Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023
ΣυνεντεύξειςΘοδωρής Λαμπάδας: Το Choy Lee fut είναι ένα μονοπάτι ανάπτυξης

Θοδωρής Λαμπάδας: Το Choy Lee fut είναι ένα μονοπάτι ανάπτυξης

Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο
Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο

Ο «Σύλλογος Τσόι Λι Φατ Ελλάδας» με διεθνή ονομασία “Hellenic Choy Lee Fut Association” ιδρύθηκε το 1995. Η συνεχή παρουσία του στα πανελλήνια και διασυλλογικά πρωταθλήματα της Ε.Ο.ΓΣ.ΚΦ καθώς και σε πρωταθλήματα του εξωτερικού τον έχει φέρει στις πρώτες θέσεις της ομοσπονδίας από πλευράς συμμετοχών και διακρίσεων. Επί δεκατρία συνεχή χρόνια έως και σήμερα, διοργανώνει το διεθνές πρωτάθλημα μαχητικών τεχνών, με την ονομασία «Παλαμήδειο» στην πόλη του Ναυπλίου, το οποίο κατατάσσεται στα μεγάλα αθλητικά γεγονότα της περιοχής

Ο ιθύνων νους και δημιουργός του εν λόγω Συλλόγου, ο sifu Θοδωρής Λαμπάδας γεννήθηκε το 1970 και μεγάλωσε στο Άργος. Ξεκίνησε Kung Fu το 1985. Σε ηλικία 18 χρονών άρχισε να διδάσκει στο Ναύπλιο. Η γνωριμία του με τον sifu Γκαρσία Γκασπάρ υπήρξε καταλυτική για την πορεία του στο χώρο των πολεμικών τεχνών. Εντυπωσιασμένος από το σύστημα του Choy Lee Fut καθώς και από την υψηλή πνευματική και τεχνική κατάρτιση του sifu Garcia, έγινε προσωπικός του μαθητής. Ταξίδεψε στην Ισπανία και ξεκίνησε εντατικά μαθήματα με τον sifu Garcia. Από τότε μέχρι σήμερα συνεχίζει να εκπαιδεύεται και να αναζητεί περισσότερες γνώσεις. Αυτή η αγάπη τον έχει κάνει να επισκεπτεί πολλές χώρες  για την βελτίωση της τέχνης, παρακολουθώντας σεμινάρια και διαλέξεις, όπως, Ρουμανία, Αίγυπτο, Κίνα, Πολωνία, Πορτογαλία.
Από τον Οκτώβριο του 1995 διδάσκει το σύστημα του Choy Lee Fut και του Luohan Chi Kung στο Ναύπλιο καταφέρνοντας να τα εδραιώσει στην Ελλάδα μέσω της διδασκαλίας του. Το 2018 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο “Luohan Kung – η τέχνη της υγείας”. Το πρώτο βιβλίο την Ελλάδα, για το luohan Qigong, εστιασμένο περισσότερο στο πρώτο σύνολο ασκήσεων «τα χέρια των 18 μοναχών». Έχει υπηρετήσει το Kung Fu από διάφορες θέσεις στην Ελληνική Ομοσπονδία Wushu Kung Fu.

Διαβάστε την ακόλουθη συνέντευξη που ο Aργείος sifu παραχώρησε στην “Ενημέρωση της Περ. Πελοποννήσου”

Κ. Πρώιμος: Κύριε Λαμπάδα, ποια είναι τα κίνητρα για εσάς ώστε να μεταλαμπαδεύετε την φιλοσοφία των πολεμικών τεχνών στα παιδιά;

Θοδωρής Λαμπάδας: Οι πολεμικές τέχνες και συγκεκριμένα το Kung fu, αποτελεί κομμάτι της ζωής μας. Προσωπικά, είναι λες και γεννήθηκα απευθείας μέσα σε αυτό το χώρο. Έχοντας το kung fu «σημαδέψει» τη ζωή μου ανά τα χρόνια, δεν θα μπορούσα παρά να προσπαθήσω να δώσω τα οφέλη του και στις επόμενες γενιές. Η προσωπικότητα του «πολεμιστή» των πολεμικών τεχνών, είναι κάτι ξεχωριστό που χτίζεται, με συνεχή προσπάθεια και καθοδήγηση. Δεν πρόκειται απλά για ένα άθλημα αλλά για ένα τρόπο ζωής. Σε μία σχολή Kung Fu, ο ασκούμενος έρχεται για διαφορετικούς λόγους. Για αυτό και η σχολή πρέπει να προσφέρει, την πολεμική τέχνη, την υγεία, την φιλοσοφία, την αυτοάμυνα, και το άθλημα. Το Choy Lee Fut είναι ένα μονοπάτι ανάπτυξης και όχι απλώς μία πολεμική τέχνη.

Κ. Πρώιμος: Περιγράψτε μας τις βασικές αρχές του Choy lee fut

θοδωρής Λαμπάδας: Το Choy Lee Fut Kung Fu είναι μια αποτελεσματική μέθοδος μάχης (πολεμική τέχνη) με καταγωγή από την παράδοση του ναού των Shaolin. Ακολουθεί τους κανόνες του “εύ αγωνίζεσθαι” στα αγωνιστικά τατάμι, αλλά κυρίως πρόκειται για μία παραδοσιακή, πολεμική τέχνη αυτοβελτίωσης και εξέλιξης. Το σώμα και το μυαλό συνδέονται σε ένα μονοπάτι πειθαρχίας και επιμονής.

Κ. Πρώιμος: Ποιες εκτιμάτε ώς τις σημαντικότερες αγωνιστικές επιτυχίες της Σχολής σας;

Θοδωρής Λαμπάδας: Η σχολή μας βρίσκεται πολλά χρόνια στον αγωνιστικό χάρτη και μετρά πολλές επιτυχίες και συμμετοχές σε πρωταθλήματα όλων των κατατάξεων (διεθνή και πανελληνία). Ωστόσο, η σημαντικότερη επιτυχία της σχολής μας ξεκινάει από την προσπάθεια των παιδιών μας να συμμετέχουν και να διακρίνονται σε διεθνή και πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα στο εξωτερικό.
Το Choy Lee Fut Kung Fu, βρίσκεται παντού ανά τον κόσμο και είμαστε έτοιμοι να το εξερευνήσουμε σε κάθε πτυχή του.

Κ. Πρώιμος: Οι πολεμικές Τέχνες ταυτίζονται περισσότερο με την ισορροπία και την Ειρήνη; Η πρόκειται περί ουτοπίας ο ανωτέρω συλλογισμός;

Θοδωρής Λαμπάδας: Οι πολεμικές τέχνες αποτελούν μία από τις ιδανικότερες μεθόδους άσκησης των παιδιών, από μικρή ηλικία. Όλη η σωματική προσαρμογή και εξέλιξη των παιδιών, συνοδεύονται από την πειθαρχία του χαρακτήρα και το σεβασμό προς τον άνθρωπο. Προφανώς και η ισορροπία, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των πολεμικών τεχνών, έχετε ακούσει ποτέ για το Yin Yang; Τότε μάλλον καταλαβαίνετε τι εννοώ. Ο όρος «ουτοπία» στις πολεμικές τέχνες, μπορεί να συνοδευτεί από την απόλυτη εναρμόνιση μυαλού και σώματος. Ωστόσο, δεν παύουμε να αναφερόμαστε στην πολεμική τέχνη, σε αυτοάμυνα και στην υπεράσπιση του εαυτού μας, αν ποτέ καταστεί αυτό αναγκαίο. Και συνώνυμο της ουτοπίας είναι ο παράδεισος.

Κ. Πρώιμος: Τα παιδιά αλλάζουν νοοτροπία όσο εξελίσσονται αγωνιστικά; Θυμάστε χαρακτηριστικά παραδείγματα;

Θοδωρής Λαμπάδας: Οι μεγαλύτερες αγωνιστικές επιτυχίες, ακολουθούνται από μεγαλύτερη ικανοποίηση και αυτοπεποίθηση αλλά συνοδεύονται και από περισσότερες ευθύνες. Εξελίσσοντας τον εαυτό μας αγωνιστικά και προπονητικά, αποκτάμε περισσότερη εμπειρία γύρω από το άθλημά μας. Τα παιδιά κατανοούν την «υπευθυνότητα» της εξέλιξης και καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια για την κατάκτηση νέων στόχων.

Κ. Πρώιμος: Οι γηραιότεροι αξίζει να μπουν στον κόπο; επιτρέψτε μου να πω χαριτολογώντας. Υπάρχουν ουσιαστικά οφέλη και για τους ενήλικες ή μήπως για ορισμένες ηλικίες είναι απαγορευτική η όποια ενασχόλησή τους με το choy lee fut;

Θοδωρής Λαμπάδας: Εδώ κρύβεται η πραγματική ουσία του Kung Fu και συγκεκριμένα του Choy Lee Fut. Αναφερόμαστε σε ένα σύστημα πολεμικών τεχνών που έχει να προσφέρει πράγματα στον μικρότερο αθλητή αλλά και στον μεγαλύτερο. Στην καθημερινότητα μας, οι άνθρωποι, προσαρμοζόμαστε στις ανάγκες του προγράμματός μας, στις απαιτήσεις από τη δουλειά μας ή την οικογένειας μας. Έτσι ακριβώς το Kung Fu προσαρμόζεται στις ανάγκες του εκάστοτε ασκούμενου. Υπενθυμίζεται πως το σύστημα του Choy lee Fut, εμπεριέχει και ουσιαστικά προέρχεται από το Luohan Qigong, μία αρχαία τέχνη χιλιάδων ετών που ακόμα και σήμερα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Κινέζικης Ιατρικής, ενώ ήδη έχει συστηθεί στην Δυτική Ιατρική. Επομένως, Η πολεμική τέχνη μπορεί να καλύψει επαρκώς όλο το ηλικιακό φάσμα.

Κ. Πρώιμος: Τι άλλο προσφέρει εκτός από παραδοσιακή πολεμική τέχνη;

Θοδωρής Λαμπάδας: Εκτός από μία παραδοσιακή πολεμική τέχνη, το Kung Fu, έχει διαδοθεί τα τελευταία χρόνια ως ένα αναγνωρισμένο άθλημα που διαγωνίζεται και επιβραβεύεται. Η Ελληνική ομοσπονδία Γουσύ Κουνγ-φού είναι ο επίσημος φορέας για το άθλημα μας. Οι αθλητές μας απολαμβάνουν τα προνομία του αθλητικού νόμου. Π.χ. εισαγωγή άνευ εξετάσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Κάθε χρόνο διοργανώνονται υψηλού βεληνεκούς πανελλήνια, διεθνή, πανευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα σε όλο τον κόσμο και οι αθλητές μας έχουν καταφέρει να πρωταγωνιστούν. Ο σύλλογός μας είναι εγγεγραμμένος στο νεοσύστατο μητρώο της Γενικής Γραμματείας αθλητισμού και έχει όλες τις προϋποθέσεις ώστε οι αθλητές μας δικαιούνται τη μοριοδότηση από το κράτος.

Ακολουθήστε και διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google news
– Στη σελίδα μας στο Facebook
– Στην ομάδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα