ΣυνεντεύξειςΓιάννης Μπούνος: “Χωρίς τη συμβολή του προσωπικού δε θα είχαμε κάνει τίποτα”

Γιάννης Μπούνος: “Χωρίς τη συμβολή του προσωπικού δε θα είχαμε κάνει τίποτα”

Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο
Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο

Στόχος του είναι κανένα παιδί να μην νιώσει την βιαία μετάβαση στην σχολική ηλικία, δίχως την ενδεδειγμένη προετοιμασία που παρέχουν οι δομές των παιδικών σταθμών. Είναι νέος και αποτελεσματικός στο έργο του, καθώς τα δύο τελευταία χρόνια στα οποία τέθηκε επικεφαλής του ΔΟΚΟΙΠΑΝ λαμβάνοντας εμπράκτως την εμπιστοσύνη του Δημάρχου Δημήτρη Κωστούρου, οι υπηρεσίες του ανωτέρω Νομικού Προσώπου τυγχάνουν μιας ουσιαστικής αναβάθμισης.

Ο Πρόεδρος του ανωτέρω Δημοτικού Οργανισμού Γιάννης Μπούνος, στην ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παράθεσε στον Κώστα Πρώιμο, έκανε έναν απολογισμό του έργου, μίλησε για την συνέχεια, ενώ έπλεξε το εγκώμιο για την σημαντική και καθοριστική συμβολή ακόμη και υπό τη μορφή υπερβάσεων όλων των υπαλλήλων που απαρτίζουν το συγκεκριμένο Νομικό Πρόσωπο.

Κώστας Πρώιμος: Είστε πρόεδρος του Δ.Σ του ΔΟΚΟΙΠΑΝ. Πρόκειται για μια νευραλγικής φύσεως Υπηρεσία του Δήμου Ναυπλιέων; Ποιά ήταν τα κίνητρα ώστε να αναλάβετε;

Γιάννης Μπούνος: Υπάρχουν δύο τομείς ευθύνης. Η μέριμνα και η φροντίδα για την Τρίτη ηλικία και οι Βρεφονηπιακοί σταθμοί, ουσιαστικά αναφερόμαστε στα δύο άκρα… Το κίνητρο είναι ένα και μοναδικό: Η προσφορά στον τόπο σου. Απολαμβάνω την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπο μου ο δήμαρχος Δημήτρης Κωστούρος, καθώς με επέλεξε για την θέση του Προέδρου. Είναι μια πραγματική και ενδιαφέρουσα πρόκληση για εμένα προσωπικά και ως τέτοια την αντιμετωπίζω εδώ και δύο χρόνια.

Κώστας Πρώιμος: Να περάσουμε στην ουσία, ποιά είναι κύριε Μπούνο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι ηλικιωμένοι και υπέργηροι συμπολίτες όσο και οι λιλιπούτειοι αυριανοί δημότες;

Γιάννης Μπούνος: Εκτιμώ ότι οι συνθήκες σε μια επαρχία είναι ευνοϊκότερες για τους ανθρώπους της Τρίτης ηλικίας, συγκριτικά με μια Μεγαλούπολη. Το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου που διοικούμε διέθετε τρεις δομές: Το ΚΑΠΗ, ΤΟ ΚΥΦΗ και το “Βοήθεια στο σπίτι” Σε αυτά τα δύο χρόνια αντιμετωπίσαμε αρκετά θέματα, ψυχικής υγείας, σωματικής φροντίδας, νοσηλευτικής μέριμνας και θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα αν υπήρχαν υλικοτεχνικές υποδομές, όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης καθώς και οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι. Ωστόσο είναι κάτι που διορθώνουμε τώρα…

Κώστας Πρώιμος: Δράττομαι της ευκαιρίας να ρωτήσω ποιά ήταν η κατάσταση την οποία αναλάβατε προ διετίας και σε ποιό επίπεδο βρίσκεται τώρα η αξιολόγηση του έργου σας;

Γιάννης Μπούνος: Καταρχάς υπήρχε σοβαρό έλλειμμα οικονομικών πόρων, η τακτική επιχορήγηση του Δήμου κάλυπτε παρά μόνο τις ανάγκες. Σε άμεση συνεργασία με τον κ. Κωστούρο που πραγματικά έσκυψε πάνω από την προσπάθειά μας, αποφασίστηκε η αύξηση του εν λόγω κονδυλίου κατά διακόσιες χιλιάδες ευρώ ετησίως. Επίσης ένα μεγάλο ζήτημα ήταν η απόφαση εν τέλει να μονιμοποιηθούν οι υπάλληλοι στους βρεφονηπιακούς σταθμούς δικαίως γιατί καλύπτουν και πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Το πρόβλημα όμως που εγείροταν με την μονιμοποίηση τους, είχε να κάνει με την εκτίναξη του ετήσιου προϋπολογισμού. Δεν είχαμε μέχρι τότε εκμεταλλευτεί πλήρως τα διαθέσιμα πακέτα ΕΣΠΑ. Εμείς ταυτίσαμε τα συμφέροντα των Δημοτών με τα συμφέροντα των υπαλλήλων δημιουργώντας το γραφείο ΕΣΠΑ, το τμήμα εγγραφών και παιδικής μέριμνας και επί δύο χρόνια στοχεύσαμε στην εγγραφή των παιδιών μέσω του Κοινοτικού Προγράμματος Εναρμόνισης, κοινώς να τους δώσουμε voucher. To αποτέλεσμα ήταν εξακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώ επιπλέον μέσω ΕΣΠΑ κάθε χρόνο και όλα τα παιδιά του δήμου Ναυπλιέων να σιτίζονται δωρεάν στους παιδικούς σταθμούς πλην των οικογενειών με πολύ υψηλά εισοδήματα.

Εφέτος έχουμε 280 εγγραφές στους απανταχού βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου μας, τα διακόσια εξήντα παιδάκια δεν πληρώνουν καθόλου τροφεία στο Νομικό Πρόσωπο καθώς καλύπτεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ανωτέρω ποσό αυτόματα αποδεσμεύει το αντίστοιχο της τακτικής επιχορήγησης και να το διοχετεύσουμε σε έργα και υπηρεσίες που θα συμβάλλουν στην ουσιαστική αναβάθμιση του έργου που πραγματοποιούμε στο ΔΟΚΟΙΠΑΝ.
Εκτιμώ ότι ήδη σιγά – σιγά αλλάζει η εικόνα. Έχει δρομολογηθεί η ανακαίνιση του κτιρίου μας, στο οποίο θα δημιουργηθεί ένα σύγχρονο κέντρο Τρίτης ηλικίας, προυπολογισμού εκατόν πενήντα χιλιάδων ευρώ, ενώ θα μεταφερθεί το διοικητικό γραφείο ώστε να λειτουργεί πιο εύρυθμα. Στον υπάρχοντα προαύλιο χώρο θα κατασκευαστεί ένα καινούριο φυσικοθεραπευτήριο.

Κώστας Πρώιμος: Και στις κτιριακές δομές των παιδικών σταθμών υφίστανται ανακαινίσεις κύριε Μπούνο;

Γιάννης Μπούνος: Καταφέραμε και μπήκαμε στο σχετικό πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών το οποίο εκπονήθηκε το 2017 και έληγε στα τέλη του 2019. Αφορούσε στην επιχορήγηση του ποσού της τάξεως των πενήντα χιλιάδων ευρώ για κάθε παιδικό σταθμό. Καταφέραμε και πήραμε το πακέτο συνεπώς έξι παιδικοί σταθμοί θα ανακαινιστούν, ήδη προχωρήσαμε τις σχετικές προγραμματικές συμβάσεις έργου, την επόμενη χρονιά θα είναι έτοιμοι. Επίσης θα δημιουργήσουμε έναν καινούριο παιδικό σταθμό εκατό θέσεων στην Δημοτική Ενότητα Μιδέας στο πρώην δημοτικό σχολείο του Παναριτίου, καθώς η περιοχή εξυπηρετεί και την Τίρυνθα με την οποιά υπάρχει εγγύτητα. Επιπροσθέτως θα γίνει ένας παιδικός σταθμός στην Ασίνη χωρητικότητας τριάντα πέντε θέσεων. Οι πέντε σταθμοί είναι συγκεντρωμένοι στο κέντρο του Ναυπλίου και ένας στην Πουλακίδα.

Αυτό δημιουργεί συμφόρηση στην πόλη και καθημερινά προβλήματα μετακινήσεων στους γονείς που σε πολλές περιπτώσεις δεν εγγράφουν τα παιδιά τους καθώς δεν έχουν τρόπο να τα μεταφέρουν. Αυτό τι σημαίνει; ότι αρκετά παιδιά δεν είναι ούτε στοιχειωδώς προετοιμασμένα για την σχολική τους φοίτηση. Θα συμβάλλουμε στην αποκέντρωση προκειμένου να εξαλείψουμε όλα τα ανωτέρω προβλήματα. Προσμετράται στα θετικά του όλου εγχειρήματος η δημιουργία τουλάχιστον εικοσιτριών νέων θέσεων εργασίας σε δύσκολες εποχές. Είναι το μεγάλο στοίχημα για εμάς, να μην μείνει κανένα μα κανένα παιδάκι απ’ έξω, Στον παιδικό σταθμό της Πρόνοιας αποκτήσαμε βρεφικό τμήμα, ο 6ος μετετράπη καθαρά σε βρεφικό σταθμό, ενώ εφέτος συνθέσαμε άλλο ένα βρεφικό τμήμα στο 2ο… Με το νόμο της κ. Κεραμέως από τεσσάρων ετών τα παιδιά πάνε στο προνήπιο. Ουσιαστικά οι παιδικοί σταθμοί μας ήταν άδειοι και τους μετατρέψαμε σε βρεφικούς.

Κώστας Πρώιμος: Έχετε συνάψει συνεργασία και με παιδίατρο πλέον…

Γιάννης Μπούνος: Υλοποιήσαμε μια σύμβαση έργου, με παιδίατρο, ο οποίος κάθε εβδομάδα περνάει από έναν παιδικό σταθμό, ενώ πρόθεση μας είναι να συνεργαστούμε με ειδικότητες παιδοψυχολόγου και λογοθεραπευτή.

Κώστας Πρώιμος: Να υποθέσω ότι το σύνολο του προσωπικού του ΔΟΚΟΙΠΑΝ γίνονται κοινωνοί στο έργο δεδομένου ότι μόνο ένας άνθρωπος όσο ικανός και δραστήριος να είναι δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνος του στις νέες διαρθρωτικές αλλαγές που αφορούν διαφορετικούς τομείς μιας ολόκληρης Δημοτικής Υπηρεσίας…

Γιάννης Μπούνος: Αρκεί να σας πω ότι στο τμήμα εγγραφών και παιδικής μέριμνας εφέτος τον Αύγουστο κανείς δεν πήρε άδεια, (όπως και πέρσι) παρά ηθελημένα όλοι παρέμειναν στο πόστο τους και με παραπάνω ώρες εργασίας, ώστε να συνδράμουν στην απρόσκοπτη λειτουργία του τμήματος εν όψει της νέας αρχής. Αναγνωρίζω, ότι χωρίς την αμέριστη βοήθεια τους δεν θα είχαμε καταφέρει τίποτα. Ας μην παραβλέπουμε και τις δύο καραντίνες στις οποίες παρείχαμε εκτάκτως τις υπηρεσίες μας, υπό αντίξοες συνθήκες όπου και όταν μας ζητήθηκε από την Κοινωνία.

Κώστας Πρώιμος: Τι σήμαινε αυτό στην πράξη εν μέσω καραντίνας;

Γιάννης Μπούνος: Αντιμετωπίσαμε επτακόσια περιστατικά, από μεταφορά φαρμάκων, συσσιτίου της Ευαγγελίστριας, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, εξυπηρέτηση οικιακών λογαριασμών, κατά τη χρονική διάρκεια των δύο lockdown.

Κώστας Πρώιμος: O χρόνος ως γνωστόν πετάει”. Υπάρχει περίπτωση να διαθέσετε τον δικό σας, στην εκλογική κρίση των δημοτών στις επόμενες αρχαιρεσίες;

Γιάννης Μπούνος: Ο χρόνος περνάει πολύ γρήγορα, αυτό ισχύει, σκοπός μας είναι να πετύχουμε στο σημαντικό κοινωνικό έργο που μας έχει εμπιστευτεί ο δήμαρχος Δημήτρης Κωστούρος. Αυτά θα τα δούμε όταν έρθει το “πλήρωμα του χρόνου”. Κρατάμε ότι στη διετία μας, το διοικητικό γραφείο του Νομικού μας προσώπου βραβεύτηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών ως ένα από τα καλύτερα εν λειτουργία πανελλαδικά. Προς το παρόν προτεραιότητα μου είναι να κερδίσουμε ως ΔΟΚΟΙΠΑΝ το μεγάλο στοίχημα που έχει να κάνει με την ριζική αναβάθμιση της παροχής κοινωνικών υπηρεσιών στους δημότες μας ανεξαιρέτως.

Ακολουθήστε και διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google news
– Στη σελίδα μας στο Facebook
– Στην ομάδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα