Άρθρα9η Γιορτή Ελιάς & Ελαιολάδου Κρανιδίου: Ελαιόλαδο ο "Ελληνικός Χρυσός"

9η Γιορτή Ελιάς & Ελαιολάδου Κρανιδίου: Ελαιόλαδο ο “Ελληνικός Χρυσός”

Άρθρο του Αναστασίου Γανώση*

Η γιορτή ελιάς & ελαιόλαδου, ξεκινάει την στιγμή που ο ευλογημένος καρπός της ελιάς, μαζεύεται με κόπο και μόχθο σε όλη την ευλογημένη Ελληνική γη. Το άρωμα του εκλεκτού και Π. Ο. Π. ελαιόλαδου Κρανιδίου, αναδύεται σε όλη την περιοχή!
Έφτασε λοιπόν η ώρα της συγκομιδής αλλά και της 9ης γιορτής Ελιάς & Ελαιολάδου στο Κρανίδι το τελευταίο τριήμερο του Νοεμβρίου, γιορτή που τιμά τον σπουδαίο αυτό καρπό αλλά και την κύρια φυσιογνωμία του πρωτογενούς τομέα της περιοχής.

Όπως είναι γνωστό, η καλλιέργεια της ελιάς στην περιοχή μας, έχει πλούσια παράδοση. Η μελέτη του Άγγελου Α. Βαρκαρόλη, μας έδειξε ότι έγινε καταγραφή 36 ή και περισσότερων ελαιοτριβείων κατά τη χρονική περίοδο 1920-1980. Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολικό να ισχυριστεί κανείς, ότι σχεδόν κάθε οικογένεια του Κρανιδίου, διέθετε και το δικό της ελαιοτριβείο. Παραθέτω ενδεικτικά και μόνο το ανωτέρω στατιστικό, για να αναδείξω την πλούσια παράδοση που έχει η Ερμιονίδα, στην γη της οποίας, παράγεται κορυφαίας ποιότητας ελαιόλαδο και ακόμα στέκουν αγέρωχες ελιές από την εποχή των Βυζαντινών χρόνων!
Ήδη, από το 1996, το ελαιόλαδο Κρανιδίου, απέκτησε Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης.

Σκοπός αυτής της γιορτής, δεν είναι απλώς και μόνο η προβολή ενός κορυφαίου προϊόντος που διαφημίζει τον τόπο μας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Σκοπός αυτής της γιορτής, είναι και για να τιμήσουμε τους ανθρώπους της Πρωτογενούς Παραγωγής αλλά και όλους εκείνους που αγωνίζονται ώστε το ελαιόλαδο Κρανιδίου, να βελτιώνει χρόνο με τον χρόνο την θέση του στην αγορά σύμφωνα με την κορυφαία και ασυναγώνιστη ποιότητα του. Σκοπός αυτής της γιορτής, είναι να αναδείξουμε τις προοπτικές σε μια αγορά που διαρκώς εξελίσσεται και γίνεται όλο και πιο απαιτητική.
Μη ξεχνάμε ότι η Ελλάδα, είναι 3η χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο στην παραγωγή ελαιολάδου και 1η στην παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου.

Συνεπώς κρίνεται επιβεβλημένη η διαρκής βελτίωση και η συνεχής ενημέρωση σε μια σειρά θεμάτων όπως είναιοι Διεθνείς τάσεις στον χώρο της ελαιοκομίας, για τις δυνατότητες συνεργατικών σχημάτων στον ελαιοκομικό τομέα, για τις εξελίξεις στις καλλιεργητικές τεχνικές, τη νομοθεσία υγιεινής και ασφάλειας στην τυποποίηση και τέλος, για τις καινοτομίες όσον αφορά την περαιτέρω προώθηση κυρίως όσον αφορά το εξαγωγικό μάρκετινγκ αλλά και την σύνδεση των τοπικών μας προϊόντων με τον τουρισμό.
Σήμερα, οι πολιτικές ανάπτυξης του Πρωτογενούς τομέα, οφείλουν να είναι με σαφές χρονοδιάγραμμα. Οφείλουν να είναι προτεραιότητα! Πρέπει επιτέλους σε μια παγκόσμια και εγχώρια αγορά που η ακρίβεια χτυπά κόκκινο, η τιμή του ελαιολάδου να παραμένει σταθερή ή να δέχεται τις αντίστοιχες ποσοστιαίες αυξήσεις αντί να ολισθαίνει συνεχώς.

Το βραβευμένο και με πολλές διακρίσεις σε ανάλογες εκθέσεις εντός και εκτός Ελλάδας, ελαιόλαδο του Κρανιδίου, για να συνεχίσει να είναι ανταγωνιστικό, χρειάζονται οι σωστές εκείνες πολιτικές που αφενός θα επιλύουν τα όποια προβλήματα και αφετέρου, θα του προσδίδουν χρόνο με τον χρόνο συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες ποικιλίες. Οι σπουδαίοι παραγωγοί μας έχουν καταφέρει να αναδείξουν αυτόν τον τοπικό θησαυρό και αισθανόμαστε τυχεροί και υπερήφανοι ως συμπολίτες τους.

Από πλευράς μου, από την θέση μου ως Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου, τάσσομαι έμπρακτα στο πλευρό των παραγωγών μας με τις προτάσεις που καταθέτω. Είμαι σίγουρος, ότι όλοι οι αιρετοί, θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων ώστε η ευλογημένη γη της περιοχής μας που την καλλιεργούν με πάθος, μεράκι και αγάπη οι αγρότες του τόπου μας, θα συνεχίσει να μας χαρίζει τους ευλογημένους καρπούς της.

Θέλω από πλευράς μου, να συγχαρώ τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες στη γιορτή.
Μια γιορτή που αναδεικνύει τα ασυναγώνιστα προϊόντα μας και διαφημίζει την Ερμιονίδα.
Με την βεβαιότητα ότι η μοναδική γεύση και το ξεχωριστό άρωμα του ελαιολάδου μας παραμένει ασυναγώνιστη και κορυφαία σε ποιότητα, εύχομαι καλή επιτυχία στις εορταστικές εκδηλώσεις για την ελιά και το ελαιόλαδο μας.

*Περιφερειακός Σύμβουλος Αργολίδας

Ακολουθήστε και διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google news
– Στη σελίδα μας στο Facebook
– Στην Oμάδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα