Δευτέρα, 29 Μαΐου, 2023
ΆρθραΤα ψάρια στη διατροφή μας

Τα ψάρια στη διατροφή μας

Του Δημήτρη Μπερτζελέτου

Του Δημήτρη Μπερτζελέτου

ΕΛΛΑΔΑ – ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΨΑΡΙΩΝ

Στην Ελλάδα παρόλη τη θεωρητικά εύκολη πρόσβαση δεν τρώμε πολλά ψάρια. Οι Έλληνες καταναλώνουμε 1 μερίδα ψάρια την εβδομάδα, πολύ λιγότερο από όσο συστήνεται (2 φορές/ εβδομάδα). Ένας λόγος είναι η τιμή των ψαριών, που καθιστά απαγορευτική τη συχνή κατανάλωση. Ένας άλλος λόγος είναι ο σκεπτικισμός που υπάρχει έναντι των ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας.

ΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε συνοπτικά μερικά θετικά και αρνητικά σχόλια που προκύπτουν από την κατανάλωση ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας. Ασφαλώς και δεν εξαντλούνται σε αυτόν τον πίνακα τα θετικά και αρνητικά..

Οι ιχθυοπαραγωγοί ασφαλώς δεν έχουν μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Έχουν αναπτύξει Κώδικα Δεοντολογίας, υπό την Ομοσπονδία Ευρωπαίων Ιχθυοπαραγωγών, για την καλύτερη προώθηση υπεύθυνης ανάπτυξης και διαχείρισης ενός βιώσιμου Ευρωπαϊκού τομέα ιχθυοκαλλιεργειών, για την εξασφάλιση υψηλής ποιότητας παραγόμενων τροφίμων με σεβασμό στο περιβάλλον και στις απαιτήσεις των καταναλωτών.
Από το 2016 έχει ιδρυθεί η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ).
Τα προϊόντα των εταιρειών-μελών της ΕΛΟΠΥ φέρουν πιστοποίηση και συλλογική σήμανση “Fish from Greece”.

Αν με ρωτήσετε αν τρώω ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας, η απάντηση είναι ναι. Καταφεύγω σε εταιρείες που ακολουθούν πιστά τους κανόνες και δε χρησιμοποιούν «υπερεντατικές τακτικές». Θα μου πεις τώρα αυτή είναι η λύση; Μπορούν όλοι να το κάνουν αυτό;

Δεν είναι όλα ρόδινα, όμως σαφώς και πρέπει να πιέζει η κοινωνία των πολιτών σε ιχθυοκαλλιέργειες «καλές, καθαρές, πράσινες».

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google news
– Στη σελίδα μας στο Facebook
– Στην ομάδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα