Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022
ΑθλητισμόςΚατερίνα Δημακοπούλου: Να μην χαθεί ξανά κανένα ταλέντο...

Κατερίνα Δημακοπούλου: Να μην χαθεί ξανά κανένα ταλέντο…

Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο
Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο

Άπαντες “πετάνε” από χαρά και ευεξία όταν τίθενται υπό την καθοδήγησή τους. Γιαυτό άλλωστε τους αποδίδεται και η χαρακτηριστική ονομασία “Ιπτάμενοι”. Συνομιλήσαμε με την έμπειρη προπονήτρια κολυμβητικών αγωνισμάτων Κατερίνα Δημακοπούλου, για τα ουκ’ ολίγα ταλέντα της Αργολίδας, τα πολυδιάστατα οφέλη του νερού και την απίστευτη ευεργεσία που δύναται να απολάβει από τις συστηματικές αθλητικές δραστηριότητες στο υγρό στοιχείο, ο ανθρώπινος οργανισμός.

Kώστας Πρώιμος: Βρεφική κολύμβηση. Πόσο σημαντική είναι η εκμάθησή της; Να υποθέσουμε ότι υπάρχουν ενδοιασμοί και επιφυλάξεις από τις νέες κυρίως μητέρες;

Κατερίνα Δημακοπούλου: Η εισαγωγή ενός μωρού στην δραστηριότητα της βρεφικής κολύμβησης είναι ιδιαίτερα εύκολη αφού βρέφος μέχρι και πριν από λίγο βρισκόταν μέσα στο νερό (στον αμνιακό σάκο). Πρόκειται για μια από τις ελάχιστες δραστηριότητες που μπορεί να κάνει ένα παιδάκι από τόσο μικρή ηλικία. Είναι μια φυσική δραστηριότητα που οργανώνεται και διδάσκεται από εξειδικευμένο προπονητή κολύμβησης σε δομημένα παιδαγωγικά μαθήματα τα οποία απευθύνονται σε βρέφη και νήπια ηλικίας 6 έως 36 μηνών.
Τα μωρά λατρεύουν το νερό! Μέσα σε αυτό άλλωστε περνάνε και τους εννέα μήνες της ζωής τους ως έμβρυα. Η επαφή με το υγρό στοιχείο είναι ευχάριστη, εκτονωτική, αγχολυτική και χαλαρωτική. Η βρεφική κολύμβηση ως δραστηριότητα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να περάσει ένας γονιός μια δημιουργική και ψυχαγωγική ώρα με το παιδί του ενώ παράλληλα θα αναπτύξει τις κολυμβητικές του ικανότητες και θα εξοικειωθεί με το υγρό στοιχείο μέσα από δομημένες ασκήσεις και παιχνίδια στο νερό κατάλληλα για την βρεφική ηλικία.

Μέσα στο νερό τα μωράκια βρίσκονται σε ένα δικό τους γνώριμο περιβάλλον, δεν φοβούνται και κάνουν φυσικές αντανακλαστικές κινήσεις. Τα οφέλη της βρεφικής κολύμβησης είναι πολλά και μοναδικά. Εκτός από την εξοικείωση με το νερό, την ενδυνάμωση, την σωματική ανάπτυξη, την δημιουργική σχέση γονιού – παιδιού, την εκμάθηση δεξιοτήτων, την κοινωνικοποίηση και την ευεξία του μωρού θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και τα οφέλη στην ψυχική και σωματική υγεία του βρέφους. Επιπλέον, όσο νωρίτερα ξεκινήσει το παιδί τη βρεφική κολύμβηση, τόσο γρηγορότερα θα αναπτύξει άμυνες και ικανότητες για την απόλυτη ασφάλειά του μέσα στο νερό.
Στους Ιπτάμενους έχουμε τμήματα βρεφικής κολύμβησης τα τελευταία 8 χρόνια. Οι νέες μανούλες πλέον είναι πολύ ενημερωμένες. Το πρόγραμμα έχει μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή. Το επιλέγουν συνειδητά και δεν έχουν ενδοιασμούς. Οι περισσότερες μανούλες θέλουν να συμμετέχει το παιδί τους σε ένα τέτοιο πρόγραμμα και μακάρι στην περιοχή μας να μπορούσαμε να το κάνουμε κατά τη διάρκεια όλου του έτους.
Αυτό που πρέπει να προσέξει κάθε νέος γονιός που θέλει να συμμετάσχει σε πρόγραμμα βρεφική κολύμβησης με το παιδί του είναι αν αυτός που κάνει το μάθημα της βρεφικής κολύμβησης είναι καθηγητής φυσικής αγωγής με πτυχίο πανεπιστημίου και ειδικότητα στην κολύμβηση. Επιπλέον χρειάζεται εκτός από ειδικότητα στην κολύμβηση να έχει ειδική κατάρτιση στην βρεφική κολύμβηση καθώς και πτυχίο ναυαγοσώστη

Κώστας Πρώιμος: Προγράμματα κολύμβησης εντός του πλαισίου της Προγεννητικής αγωγής συνιστώνται; Πραγματοποιούνται στην περιοχή μας;

Κατερίνα Δημακοπούλου: Η κολύμβηση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι μια από τις καλύτερες δραστηριότητες με πολλαπλά οφέλη. Η άνωση βοηθάει στο να νιώθει η γυναίκα άνετα μέσα στο νερό καθώς δημιουργεί ένα σχεδόν αβαρές περιβάλλον όπου μπορεί να γυμνάζει με ασφάλεια την αερόβια ικανότητα, τις μεγάλες μυϊκές ομάδες καθώς και το καρδιοαγγειακό σύστημα. Σε κάθε περίπτωση είναι πιο εύκολο να συνεχίσει να κολυμπάει μια γυναίκα όταν είναι έγκυος που κολυμπούσε και πριν την εγκυμοσύνη και είχε ήδη καλή σχέση με το νερό και την άσκηση μέσα σε αυτό..
Αρμόδιος για να επιτρέψει την κολύμβηση ή την άσκηση μέσα στο νερό σε μια έγκυο είναι ο γιατρός. Αυτός γνωρίζει την εξέλιξη της εγκυμοσύνης και μπορεί να επιτρέψει ή μή την άσκηση στο νερό. Στη συνέχεια ο προπονητής που θα αναλάβει την εκγύμναση θα πρέπει και εδώ να είναι καθηγητής φυσικής αγωγής με ειδικότητα στην κολύμβηση και γνώσεις ναυαγοσωστικής καθώς και επιμόρφωση για την άσκηση σε εγκύους. Οι περισσότεροι γυναικολόγοι πλέον συνιστούν την άσκηση στο νερό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στην περιοχή μας δεν υπάρχουν οργανωμένα κολυμβητικά προγράμματα για εγκύους. Αναλαμβάνουμε μεμονωμένες περιπτώσεις αλλά παρατηρείται μεγάλη συχνότητα.

Κώστας Πρώιμος: Εκτιμάτε ότι η προσθήκη και η λειτουργία του νεόδμητου κολυμβητηρίου του δήμου Άργους θα συμβάλει στην αλλαγή της νοοτροπίας, ή και θα εξαλείψει τις ενδεχόμενες φοβίες που έχει ο μέσος δημότης για το νερό και συνεπώς για τις αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες εντός του;

Κατερίνα Δημακοπούλου: Ο μέσος δημότης δεν πιστεύω ότι έχει φοβίες με το νερό και με τις δραστηριότητες μέσα σε αυτό. Το αντίθετο μάλιστα.
Η εμπειρία μου ως επαγγελματίας στο χώρο της κολύμβησης και του υγρού στίβου γενικότερα τα τελευταία 15 χρόνια αλλά και η ενασχόληση μου με τον πρωταθλητισμό στην κολύμβηση ως παιδί μου έχουν δείξει ότι ο κόσμος στην περιοχή μας αγαπάει εξαιρετικά το νερό. Αυτό αποδεικνύεται και από την συμμετοχή του κόσμου στα προγράμματα των “Ιπτάμενων” αλλά και από τις γεμάτες παραλίες μας το καλοκαίρι. Αυτό στο οποίο έρχεται να συμβάλει και να παίξει μάλιστα και καταλυτικό ρόλο η λειτουργία του νεόδμητου κολυμβητηρίου στο Άργος είναι η εξάλειψη της νοοτροπίας του εποχικού σπορ. Επιτέλους θα έχουμε τη δυνατότητα να καλλιεργούμε το άθλημα της κολύμβησης και όλες τις δραστηριότητες στο νερό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους όπως γίνεται σε όλους τους νομούς της χώρας. Το νέο κολυμβητήριο στο Άργος είναι αυτό που θα εξαλείψει από την περιοχή μας την κακή νοοτροπία ότι η κολύμβηση είναι μόνο καλοκαιρινή δραστηριότητα. Κάτι που φυσικά δεν ισχύει. Η κολύμβηση όπως και όλα τα αθλήματα του υγρού στίβου είναι επίσημα αθλήματα που καλλιεργούνται σε όλη τη διάρκεια του έτους. Με μεγάλη προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια στους Ιπτάμενους έχουμε καταφέρει να έχουμε πρωταθλητές Ελλάδος στην κολύμβηση.

Κώστας Πρώιμος: Σε γενικές γραμμές, οι Αργολιδείς “το έχουν” με την κολύμβηση και την υδατοσφαίριση; Ανιχνεύετε ταλέντα; Προοπτικές για την αξιοποίηση τους υπάρχουν;

Κατερίνα Δημακοπούλου: Ευτυχώς έχουμε πολλά ταλέντα στην Αργολίδα. Δυστυχώς όμως έχουν χαθεί πάρα πολλά λόγω των δύσκολων συνθηκών προπόνησης. Η κολύμβηση απαιτεί καθημερινή σκληρή εξάσκηση. Τα τελευταία 11 χρόνια κάθε χειμώνα μετακινούμασταν στην Τρίπολη καθημερινά για προπόνηση καθώς δεν λειτουργούσε το κολυμβητήριο στο νομό μας. Αντιλαμβάνεστε τη δυσκολία όλου αυτού του εγχειρήματος σε συνδυασμό με τις υποχρεώσεις των μαθητών αλλά και το χρηματικό κόστος. Με πολύ κόπο στους Ιπτάμενους και με τη βοήθεια και την εμπιστοσύνη των γονιών έχουμε καταφέρει πολλές χρονιές να βγάλουμε αθλητές πρώτους στην Ελλάδα που εκπροσώπησαν επάξια την Αργολίδα. Συμμετείχαμε σε Ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης και συνεχίζουμε στην κατεύθυνση αυτή. Αναπτύσσουμε το άθλημα της κολύμβησης και τις δραστηριότητες στο νερό, θέλουμε να υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης του αθλήματος σε όλη τη διάρκεια του έτους προκειμένου να μην πάει χαμένο ποτέ ξανά κανένα ταλέντο από την περιοχή μας. Για όλους εμάς στους “Ιπτάμενους” η κολύμβηση είναι τρόπος ζωής. Παράλληλα είναι και τρόπος να ζεις!

Κώστας Πρώιμος: Ναυαγοσωστική. Ίσως το Α και το Ω για την ασφαλή απόλαυση των παραλίων. Υπάρχει ζήτηση ως προς την εκμάθησή της; Πόσες ζωές σώζονται μέσα από τη δική σας εκτίμηση κάθε καλοκαίρι στην Αργοναυπλία λόγω της εποπτείας ναυαγοσωστών;

Κατερίνα Δημακοπούλου: Όσον αφορά τη ναυαγοσωστική η προσφορά πάντα δημιουργεί και τη ζήτηση. Κάθε χρόνο όλο και περισσότερες παραλίες στελεχώνονται με ναυαγοσώστες και όλο και περισσότεροι δήμοι επιθυμούν να παρέχουν ασφάλεια στο νερό για τους δημότες τους και όχι μόνο. Η νομοθεσία που αφορά τη ναυαγοσωστική κάλυψη άλλαξε πρόσφατα και δημιουργήθηκαν ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας για ναυαγοσώστες. Υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον για να εκπαιδευτεί κάποιος και να λάβει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ναυαγοσώστη καθώς οι πιθανότητες να βρει άμεσα δουλειά είναι μεγαλύτερες από οποιοδήποτε άλλο κλάδο. Χρειαζόμαστε όμως ακόμα περισσότερους. Μην ξεχνάμε ότι εκτός από τις παραλίες ναυαγοσωστική κάλυψη είναι υποχρεωτικό να παρέχεται και στις πισίνες αναψυχής (ξενοδοχείων, καφέ μπαρ, κάμπινγκ κλπ.). Ένας επιτυχημένος ναυαγοσώστης είναι αυτός που αντιλαμβάνεται το περιστατικό και το προλαβαίνει πριν συμβεί. Στην περιοχή μας οι ναυαγοσώστες μας κάνουν εξαιρετική δουλειά. Ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες έχουν συνεισφέρει σημαντικά σώζοντας και βοηθώντας πάνω από 100 ανθρώπους στην περιοχή μας κάθε καλοκαίρι.

Κώστας Πρώιμος: Θα γεμίσουν οι πισίνες με… Γοργόνες κ. Δημακοπούλου; και φυσικά αναφέρομαι χαριτολογώντας στο Mermaiding…

Κατερίνα Δημακοπούλου: To Mermaiding ή όπως είναι γνωστή στο ευρύ κοινό, η κολύμβηση σαν γοργόνα είναι σήμερα η μεγαλύτερη τάση στον υγρό στίβο στην κολύμβηση αναψυχής. Στην πραγματικότητα πρόκειται για νέο απαιτητικό αγώνισμα. Το mermaiding στην ουσία είναι κολύμβηση σε στυλ γοργόνας. Κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος mermaiding ενώνονται η διασκέδαση, ο χορός στο νερό και η σκληρή γυμναστική. Ένα πρόγραμμα γυμναστικής mermaiding αφορά κορίτσια και γυναίκες διαφόρων ηλικιών. Πιο συγκεκριμένα σε ένα πρόγραμμα κολύμβησης σαν γοργόνα μπορούν να συμμετέχουν κορίτσια αλλά και αγόρια 6 ετών και άνω που γνωρίζουν επίπλευση στο νερό. Παράλληλα μιας τέτοιας μορφής άσκηση ενδείκνυται για νεαρά κορίτσια προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας καθώς γυμνάζει και ταυτόχρονα ενισχύει την αυτοπεποίθηση τους. Τέλος στο mermaiding μπορούν να λάβουν μέρος και γυναίκες ενήλικες που τους αρέσει η γυμναστική στο νερό και επιλέγουν αυτή την δραστηριότητα για να χτίσουν ένα δυνατό σώμα κατά τη διάρκεια του προγράμματος εκγύμνασης του ενώ ταυτόχρονα διασκεδάζουν.

Κάνοντας κανείς mermaiding θα έχει όλα τα οφέλη που προσφέρει η κολύμβηση που είναι η καλύτερη αερόβια άσκηση καθώς και η μοναδική άσκηση που μπορεί να κάνει κανείς εφ’ όρου ζωής. Τα οφέλη της γυμναστικής mermaiding όμως δεν περιορίζονται μόνο σε ένα τομέα. Τα οφέλη της κολύμβησης σαν γοργόνα δρουν στο σωματικό τομέα, στον ψυχικό αλλά και στον κοινωνικό. Έτσι εκτός από την ενδυνάμωση των φυσικών, των συναρμοστικών ικανοτήτων, του καρδιοαναπνευστικού συστήματος και την καύση θερμίδων έχουμε ταυτόχρονα αύξηση της ψυχικής υγείας μας, μείωση του στρες, εξοικείωση με το νερό και έλλειψη φόβου για αυτό καθώς και κοινωνικοποίηση και ευγενή άμιλλα. Και όλα αυτά ενώ διασκεδάζουμε μέσα σε ένα παραμύθι. Στους Ιπτάμενους ζούμε το παραμύθι και κολυμπάμε σαν γοργόνες ενώ γυμναζόμαστε και διασκεδάζουμε παράλληλα.

Ακολουθήστε την “Ενημέρωση Πελοποννήσου” στο GOOGLE NEWS

– Στη σελίδα του Facebook
– Στην ομάδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα