ΆρθραΕλεύθερη Ζωή. Για το ‘21

Ελεύθερη Ζωή. Για το ‘21

Του Γεράσιμου Παγουλάτου

Τίποτα μην περιμένεις απ’ τα σκουριασμένα όπλα. Η χαρά μόνο της ένδοξης πάλης, υπό μάλης.

Στο Ναύπλιο, εκεί είν’ η επανάσταση. Ποτέ lockdown και μαλακίες, μόνο lockup. Κολλητός σου ο καλλιτέχνης των παγωμένων ηδονών – χρωμάτων, που λιώνουν στα χείλη. Λιώνουν παντού, όχι στην αρκτική όμως. Εσύ λιώνεις στα δρομάκια της Μέδουσας.

Ακούστε μαλάκες: τα μουστάκια του Κολοκοτρώνη είναι βαριά, τόσο, που δεν σηκώνουν, ούτε στέμματα, ούτε ρέματα. Το δίκαιο τρικλοποδιά, το άδικο μαγκιά. Περιμένουμε ακόμα τους ξένους στο τραπέζι μας, φουστανέλα για τους ζωγράφους, στενά για τους καλλιγράφους.

Ο βασιλιάς Αγαμέμνων, ο μόνος που εμπιστεύεται ο Κολοκοτρώνης και τ’ αλλά παιδιά. Με τη χρυσή του προσωπίδα, όλες οι γλώσσες του κόσμου. Ύστερα, περίπατο στους Φιλέλληνες× κι αυτοί ουζάκια πίνουν και μετά δρομάκια αφήνουν να βρουν τον έρωτα τους.

Ιστιοπλοϊκά τερτίπια, ανάθεμα! Ούτε για το λιμάνι του Ναυπλίου. Μόνο τη θέα με τα κουτιά και τα τάλιρα των γύφτων, εκεί κοντά στα σουβλάκια – σκουπίδια.

Ανάστημα σηκώνω, τη σημαία ζυγώνω: σεβασμός και ταπείνωση μαλάκα. Σποτάκια δεν παίζουν εδώ.

Η σφαίρα για τον κυβερνήτη, το τουφέκι του άσφαιρου νόμου, εκεί στο δρόμο, όλα εκεί, κι αυτός μισός.

Ο Νικηταράς πονάει, βαθιά ψυχή. Εκεί με τον πρίγκιπα Υψηλάντη – ένας πραγματικός dilettante. Κι άλλοι που δεν είδαμε, κυρίως που δεν ήπιαμε.

Gerry Palace

Ακολουθήστε και διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google news
– Στη σελίδα μας στο Facebook
– Στην ομάδα

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Εξαιρετικός λόγος από το συγγραφέα κο Παγουλάτο. Για άλλη μια φορά, ρίχνει γροθιά στο κατεστημένο, αφυπνίζοντας μας από τον επικίνδυνο λήθαργο της εποχής. Έχοντας διαβάσει μεγάλο μέρος της δουλειάς του κυρίου Παγουλατου, γοητεύομαι παντα από το πώς χρησιμοποιεί το γραπτό λόγο. Μια συγγραφική προσωπικότητα που ανάλογα με το τι πραγματευεται το κείμενο του σε ταξιδεύει είτε σε επαναστάσεις είτε στα ταξίδια του καπετάνιου πατέρα του, είτε στο μεγάλο έρωτα της ζωής του

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα