Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, 2022
ΣυνεντεύξειςΑπ. Παπαφωτίου: Η Πελοπόννησος πληρώνει τον βρώμικο πόλεμο της “Μητσοτακικής” Ν.Δ.

Απ. Παπαφωτίου: Η Πελοπόννησος πληρώνει τον βρώμικο πόλεμο της “Μητσοτακικής” Ν.Δ.

Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο
Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η οποία αναδεικνύει τεκμηριωμένα όλες τις αδυναμίες διακυβέρνησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο Απόστολος Παπαφωτίου μιλά χωρίς περιστροφές στον εκδότη της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Κώστα Πρώιμο.
Ο Κορίνθιος πρώην Αντινομάρχης ως στενός συνεργάτης του Πέτρου Τατούλη αναφέρεται στην αστοχία διαχείρισης της πανδημίας στο Μοριά, στο ανερμάτιστο Επιτελικό Κράτος, καθώς και στις διαφαινόμενες πλέον επιπτώσεις της προεκλογικά οργανωμένης προσπάθειας που επιχείρησε ο Κομματικός μηχανισμός της Μητσοτακικής Ν.Δ. προκειμένου να επιβάλουν με “νύχια και με δόντια” στους Πελοποννησίους το “Σύστημα Νίκα…”

Κώστας Πρώιμος: Κύριε Παπαφωτίου, με αιτία και αφορμή την πανδημία, ολοένα και περισσότεροι τοπικοί άρχοντες ανά την χώρα, τείνουν να υιοθετούν τις κυβερνητικές συνταγές διαχείρισης:
Απραξία, ευχολόγια και μια παθητική πολιτική επί παντός επιστητού, Διαβλέπετε το ανωτέρω και στην διοίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου;

Απόστολος Παπαφωτίου: Για να διαχειρισθεί κάποιος θέματα της πανδημίας και να προτείνει μέτρα για την αντιμετώπιση της πρέπει να ασχολείται συνεχώς, να παρακολουθεί τα πρόδρομα και τα ακόλουθα συμπτώματα, να ενημερώνεται για τους αληθινούς δείκτες μέτρησης αυτής.
Αυτό απαιτεί μεγάλες ικανότητες, υπευθυνότητα στην παρακολούθηση και δημιουργία ενός παρατηρητηρίου Υγείας – Επιδημιών. Επιπλέον απαιτεί ο Περιφερειάρχης να είναι μια συγκροτημένη προσωπικότητα, με ιδιαίτερο αίσθημα ευθύνης και να αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τις εξελίξεις.
Αυτό δεν συμβαίνει για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ο κ. Περιφερειάρχης παραμένει μακριά από τις καταστάσεις, καλυπτόμενος από τα κυβερνητικά μέτρα και τις συνταγές διαχείρισης της Κυβέρνησης. Διατυπώνει ευχολόγια και επιθυμίες, εκφράσεις μιας παθητικής πολιτικής η οποία συμπληρώνεται με την απουσία δράσεων και ενημέρωσης. Ακόμα, δεν είναι κοντά στους πολίτες, στην κοινωνία, στις επαγγελματικές τάξεις, ούτε ασχολείται με τα προβλήματα τους. Παραμένει μακρινός θεατής των εξελίξεων έτοιμος, όπως συνηθίζει, να αποδράσει την κρίσιμη στιγμή. Δυστυχώς την απραξία και την απουσία του κ. Νίκα να διαχειρισθεί ή να συμμετέχει στη διαχείριση κρίσιμων θεμάτων που απασχολούν την Περιφέρεια την πληρώνει η κοινωνία της Πελοποννήσου.

Αποτελεί παράδειγμα συμπεριφοράς φτωχού συγγενούς στην Κυβέρνηση που τόσο αγωνίστηκε να τον επιβάλλει, εκλιπαρώντας την εύνοια της.
Η δημιουργία ενός παρατηρητηρίου Υγείας – Επιδημίας στην Πελοπόννησο, με στόχο την παρακολούθηση της πανδημίας, θα μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα ιατρικά θέματα, με αποτέλεσμα οι πληροφορίες να αξιολογούνται σε αντίστοιχα κέντρα (servers), έτσι ώστε όχι μόνο επιδημιολογικά αλλά και γενικότερα να έχει η Περιφέρεια Πελοποννήσου πλούσιες καταγραφές και δεδομένα (Data) για τη σωστή και γρήγορη επίλυση των θεμάτων και κατά την περίοδο της πανδημίας και αργότερα. Το Παρατηρητήριο μπορεί να μετατραπεί σε ερευνητικό φορέα συνεργαζόμενο με το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με βάση τα πλούσια δεδομένα που συγκεντρώνει και τις νέες συνθήκες που δημιουργούνται, αποκτώντας τεχνογνωσία, αξιοποιώντας προγράμματα και άλλες δυνατότητες.

Ο κ. Περιφερειάρχης παραμένει μακριά από τις καταστάσεις, καλυπτόμενος από τα κυβερνητικά μέτρα και τις συνταγές διαχείρισης της Κυβέρνησης

Κώστας Πρώιμος: Εκτιμάτε ότι ο κ. Νίκας θα μπορέσει να επαναδιεκδικήσει τον θώκο του Περιφερειάρχη; Ακούγονται πολλά…

Απόστολος Παπαφωτίου: Η πατρίδα μας βιώνει μια από τις πιο δύσκολες και κρίσιμες περιόδους της Ιστορίας μας. Οι καταστάσεις είναι πολύ ρευστές και κυοφορούν θεαματικές αλλαγές και ανατροπές. Ο κ. Νίκας θέλει να διεκδικήσει πάλι τον θώκο του Περιφερειάρχη, στηριζόμενος στη Νέα Δημοκρατία. Την πρώτη φορά πλασαρίστηκε ως «Άριστος» της Νέας Δημοκρατίας, τώρα όμως έγινε αντιληπτό σε όλους ότι δεν συμβαίνει αυτό. Θα προσπαθήσει μέσα από συναλλαγές και κομματικά παιγνίδια να είναι ξανά ο εκλεκτός της «Μητσοτακικής» Νέας Δημοκρατίας, με τη βεβαιότητα ότι αλλαγές σε υψηλό επίπεδο θα μεταφερθούν και χαμηλότερα και θα τον συμπεριλάβουν.
Η πανδημία όσο και να είναι γενικά ένα προστατευτικό πέπλο για ανεπαρκείς, ανίκανες και αναποτελεσματικές διοικήσεις, όπως του κ. Νίκα, αποκάλυψε όμως τις αδυναμίες και ανικανότητες του και την παντελή έλλειψη σχεδιασμού. Γι’ αυτό πρέπει κανείς να εξετάσει και το ενδεχόμενο της απόσυρσης του κ. Νίκα και της επιλογής νέου προσώπου. Σε αυτή την περίπτωση ο κ. Νίκας έχοντας γνώση των δυνατοτήτων του θα παραμείνει στα μετόπισθεν, διεκδικώντας μια άλλη θέση ως «Άριστος» του Μητσοτάκη είτε για τον εαυτό του, είτε για άλλους.

Στην πιο κρίσιμη φάση της Ιστορίας βρίσκεται εκτός διοίκησης από εκβιασμούς και αποστασίες των μελών του κυκλώματος Μητσοτάκη.

Κώστας Πρώιμος: Ο κ.Τατούλης, σύμφωνα με τα διαμορφούμενα πολιτικά δεδομένα, προφανώς πορεύεται μόνος εναντίον όλων. Θα μπορέσει να διέλθει από τις Συμπληγάδες της απομόνωσης που προσπαθεί το Κεντρικό Σύστημα να του επιβάλει;

Απόστολος Παπαφωτίου: Το κεντρικό σύστημα, μια μικρή παρέα περί τον Αρχηγό και τα τοπικά παρακλάδια του, φοβάται πολύ τις μη ελεγχόμενες πολιτικές προσωπικότητες, τις ανεξάρτητες παρουσίες, με δυνατές και εφαρμόσιμες αρχές και αξίες που υπηρετούν τους πολίτες και όχι μόνο το κόμμα.
Και μετά από μια οικονομική κρίση δεκαετίας και την προέκταση της λόγω της πανδημίας, ο λαός αντιλαμβάνεται ότι αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι να διοικήσουν άδολοι πατριώτες, ικανοί να εμπνεύσουν, για να ξεφύγουν οι πολίτες από την πνευματική εξαθλίωση που τόσο πλάγια και συνειδητά καλλιεργεί η Κυβέρνηση. Ακόμη να οδηγήσουν την κοινωνία σε πνευματική και οικονομική ανάπτυξη.
Αντ’ αυτού από την Κυβέρνηση επιδιώκεται μια υποβαθμισμένη Τοπική Αυτοδιοίκηση, με έλεγχο της κοινωνίας μέσω ισχυρών πελατειακών σχέσεων. Ήδη το βιώνουμε όλο αυτό με τις επιλογές πολιτικής και προσώπων, δημιουργήματα του κομματικού σωλήνα, που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Για μια ακόμα φορά ο κ. Τατούλης είναι τελείως απαραίτητος για τα πολιτικά πράγματα της Πελοποννήσου. Την απουσία του και το «βρώμικο» πόλεμο που του έκανε η «Μητσοτακική» Νέα Δημοκρατία την πληρώνει όλη η Πελοπόννησος.
Στην πιο κρίσιμη φάση της Ιστορίας βρίσκεται εκτός διοίκησης από εκβιασμούς και αποστασίες των μελών του κυκλώματος Μητσοτάκη. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου με Περιφερειάρχη τον κ. Τατούλη είχε αποκτήσει μεγάλο πολιτικό βάρος, όχι μόνο στη χώρα αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι πολιτικές του είχαν να κάνουν με την Περιφερειακή Διακυβέρνηση, απαραίτητη μεταρρύθμιση που θα μας οδηγήσει στο μέλλον σε αναπτυξιακή τροχιά και αξιοποίηση των δικών μας δυνάμεων. Και αν ληφθεί υπόψη ότι μετά τη πανδημία οι συνθήκες θα είναι πολύ χειρότερες από τις προηγούμενες, διότι τότε θα αποκαλυφθεί το αντικοινωνικό πλαίσιο που επιβλήθηκε σιωπηλά από την Κυβέρνηση, η συμμετοχή τιμίων και ικανών προσώπων καθίσταται τελείως απαραίτητη.
Είναι αναγκαίο να είναι ο Πέτρος Τατούλης όχι μόνο υποψήφιος αλλά και ο νέος Περιφερειάρχης, για να διορθώσει το «εγκληματικό» πισωγύρισμα που διαπράττεται συνεχώς σε βάρος των πολιτών της Πελοποννήσου. Η Πελοπόννησος δεν αντέχει άλλα χαμένα χρόνια.

Κώστας Πρώιμος: Ως προς την Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, τι έχει προχωρήσει παρά την πανδημία και τι έχει μείνει ενδεχομένως και αδικαιολόγητα πίσω;

Απόστολος Παπαφωτίου: Η Κορινθία δυστυχώς είναι παράδειγμα προς αποφυγή. Όχι μόνο δεν προχωράνε τα προγραμματισθέντα έργα από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή αλλά δεν δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να ωριμάσουν νέα έργα.
Επικεφαλής της Π.Ε. Κορινθίας βρίσκεται ένας «γραφικός» Αντιπεριφερειάρχης που μοναδική ασχολία του είναι να κάνει επισκέψεις και να βγάζει φωτογραφίες, τις οποίες ανεβάζει αμέσως στο Facebook. Δεν γνωρίζει τα θέματα, τα προβλήματα του Νομού, ούτε είναι ικανός να τα μάθει, ούτε προσπαθεί να δρομολογήσει την επίλυση τους, ούτε ενδιαφέρεται για τα αποτελέσματα και τις επιπτώσεις της πανδημίας στο κοινωνικό και οικονομικό βίο των πολιτών.

Αυτό πιστοποιείται και από τις εισηγήσεις για τα θέματα της Π.Ε. Κορινθίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο που είναι ανύπαρκτες και όχι δικές του. Η αναφορά σε καθημερινή βάση του Αντιπεριφερειάρχη στα πρόσωπα του κ.Μητσοτάκη και του κ.Νίκα, δίνει την εντύπωση οτι μέσω αυτών επιβεβαιώνεται η θέση του.
Συγχρόνως όμως υπενθυμίζει ότι αποτελεί επιλογή δική τους, ως «Άριστος» μεταξύ των «Αρίστων» της «Μητσοτακικής» Νέας Δημοκρατίας.

Για μια ακόμα φορά η Κορινθία στάθηκε άτυχη στην επιλογή των προσώπων των Αντιπεριφερειαρχών. Στο θέμα της πανδημίας η Περιφερειακή Ενότητα, παρά το μεγάλο αριθμό των κρουσμάτων, παραμένει αδρανής, θεατής, χωρίς καμία συμμετοχή και χωρίς κινητοποίηση των αρμοδίων για τις περαιτέρω ενέργειες. Ακόμα είναι απούσα και χωρίς καμία επαφή με τις παραγωγικές τάξεις ώστε όλοι μαζί να κινητοποιηθούν για την επίλυση των προβλημάτων. Ακόμη στέκεται άπρακτη και μακριά από την κοινωνία, χωρίς καμία επαφή με τους πολίτες που δοκιμάζονται έντονα και σε καθημερινή βάση.

…όχι μόνο δεν ενίσχυσε το ΕΣΥ, ως όφειλε, αλλά το άφησε να αποδομείται

Κώστας Πρώιμος: “Πονάει” η Πελοπόννησος, υποφέρει και όλη η χώρα. Απέτυχε κ. Παπαφωτίου η Κυβέρνηση Μητσοτάκη; Ναυάγησε το Επιτελικό Κράτος; Σε ποιά ζητήματα έχετε εντοπίσει τις σοβαρότερες αποτυχίες, ενώ συμπληρώνονται είκοσι μήνες νέας διακυβέρνησης μετά τις εκλογές του 2019;

Απόστολος Παπαφωτίου: Στην αντιμετώπιση της πανδημίας η Κυβέρνηση ξεκίνησε θετικά, στην αρχή με σοβαρότητα, για να αλλάξει εντελώς στη συνέχεια και να γίνει ανέμελη και αδρανής, μένοντας πίσω από τα γεγονότα. Έτσι το δεύτερο κύμα, μετά από μια περίοδο ανεμελιάς, απεκάλυψε τις αδυναμίες, τις κακές επιλογές και τις λανθασμένες πολιτικές για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Και όχι μόνο δεν ενίσχυσε το ΕΣΥ, ως όφειλε, αλλά το άφησε να αποδομείται, ούτε κινητοποίησε τις ιδιωτικές κλινικές και τις δυνάμεις που θα μπορούσαν συνεργαζόμενοι να περιορίσουν τις συνέπειες. Με τις παλινωδίες και τα αντιφατικά μέτρα που εφαρμόζει η Κυβέρνηση – τύπου ακορντεόν – προκαλεί περισσότερα και μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που έχει να επιλύσει. Συγχρόνως, έχει κουράσει ιδιαίτερα την κοινωνία που έχει οριακά ξεπεράσει τις αντοχές της.

Σε όλο αυτό το αλλοπρόσαλλο και αντιφατικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί, υποτιμώνται και λαμβάνονται «κατά το δοκούν» υπ’ όψιν οι εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, στους οποίους συνειδητά και επί σκοπού αποδίδουν τις αστοχίες των μέτρων. Έτσι το πολυπληθές επιτελικό κράτος δεν λειτούργησε καθόλου καλά. Δυστυχώς στην πιο κρίσιμη περίοδο της Ιστορίας μας, μετά από την δεκαετή κρίση και την επικρατούσα πανδημία, υπάρχει μια Κυβέρνηση που διακρίνεται για την έλλειψη συντονισμού, την ανεπάρκεια της και την αναποτελεσματικότητα της, με κύριες αποτυχίες στον τομέα Υγείας, στον εθνικό, οικονομικό, κοινωνικό τομέα και στις τάσεις πολιτιστικού μηδενισμού, με παράλληλη υποβάθμιση της Δημοκρατίας και αύξηση του λαϊκισμού.

Οι Τούρκοι ανενόχλητοι κάνουν θαλάσσιο περίπατο όποτε θελήσουν, μετατρέποντας το Αιγαίο σε σουρωτήρι, με έναν ανέμελο Πρωθυπουργό που δεν αντιδρά

Το Αιγαίο πέλαγος, από κεντρικό τμήμα της ελληνικής επικράτειας, έγινε άκρο της χώρας και κινδυνεύει να γίνει όριο αυτής. Οι Τούρκοι ανενόχλητοι κάνουν θαλάσσιο περίπατο όποτε θελήσουν, μετατρέποντας το Αιγαίο σε σουρωτήρι, με έναν ανέμελο Πρωθυπουργό που δεν αντιδρά, ασχολούμενος με άλλα και χωρίς να προετοιμάζει τη πατρίδα για αυτά που έρχονται.
Στην οικονομία οι ελπίδες όλων μετετράπησαν σε όνειρα απατηλά.

Ένας ακραίος νεοφιλελευθερισμός, με άφραγη οικονομία ελεύθερης αγοράς, εφαρμόζεται σε όλους τους τομείς με πρώτο ορατό αποτέλεσμα τον περιορισμό της Κοινωνικής Συνοχής και τον αφανισμό της μεσαίας τάξης, του κορμού δηλαδή της κοινωνίας. Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι ο νεοφιλελευθερισμός στις εντατικές καταστάσεις δεν δύναται να διαχειρισθεί με επιτυχία τα θέματα, απεναντίας δημιουργεί συνθήκες για κατάρρευση του κοινωνικού ιστού. Άποψη η οποία γίνεται αποδεκτή από όλες τις χώρες της Ευρώπης, εκτός της πατρίδας μας, εφαρμόζοντας από τη μεριά τους αντίστοιχες πολιτικές παροχών, φροντίδας και πρόνοιας.

Η σημερινή ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας είναι μια ανέμελη μικρή παρέα, η οποία έχει απεμπολήσει τις αρχές και τις αξίες της Νέας Δημοκρατίας του Εθνάρχη και του νεώτερου Καραμανλή και συμπεριφέρεται κατά εχθρικό και αλόγιστο τρόπο σ’ όλη την κοινωνία, ταυτισμένη με μία μικρή μειοψηφία συμφερόντων, με κύριο στόχο και με κάθε μέσο τη διατήρηση της στην Εξουσία.

Ακολουθήστε την “Ενημέρωση Πελοποννήσου” στο GOOGLE NEWS

– Στη σελίδα του Facebook
– Στην ομάδα


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα