ΆρθραΑπίστευτο! Δάσκαλος περιέφραξε τμήμα ιστορικού δρόμου - μνημείου - και το...

Απίστευτο! Δάσκαλος περιέφραξε τμήμα ιστορικού δρόμου – μνημείου – και το φύτεψε ελαιόδεντρα

Γράφει ο Παύλος Δαγρές

Εμποδίζοντας έτσι κατοίκους της περιοχής να μεταβούν στα σπίτια τους και στα χωράφια τους. Ο ιστορικός αυτός δρόμος αποτελεί ιστορικό μνημείο καθότι ήταν προγενέστερος του 1830. Ο δρόμος αυτός που έχει την ονομασία δρόμος του ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ συνδέει την πρώην Μονή ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ του Προδρόμου (διαλύθηκε το 1833) με τα χωριά ΗΛΙΟΚΑΣΤΡΟ – ΦΟΥΡΝΟΥΣ που αποτελούν τοπικά διαμερίσματα του Δήμου Ερμιονίδας.
Εξοργισμένοι κάτοικοι της περιοχής από την προκλητική παράνομη και ασεβή συμπεριφορά του Δασκάλου προσφεύγουν μαζικά με αναφορές και μηνύσεις στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ναυπλίου και ζητούν την παρέμβαση του κ. Εισαγγελέα.
Ιδού το νομικό πλαίσιο που χαρακτηρίζει ιστορικά ακίνητα ως ΜΝΗΜΕΙΑ.

Όσα προυπήρχαν των εκάστοτε τελευταίων 100 ετών. Σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας (ΣτΕ 2470/2018 Νόμιμος χαρακτηρισμός μονοπατιού ως Μνημείου) αναφέρονται τα εξής: «Τα ακίνητα μνημεία που ανάγονται σε περίοδο μεταγενέστερη του 1830 αλλά προγενέστερη των εκάστοτε τελευταίων 100 ετών χαρακτηρίζονται ως ΜΝΗΜΕΙΑ… Ο χαρακτηρισμός δε ακινήτου ΜΝΗΜΕΙΟΥ είναι δυνατόν να αφορά και τον περιβάλλοντα χώρο ή στοιχεία αυτού.
Ιστορικά στοιχεία που αποδεικνύουν την ύπαρξη της Μονής ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ.

Για την ύπαρξη και λειτουργία του Μοναστηριού το 1830 έχει διασωθεί ένα έγγραφο του τοποτηρητή της Επισκοπής Άργους Μητροπολίτη Ηλιουπόλεως Άνθιμου που αναφέρει στο βιβλίο του «ΚΡΑΝΙΔΙ» ο πρώην Μητροπολίτης Κορίνθου Παντελεήμεων (Καρανικόλας).
Το έγγραφο αυτό απευθύνεται προς τον Γραμματέα των εκκλησιαστικών και Δημοσίας εκπαίδευσης κ. Νικόλαον Χρυσόγελλον, και είναι γραμμένο στο ΚΡΑΝΙΔΙ στις 17 Φεβρουαρίου 1830. Μάλιστα σε κάποιο σημείο του εγγράφου αναφέρει: «Μοναστήριον ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ του ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ» (στο ΚΑΡΑΚΑΣΙ ΣΗΜ. Προγενέστερη ονομασία Ηλιοκάστρου) Ηγούμενος Γαβριήλ ιερομόναχος, Γεράσιμος μοναχός, Ιερεμίας μοναχός.
Άλλες γραπτές μαρτυρίες για την Μονή ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ βρίσκονται και στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ. Μοναστηριακά – Σύμμικτα, Φακ. 249 κατάστιχος πιναξ (18-33 Ερμιονίς 4).
Τα στοιχεία αυτά αναφέρει και ο Φιλόλογος κ. Ιωάννης ΑΓΓ. Ησαϊας στο βιβλίο του «Ιστορικές Σελίδες του Δήμου Ερμιόνης και των Δημοτικών Διαμερισμάτων Ηλιοκάστρου και Θερμησίας» σελίδα 286.
Η πρώτη Μονή Αγ. Ιωάννου ιδρύθηκε την ίδια περίοδο με την μονή Αυγού το 1350. Ο ιστορικός δρόμος του Αγ.Ιωάννου χρησιμοποιείτο από τότε και συνέδεε τους οικισμούς που ευρίσκοντο εδώ που είναι σήμερα το Ηλιόκαστρο. Οι οικισμοί που καταστράφηκαν από τους Τούρκους το 1775 μετά την αποτυχημένη επανάσταση του Ορλόφ.
Μελέτες όμως λεπτομερείς για τη περιοχή του ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ του (ΚΑΡΑΚΑΣΙΟΥ – ΗΛΙΟΚΑΣΤΡΟΥ) έχει κάνει ο Φιλόλογος – Ιστορικός – Αρχαιολόγος Ι.Σ. που γεννήθηκε στη περιοχή του ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ και κατοικεί εκεί.

Αντιγράφουμε κάποια στοιχεία που παραθέτει στην αναφορά που απευθύνει στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου.
«Ι.Σ. ετών 82»

Κύριε Εισαγγελέα,
Διαμένω στο χωριό Ηλιόκαστρο, τοπικό διαμέρισμα του Δήμου Ερμιονίδας και συγκεκριμένα στη περιοχή της πρώην Μονής Αγ. Ιωάννου, η οποία βρίσκεται δύο χιλιόμετρα περίπου Δυτικά του Ηλιοκάστρου. Στην περιοχή αυτή έχω οικοδομήσει σπίτι σε τμήμα του κτήματος μας, το οποίο ο παππούς μου έχει αγοράσει το 1920. Το κτήμα αυτό ανήκε πριν στην πρώην Μονή Αγ. Ιωάννου, η οποία διαλύθηκε το 1833. Το πατρικό μας σπίτι βρισκόταν από τότε πλησίον της εκκλησίας του Αγ. Ιωάννου και σ’ αυτό διέμενα και εγώ όταν γεννήθηκα. Για να παρακολουθήσω τα μαθήματα στο Δημοτικό Σχολείο διέβαινα τον ιστορικό δρόμο του Αγ. Ιωάννου, απόσταση δύο χιλιομέτρων περίπου.
Το 1970 που επέστρεψα στη περιοχή και έκτοτε διαμένω μόνιμα σ’ αυτήν, πάντοτε ακολουθούσα την ίδια ιστορική διαδρομή για να μεταβώ από το σπίτι μου στο Ηλιόκαστρο. Σήμερα δυστυχώς δεν μπορώ να ακολουθήσω την ίδια διαδρομή. Συγκεκριμένα επί του εν λόγω δρόμου κτίστηκε μικρό ποιμνιοστάσιο, στη συνέχεια τοποθετήθηκε περίφραξη και φέτος μάλιστα φυτεύτηκαν ελαιόδεντρα καθιστώντας τον δρόμο απροσπέλαστο. Επομένως για να μεταβώ στο Ηλιόκαστρο αναγκάζομαι να διέρχομαι από παρακείμενο κτήμα άλλου ιδιοκτήτη παραβιάζοντας την περίφραξη του, εν γνώσει του ιδιοκτήτη, με αποτέλεσμα να έχω δύο φορές μικροτραυματιστεί.

Κύριε Εισαγγελέα
Σας παρακαλώ να ενεργήσετε ούτως ώστε να διανοιχθεί ο ιστορικός δρόμος του Αγ. Ιωάννου για να μπορώ και εγώ να περνώ ελεύθερα από εκεί διότι δεν διαθέτω αυτοκίνητο και επομένως δεν μπορώ να χρησιμοποιώ τον νεότερο περιφερειακό δρόμο, το μήκος του οποίου είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με το μήκος του παλαιού και ιστορικού δρόμου.
Αναφορά και άλλων κατοίκων της περιοχής προς τον προϊστάμενο Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ναυπλίου, καταγγέλοντες την καταπάτηση του ιστορικού δρόμου ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ.
Μεταξύ των καταγγελόντων είναι ο ΗΔ ετών 84, ο Γ.Μ. ετών 82, ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας Ηλιοκάστρου καθώς και άλλοι κάτοικοι οι οποίοι μεταξύ άλλων αναφέρουν:
«Κύριε Εισαγγελέα, ένας ιδιώτης έχει καταπατήσει ολόκληρο τον ιστορικό δρόμο του ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ που διέρχεται στην άκρη του κτήματος του. Μάλιστα στη θέση αυτού του δρόμου έχει φυτέψει τον χρόνο αυτό ελαιόδεντρα και επιπλέον εμποδίζεται η διέλευση των κατοίκων από τον δρόμο αυτό διότι τον έχει περιφράξει καθώς επίσης έχει πραγματοποιήσει και άλλες παράνομες κατασκευές επάνω στο δρόμο.

Κύριε Εισαγγελέα το τμήμα του ιστορικού δρόμου του Αγίου Ιωάννου που συνδέει το χωριό Ηλιόκαστρο με το σημείο που ο ιδιώτης δάσκαλος έχει περιφράξει τον δρόμο είναι ένα χιλιόμετρο περίπου. Στο ενδιάμεσο της απόστασης αυτής η Κοινότητα Ηλιοκάστρου το 1955 είχε κατασκευάσει γέφυρα που υπάρχει ακόμα και σήμερα. Δηλαδή ο παράνομος καταπατητής δάσκαλος χρησιμοποιεί τμήμα του ιστορικού δρόμου του Αγίου Ιωάννου για να μεταβεί από το Ηλιόκαστρο στο κτήμα του. Ο οποίος δρόμος στην απόσταση αυτή του ενός χιλιομέτρου διέρχεται διαμέσου κτημάτων άλλων ιδιοκτητών χωρίς κανείς από τους ιδιοκτήτες αυτούς να τον περιφράξει όπως έπραξε ο δάσκαλος. Μετά το κτήμα του δασκάλου ο δρόμος συνεχίζει ένα χιλιόμετρο ακόμα με κατεύθυνση προς την πρώην Μονή Αγίου Ιωάννου διερχόμενος διαμέσου κτημάτων άλλων ιδιοκτητών καθώς και σε δασική έκταση.
Στη διαδρομή αυτή κανείς δεν εμποδίζει την διέλευση του δρόμου αυτού με περιφράξεις κ.λ.π.. Δηλαδή όλοι οι υπόλοιποι κάτοικοι της περιοχής που διαμέσου των κτημάτων τους διέρχεται ο ιστορικός αυτός δρόμος, ΜΝΗΜΕΙΟ, σέβονται την ιστορία του δρόμου αυτού και τους συμπολίτες τους, εκτός από τον ΔΑΣΚΑΛΟ!!! ο οποίος μάλιστα δίδαξε στα σχολεία και ιστορία… στα παιδιά.

Κύριε Εισαγγελέα ποιοι αρμόδιοι έχουν επιτρέψει σε έναν ιδιώτη να αυθαιρετεί κατά τρόπο προκλητικό και ασεβή προς την ιστορική μας κληρονομιά.

Κύριε Εισαγγελέα στην Εφημερίδα της κυβερνήσεως στις 30 Ιανουαρίου 2017 έχει δημοσιευτεί η Αριθμ. 151344/165 απόφαση ΦΕΚ 206
«Καθορισμός τεχνικών προδιαγραφών χάραξης, σήμανσης, διάνοιξης και συντήρησης των ορειβατικών – πεζοπορικών μονοπατιών.
Άρθρο 19: «Εντός τριών ετών από τη δημοσίευση της παρούσης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή όλων των μονοπατιών σε χάρτη της περιοχής αρμοδιότητας κάθε Δ/νσης Δασών του Νομού, η κωδικοποίηση και καταχώρηση αυτών με τα χαρακτηριστικά τους σε κατάλογο και η αποστολή τους στη Γεν. Δ/νση Ανάπτυξης και προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος του ΥΠΕΝ όπως προβλέται στο άρθρο 16 της παρούσης.

Και το ερώτημα είναι τούτο. Έχει καταγραφεί ο ιστορικός δρόμος ΑΓ. ΙΩΑΝΝΟΥ από την Δ/νση Δασών του Νομού, δεδομένου ότι διέρχεται και από Δασική έκταση, ή μήπως είναι αρμοδιότητα άλλων υπηρεσιών;

Απίστευτα!!! Αυτά που συμβαίνουν!! Και όμως αληθινά!!! Και βαθύτατα θλιβερά!!!

ΠΑΥΛΟΣ ΔΑΓΡΕΣ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ
ΤΗΛ. 6943570958

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα