιπόν, με μόνο έσοδο την πληρωμή των λογαριασμών μας, και χωρίς καμία άλλη χρηματοδότηση, παρέχουμε απρόσκοπτα πόσιμο νερό και πολύ καλές υπηρεσίες που προσπαθούμε καθημερινά να τις βελτιώσουμε.

Κώστας Πρώιμος: Ποια είναι τα σημαντικότερα έργα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Όταν μιλάμε για ΔΕΥΑΝ καταλαβαίνουνε ότι τα σημαντικά έργα είναι αυτά που έχουν να κάνουν με το πόσιμο νερό. Είμαι πολύ τυχερός που συνεχίζω την πολύ καλή δουλειά των προκατόχων μου, του κ. Λυκομήτρου και του κ. Καρέλη, όσον αφορά την υδροδότηση των δ.κ. Αμαργιανού, Αραχναίου, Πουλακίδας και Μάνεσι καλύπτοντας έτσι με αυτό τον τρόπο τις τελευταίες περιοχές του Δήμου μας, στις οποίες δεν είχαμε πόσιμο νερό. Ήταν μια δέσμευση του δημάρχου – μαζί φυσικά με την υδροδότηση με πόσιμο νερό της Αγίας Τριάδας που υλοποιήσαμε και είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό. Σημαντικά έργα εκτελούνται και αυτή την εποχή στον βιολογικό του Τολού, μια επένδυση της τάξεως των 350.000,00 ευρώ που αφορά την αναβάθμισή του και την καλύτερη λειτουργία του. Κινηθήκαμε αποτελεσματικά στον τομέα της πρόληψης και κάνουμε έργα απορροής ομβρίων μέσα από χρηματοδότηση συνολικού ύψους 150.000,00 ευρώ επεμβαίνοντας σε σημεία που υπήρχαν χρόνια προβλήματα. Δημοπρατήσαμε την ύδρευση και αποχέτευση της εμβληματικής μας καστρονησίδας “Μπούρτζι” με ίδιους πόρους, έτσι ώστε όταν ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις από το Υπ. Πολιτισμού να είναι καθ’- όλα λειτουργικό. Τοποθετήσαμε – και τις επόμενες ημέρες θα είναι προς παράδοση – ολοκληρωμένο σύστημα τηλεμετρίας τηλεχειρισμού, ώστε να έχουμε άμεση ανταπόκριση με τις δεξαμενές μας μειώνοντας έτσι κόστη από ζημιές και ανθρωποώρες.

Εκπονούμε μελέτη για την ένταξη στον βιολογικό των περιοχών Ασίνης – Βιβαρίου Καλλιθέας

Κώστας Πρώιμος: Προφανώς θα ενταχθείτε ως Δημοτικός Οργανισμός στο πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων “Αντώνης Τρίτσης” . Έχετε επιλέξει να υλοποιήσετε έργα τα οποία θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην περαιτέρω αναβάθμιση της ύδρευσης στο δήμο Ναυπλιέων;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Το πρόγραμμα “Αντ. Τρίτσης” είναι για εμένα η πυξίδα για το πώς θα πορευθεί η εταιρεία τα επόμενα 20 χρόνια. Έχοντας διαγνώσει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΔΕΥΑΝ είναι το μεγάλο κόστος για ενέργεια, το οποίο καλείται να πληρώσει για τη λειτουργία της, αποφασίσαμε μαζί με τον Δήμαρχο το σύνολο των μελετών και των έργων που θα υποβληθούν στο εν λόγω πρόγραμμα να έχουν ως στόχο την εξυγίανση των αντλιοστασίων, την ενεργειακή αναβάθμισή τους με  φιλικές προς το περιβάλλον ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ) με στόχο  τη μείωση του κόστους που – όπως σας προείπα – αποτελεί το Νο 1 πρόβλημα της εταιρείας. Είμαστε έτοιμοι σε αρκετά από αυτά τα έργα με ώριμες μελέτες, έχουμε παραγγείλει κάποιες σε εξωτερικούς συνεργάτες και αρκετές εκπονούν οι μηχανικοί της εταιρείας. Ταυτόχρονα, αποφασίσαμε να επεκτείνουμε το δίκτυο και προς άλλες περιοχές ΙΡΙΑ και ΚΑΝΤΙΑ. Αντικαθιστούμε τους προβληματικούς αγωγούς (από ΚΟΜΒΟ ΑΓ. ΕΛΕΟΥΣΑΣ ΠΡΟΣ ΠΥΡΓΙΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΛΕΥΚΑΚΙΑ), προμηθευόμαστε έξυπνα υδρόμετρα και εκπονούμε μελέτη προσομοίωσης για το σύνολο του δικτύου και των αντλιοστασίων. Όλα αυτά με μοναδικό στόχο την εξυγίανση της εταιρείας και την όδευσή της σε τροχιά ανάπτυξης.

Επίσης, εκπονούμε μελέτη για την ένταξη στον βιολογικό των περιοχών Ασίνης – Βιβαρίου Καλλιθέας. Εξετάζουμε την περίπτωση Ιρίων -Κάντιας και αναβαθμίζουμε τον βιολογικό του Τολού, τόσο ενεργειακά όσο και λειτουργικά.

Κώστας Πρώιμος: Διαβλέπετε στον ορίζοντα, μέσα σε μια δεδομένη και εύλογη  χρονική στιγμή, να γίνει αποδεκτό ως πόσιμο το νερό της περιοχής από τους κατοίκους; Υπάρχει τεχνικό πλάνο προς αυτή την κατεύθυνση;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Δεν κατανοώ ειλικρινά για ποιο λόγο εμπιστευόμαστε ένα εμφιαλωμένο μπουκάλι νερό, για το οποίο δεν έχουμε καμία πρόσφατη ένδειξη- κάτω από ποιες συνθήκες φτάνει στο ποτήρι μας – και όχι το νερό των πηγών μας για το οποίο εμείς, οι επιστήμονες της εταιρείας και ανεξάρτητα πιστοποιημένα  εργαστήρια, άνθρωποι με υπογραφή και ονοματεπώνυμο πιστοποιούμε με πολύ συχνές μετρήσεις την καταλληλότητα του νερού και μάλιστα τόσο συχνά που υπερβαίνουμε τρεις και τέσσερις φορές αυτό που προστάζει η νομοθεσία. 

Το σύνθημα με το οποίο πορευόμαστε είναι “ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΗ ΒΡΥΣΗ” θέλει πολλή δουλειά, είμαστε, όμως, εδώ για να την κάνουμε. Με τα προαναφερόμενα έργα πιστεύω ότι θα πετύχουμε να έχουμε και διάρκεια στην ποιότητα του νερού μια και θα λιγοστέψουν οι βλάβες που πολλές φορές προσθέτουν μια θολότητα στο νερό και αυτό χαλάει την τεκμηριωμένη εξαιρετική ποιότητα του νερού. Εδώ να επισημάνω ότι μια ακόμη προμήθεια εξοπλισμού που θα υποβληθεί στο “Αντ. Τρίτσης” είναι η τοποθέτηση φίλτρων στη δεξαμενή του Προφήτη Ηλία και η ταυτόχρονη επαναλειτουργία των φίλτρων στην δεξαμενή της Ακροναυπλίας.

Κώστας Πρώιμος: Πως οραματίζεστε το πολιτικό σας μέλλον; Θα συνεχίσετε και μετά την παρέλευση της τετραετίας να θέτετε εαυτόν στη διάθεση των δημοτών;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Η θέληση να ασχοληθώ με την αυτοδιοίκηση παραμένει το ίδιο ισχυρή όπως όταν προαποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα. Θεωρώ μάλιστα ότι τα στοιχεία που με κάνουν τώρα να θέλω να επαναλάβω αυτή την έκθεση στον κόσμο έχουν ποιοτικότερα και σημαντικότερα δεδομένα μιας και τώρα πλέον, υπάρχει και η γνώση του τι ακριβώς θα αντιμετωπίσεις σε σχέση με την πρώτη φορά που όλα είχαν την γοητεία του καινούργιου… Σε εξιτάρει η ιδέα εν απουσία της γνώσης. Σημαντικό παράγοντα παίζει και η συνύπαρξη σου με τους ανθρώπους που συνεργάζεσαι. Εγώ μέσα από αυτή τη διαδικασία έκανα φίλους και είδα ότι η ομάδα που έχουμε μπορεί να κάνει πράγματα για τον Δήμο. Το πιο σημαντικό όμως από όλα είναι ότι πιστεύω ακράδαντα ότι έχουμε έναν ικανότατο Δήμαρχο με όρεξη και αγάπη γι΄ αυτό που κάνει, αφοσιωμένος 100% στην εντολή που πήρε. Έχουμε πολύ καλή επικοινωνία με έχει τιμήσει με την εμπιστοσύνη του σε νευραλγικά πόστα του Δήμου και αντιμετωπίζουμε όποιες καταστάσεις, ακόμη και διαφωνίες, με μοναδικό στόχο την ευημερία του Δήμου μας.

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα