Μετά από ενάμιση χρόνο στο νευραλγικό πόστο του Γενικού Γραμματέα του Υπ. Πολιτισμού, ο Ναυπλιώτης Πολιτικός Μηχανικός Γιώργος Διδασκάλου μίλησε στον εκδότη Κώστα Πρώιμο αποδίδοντας τον απολογισμό των δομικής σημασίας έργων που, είτε υλοποιούνται είτε βρίσκονται στο τελικό στάδιο, προ της πραγματοποίησής τους.
Με προγενέστερη αξιόλογη εμπειρία ως Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιόνιων Νήσων, ο Γιώργος Διδασκάλου ανέλαβε ένα πολιτειακό αξίωμα το οποίο εκ των θεσμικών του ιδιοτήτων δύναται να προωθήσει σημαντικά αναπτυξιακά έργα τα οποία υπό τις απαραίτητες προϋποθέσεις θα δώσουν μια νέα ώθηση τόσο στον Πολιτισμό αλλά και στα συγκοινωνούντα δοχεία αυτού, δηλαδή τον Τουρισμό και συνεπώς την Εθνική Οικονομία.
Κ. Πρώιμος: Οι πρωτοφανείς πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία φαίνεται πως δεν στάθηκαν εμπόδιο στο να προωθηθούν και να προχωρήσουν σημαντικά έργα στον πολιτισμό… έργα που είχαν παγώσει βλέπουμε ότι πλέον είτε ολοκληρώθηκαν είτε βρίσκονται σε τελικό στάδιο…
Γ. Διδασκάλου: Είναι γεγονός ότι παρά τις πρωτόγνωρες υγειονομικές συνθήκες που ακόμη βιώνουμε, και κληθήκαμε να διαχειριστούμε λίγο μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, όσον αφορά στον πολιτισμό, έχει καταβληθεί σημαντική προσπάθεια ώστε να προχωρήσουν έργα που είχαν καθυστερήσει σημαντικά.
Η ολοκλήρωση των έργων στην Ακρόπολη ήταν από τις άμεσες προτεραιότητες μας. Εργαστήκαμε συλλογικά και με εντατικούς ρυθμούς με αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα να υλοποιήσουμε σημαντικές επεμβάσεις για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης τόσο για ΑμεΑ όσο και για εμποδιζόμενα άτομα με την εγκατάσταση και λειτουργία σύγχρονου ανελκυστήρα πλαγιάς αλλά και τη βελτίωση των υποδομών πρόσβασης. Ολοκληρώσαμε σειρά έργων για την ενίσχυση της προστασίας του μνημείου, και της ασφάλειας των επισκεπτών μέσω της αντιπλημμυρικής και της αντικεραυνικής του θωράκισης. Ο νέος φωτισμός των μνημείων της Ακρόπολης, της Αρχαίας Αγοράς και του Φιλοπάππου αποτέλεσε επιπλέον ένα σημαντικό έργο ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων στην καρδιά της Αθήνας.
Μια σπουδαία πρόκληση ήταν η κατασκευή της νέας Εθνικής Πινακοθήκης- Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου, ενός εμβληματικού έργου – ορόσημου για την πολιτισμική διαδρομή της πατρίδας μας. Ακολουθώντας από τον Αύγουστο του 2019, ένα εξαιρετικά ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, επιτύχαμε την έγκαιρη αποπεράτωση ενός έργου που είχε βαλτώσει. Για αυτό αποκτά ιδιαίτερο συμβολισμό η υποδοχή των επίσημων προσκεκλημένων στην έκθεση της Πινακοθήκης την παραμονή της Εθνικής Επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Η αποκατάσταση του θερινού Ανακτόρου στο Τατόι, ένα έργο ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης, βρίσκεται, επίσης, ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων του Υπουργείου. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση της μελέτης και αμέσως μετά θα προχωρήσουμε στη δημοπράτηση του έργου.
Η ίδια προσπάθεια καταβάλλεται και σε ολόκληρη την επικράτεια καθώς περισσότερα από 300 έργα πολιτισμού έχουν ενταχθεί στην τρέχουσα Προγραμματική Περίοδο και είναι σε εξέλιξη.
Μπορούμε, λοιπόν, να δηλώνουμε υπερήφανοι καθώς χάρη στις συντονισμένες προσπάθειές μας έχουμε επιτύχει αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων μέσω ΕΣΠΑ με την ένταξη νέων έργων και την επιτάχυνση της απορροφητικότητας των ήδη ενταγμένων. Σε αριθμούς η αποτελεσματικότητα της διαχείρισής μας από τον Αύγουστο του 2019 μέχρι σήμερα αποτυπώνεται με ένταξη 119 νέων έργων και ποσοστό αύξησης 67% σε σχέση με την περίοδο 2015 – 2019 και αύξηση των δαπανών κατά 104%.
Στόχος μας είναι η αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου πόρου για την ανάδειξη και προστασία της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Σε αυτό το πρότυπο συνεχίζουμε να εργαζόμαστε προετοιμαζόμενοι για τη νέα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2021-2027. Χαράσσοντας τη στρατηγική του Υπουργείου, ωριμάζουμε έργα και προωθούμε πολιτικές, θέτουμε τις προτεραιότητες ανά Περιφέρεια με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή διεκδίκηση ευρωπαϊκών πόρων για έργα πολιτισμού.
Κ. Πρώιμος: Οι αρμοδιότητες που απορρέουν από τη θέση του Γενικού Γραμματέα, επί της ουσίας σας επιτρέπουν να προωθήσετε μεταρρυθμίσεις. Το Ταμείο Ανάκαμψης προσφέρεται ως μια μεγάλη ευκαιρία για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Πώς προβλέπεται να κατανεμηθούν οι πόροι του στον πολιτισμό;
Γ. Διδασκάλου: Όσον αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης, αποτελεί καταρχάς εθνική επιτυχία ότι η Ελλάδα ήταν μια από τις πρώτες χώρες που έθεσε την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού. Αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης που φιλοδοξεί να οδηγήσει την Ελλάδα σε μια νέα εποχή. Επιτυχία, όμως, αποτελεί και από μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού η υποβολή μιας ολοκληρωμένης και τεκμηριωμένης πρότασης άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ για μεταρρυθμίσεις ευρείας κλίμακας, έργα υποδομής και αποκατάστασης και ψηφιακού μετασχηματισμού, για την οποία έλαβε τα εύσημα η Υπουργός, κα Λίνα Μενδώνη, τόσο από το Υπουργικό Συμβούλιο όσο και από τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών. Η συγκεκριμένη πρόταση περιλαμβάνει δράσεις που αφορούν στην ανάπτυξη σε όλη την Ελλάδα με ιδιαίτερη μέριμνα και στόχευση στις ακριτικές μας περιοχές και συγκεκριμένα στα ανατολικά μας σύνορα από τον Έβρο και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου μέχρι τη Ρόδο και το Καστελόριζο. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τα στελέχη του Υπουργείου και όλους όσοι συνεργάστηκαν για τη σύνταξη ενός άρτιου σχεδίου πολιτιστικής ανάπτυξης.
Κ. Πρώιμος: Και για το ΠΕΠ Πελοποννήσου ποια εκτιμάτε ότι θα είναι η απορροφητικότητα του; Ποια έργα βρίσκονται στην προτεραιότητά σας;
Γ. Διδασκάλου: Με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Περιφερειάρχη αλλά και τις Υπηρεσίες, διατηρούμε πολύ καλή συνεργασία με στόχο να επιτύχουμε τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα στον συντομότερο χρόνο. Η ένταξη έργων πολιτισμού στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 11,4 εκατ. ευρώ, αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Κυριότερα από αυτά είναι η αποκατάσταση του ιστορικού κάστρου της Μεθώνης, η ανάδειξη – εκθεσιακή περιήγηση στο Παλάτι των Δεσποτών και οι εργασίες συντήρησης των ιερών ναών Αγίου Δημητρίου, Παντάνασσας και Ευαγγελίστριας στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά. Ειδικά όσον αφορά στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, ο Μυστράς, το νέο και το παλαιό μουσείο Σπάρτης, το Αρχαίο θέατρο αποτελούν κάποιες από τις βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η συντήρηση και ανάδειξη του Αρχαίου θεάτρου Μεγαλόπολης, οι εργασίες αποκατάστασης της πύλης και τμήματος των τειχών του Κάστρου Καρύταινας, της Μονής Αγίου Νικολάου στο Βαλτεσίνικο Αρκαδίας, του Ιουστινιάνειου τείχους στα Ίσθμια, αλλά και οι εργασίες συντήρησης της νότιας πτέρυγας και τμήματος δυτικής πτέρυγας κελιών της Μονής Προφήτου Ηλίου Ζάχολης στο Ξυλόκαστρο είναι μερικές ακόμα από τις επεμβάσεις που χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ Πελοποννήσου. Στην κατεύθυνση αυτή συνεχίζουμε να εντάσσουμε έργα και επεμβάσεις, μεταξύ των οποίων είναι το έργο συντήρησης του Αρχαίου Διόλκου αλλά και το έργο αναβάθμισης του Μουσείου Χώρας.
Προσπαθούμε, όμως, σταθερά να αξιοποιούμε και κάθε εθνικό και ευρωπαϊκό πόρο όπως στην περίπτωση του έργου αποκατάστασης του Ιερού Ναού Ελκομένου Χριστού στην Κάτω Πόλη Μονεμβασιάς.
Κ. Πρώιμος: Δεδομένου ότι η τουριστική ανάπτυξη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πολιτιστική, ως προς την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας είμαστε σε καλό δρόμο; Ποιες επεμβάσεις και έργα προβλέπονται για την περαιτέρω αναβάθμιση της περιοχής;
Γ. Διδασκάλου: Εκτός από τα ενταγμένα στο ΠΕΠ Πελοποννήσου, για την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, έργα προστασίας και ανάδειξης του ανακτορικού συγκροτήματος των Μυκηνών, το έργο αποκατάστασης του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Ναυπλίου, το έργο αποκατάστασης στο Κάστρο της Πιάδας στη Νέα Επίδαυρο αλλά και το καινοτόμο πρόγραμμα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων στην Παλαιά Επίδαυρο, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση ύψους 3,2 εκ. € για την αποκατάσταση, επισκευή και αναδιαρρύθμιση των χώρων του κτηρίου «Βίγγα» στο κέντρο του Ναυπλίου που θα στεγάσει τις Υπηρεσίες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας καθώς και έναν σύγχρονο εκθεσιακό χώρο.
Σε στάδιο δημοπράτησης για την ανάδειξη του τεχνικού συμβούλου του έργου, βρίσκεται, επίσης, η αποκατάσταση του παλαιού Τελωνείου Ναυπλίου και η επανάχρησή του ως Χώρος Εκθέσεων και Πολλαπλών Πολιτισμικών Λειτουργιών. Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού ύψους 1 εκατ. ευρώ που τίθεται σε τροχιά υλοποίησης έπειτα από ενέργειες του ΥΠΠΟΑ. Πλέον το εμβληματικό για το Ναύπλιο ιστορικό διατηρητέο μνημείο στο κεντρικότερο σημείο της πόλης βρίσκει την προστασία και την προβολή που του αξίζει.
Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται και το έργο αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους που αποτελούσε πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Το σύγχρονο Μουσείο θα προκριθεί σε βασικό σημείο ανάδειξης της αργολικής πολιτισμικής κληρονομιάς μέσα από την έκθεση των σπουδαίων αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής και τη σύγχρονη βιωματική παρουσίασή τους στον επισκέπτη.
Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες
α) για τη δημιουργία Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στην Ερμιόνη σε συνεργασία με το Ίδρυμα Βαρδινογιάννη και τον Δήμο Ερμιονίδας,
β) για το έργο ανάδειξης του ευρύτερου χώρου του Ασκληπιείου Επιδαύρου σε αρχαιολογικό και περιβαλλοντικό πάρκο, προϋπολογισμού 985.000 €,
γ) για έργα υποδομών για την αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τον επισκέπτη στο Φρούριο του Παλαμηδίου.
Προχωράμε με γνώμονα την αξιοποίηση της πολιτισμικής κληρονομιάς και των αρχιτεκτονικών τοποσήμων μιας περιοχής καθώς εκτός από την προστασία που προσφέρει στα μνημεία, τα αναδεικνύει σε πόλους τουριστικού ενδιαφέροντος και ανάπτυξης, ενώ αναβαθμίζει αισθητικά μια περιοχή. Η επένδυση στον πολιτισμό είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στο Facebook και στο Google News
Ειδήσεις από: Ναύπλιο – Άργος – Ερμιονίδα – Τρίπολη –Κορινθία – Αθλητικά – Άρθρα – Αποκλειστικές Έρευνες και Συνεντεύξεις.