ΣυνεντεύξειςΤάσος Χρόνης: Δώσαμε "νέα πνοή" στον τόπο μας

Τάσος Χρόνης: Δώσαμε “νέα πνοή” στον τόπο μας

Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο
Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο

Είναι νέος άνθρωπος με ενέργεια και όραμα. Ηγείται του ιστορικού δήμου της Επιδαύρου εν μέσω πρωτοφανούς δυστοπίας αλλά δεν το βάζει κάτω. Ήδη στα δυόμιση χρόνια θητείας του ως δήμαρχος έχει να επιδείξει σημαντικό έργο κυρίως με την επίτευξη αναδιάρθρωσης και “αλλαγής πλεύσης” κυρίως στις νευραλγικές δημοτικές υπηρεσίες. Όπως όλα δείχνουν το πλήρωμα του χρόνου θα τον αναδείξει ως το φαβορί και για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο ανωτέρω λόγος γίνεται για τον δήμαρχο Επιδαύρου Τάσο Χρόνη ο οποίος ευγενώς παραχώρησε μια ενδιαφέρουσα και κατατοπιστική συνέντευξη στον εκδότη της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Κώστα Πρώιμο.

Κώστας Πρώιμος: Κύριε Δήμαρχε, είστε ευχαριστημένος από την πορεία του έργου σας εν μέσω δυστοπίας; Δεν είναι λίγοι εκείνοι που σε πολλούς τομείς σας κρίνουν ήδη θετικά.

Τάσος Χρόνης: Σε γενικές γραμμές είμαστε ευχαριστημένοι. Δυστυχώς η θητεία μας σημαδεύτηκε από την υγειονομική κρίση και ήδη μετράμε σχεδόν δυο πλήρη χρόνια με περιορισμούς και αλλαγή του τρόπου ζωής και λειτουργίας. Παρ’ όλα αυτά, αν και μικρός υποστελεχομένος δήμος, καταφέραμε να βαδίσουμε σε όλα τα επίπεδα. Η καθημερινότητα άλλαξε σε τεράστιο βαθμό και πλέον είμαστε σε πολύ υψηλό επίπεδο, η νοοτροπία αιρετών και υπαλλήλων βοήθησε ώστε να κάνει το Δήμο πιο λειτουργικό, άμεσο και αποτελεσματικό. Επίσης το κομμάτι της αναπτυξιακής πολιτικής και της εξωστρέφειας δεν το παρατήσαμε, με τη δικαιολογία της κρίσης. Ίσα – ίσα δώσαμε νέα πνοή και δυναμική στον τόπο μας με στοχευμένες ενέργειες και δίνοντας μάχες για τα πάντα και συνεργαζόμενοι με όλους, όπως για τη συνέχιση του θεσμού των Επιδαυρίων π.χ. όπου ήταν το μοναδικό Φεστιβάλ που έγινε το 2020 και από τα μεγαλύτερα του 2021.

Κώστας Πρώιμος: Είστε νέος άνθρωπος και οι δημότες απέδωσαν με την ψήφο τους απόλυτη εμπιστοσύνη στο πρόσωπό σας. Αν υποθέσουμε ότι σύντομα θα απαλλαχτούμε από τα δεινά της πανδημίας, υπάρχει Στρατηγικός σχεδιασμός για την περαιτέρω ανάπτυξη και προβολή της περιοχής σας η οποία απολαμβάνει μια ιδιαίτερη ιστορικότητα;

Τάσος Χρόνης: Ο στρατηγικός σχεδιασμός και ο τρόπος ανάπτυξης του Δήμου είναι εμφανής και αποτυπώνεται στις κινήσεις και τους προϋπολογισμούς των δυο αυτών ετών. Επόμενη άμεση κίνηση είναι η ολοκλήρωση του στρατηγικού σχεδιασμού σε τυπικό επίπεδο και ολοκλήρωση του πλάνου δράσης 2022 – 2025. Αυτή τη στιγμή στο Δήμο Επιδαύρου έχουν ενταχθεί, δημοπρατηθεί ή ετοιμάζονται έργα που ξεπερνούν τα 15 εκατ. Και υλοποιούνται είτε από εμάς είτε από ην Περιφέρεια Πελοποννήσου είτε από τα αρμόδια υπουργεία. Έχουν επίσης κατατεθεί προτάσεις σε προγράμματα άλλα 10 περίπου εκατ. Δεν είναι εύκολο να υλοποιηθούν όλα, όμως η προσπάθεια είναι τιτάνια για τους γνωρίζοντες τις υπηρεσιακές μας δυνατότητες.

Κώστας Πρώιμος: Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αγκαλιάζει τις προσπάθειες σας; Υπάρχουν κοινοί σχεδιασμοί που θα μπορέσουν να προάγουν το αναπτυξιακό τουριστικό όραμα του δήμου σας;

Τάσος Χρόνης: Με την Περιφέρεια Πελοποννήσου έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία. Προσπαθούμε πάντα να βρίσκουμε λύσεις. Δεν κοιτάμε πάντα τις τυπικές ‘’αρμοδιότητες’’ αλλά την επίλυση των προβλημάτων. Π.χ. θα βοηθήσουμε στον καθαρισμό ενός ρέματος αν μπορούμε, θα κόψουμε τις κλάρες στο εθνικό ή το επαρχιακό δίκτυο, θα καθαρίσουμε κάποιες καταπτώσεις βράχων σε βροχές και η Περιφέρεια με τη σειρά της θα βοηθήσει σε άλλα θέματα που μπορεί και ίσως ανήκουν οριακά στην αρμοδιότητά της. Αυτά σε επίπεδο καθημερινότητας. Σε επίπεδο μεγάλων έργων αυτό που θέλει η Περιφέρεια είναι ξεκάθαρες, ώριμες και αναπτυξιακές προτάσεις. Όταν έχουμε κινηθεί με αυτή την μέθοδο ποτέ δεν βρίσκουμε κλειστές τις πόρτες. Επίσης η Περιφέρεια δείχνει να έχει μια πολύ σοβαρή προσέγγιση στο οδικό δίκτυο δικαιοδοσίας της, το οποίο χρειάζεται πολλές και σημαντικές παρεμβάσεις.

Κώστας Πρώιμος: ”Φωνάζουν” οι συνάδελφοί σας, πως σήμερα ένας δήμαρχος αισθάνεται αρκετά αποδυναμωμένος και αυτό γιατί η κεντρική εξουσία συνεχώς σας περιορίζει τις αρμοδιότητες, Εσείς το έχετε βιώσει αυτό μέχρι σήμερα;

Τάσος Χρόνης: Ο σύγχρονος Δήμος πρέπει είναι μια μεγάλη επιχείρηση στο αναπτυξιακό κομμάτι και μια δομή με κοινωνική προσέγγιση στο κομμάτι της καθημερινότητας. Η υποστελέχωση και οι αυξημένες αρμοδιότητες, οι λιγοστοί πόροι για τον όγκο της εργασίας αλλά και η μή εξειδίκευση του προσωπικού είναι φλέγοντα ζητήματα για να γίνει πραγματικότητα μια τέτοια λειτουργία. Εάν ο σημερινός δήμαρχος δεν τρέξει πάρα πολύ δεν μπορεί να βρει λύσεις. Δυστυχώς με τα όπλα που έχουμε στη φαρέτρα μας, δεν μπορούμε να παράξουμε ουσιώδες έργο και για το λόγο αυτό ζητάμε βοήθεια από εξειδικευμένους επαγγελματίες, το οποίο βέβαια είναι κοστοβόρο.

Κώστας Πρώιμος: Να υποθέσουμε ότι στις επόμενες εκλογές θα θέσετε εαυτόν σας εκ νέου στην κρίση των δημοτών;

Τάσος Χρόνης: Η “Δύναμη Προοπτικής”, ο ανεξάρτητος και νικηφόρος συνδυασμός του 2019 απέδειξε και αποδεικνύει κάθε μέρα ότι ήρθε για να βοηθήσει τον τόπο. Δεν λέμε ότι τα κάνουμε όλα ή ότι κάνουμε μόνο σωστά πράγματα. Λέμε ότι προσπαθούμε κάθε μέρα να βελτιωνόμαστε και με αυτή τη λογική πορευόμαστε σε όλα τα επίπεδα. Με αυτή λοιπόν την προίκα αλλά και με το διακαή πόθο να γίνει η Επίδαυρος εκτός από τόπος να δεις, και τόπος να ζεις θα είμαστε παρόντες, καλώς εχόντων των πραγμάτων, ως ομάδα και στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα