ΆρθραΑγγελιοφόροι Τουριστικής Aνάκαμψης

Αγγελιοφόροι Τουριστικής Aνάκαμψης

Του Συμεών Καϊμασίδη*

Μία ακόμη βεβαρημένη χρονιά για τον τουρισμό απήλθε, δίνοντας την σκυτάλη στην ευοίωνη ακόλουθη της, που οι ενασχολούντες και ωφελούντες της φιλοξενίας, την προϋπαντούν με τα βαΐων και κλάδων!

Αύξηση των διεθνών αφίξεων από 30% έως 78% προβλέπουν τα σενάρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για το 2022 έναντι του 2021. Σύμφωνα με την ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΠΟΤ, οι περισσότεροι επαγγελματίες του τουρισμού (61%) διαβλέπουν καλύτερες προοπτικές για το 2022. Η πλειοψηφία των ειδικών (64%) αναμένουν ότι οι διεθνείς αφίξεις θα επιστρέψουν στα επίπεδα του 2019 μόνο το 2024 ή και αργότερα.

Η επέκταση των εμβολιασμών, ακολουθούμενη από σημαντική άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών με περισσότερο συντονισμό και σαφέστερες πληροφορίες για τα ταξιδιωτικά πρωτόκολλα, είναι οι κύριοι παράγοντες που εντοπίζουν οι ειδικοί για την αποτελεσματική ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού.

Παρά το γεγονός ότι η έξαρση του κορωνοϊού και οι περιορισμοί που προκάλεσε στα ταξίδια επηρέασαν αρνητικά την ταξιδιωτική εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων στις αρχές του 2021, το 61% των ερωτηθέντων αυτών παραμένουν αισιόδοξοι για ταξίδια εντός της Ευρώπης τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού, όπως προκύπτει από την τελευταία έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC).

Οι κατακερματισμένες πολιτικές στην Ευρώπη όσον αφορά την περίοδο ισχύος του Ευρωπαϊκού πιστοποιητικού σε εθνικό επίπεδο και τα αυστηρά πρωτόκολλα υγείας στους προορισμούς έχουν άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στις ταξιδιωτικές τους εμπειρίες, πιστεύουν οι περισσότεροι Ευρωπαίοι. Παρόλα ταύτα η θετική πρόθεση των ταξιδιωτών να μείνουν περισσότερο στον προορισμό αφήνοντας περισσότερους οβολούς σε αυτόν, αποτυπώνεται στην προτίμηση των ταξιδιών άνω των 10 διανυκτερεύσεων να παρουσιάζει αύξηση 38% και το ποσοστό των ταξιδιωτών που σχεδιάζουν να ξοδέψουν περισσότερα από 2.000 ευρώ αυξάνεται κατά 31%, ειδικά μεταξύ εκείνων που έχουν ταξιδιωτικά σχέδια για τον Μάιο ή τον Ιούνιο του 2022.

Ο επικεφαλής της TUI, Fritz Joussen, αναμένει μια ισχυρή καλοκαιρινή σεζόν το 2022. Το μονοπάτι, όπως είπε, που οδηγεί στην έξοδο από την πανδημία γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο και η ζήτηση για ταξίδια είναι υψηλή σε όλες τις αγορές.

Όπως ανακοίνωσε η TUI, μέχρι τις 30 Ιανουαρίου, 3,5 εκατ. πελάτες της είχαν κάνει κράτηση διακοπών για το καλοκαίρι του 2022, φτάνοντας στο 72% των επιπέδων της αντίστοιχης περιόδου του 2019.

Ωστόσο, οι νέες κρατήσεις βρίσκονται σε επίπεδα άνω του 100% από τα αντίστοιχα του 2019, επομένως ο όμιλος αναμένει ότι το καλοκαίρι του 2022 θα κυμανθεί πλησίον των επιπέδων προ κρίσης.

Ερχόμενοι τώρα, ἐν τῆ ἡμῶν Πατρίδι, ο υπουργός Τουρισμού Βασίλις Κικίλιας δήλωσε λακωνικότατα και άνευ περαιτέρω αναλύσεως ότι η Ελληνική φιλοξενία μας θα ανοίξει τις θύρες της στις 1η Μάρτη αντί για μέσα Απριλίου, ότι θα έχουμε 765 κρουαζιέρες, το 55% των οποίων θα έχουν λιμάνι αναφοράς τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, τα ελληνικά νησιά και ότι οι tour operators μαζί με τις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες ζητούν 30%-50% αύξηση στις θέσεις τους για το 2022.

Ο Γρηγόρης Τάσιος ως πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Π.Ο.Ξ επισκοπούμενος εμπεριστατωμένα τα δρώμενα του κλάδου δήλωσε: «Μπαίνουµε στο 2022 και όπως αποτυπώνεται και στην τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων(Ι.Τ.Ε.Π) ο δρόµος προς την ανάκαµψη θα είναι µακρύς. Από τη µια έχουν συσσωρευτεί οι απώλειες της διετίας από την άλλη έχουν συσσωρευτεί υποχρεώσεις προς το κράτος και τις τράπεζες, γι’ αυτό και είναι κυρίαρχο αίτηµα για µας, η επιµήκυνση της εξόφλησης των υποχρεώσεων αυτών. Με τιµές ίδιες από το 2019 κι όταν προκύπτουν πρόσθετα κόστη τόσο από την αύξηση του πληθωρισµού, όσο και του ενεργειακού κόστους, καταλαβαίνετε πως ο δρόµος που έχουµε µπροστά µας είναι και µακρύς και ανηφορικός». Επίσης Δικαίως έδωσε έμφαση στην ανάγκη βελτίωσης των Υποδοµών και των Υπηρεσιών εκτός Ξενοδοχείων.

Εν κατακλείδι αναγιγνώσκοντας τα άνωθεν γεγραμμένα, συμπεραίνουμε ότι οι αγγελιοφόροι του φετινού Τουρισμού φέρουν αυξημένες προσδοκίες ανάκαμψης, τοξεύοντας τα επίπεδα προ πανδημίας. Βέβαια πολλά θα κριθούν από τα μέτρα που θα παρθούν έναντι αυτού του τρισκατάρατου ιού στις μετακινήσεις και την ελευθερία πρόσβασης στους ταξιδιώτες σε όλους τους χώρους!

Είθε αληθή να είναι, τα ευήκοα μαντάτα και κατά το ευδόκιμο να τελεστούν!

Πηγές:

www.tornosnews.gr

www.moneytourism.gr

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων Π.Ο.Ξ

*Ηλεκτρολόγος – Μηχανικός

Μέλος Ομοσπονδίας επιχειρηματιών τουριστικών καταλυμάτων Πελοποννήσου

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα