Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, 2022
ΑργολίδαΑνδριανός: Ερώτηση για την ανάρτηση των δασικών χαρτών που παρουσιάστηκαν στην Αργολίδα

Ανδριανός: Ερώτηση για την ανάρτηση των δασικών χαρτών που παρουσιάστηκαν στην Αργολίδα

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκα με θέμα την ανάγκη αντιμετώπισης των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στην Αργολίδα, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας, από την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Με την πρόσφατη ανάρτηση των δασικών χαρτών παρουσιάστηκαν και στην Αργολίδα, όπως και στην υπόλοιπη χώρα, μια σειρά από σοβαρά προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, όπως με ενημέρωσαν πολλοί πολίτες.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων:

 • Ελαιώνες και άλλες ιδιωτικές εκτάσεις με δενδρώδεις καλλιέργειες έχουν χαρακτηριστεί αναδασωτέες.
 • Γεωργικοί βοσκότοποι χαρακτηρίζονται ως δασικές-χορτολιβαδικές εκτάσεις.
 • Αγροτεμάχια, με νόμιμες οικοδομικές άδειες χαρακτηρίζονται δασικές εκτάσεις.
 • Οικόπεδα, τα οποία είχαν ενταχθεί σε οικισμό προϋφιστάμενο του έτους 1923, και για κάποιο λόγο δεν συμπεριελήφθησαν στην νέα οριοθέτηση οικισμών με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων, που πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ/24-4-85. (ΦΕΚ-181/Δ/3-5-85) και έμειναν σε εκτός σχεδίου πόλης περιοχή, θεωρούνται δασικές εκτάσεις, ενώ διοικητικά, νομικά, φορολογικά και πολεοδομικά για ένα διάστημα αντιμετωπίστηκαν από την διοίκηση ως οικόπεδα, εντός των οποίων εκδόθηκαν νόμιμες οικοδομικές άδειες, φορολογήθηκαν, υποθηκεύτηκαν σε πιστωτικά ιδρύματα, κ.λ.π.
 • Ιερές μονές, ναοί, περίβολοι ναών και μονών (ακάλυπτος χώρος οικοπέδου), οικίσκοι εξυπηρέτησης των πιστών, ναΰδρια, κυλικεία, μαντρότοιχοι, προσκυνήματα εντός των μονών σε μικρή απόσταση από αυτές και λειτουργικά ενιαία στοιχεία τους (ασκητήρια κ.λ.π.) χαρακτηρίζονται δασικές εκτάσεις. 
 • Παρατηρείται σοβαρό ζήτημα στον χαρακτηρισμό και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των χερσωμένων εκτάσεων και των δασωμένων αγρών.
 • Δυσχεραίνεται η κατοχύρωση ιδιοκτησίας που αφορά «χορτολιβαδική έκταση» καθώς απαιτεί ισχυρούς τίτλους ιδιοκτησίας και όχι για παράδειγμα αποδοχές κληρονομιών, γονικές παροχές και αγοροπωλησίες που σε αρκετές περιπτώσεις αποδεικνύουν νόμιμη και αδιάληπτη αλυσίδα κατοχής πολλών γενεών, δημιουργώντας έτσι την ανάγκη εξαιρετικά κοστοβόρων και χρονοβόρων προσφυγών.
 • Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, στον Δήμο Άργους Μυκηνών παρατηρείται ότι ενώ o μέσος όρος χαρακτηρισμένης έκτασης Α/Δ σ’ όλη την χώρα και στην περιφερειακή ενότητα Αργολίδας είναι μεταξύ 2%-5%, στον Δήμο Άργους Μυκηνών είναι 36% χωρίς να υπάρχει αυτήν την στιγμή δυνατότητα διεκδίκησης – αναγνώρισης αυτών των εκτάσεων, που σημαίνει ότι πρέπει να θεσπιστεί άμεσα νομικό πλαίσιο επιστροφής αυτών των εκτάσεων στους ιδιοκτήτες τους, εφόσον το αιτηθούν.

Κατόπιν αυτών,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

 1. Με ποιες συγκεκριμένες δράσεις  θα αντιμετωπιστούν τα ως άνω ζητήματα ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα διακινδυνεύσει η νόμιμη περιουσία ιδιοκτητών γης.
 2. Πώς θα αντιμετωπιστεί νομικά το φαινόμενο του χαρακτηρισμού εκτάσεων Α/Δ, αφού σχετίζεται άμεσα και με την οικονομική κρίση που παρατηρήθηκε στην χώρα την τελευταία δεκαετία.
 3. Αν εξετάζονται από το Υπουργείο τρόποι αντιμετώπισης του μεγάλου κόστους του ειδικού τέλους μίας αντίρρησης και της όλης διαδικασίας της ένστασης».

Ακολουθήστε την “Ενημέρωση Πελοποννήσου” στο GOOGLE NEWS

– Στη σελίδα του Facebook
– Στην ομάδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα