ΣυνεντεύξειςΓιάννης Λούμης: "Άλλο να στο λένε και άλλο να το ζεις"

Γιάννης Λούμης: “Άλλο να στο λένε και άλλο να το ζεις”

Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο
Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο

Ερωτευμένος με την θάλασσα της Ερμιονίδας από τα γεννοφάσκια του. Διανύει περισσότερες ώρες στο βυθό της, ενώ εξυμνεί το φυσικό ενάλιο και χερσαίο κάλλος της περιοχής. Μιλά για τη δουλειά του και τους τρόπους με τους οποίους το Πόρτοχελι και εν γένει ο ανωτέρω Δήμος θα μπορούσαν να παγιωθούν ώς απόλυτοι προορισμοί εναλλακτικού τουρισμού.

Στην παρακάτω συνέντευξη ο Πορτοχελιώτης επαγγελματίας δύτης και Βετεράνος των ΟΥΚ Γιάννης Λούμης ανοίγει νέους ορίζοντες αποδίδοντας μια μακρά προοπτική οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης…

Κ. Πρώιμος: Κύριε Λούμη, ποιά ήταν τα κίνητρα για εσάς ώστε να δραστηριοποιηθείτε επαγγελματικά στο χώρο των καταδύσεων;

Γιάννης Λούμης: Γεννήθηκα στο Πορτοχέλι, δηλαδή στην αγκαλιά της θάλασσας. Επομένως ήταν μοιραίο για μένα, αφού και η οικογένεια μου ασχολούνταν με επαγγέλματα της θάλασσας, να ασχοληθώ και εγώ με κάτι ανάλογο. Και ενώ η σπίθα μέσα μου υπήρχε κάποια στιγμή, όταν ήμουν 10 χρόνων, επισκέφθηκε το Πορτοχέλι και το σπίτι του πατέρα μου, μια ομάδα δυτών οι οποίοι μάζευαν σφουγγάρια. Τότε η φλόγα μέσα μου άναψε για τα καλά και θυμάμαι πως δεν έφευγα στιγμή από το σκάφος τους, ζητώντας να με μυήσουν στα μυστικά της κατάδυσης. Στη συνέχεια πήρα την πρώτη μου πιστοποίηση στα χρόνια του Λυκείου από τον Τζανουδάκη, με δάσκαλο τον Γιώργο Πατεράκη. Αποφοίτησα από το ΤΕΙ Μεσολογγίου και το τμήμα Ιχθυοκομίας & Αλιείας ενώ παράλληλα με τη σχολή μου και στα πλαίσια της πρακτικής μου, πραγματοποιούσα και καταδύσεις στον χώρο της ιχθυοκαλλιέργειας. Στην συνέχεια κατατάχθηκα στο στρατό, στη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών και αφού αποφοίτησα με επιτυχία, παρακολούθησα μαθήματα στην Σχολή Καλύμνου. Αργότερα απέκτησα και τις απαραίτητες πιστοποιήσεις ως Εκπαιδευτής Καταδύσεων, και έτσι έκλεισε ο πρώτος κύκλος της επαγγελματικής κατάρτισης, η οποία δεν τελειώνει ποτέ καθώς έως σήμερα παρακολουθώ σχολεία που με βοηθούν να ενημερώνομαι και να γίνομαι καλύτερος στο επάγγελμα που με ζήλο εξασκώ.

Κ. Πρώιμος: Εκτιμάτε ότι ως μορφή εναλλακτικού Τουρισμού οι καταδυτικές περιηγήσεις τυγχάνουν ολοένα και μεγαλύτερης αποδοχής από τους επισκέπτες της περιοχής;

Γιάννης Λούμης: Ο εναλλακτικός τουρισμός έχει το βασικό χαρακτηριστικό του ενεργητικού – δημιουργικού τουρισμού, αλλά οι υπηρεσίες που προσφέρονται αφορούν σε μια μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων και καλύπτουν κάθε γούστο.
Ο καταδυτικός τουρισμός αποτελεί μια δραστηριότητα των ειδικών εναλλακτικών μορφών τουρισμού και συγκεκριμένα του θαλάσσιου τουρισμού με σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης στην περιοχή μας. Αφορά ένα αρκετά μεγάλο σύνολο ατόμων το οποίο αποτελείται από τουρίστες με ένα κοινό ενδιαφέρον, την εξερεύνηση του βυθού των θαλασσών.
Ο βυθός της Ερμιονίδας είναι ένας ενδιαφέρον μεσογειακός βυθός, στον οποίο μπορεί να ανακαλύψει πλήθος ζωντανών οργανισμών. Επιπλέον τα νερά είναι διαυγή και οι καιρικές συνθήκες στην Ερμιονίδα ευνοούν την κατάδυση σχεδόν καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Φέτος παρατηρήθηκε μία εντυπωσιακά αυξητική τάση, όσον αφορά στην προτίμηση της κατάδυσης και εκτός του ότι είμαστε πολύ χαρούμενοι γι αυτό, παρατηρούμε πως οι επισκέπτες πλέον επιλέγουν να δραστηριοποιούνται και να χτίζουν αναμνήσεις κατά την διάρκεια των διακοπών τους.

Κ. Πρώιμος: Η Πολιτεία πως θα μπορούσε να σταθεί αρωγός στην περαιτέρω ανάπτυξη του scuba diving;

Γιάννης Λούμης: Παρατηρούνται κάποιες προσπάθειες από το 2020 προς θετική κατεύθυνση και η Ελλάδα προσπαθεί να κερδίσει μερίδιο από την πίτα του καταδυτικού τουρισμού με όχημα το σχέδιο νόμου του υπουργείου Τουρισμού το οποίο φαίνεται να βάζει σε σωστή τροχιά ανάπτυξης τον καταδυτικό νόμο.
Με βάση το νέο πλαίσιο, αίρεται ο περιορισμός πραγματοποίησης καταδύσεων σε απόσταση μεγαλύτερη των 3 μιλίων από αρχαιολογικούς χώρους (καταδυτικά αρχαιολογικά πάρκα), και καταργείται η υποχρέωση συνοδείας επισκεπτών αυτοδυτών από δύτες αρχαιολόγους ή φύλακες αρχαιοτήτων.
Ταυτόχρονα, πριν δυο περίπου μήνες πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά η ίδρυση Εθνικού Συμβουλίου Καταδυτικού Τουρισμού, το οποίο θα είναι επιφορτισμένο με την παρακολούθηση την πορείας του κλάδου και θα συνεργάζεται με συναρμόδιους φορείς για την ανάπτυξη και προώθηση του καταδυτικού τουρισμού στη χώρα μέσω μιας Εθνικής Στρατηγικής. Το Συμβούλιο με Πρόεδρο τον κ. Δημήτρη Μαρκάτο ενημερώνει και εισηγείται την εθνική στρατηγική καταδυτικού τουρισμού, όπως αυτή θεσπίστηκε για πρώτη φορά με το ν. 4688/2020 του Υπουργείου, ενώ προτείνει δράσεις και πρωτοβουλίες για την υλοποίησή της. Σκοπός του Συμβουλίου είναι η παροχή ενημέρωσης σχετικά με ζητήματα ανάπτυξης του καταδυτικού τουρισμού με όρους βιωσιμότητας και η βέλτιστη ανάδειξη και προβολή καταδυτικών αξιοθέατων με σεβασμό προς το περιβάλλον.
Τέλος, μια ακόμα σημαντική ρύθμιση αφορά στους επισκέψιμους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους, στα αρχαία δηλαδή ναυάγια που υπάρχουν στις ελληνικές θάλασσες και μάλιστα σε μικρό βάθος, τα οποία προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία κατάδυσης που συνδυάζει τον θαλάσσιο πλούτο με την ιστορία και «μπορεί να δώσει νέα πνοή στην καταδυτική αγορά»

Κ. Πρώιμος: Αναλαμβάνετε και υποβρύχιες εργασίες, Είναι αξιόλογη η ζήτηση στην Ερμιονίδα; Και για ποιούς λόγους;

Γιάννης Λούμης: Αναλαμβάνουμε υποβρύχιες εργασίες σε όλη την Επικράτεια και σε όλο το εύρος τους. Λιμάνια, αγωγούς, καλώδια, υποβρύχιες ανατινάξεις, εκβαθύνσεις, ανέλκυση ναυαγίων, καθαρισμούς πλοίων, ιχθυοκαλλιέργειες και οποιοδήποτε project ζητηθεί στην ομάδα μας να υλοποιήσουμε σε σχέση με τις υποβρύχιες εργασίες. Το σίγουρο είναι πως υπάρχει αρκετή δουλειά, Δόξα τω Θεό.
Όσο αφορά στην Ερμιονίδα αναπτύσσεται ταχύτατα, η ανοικοδόμηση το ίδιο, η προσέλευση σκαφών ολοένα και αυξάνεται δεδομένου ότι υλοποιήθηκε και το σχέδιο του Τουριστικού Καταφυγίου στο Πορτοχέλι. Οπότε υπάρχει ζήτηση σε σχέση με το επαγγελματικό μας αντικείμενο.

Κ. Πρώιμος: Σε ποιά κατάσταση βρίσκεται ο βυθός της θάλασσας στην Ερμιονίδα; Προφανώς έχετε συγκριτικά στοιχεία συγκεντρωμένα από το έμπειρο μάτι σας…

Γιάννης Λούμης: Ο βυθός στην Ερμιονίδα, λόγω του ότι δεν υπάρχει βαριά βιομηχανία η οποία επιβαρύνει το θαλάσσιο περιβάλλον, θεωρώ ότι διατηρείται σε εξαιρετικά επίπεδα. Κρυστάλλινα νερά, πολυεπίπεδος βυθός, πλούσια πανίδα και εντυπωσιακά ‘’λιβάδια’’ Ποσειδωνίας είναι τα χαρακτηριστικά του υποθαλάσσιου περιβάλλοντος της Ερμιονίδας.

Κ. Πρώιμος: Υπηρετήσατε την Ελλάδα ως μέλος της επίλεκτης Ομάδας των Υποβρυχίων Καταστροφών. Υπάρχουν κάποια περιστατικά κατά τη διάρκεια της θητείας σας, που έλαβαν χώρα κάτω από το νερό τα οποία σας έχουν μείνει αξέχαστα;

Γιάννης Λούμης: Αποφοίτησα από το 128 ΣΧ-ΥΚΤ ΤΟ 1994. Για τους λίγους που γνωρίζουν, η αποπεράτωση αυτής της δοκιμασίας σε κατατάσσει αυτόματα στο μονοψήφιο ποσοστό επιτυχόντων ( 5-7 % ) γι αυτό και πάντα ισχυρίζομαι ότι αυτό το σχολείο είναι ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ. Χαρακτηριστικά θα σας αναφέρω δύο φράσεις παιδιών που προσπάθησαν να περάσουν την εκπαίδευση του Σχολείου: ‘’Είναι ο ορισμός του άλλο να στο λένε και άλλο να το ζεις.’’
‘’Αν δεν ήξερα ότι είχες τελειώσει το συγκεκριμένο σχολείο, δεν θα πίστευα ποτέ ότι μπορεί να το τελειώσει άνθρωπος.’’
Οπότε, όλες αυτές οι τριάντα εβδομάδες σου μένουν αξέχαστες, δημιουργώντας ισχυρούς, μοναδικούς δεσμούς με την Αδελφότητα των Βατραχανθρώπων και θεωρείται μέγιστη τιμή να ανήκεις σε αυτή τη λεγόμενη ‘’Ελίτ’’ των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η Πατρίδα υπεράνω όλων.

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα