ΣυνεντεύξειςΑχιλλέας Πλουμίδης: Στη ρομποτική χειρουργική ο Έλληνας πολίτης δεν έχει να ζηλέψει...

Αχιλλέας Πλουμίδης: Στη ρομποτική χειρουργική ο Έλληνας πολίτης δεν έχει να ζηλέψει κάτι από τους Ευρωπαίους

Μηνάς Π.
Συνέντευξη στον Μηνά Π.

Αναμφισβήτητα η Χειρουργική Ρομποτική είναι η επανάσταση στον τομέα της Ιατρικής για τον 20ό αιώνα. Το “πάντρεμα” της τεχνολογίας μεταξύ ασθενών, επιστημόνων υγείας και φαρμακευτικής βιομηχανίας μας κάνει καθημερινά πιο αισιόδοξους για το μέλλον μας. Οι εφαρμογές της τεχνολογίας στην ιατρική αφορούν την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία των ασθενειών του ανθρώπου. Για όλα τα παραπάνω θα μας μιλήσει ένας από τους πιο ειδικευμένους επιστήμονες στην Ελλάδα – εκπαιδευτής στη ρομποτική χειρουργική ο Δρ. Αχιλλέας Πλουμίδης (Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος).

Μηνάς Π.: Δρ Πλουμίδη, η ρομποτική χειρουργική αποτελεί επανάσταση στον χώρο της ιατρικής. Πόσο κοντά είμαστε να δούμε εγχειρήσεις να πραγματοποιούνται αποκλειστικά από ρομπότ και χωρίς ο ιατρός να χρειάζεται να παρέμβει κατά τη διάρκεια της επέμβασης;

Αχιλλέας Πλουμίδης: Φέτος το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και η κλινική μας κλείνει 15 χρόνια ρομποτικής χειρουργικής εγκαινιάζοντας ένα νέο ρομποτικό σύστημα Da Vinci X που με επιτυχία χρησιμοποιούμε σε ογκολογικές επεμβάσεις.
Η ρομποτική χειρουργική στα αυτιά του κάθε ανθρώπου ακούγεται σαν ένα μηχάνημα που έχει προγραμματιστεί με κατάλληλο αλγόριθμο να κρίνει και να αποφασίζει πως θα γίνει το χειρουργείο. Αντιθέτως ακόμα και σήμερα η εμπειρία, η γνώση και η κρίση του χειρουργού είναι αυτά που θα καθορίσουν την επέμβαση. Οι ρομποτικοί βραχίονες και η τρισδιάστατη όραση είναι η πλατφόρμα που θα προσφέρει στρατηγικό πλεονέκτημα στο χειρουργό για την αντιμετώπιση του καρκίνου και την πραγματοποίηση δύσκολων επεμβάσεων. Συγκεκριμένα ο χειρουργός κάθεται σε κονσόλα και κινεί τα χειριστήρια που μεταφράζονται σε κίνηση ακριβείας των εργαλείων στο σώμα του ασθενούς. Το αποτέλεσμα είναι αναίμακτες επεμβάσεις, λιγότερος πόνος, νοσηλεία μιας ημέρας και ταχύτερη επάνοδο την καθημερινότητα. Άρα λοιπόν ακόμα και σήμερα ο χειρούργος πραγματοποιεί την επέμβαση με περισσότερες δυνατότητες προς όφελος του ασθενούς.

Μηνάς Π.: Η ιατρική ακολουθεί την Τεχνολογία ή οι εφευρέσεις την Ιατρική; Πιστεύετε στο μέλλον μπορεί να έχουμε ένα «μηχάνημα» σπίτι μας που θα μας «κάνει καλά»;

Αχιλλέας Πλουμίδης: Στις ημέρες μας η Ιατρική και η τεχνολογία είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Παρόλο που η Ιατρική είναι μια ανθρωπιστική επιστήμη με επίκεντρο τον άνθρωπο, η τεχνολογία είναι αυτή που δίνει τα εφόδια για να πετύχουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τον στόχο μας που είναι η θεραπεία των ασθενειών που απασχολούν τον άνθρωπο.
Κανείς δε ξέρει το μέλλον τι θα μας φέρει. Το μόνο σίγουρο είναι οτι η τηλεϊατρική, η ρομποτική χειρουργική και η εξ αποστάσεων διάγνωση και θεραπεία θα βρούν πρόσφορο έδαφος και εφαρμογή για πολλούς ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.

Μηνάς Π.: Η Ελλάδα στο τομέα της ρομποτικής χειρουργικής σε τι επίπεδο βρίσκεται; Εξυπηρετεί τον Δημόσιο τομέα όσο και τον Ιδιωτικό;

Αχιλλέας Πλουμίδης: Η ρομποτική χειρουργική στην Ελλάδα ξεκίνησε το 2006 στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, όπου οι πρώτες επεμβάσεις ουρολογίας από την κλινική μας αλλά και γενικής χειρουργικής στέφθηκαν με επιτυχία. Έκτοτε και πολλά νοσοκομεία έσπευσαν και υιοθέτησαν αυτή την τεχνολογία, όπως και επίσης εμείς με τη σειρά μας ανανεώσαμε σε 4ης γενιάς τις ρομποτικές πλατφόρμες μας.
Όσον αφορά τη ρομποτική χειρουργική, ο Έλληνας πολίτης δεν έχει να ζηλέψει κάτι από τους Ευρωπαίους, καθώς οι Έλληνες επιστήμονες και χειρουργοί, που συμμετέχουν μάλιστα, χειρουργούν στην Ελλάδα με μεγάλη επιτυχία. Ρομποτικές επεμβάσεις εφαρμόζονται στις ειδικότητες της Ουρολογίας, Γενικής χειρουργικής, ΩΡΛ, Θωρακοχειρουργικής, Καρδιοχειρουργικής και Ορθοπεδικής. Η ρομποτική χειρουργική παρόλο που είναι μια ακριβή τεχνολογία στην αγορά δε θα πρέπει και δεν είναι προνόμιο του ιδιωτικού τομέα. Υπάρχει δημόσιο νοσοκομείο που εφαρμόζει ρομποτικές επεμβάσεις.

Μηνάς Π.: Πρόσφατα λάβατε μέρος στους αγώνες τριάθλου του «Nafplio action 2021». Ποιες ήταν οι εντυπώσεις σας από την εκδήλωση και την πόλη του Ναυπλίου;

Αχιλλέας Πλουμίδης: Το Ναύπλιο είναι ένας από τους αγαπημένους μου κοντινούς προορισμούς καθώς συνδυάζει την ομορφιά του φυσικού τοπίου με τη γραφικότητα της ενετικής αρχιτεκτονικής του. Πράγματι το τρίαθλο του Ναυπλίου είναι μια εμπειρία μοναδική καθώς συνδυάζει μια κολυμβητική διαδρομή δίπλα στα ενθαρρυντικά επιφωνήματα του κόσμου, μια επίπεδη και γρήγορη ποδηλατική διαδρομή όπου τα αεροδυναμικά ποδήλατα κυριάρχησαν και τέλος το τρέξιμο μέσα στα γραφικά σοκάκια της πολής.
Τι άλλο μπορεί να ζητήσει κανείς από έναν αγώνα;
Η ενασχόληση με το τρίαθλο δεν είναι τυχαία. Ένα άθλημα αντοχής όπως το τρίαθλο μοιράζονται πολλά κοινά στοιχεία με μια πολύωρη και πολύπλοκη επέμβαση. Το τρίαθλο σε μαθαίνει να μην το βάζεις κάτω και να δείχνεις επιμονή και υπομονή ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες πίεσης σωματικά και πνευματικά..

Ακολουθήστε και διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google news
– Στη σελίδα μας στο Facebook
– Στην Oμάδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα