Δ. Μπουγιώτης: Λιγότερο κράτος περισσότερη ιδιωτική πρωτοβουλία για το Ναύπλιο

0

Από την εμπειρία μου στην αυτοδιοίκηση έχω καταλήξει στο συμπέρασμα που είναι και τίτλος του παρόντος άρθρου. Το Ναύπλιο λοιπόν, μια πανέμορφη πόλη με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, κάστρα, πλαζ, γραφικούς δρόμους, εμπορικό κέντρο, χιλιάδων χρόνων ιστορία, αξιοθέατα και με δεκάδες τουριστικά και αρχαιολογικά θέρετρα τριγύρω για εξορμήσεις. Ένα μέρος κοντά στην Αθήνα, άμεσα προσβάσιμο το οποίο αποτελεί πόλο έλξης για εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο. Σημεία όπως η Μιδεά και η Τίρυνθα που διδάσκονται σε σχολεία και πανεπιστήμια όλου του κόσμου. Δίπλα σε έναν κάμπο με μεγάλη στρεμματική απόδοση προϊόντων, με ανθρώπους που δουλεύουν τη γη, που ζουν από τη θάλασσα και από τον τουρισμό.

Με αυτόν τον μικρό πρόλογο θα ήθελα να αναδείξω τις ευνοϊκές συνθήκες που θα έβλεπε τον τόπο μας κάποιος αξιόλογος επενδυτής. Είμαι οπαδός του αμερικάνικου δόγματος Think Big και θεωρώ πως οι υπάρχουσες συνθήκες είναι οι πιο κατάλληλες στη σύγχρονη ιστορία για να στρέψουν το ενδιαφέρον τους τα μεγάλα funds στον τόπο μας. Για παράδειγμα οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε την τεράστια ιστορική συγκυρία που είναι οι σύσφιξη των σχέσεων της Ελλάδος με τους Άραβες της Μεσοποταμίας και κυρίως με τα Η.Α.Ε, το Μπαχρέιν και τη Σαουδική Αραβία. Δεν γνωρίζω τί πράττει ο εμπορικός ακόλουθος του υπουργείου εξωτερικών ή τον εκεί πρεσβειών, ούτε ο υπουργός Ανάπτυξης. Πρέπει όμως το Ναύπλιο, ως πρώτη πρωτεύουσα του σύγχρονου κράτους να εκμεταλλευτεί το κύρος του και την τοποθεσία και να παίξει καταλυτικό ρόλο στα μεγάλα πρότζεκτ που έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τα εκεί επενδυτικά  funds.

Λίγα χιλιόμετρα μακριά από εμάς ετοιμάζεται ένα κολοσσιαίο για τα Ελληνικά δεδομένα έργο με την επωνυμία Κοιλάδα Hills. Κάτι ανάλογο εάν συνέβαινε εδώ θα είχαμε έκρηξη της οικονομίας, αύξηση των εισοδημάτων, της αξίας της ακίνητης περιουσίας των πολιτών, ελαχιστοποίηση της ανεργίας και άλλα πολλά που θα συνεισφέρουν στο ΑΕΠ της χώρας και φυσικά στην τοπική οικονομία. Και το Ναύπλιο με το τεράστιο παραλιακό του μέτωπο από την Αρβανιτιά και την Καραθώνα έως το Τολό, την Κάντια και τα Ίρια διαθέτει όλα τα εφόδια.

Πολλές ιδέες και μεγάλα σχέδια μπορούν να λάβουν σάρκα και οστά. Αυτό που πρέπει όμως να επισημάνουμε είναι πως κεντρική πολιτική εξουσία οφείλει να παίξει τον ρόλο του διαμεσολαβητή σε αυτές τις καταστάσεις επί ίσοις όροις για κάθε προορισμό και όχι κατά το δοκούν . Να αντιμετωπίσει ακόμα και με άλλο φορολογικό καθεστώς τις περιοχές που συνεισφέρουν μέσω των επισκεπτών τους στην οικονομία και να δώσει βαρύτητα στην ιδιωτική πρωτοβουλία και όχι να αποτελεί το ίδιο το κράτος (δηλαδή οι φορολογούμενοι πολίτες) χορηγό τέτοιων επενδύσεων. Οπουδήποτε παρεμβαίνει το κράτος, βλέπουμε κωλυσιεργίες, ατασθαλίες και μη αξιοκρατικές πολιτικές. Στο επίπεδο του πρωτογενούς τομέα παραγωγής και της παροχής υπηρεσιών, που είναι οι στυλοβάτες της κοινωνίας που ζούμε, θεωρώ πως είναι πολύ εύκολο να προσελκυσθεί κεφάλαιο για μια ασφαλή και μακροχρόνια επένδυση στον τόπο μας.

Μπουγιώτης Δημήτριος

Πτυχιούχος Κοινωνικής Πολιτικής

Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Ναυπλίου

Ακολουθήστε την ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ στο Google News
Στη σελίδα και την ομάδα στο Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here