ΆρθραΠοια κοινωνία θέλουμε;

Ποια κοινωνία θέλουμε;

Του Λάζαρου – Άκη Γούτου*

Για άλλη μια φορά η γενιά μας αλλά και η κοινωνία στο σύνολό της, εισέρχεται σε μια νέα καθημερινότητα, διαφορετική, επίπονη. Η πανδημία έχει ταλαιπωρήσει την κοινωνία και έχει κάνει τους ανθρώπους και πιο σκληρούς αλλά και πιο ευάλωτους, με αποτέλεσμα να νιώθουν περισσότερο μόνοι. Όλα αυτά όμως συνδέουν την κοινωνία με την πολιτική σε αυτή την ιδιαίτερη χρονική συγκυρία. Η πολιτική έχει μεγάλη ευθύνη για την κοινωνική συνοχή και οφείλει να ανοίγει δρόμους προς την σωστή κατεύθυνση και οργανωμένα με βάση τα νέα δεδομένα. Η ευθύνη αυτή είναι μεγάλη και σημαντική και πολλές φορές όχι αντιληπτή από τους περισσότερους από εμάς.

Συμπληρώνοντας 2 χρόνια από την επίσημη ενασχόλησή μου με τα κοινά (και όχι με την πολιτική έτσι όπως είθισται να ορίζεται), θα μπορούσα να αναφέρω πολλά. Δυστυχώς όμως με τις αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας και με την τοπική διαχείριση , το δημοτικό συμβούλιο έχει μετατραπεί σε ένα όργανο χωρίς δυναμικό, ουσιαστικό ρόλο.
Σε λίγο θα μιλάμε και πάλι για τις επόμενες εκλογές, τα στρατόπεδα θα χωριστούν και τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας θα τεθούν και πάλι στο περιθώριο. 
Κινητήριες δυνάμεις μου για την ενασχόληση μου με τα κοινά είναι πάντα η θέληση και το ενδιαφέρον μου για τα σημαντικά καθημερινά θέματα της επαρχίας μας. Η ανιδιοτελής προσπάθεια πολλές φορές όμως δεν εκτιμάται. 
Σίγουρα καμία δημοτική αρχή δεν θα τα κάνει όλα σωστά, αλλά πάντα θα μετράει και η προσπάθεια, η οποία πρέπει να είναι πραγματική .
Τα μεγάλα προβλήματα της επαρχίας μας είναι και θα είναι εδώ. Είναι χρέος όμως, να ενώνουν και όχι να διχάζουν, μόνο έτσι μπορούν να επιλυθούν.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Η έλλειψη νερού φέρνει τον αγροτικό τομέα σε δυσμενή θέση. Οι άμεσες λύσεις πάντα καθυστερούν και δεν υπάρχει μια συνολική και συντονισμένη αντίδραση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Το οδικό δίκτυο ειδικά εντός Ερμιονίδας θα έπρεπε να είχε κινητοποιήσει τους αρμόδιους της Περιφέρειας και του δήμου, δημιουργώντας μια συντονισμένη προσπάθεια καταγραφής των προβλημάτων αλλά και σηματοδότησης για όλη την Ερμιονίδα, όπως άλλωστε είχα προτείνει σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Παρά τις τότε διαβεβαιώσεις ότι θα προωθηθεί, δεν έγινε απολύτως τίποτα.
Το κυκλοφοριακό πρόβλημα ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι εμφανές, τόσο στο μεγάλο τουριστικό θέρετρο Πόρτο Χέλι, όσο και στο κέντρο του Κρανιδίου, το οποίο αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για την εξυπηρέτηση του καταναλωτικού κοινού αφού αποτελεί το κέντρο της Ερμιονίδας και των υπηρεσιών της. Στην Ερμιόνη, εκτός από τις ελλείψεις, υπάρχει και σημαντικό πρόβλημα ασφάλειας, ειδικά για τα μικρά παιδιά, εξαιτίας ασυνείδητων οδηγών.

ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ! Η ΜΙΚΡΗ ΜΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑ

Όλα αυτά είναι θέματα προβληματισμού επί των κοινών της μικρής μας πατρίδας. Δεν είμαστε εδώ ούτε ως τυπικές παρουσίες σε εκδηλώσεις ούτε για στείρα αντιπολίτευση, ούτε για να απαξιώνουμε με δημόσιο λόγο όποιον εκφράζεται διαφορετικά από τα προσωπικά μας “πιστεύω”.
Η μικρή μας πατρίδα χρειάζεται να διεκδικήσει με σύμπνοια και ενότητα όλα αυτά που τις αξίζουν. Ο διαρκής αγώνας θα λύσει τα μεγάλα προβλήματα και όχι οι στείρες πολιτικές αντιπαραθέσεις.

ΟΡΑΜΑ – ΣΤΟΧΟΙ-ΠΡΑΞΕΙΣ

Όταν έχεις ένα σκοπό, ένα στόχο, ένα όραμα, ακόμη κι αν χλευάσουν εσένα τον ίδιο κι ακολούθως τα πιστεύω σου, αν μειώσουν την αξία σου ή αν προσπαθήσουν να σε φιμώσουν με αρχέγονα παρωχημένα επιχειρήματα, εσύ μη σταματήσεις να πιστεύεις .  Να παραμείνεις φρουρός των αξιών σου, του οράματός σου και φυσικά του εαυτού σου. Μέχρι ο κόσμος που ονειρευόμαστε, να γίνει πραγματικότητα . 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΜΑΖΙ. ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ

Διεκδικώ σημαίνει σέβομαι! Διεκδικώ σημαίνει τιμώ! Διεκδικώ σημαίνει δεν επιτρέπω να παραβιάζονται τα όριά μου , τα οποία σέβομαι και τιμώ. Το να διεκδικώ είναι η εγρήγορση της συνείδησής μου. Γνωρίζω τον εαυτό μου, τις απόψεις μου, τα πιστεύω μου. Αυτό σημαίνει ότι διαμορφώνω ένα προσωπικό πλαίσιο αναφοράς που με ορίζει και με προσδιορίζει.   
Εκφράζω τα θέλω μου χωρίς απαραίτητα κανείς να μου εγγυάται ότι επειδή εγώ θέλω κάτι, θα γίνει κιόλας. Είναι ωραίο όμως κανείς να διεκδικεί το καλύτερο.         
Αναλαμβάνω τις ευθύνες των λόγων και των πράξεών μου. Μαθαίνω να μη φοβάμαι μήπως “τσαλακωθεί” η εικόνα μου, γιατί τότε κινδυνεύω να μείνω “μισός”. Ποτέ δεν πρόκειται να σε αποδεχτούν όλοι. Αυτά είναι ουτοπίες που μας παρασύρουν στο να διατηρούμε μια αυτοεικόνα “άφθαρτη”, “ατσαλάκωτη” και εν τέλει απάνθρωπη, με την έννοια του μη αληθινού, του μη κανονικού.

Για να προκόψει ένας τόπος χρειάζεται πάνω από όλα μια ψύχραιμη θεώρηση της πραγματικότητας, μια τεχνοκρατική διαχείριση των προβλημάτων, ένα ΟΡΑΜΑ  για ποια κοινωνία θέλουμε. 
Δεν είναι οι τίτλοι που τιμούν τους ανθρώπους αλλά οι “άνθρωποι” που τιμούν τους τίτλους…  
Η κοινωνία χρειάζεται πρότυπα και ανθρώπους με όραμα για να είναι δημιουργική.

*Είναι 42 ετών και δραστηριοποιείται στον τομέα της τεχνολογίας, στην ανάπτυξη νέων εφαρμογών και στον κλάδο των ακινήτων έχοντας ήδη χαράξει μια πορεία στους τομείς του περιβάλλοντος και της ναυτιλίας. Έχει τελειώσει το τμήμα Οικονομικών Επιστήμων της Νομικής Σχολής Αθηνών και έχει Μεταπτυχιακό στην Κτηματαγορά από την ΑΣΣΟΕ. 
Στις εκλογές του 2019 που για πρώτη φορά συμμετείχε κατετάγη στη δεύτερη θέση σε αριθμό ψήφων δημοτικού συμβούλου απολες τις παρατάξεις, υπηρετώντας την ελάσσονα αντιπολίτευση.

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα