Ράνια Καραΐσκου: Θα ζήσουμε την έξαρση μιας υγειονομικής μεταπολίτευσης…

0
Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο
Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο

Είναι Ναυπλιώτισσα στην καταγωγή, ενώ ζει στην Πάτρα. Αισιόδοξη από τη Φύση της χτίζει αναχώματα στην περιρρέουσα δυστοπία μέσα από το Συγγραφικό της έργο. Στην παρακάτω ενδιαφέρουσα συνέντευξη την οποία η κ. Ράνια Καραΐσκου έδωσε στην “Ενημέρωση της Περ. Πελοποννήσου” θα διαβάσετε για ένα πολύ πιθανό μέλλον, το οποίο περιμένει τις κοινωνίες που θα μεταβούν στη μετά covid εποχή…

Κώστας Πρώιμος: Κυρία Καραΐσκου, δυστοπικές καταστάσεις τύπου covid19 εκτιμάτε ότι εξιτάρουν την έμπνευση για συγγραφή; ή τουναντίον;

ΡΑΝΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ: Η δυστοπία και οι δυστοπικές καταστάσεις δυνητικά αποτελούν αντικείμενο συγγραφικής προσέγγισης. Το ίδιο συμβαίνει και με τον κοβιντ. Το θέμα είναι η πληθώρα συγγραφικών αναφορών τελικά αν λειτουργεί ανασταλτικά και εάν υπάρχει διάθεση από το συγγραφέα να εμπλακεί στο θέμα ή αν θέλει να εξορκίσει την υπόμνηση οικείων κακών και να αποφορτίσει το βάρος αποφεύγοντας να γράψει για το πρόβλημα τη στιγμή που υπάρχει.
Προσωπικά, οι δυστοπικές καταστάσεις δεν με εκφράζουν αλλά αντίθετα μέσα σε αυτές προσπαθώ να δίνω μια νότα αισιοδοξίας και να βλέπω μακρύτερα. Άλλωστε, τα επιτεύγματα του ανθρώπινου νου που οδήγησαν τον πολιτισμό μας στο σημερινό επίπεδο εξέλιξης, βασίστηκαν στο όραμα και την αισιοδοξία όσων έβλεπαν πέρα από την εποχή τους. Μέσα στη περίοδο αυτή του κορονοϊού και των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας εξέδωσα δυο βιβλία, βρίσκομαι στη πορεία για ένα τρίτο και συμμετείχα σε δύο ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής με έργα μου, χωρίς να παραμελήσω ταυτόχρονα την επιχείρηση που τρέχω με τα χειροποίητα φυσικά καλλυντικά και σαπούνια Rania K. Περισσότερες πληροφορίες για όποιον ενδιαφέρεται στην ηλ. δ/νση www.raniak.gr

Κώστας Πρώιμος: Υπάρχουν τρόποι – αν μη τι άλλο – να περιοριστεί η ρηχότητα και επιπολαιότητα στην ανάγνωση; Δεδομένου ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αποφεύγουν το διάβασμα χάρις της ευκολίας και της “ελαφρότητας” που προάγουν κυρίως οι υπηρεσίες των social media…

ΡΑΝΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ: Η ανάγνωση είναι μια ανάγκη, πολύ περισσότερο δε, για τους απαιτητικούς και ποιοτικούς αναγνώστες που δεν μπορούν να κάνουν χωρίς ένα καλό βιβλίο.
Από την άλλη τα κοινωνικά δίκτυα ήρθαν για να μείνουν και σίγουρα χαρακτηρίζουν την εποχή μας. Η ύπαρξη ρηχότητας και επιπολαιότητας όμως είναι αναπόφευκτη από τη στιγμή που η διακίνηση της πληροφορίας γίνεται μέσα από κοινωνικά δίκτυα τα οποία διέπονται από αυτή τη ρηχότητα και την επιπολαιότητα. Σίγουρα τα ίδια τα κοινωνικά δίκτυα μπορούν και πρέπει να δώσουν τη λύση με τη διάχυση πιο ποιοτικής πληροφορίας σχετικά με τα βιβλία που κυκλοφορούν μέσα από επιλεγμένες σελίδες φιλαναγνωσίας που έχουν δημιουργηθεί και θα συνεχίσουν να δημιουργούνται σε αντιδιαστολή με την επικρατούσα ελαφρότητα. Μένει λοιπόν στον αναγνώστη να εξοικειωθεί με το μέσο και να το μετατρέψει από στοιχείο επιπολαιότητας και ρηχότητας σε μέσο επιμόρφωσης, εξέλιξης της σκέψης και ανάπτυξης του νου του.
Για μένα τα κοινωνικά δίκτυα αποτελούν ένα μέσο προώθησης και προβολής των πονημάτων μου που με φέρνουν σε επαφή με το αναγνωστικό κοινό δίνοντάς μου ανατροφοδότηση με στοιχεία κριτικής που αποτελούν έναυσμα για βελτίωση, προσαρμογή και περαιτέρω κριτική ανάλυση και εξέλιξη.

Κώστας Πρώιμος: Μέσα από τη δική σας βιωματική οπτική, πως αφουγκράζεστε την μετά covid εποχή στην Ελλάδα;

ΡΑΝΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ: Θα υπάρξει μια τεράστια βιασύνη να αναπληρωθεί η χαμένη χαλαρότητα και όλα εκείνα που δεν πρόλαβαν να παραχθούν. Αυτή η βιασύνη θα επηρεάσει και την ποιότητα και τη θεματική στην Τέχνη, θα ζήσουμε την έξαρση μιας… υγειονομικής μεταπολίτευσης. Είναι αυτό για το οποίο μιλούν πολλοί οικονομολόγοι σχετικά με την οικονομία, της ύπαρξης δηλαδή μίας σπείρας που συμπιέζεται όλη αυτή τη περίοδο και στη συνέχεια θα εκτιναχθεί.
Πιστεύω πως και στον τομέα της τέχνης και του πολιτισμού θα έχουμε όντως ένα πνεύμα αναγεννησιακό που θα μας οδηγήσει σε μια πιο ολιστική θεώρηση των πραγμάτων οδηγώντας όλες τις μορφές τέχνης σε νέες, ίσως πρωτόγνωρες λεωφόρους.

Κώστας Πρώιμος: Υπάρχει μια θλιβερή διαπίστωση, ότι ο Πνευματικός Κόσμος της Χώρας μας παραμένει στην πλειοψηφία του “βουβός” σε όσα ευτράπελα διαδραματίζονται. Κατακερματισμός ηθών και αξιών, αύξηση των τάσεων εσωτερικού διχασμού. Πιστεύετε ότι θα αλλάξει αυτή η στάση; Η μήπως τελικά επικυριαρχήσει με “όχημα” και την πανδημία ένας στυγερός αντιανθρωπισμός;

ΡΑΝΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ: «Ο άνθρωπος είναι η απάντηση, όποια και αν είναι η ερώτηση», έχει πει ο Αντρέ Μπρετόν. Όπως σας είπα είμαι αισιόδοξος άνθρωπος και οι δυστοπικές καταστάσεις δεν με εκφράζουν. Συμμερίζομαι την άποψη που αναφέρετε και θα ήθελα και εγώ ο πνευματικός κόσμος της χώρας να είχε έναν πιο ενεργό ρόλο στα κοινωνικά δρώμενα. Θεωρώ όμως πως η μετά κορονοϊού εποχή θα είναι μια πραγματική αναγέννηση όπου εκεί ο πνευματικός κόσμος θα έχει πρωτεύοντα ρόλο.
Η περίοδος της καραντίνας αποτέλεσε ευκαιρία για ενδοσκόπηση και για αναθεώρηση αρκετών πραγμάτων. Ο κορονοϊός πιστεύω πως μας έκανε κατά τι σοφότερους και η μετά covid εποχή θα είναι μια εποχή ριζικά διαφορετική από αυτήν προ κορονοϊού. Πιστεύω πως τα διδάγματα που πήραμε από όλη αυτή τη περιπέτεια θα οδηγήσουν σε καταστάσεις καλύτερες για τον άνθρωπο.

Ακολουθήστε την Ενημέρωση στη σελίδα του Facebook την Ομάδα και στο Google News.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here