Π. Κωστελένος: Πλέον αφήνουμε τη Φύση να μας καθοδηγήσει…

0
Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο
Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο

Είναι ο ιδιοκτήτης ενός πρότυπου φυτωρίου που (Green land scape) λειτουργεί στην καρδιά του Κρανιδίου. Με απόλυτο σεβασμό στις αρχές που διέπουν τη Φύση, εναρμονίζει τους κήπους στα…”θέλω” και τις ανάγκες της. Διαβάστε την ακόλουθη και ενδιαφέρουσα συνέντευξη που ο Παναγιώτης Κωστελένος παραχώρησε στον Κώστα Πρώιμο.

Κώστας Πρώιμος: Υπάρχουν νέες τάσεις στις επιλογές φυτών και διακόσμησης εσωτερικών χώρων;

Παναγιώτης Κωστελένος: Τα τελευταία χρόνια οι κήποι έχουν αλλάξει αρκετά, έχουμε φύγει από τους αυστηρούς γεωμετρικούς κήπους με τις ίσιες γραμμές και τα αυστηρά κλαδέματα. Πλέον επιλέγονται τα οργανικά τοπία, που δεν εμπίπτουν στη συμμετρία και την αυστηρότητα των γεωμετρικών κήπων, ενώ κυριαρχεί ο νατουραλισμός, ευτυχώς αρχίζουμε και μιμούμαστε την Φύση, το μεγαλύτερο αρχιτέκτονα τοπίου. Λιγότερες ευθείες γραμμές, περισσότερες καμπύλες και πλαστικότητα.

Κώστας Πρώιμος: Η Κλιματική Αλλαγή είναι πλέον ορατή και συνεπώς δεδομένη. Υπάρχουν φυτά πιο ανθεκτικά στα ακραίες καιρικές συνθήκες;

Παναγιώτης Κωστελένος: Η εξέλιξη των ειδών στη φύση, έχει προσαρμόσει τα φυτά σε πολύ ακραία περιβάλλοντα, οπότε ναι, υπάρχουν φυτά κατάλληλα για κάθε περιοχή και μικροκλίμα.

Κώστας Πρώιμος: Τι φυτά θα προτείνατε στους πελάτες σας;

Παναγιώτης Κωστελένος: Ήδη όπως σας είπα με τη μεταστροφή στους κήπους, σε οργανικά τοπία, πλέον επιλέγουμε κατά μεγάλο ποσοστό γηγενή φυτά του κάθε τόπου και συμπληρώνουμε με φυτά αντίστοιχης κλιματικής αντοχής. Τα προφανή οφέλη αυτής της μεταστροφής στους κήπους είναι η αντοχή των φυτών στα “σκληρά” νερά μας, η εξοικονόμηση νερού και κυρίως η εναρμόνιση με τη Φύση.

Κώστας Πρώιμος: Έχει αυξηθεί η αγοραστική ζήτηση των προϊόντων σας στην περιοχή εν μέσω δυστοπικών καταστάσεων;

Παναγιώτης Κωστελένος: Ο κόσμος πλέον, περνά περισσότερο χρόνο στο σπίτι του και λόγο κλίματος, τουλάχιστον 6 – 8 μήνες στον κήπο, οπότε ναι έχει αυξηθεί η αγοραστική ζήτηση, απευθύνονται σε εμάς και το έμπειρο συνεργείο μας, είτε να κατασκευάσουμε εξ΄αρχής ένα κήπο, ή να τον ανακατασκευάσουμε ή ακόμα και να αναλάβουμε την συντήρηση του κήπου τους. Όπως και η αυξανόμενη ζήτηση για φυτά με οδήγησε στην απόφαση να ανοίξουμε το Garden Shop στο Κρανίδι. Ένα ανθοπωλείο – κέντρο κήπου που ήδη έχει γίνει σημείο αναφοράς στην επαρχία μας, που ακολουθούμε και εκεί τις αρχές του νατουραλισμού στις συνθέσεις και τις ανθοδέσμες μας.

Κώστας Πρώιμος: Υπάρχει κάτι τρελό (να το θέσω απλά). που σας έχει ζητηθεί μέχρι σήμερα από πελάτες σας;

Παναγιώτης Κωστελένος: Τι ορίζουμε άραγε “τρελό”; Αυτό που δεν γίνεται; Μα αυτοί τελικά οι πελάτες είναι που μας κάνουν καλύτερους, όταν μας ζητούν το “τρελό” και μας βάζουν στη διαδικασία να το κάνουμε εφικτό! Ναι όμως, μας έχουν ζητήσει

Κώστας Πρώιμος: Ποιο προβλέπετε ότι είναι το μέλλον των κήπων;

Παναγιώτης Κωστελένος: Νομίζω ότι ο κήπος σαν έννοια και σαν χώρος θα συνεχίσει να υπάρχει. Ο Άνθρωπος όσο και εάν εξελιχθεί είναι μέρος της φύσης και έχει ανάγκη την αλληλεπίδραση με το φυσικό περιβάλλον. Λόγω όμως των ρυθμών ζωής και δουλειάς που περιορίζουν τον ελεύθερο χρόνο πιστεύω ότι θα οδηγηθούμε σε ακόμα πιο απλοποιημένους κήπους, προσεγγίζοντας την ιδέα του “φυσικού” τοπίου του William Robinson, οπού θα είμαστε περισσότερο παρατηρητές και λιγότερο επεμβατικοί, αφήνοντας αυτό το ρόλο στη φύση.

Ακολουθήστε την ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ στο GOOGLE NEWS

Στη σελίδα του Facebook – Στην ομάδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here