Κάνναβη: Κάτι “δεν πάει καλά” με το Νομοσχέδιο

0
Κάνναβη
Μηνάς Π.
Συνέντευξη στον Μηνά Π.

Έπειτα από την δήλωση “Κάναμε λάθος” του Αδώνιδος Γεωργιάδη, την αποθέωση στον Καρανίκα και την παραδοχή για το «λάθος» που έκανε το 2018 η Νέα Δημοκρατία να μην υποστηρίξει τη νομοθετική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για τη λειτουργία αγοράς φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα μας, υπέθεσα ότι το νομοσχέδιο που θα ακολουθήσει θα είναι ακόμα καλύτερο και πιο δίκαιο για τον Έλληνα πολίτη ώστε να “χαρεί” τις ευεργετικές, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, ιδιότητες της Κάνναβης. Είναι όμως έτσι; Με μια πρόχειρη ματιά, αντιλαμβάνεσαι ότι κάτι “δεν πάει καλά”.

Χρειαζόμουν έναν άνθρωπο εξειδικευμένο στο τομέα της Κάνναβης και τον βρήκα στο πρόσωπο του Ηρακλή Τσαγκαράκη, ενός ακτιβιστή της Κάνναβης, γραφίστας στο επάγγελμα και διαχειριστή της ομάδας του Facebook ” η Αλήθεια για την Κάνναβη“, που δραστηριοποιείται εδώ και 7 χρόνια και αποτελείται από 20.000 μέλη.

Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα ανέφερε στην συνέντευξη που παρέθεσε στην “Ενημέρωση της Πελοποννήσου” και τον Μηνά Π.

Μηνάς Π.: Είναι τόσο “καλό” το νομοσχέδιο για την φαρμακευτική κάνναβη όσο το διαφημίζει ο Άδωνις Γεωργιάδης;

Ηρακλής Τσαγκαράκης: Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε εκπαίδευση ούτε κατάρτιση πάνω στην επιστήμη της Κάνναβης, άρα το παρών νομοσχέδιο δημιουργήθηκε από ανθρώπους με ελλιπή έως καθόλου γνώση πάνω στο αντικείμενο το οποίο νομοθέτησαν. Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε αυτό το νομοσχέδιο τίποτα περισσότερο από μια αρχή, που ελπίζουμε τουλάχιστον να είναι μια καλή αρχή και όχι μια φωτοβολίδα. Το νομοσχέδιο ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση, που όταν το έφερε στο Κοινοβούλιο προς συζήτηση, η παρούσα κυβέρνηση (ως αντιπολίτευση) ήταν κάθετα αντίθετη σε όλα, δηλώνοντας όχι μόνο ότι διαφωνεί συνολικά, αλλά ότι μόλις θα αναλάμβανε την εξουσία θα το απέσυρε αμέσως. Όπως βλέπουμε, όχι μόνο δεν το απέσυρε, αλλά το πέρασε από το Κοινοβούλιο, όπου και εγκρίθηκε.

Οι λόγοι αυτής της μεταστροφής είναι γνωστοί σε όσους ασχολούνται με την Κάνναβη, και είναι καθαρά οικονομικοί και επενδυτικοί, όμως, δυστυχώς, δεν συμπεριλαμβάνουν τον κοινωνικό παράγοντα που είναι και ο σημαντικότερος. Το σύνολο της ποσότητας της Κάνναβης και των παραγώγων της που θα παράγονται στην Ελλάδα θα εξάγεται σε άλλες χώρες, με τους Έλληνες ασθενείς που την χρειάζονται, να εξακολουθήσουν να την προμηθεύονται παράνομα, είτε από την εγχώρια μαύρη αγορά ή από το εξωτερικό. Η Κάνναβη είναι ένα κοινωνικό αγαθό και πρέπει να ανήκει σε όλους. Σαφώς και συμφωνούμε με την ταξινόμηση της Κάνναβης νομικά, όμως καμία νομοθετική ρύθμιση δεν μας ικανοποιεί, ούτε θα μας ικανοποιήσει, αν δεν θα συμπεριλαμβάνει την ελεγχόμενη αυτοκαλλιέργεια του φυτού, όπως γίνεται ήδη σε άλλες χώρες. Αρκετοί επενδυτές και επιχειρηματίες θα είναι σίγουρα ικανοποιημένοι από το παρόν νομοσχέδιο, όμως το κίνημα της Κάνναβης περιμένει πολλά περισσότερα από την Πολιτεία, από ένα νομοσχέδιο που εξακολουθεί να απαγορεύει την αυτοκαλλιέργεια και να μην συμπεριλαμβάνει και το ψυχαγωγικό κεφάλαιο της Κάνναβης, πέραν του φαρμακευτικού.

Μηνάς Π.: Στην Ελλάδα οποιοδήποτε σκεύασμα κάνναβης με περιεκτικότητα σε THC πάνω από 0,2%, είναι παράνομο. Ο νέος νόμος επιτρέπει την παραγωγή με άνω του 0.2% THC. Τι σημαίνει αυτό; Δεν θα πωλείται στην Ελλάδα το φαρμακευτικό σκεύασμα;

Ηρακλής Τσαγκαράκης: Η Δ-9 τετραϋδροκανναβινόλη (THC) είναι η κύρια υπεύθυνη ένωση της Κάνναβης που προκαλεί ψυχοδραστικότητα, είναι όμως και η πιο δυνατή ένωση όσον αφορά το φαρμακευτικό σκέλος. Η απελευθέρωση του ορίου της περιεκτικότητάς της λοιπόν, ήταν αυτονόητη στην δημιουργία φαρμακευτικών σκευασμάτων Κάνναβης. Όπως είπα και πριν, το σύνολο της παραγωγής της Κάνναβης και των παραγώγων της, που θα παράγονται στην Ελλάδα θα εξάγεται σε άλλες χώρες, με τα αποτελέσματα που ανέφερα. Δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει αυτό, και πότε ακριβώς θα μπορούν οι Έλληνες ασθενείς να την προμηθεύονται νόμιμα, αλλά εδώ μπαίνει ακόμη μία παράμετρος.

Ακόμη και αν η παραγωγή της Κάνναβης που θα καλλιεργηθεί στην Ελλάδα μπορούσε να διατεθεί άμεσα στους Έλληνες ασθενείς, θα είχαμε άμεσα ένα πρόβλημα. Οι άμεσα εμπλεκόμενοι στο κεφάλαιο “Φαρμακευτική Κάνναβη” στην Ελλάδα, όπως οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι φαρμακοποιοί, δεν έχουν ακόμη καμία ενημέρωση και καμία κατάρτιση πάνω στο θέμα, και αναρωτιόμαστε πως θα μπορούσαν να συνταγογραφήσουν και να προμηθεύσουν τους Έλληνες ασθενείς με σκευάσματα Κάνναβης, ανάλογα με την πάθησή τους. Γι’ αυτό θα ήταν τουλάχιστον θετικό, αν η Πολιτεία εκμεταλλευόταν αυτό το μεσοδιάστημα, προωθώντας ένα πρόγραμμα ενημέρωσης και κατάρτισης των άμεσα εμπλεκομένων στο κεφάλαιο “Φαρμακευτική Κάνναβη”, ώστε να έχουν την απαιτούμενη γνώση και κατάρτιση όταν θα έρθει η ώρα. Δεν χρειάζεται να ψάχνουμε εξήγηση για το οξύμωρο του πράγματος, απλά εντάσσεται και αυτό στη γενική προχειρότητα και “ανεμελιά” που χαρακτηρίζει την παρούσα κυβέρνηση, και όχι μόνο αυτήν.

Μηνάς Π.: Ζούμε στην εποχή όπου οι «έμποροι» είναι νόμιμοι και με τον νόμο (σχέδιο) και οι “χρήστες” παράνομοι;

Ηρακλής Τσαγκαράκης: Ακριβώς αυτό! Το εμπόριο της Κάνναβης θα γίνεται πλέον νόμιμα και με τη βούλα, όμως θα εξακολουθήσει να είναι παράνομος και να διώκεται όποιος θέλει να φυτέψει ένα φυτό στο σπίτι του, είτε για να το καπνίσει, είτε για να το φάει, είτε επειδή θέλει απλά να το θαυμάζει και να το μυρίζει. Το “κίνημα της Κάνναβης” ξέρει ότι παντού, σε όλες τις χώρες όπου η Κάνναβη έχει ρυθμιστεί νομικά, πάντα η ρύθμιση ξεκινάει από το φαρμακευτικό σκέλος και μετά επεκτείνεται και στο ψυχαγωγικό. Ας ελπίσουμε ότι θα συμβεί το ίδιο και στην Ελλάδα και ότι σύντομα θα ακολουθήσει και η ρύθμιση του ψυχαγωγικού σκέλους, αλλά κυρίως της αυτοκαλλιέργειας του φυτού, διότι χωρίς αυτό κάθε νομοσχέδιο θα είναι ελλιπές και μη αποδεκτό από τους φίλους της Κάνναβης.

Μηνάς Π.: Στις ΗΠΑ όλο και περισσότερες πολιτείες έχουν αποποινικοποιήσει την κάνναβη αποκομίζοντας τεράστια κέρδη για το δημόσιο. Στην Ελλάδα πιστεύεις ότι κάτι ανάλογο θα συμβεί ποτέ;

Ηρακλής Τσαγκαράκης: Οι Αμερικανικές Πολιτείες που έχουν ρυθμίσει την Κάνναβη νομικά, δεν φώναξαν ξένους επενδυτές για να πάρουν την εκμετάλλευση, το έκαναν οι ίδιοι. Εδώ ξεκινάμε με Ισραηλινούς επενδυτές και, προφανώς, θα ακολουθήσουν επενδυτές και από άλλες χώρες που ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Παρ’ όλα αυτά, εάν το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε δεν ήταν μόνο μια φωτοβολίδα, και εάν ακολουθηθούν οι μέθοδοι και οι διαδικασίες του αμερικανικού προτύπου, θα το πω απλά και λαϊκά, το Δημόσιο δεν θα έχει που να βάλει τα λεφτά. Ως παράδειγμα θα αναφέρω μόνο την Πολιτεία του Colorado, όπου λόγω διένεξης του νόμου της Πολιτείας με τους ομοσπονδιακούς νόμους, οι ομοσπονδιακές τράπεζες, στην αρχή, δεν δεχόταν τα χρήματα που προερχόταν από το νόμιμο εμπόριο της Κάνναβης στο Colorado. Τι έκανε το Colorado; Απλά συγκέντρωνε τις τεράστιες εισπράξεις σε παλέτες γεμάτες χαρτονομίσματα, σε δημόσιες αποθήκες, μέχρι το θέμα να ρυθμιστεί ομοσπονδιακά. Κουβαλούσαν δηλαδή τα δολάρια με τα φορτηγά. Η παγκόσμια αγορά της Κάνναβης εκτιμάται ότι σύντομα θα αναλάβει τα ηνία, μιας και τα κέρδη από το πλήθος των χρηστικών εφαρμογών της Κάνναβης είναι τεράστια, και η πρόβλεψη είναι ότι τα κέρδη αυτά θα υπερκαλύψουν τα κέρδη της παγκόσμιας αγοράς τροφίμων, φαρμάκων, και ίσως και καυσίμων. Μιλάμε για τεράστια οικονομικά μεγέθη λοιπόν, για μια τεράστια πίτα, από την οποία η Ελλάδα, λόγω κυρίως του κλίματος της, μπορεί να πάρει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι, αρκεί να χειριστούν το θέμα της Κάνναβης άνθρωποι με ανοιχτό μυαλό, χωρίς ταμπού, προκαταλήψεις και προχειρότητες.

Μηνάς Π.: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν θεωρεί την κάνναβη ναρκωτικό. Τι διαφορά θα είχε μια γλάστρα με κάνναβη, με μια με βασιλικό στα μπαλκόνια μας;

Ηρακλής Τσαγκαράκης: Ο ΠΟΥ δεν θεωρεί την κάνναβη ναρκωτικό, επειδή η Κάνναβη δεν έχει καμία σχέση με τα ναρκωτικά, αφού δεν προκαλεί κανέναν εθισμό και καμία παρενέργεια. Η Κάνναβη είναι ένα δώρο της Φύσης στον άνθρωπο, διαθέτει πλήθος ευεργετικών και θεραπευτικών ιδιοτήτων για τον ανθρώπινο οργανισμό, και φυσικά θα έπρεπε να βρίσκεται σε κάθε κήπο και σε κάθε μπαλκόνι, όπως και ο βασιλικός. Η διαφορά του βασιλικού με την Κάνναβη είναι ότι ο βασιλικός απλά μυρίζει ωραία και νοστιμίζει τη σάλτσα της ντομάτας, ενώ η Κάνναβη μυρίζει 100 φορές ωραιότερα και νοστιμίζει τη ζωή μας ολόκληρη.

Ακολουθήστε την ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ στο Google News
Στη σελίδα και την ομάδα στο Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here