Οι διαχρονικές αγκυλώσεις που ταλανίζουν την λειτουργία των ΟΤΑ είναι λίγο – πολύ γνωστές. Όταν δε, συνδυάζονται με τη μάστιγα του «ωχαδερφισμού» που διέπει την ψυχοσύνθεση μιας σημαντικής μερίδας των δημοσίων υπαλλήλων τα αποτελέσματα είναι συνήθως ολέθρια και εις βάρος των δημοτών.
Φωτεινή εξαίρεση στον ανωτέρω κανόνα αποτελεί η Δημοτική Υπηρεσία Ύδρευσης Επιδαύρου η οποία με έναν νεαρό Οικονομολόγο στην Προεδρία της αλλάζει πρόσωπο και συνάμα τυγχάνει ουσιαστικής αναβάθμισης.
Ο λόγος γίνεται για τον κ. Γιώργο Παύλου που με προσωπικές θυσίες, με την εφαρμογή όλης της διαθέσιμης τεχνογνωσίας αλλά και την προσήκουσα πολιτική βούληση δεδομένου ότι ο ίδιος έχει την απόλυτη στήριξη του Δημάρχου Τάσου Χρόνη συντελεί ένα μικρό τεχνοκρατικό θαύμα βάζοντας σε τάξη μια πραγματικά νευραλγική Δημοτική Υπηρεσία, όπως θα διαπιστώσετε ως ακολούθως…
Κ. Πρώιμος: Κύριε Παύλου, ποια ήταν η κατάσταση που επικρατούσε στην Υπηρεσία ύδρευσης του Δήμου Επιδαύρου όταν αναλάβατε;
Γιώργος Παύλου: Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή ήμουν αρκετά προβληματισμένος για το αν θα μπορούσε η Δ.Ε.Υ.Α. Επιδαύρου να γίνει μια υγιής και βιώσιμη επιχείρηση ή αν θα έπρεπε να κλείσει οριστικά. Η απόφαση όμως της νέας δημοτικής αρχής, όλων μας δηλαδή, ήταν ξεκάθαρη! Έπρεπε να το παλέψουμε για να κρατήσουμε την επιχείρηση όρθια και να παρέχουμε στους δημότες – καταναλωτές υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Γενικά, επικρατούσε μια άναρχη κατάσταση σε σχέση με το πως πρέπει να λειτουργεί μια επιχείρηση είτε είναι δημόσια, είτε ιδιωτική.
Δεν υπήρχε καμία οργάνωση, κανένας στόχος, καμία προοπτική και σε συνδυασμό με τις πολλές υπεξαιρέσεις χρημάτων από τα ταμεία, η επιχείρηση δεν είχε το βασικότερο. Αξιοπιστία! Οι καταναλωτές γνωρίζοντας όλα αυτά, είχαν σταματήσει πολλοί από αυτούς να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους γιατί δεν ήξεραν που θα πάνε τελικά τα χρήματά τους.
Η λήψη των μετρήσεων κατανάλωσης γινόταν χωρίς προγραμματισμό και όποτε υπήρχε διαθέσιμος υπάλληλος με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα με τους λογαριασμούς.
Οι οφειλές και οι δικαστικές διαταγές πληρωμής προς τους προμηθευτές – συνεργάτες ήταν πολλές και οι πιέσεις για εξόφληση καθημερινές. Και εννοείται πως δύσκολα κάποιος ήθελε να προμηθεύσει ή να συνεργαστεί με την Δ.Ε.Υ.Α.ΕΠ. Συγκρίνοντας τις οφειλές και τα πάγια έξοδα με τις εισπράξεις, αναρωτιόμουν αν πρέπει να κλείσει η επιχείρηση μια ώρα νωρίτερα για να μην διογκώνονται τα χρέη της.
Υπήρχαν αιτήματα καταναλωτών αναπάντητα και όσα είχαν απαντηθεί, τις περισσότερες των περιπτώσεων ήταν αρνητικά. Ουσιαστικά, οι καταναλωτές ζητούσαν τα ανταποδοτικά τέλη που πλήρωναν να γίνουν έργα για την διευκόλυνση της καθημερινότητάς τους. Τα αυτονόητα δηλαδή.
Κ. Πρώιμος: Βάση ποίου σχεδιασμού καταφέρατε σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα να βάλετε μια τάξη;
Γιώργος Παύλου: Σε πρώτη φάση έπρεπε να κατανοήσω το νομικό πλαίσιο που λειτουργούν οι ΔΕΥΑ γιατί μου ήταν άγνωστο. Το πώς γίνονται όλες οι διαδικασίες, για να μην προκύπτουν «κολλήματα» και κατά συνέπεια ποινές.
Οργανώσαμε μια ομάδα από συνεργάτες με κοινό προσανατολισμό που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την επιχείρηση να αναπτυχθεί σωστά. Έγινε καταμερισμός των αρμοδιοτήτων ώστε να μην ασχολούνται όλοι με όλα και να σπαταλάμε πολύτιμο χρόνο χωρίς αποτελέσματα.
Στον τεχνικό τομέα, αντλώντας πληροφορίες από τους τεχνικούς της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΠ., από παλαιότερους συνεργάτες και το ότι ήμουν και είμαι παρόν σε κάθε σχεδόν εργασία, με βοήθησε να καταλάβω που ήταν τα καθημερινά προβλήματα τα οποία έπρεπε να λυθούν οριστικά ώστε να μην επαναλαμβάνονται και ταλαιπωρούν τους κατοίκους, τους τεχνικούς και χρεωνόταν συνεχώς η επιχείρηση με τα ίδια και τα ίδια.
Αντικαταστήσαμε σχεδόν το 10% από το σύνολο των υδρομετρητών, οι οποίοι ήταν χαλασμένοι και υπήρχε απώλεια εσόδων, αλλά και αδικία προς τους καταναλωτές.
Επίσης, δημιουργήσαμε πρόγραμμα λήψης ενδείξεων με σύγχρονα μέσα, σε συγκεκριμένους χρόνους για να μην υπάρχει οποιαδήποτε αμφισβήτηση των καταναλώσεων.
Όλα τα αιτήματα καταναλωτών αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα και εννοείται χωρίς διακρίσεις. Εάν πρόκειται για κάποιο σοβαρό τεχνικό θέμα, πηγαίνω μαζί με τους τεχνικούς για να υπάρχει πλήρης εικόνα για τον τρόπο επίλυσης.
Ο πρόεδρος μιας δημοτικής επιχείρησης δεν είναι μόνο για δημόσιες σχέσεις στο γραφείο και φωτογραφίες. Πρέπει να νοιάζεται πραγματικά για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κάθε καταναλωτής και να δίνει λύσεις όταν είναι εφικτές.
Αν την κάθε δημοτική επιχείρηση δεν την αντιμετωπίσεις ως μια πραγματική επιχείρηση και σαν να είναι η επιχείρησή σου, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα μπορεί να είναι λειτουργική και βιώσιμη.
Έτσι, με πολύ κόπο καταφέραμε να ανακτήσουμε την αξιοπιστία της επιχείρησης και να μην υπάρχει ο συνειρμός της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΠ. μόνο με οικονομικές ατασθαλίες.
Κ. Πρώιμος: Πώς οραματίζεστε την ΔΕΥΑΕΠ σε μια ιδανική λειτουργική κατάσταση;
Γιώργος Παύλου: Νομίζω πως στον τομέα της λειτουργικότητας είμαστε πλέον σε πολύ καλό επίπεδο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα σταυρώσουμε τα χέρια. Εννοείται πως υπάρχουν ακόμα πολλές ελλείψεις κυρίως στον τεχνικό – τεχνολογικό τομέα.
Υπάρχουν κάποιες σκέψεις που προσπαθούμε να υλοποιήσουμε μέσα από μελέτες και χρηματοδοτικά προγράμματα για την εξέλιξη και αυτοματοποίηση της διαχείρισης της ύδρευσης και αποχέτευσης. Η τεχνολογία εξελίσσεται και οφείλουμε να την ακολουθήσουμε για να κάνουμε την ζωή μας πιο εύκολη.
Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η δημοπράτηση της προμήθειας και εγκατάστασης ψηφιακών υδρομετρητών. Με το έργο αυτό θα απεμπλακούμε από τη χειροκίνητη λήψη των μετρήσεων και σε έναν βαθμό θα υπάρχει δυνατότητα ειδοποίησης για τυχόν διαρροές.
Δυστυχώς η Δ.Ε.Υ.Α.ΕΠ. δεν διαθέτει τεχνική υπηρεσία στελεχωμένη από μηχανικούς και αυτό μας δυσκολεύει στην εκπόνηση πολλών μελετών που είναι το βασικότερο για την υλοποίηση των σκέψεών μας.
Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι έτοιμη η ιστοσελίδα της ΔΕΥΑ Επιδαύρου όπου θα παρέχεται στους καταναλωτές, εκτός από την ενημέρωσή τους και μια σειρά από δυνατότητες, όπως η πλήρης εικόνα των χρεώσεων και πληρωμών τους, των λογαριασμών τους και των διακανονισμών τους. Θα υπάρχει δυνατότητα αποστολής ηλεκτρονικών αιτημάτων, η ηλεκτρονική λήψη των λογαριασμών μέσω e-mail και εννοείται πως θα μπορεί κάποιος να πληρώσει ηλεκτρονικά σαν να βρίσκεται στο ταμείο της επιχείρησης. Αυτό σίγουρα θα ελαφρύνει την καθημερινή διέλευση στο γραφείο.
Κ. Πρώιμος: Τα αποτελέσματα της αναβάθμισης που υφίσταται η υπηρεσία την οποία διευθύνετε, γίνονται αντιληπτά από τους δημότες του δήμου σας; Υπάρχουν σχετικές εκτιμήσεις και ακούσματα;
Γιώργος Παύλου: Ο στρατηγικός σχεδιασμός της επιχείρησης είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου. Η επιχείρηση είναι κομμάτι του Δήμου και όλες οι ενέργειες που γίνονται ακολουθούν τον γενικότερο προγραμματισμό της δημοτικής αρχής. Η συνεργασία με τον Δήμαρχο, τους δημοτικούς συμβούλους και του τοπικούς προέδρους και συμβούλους είναι καθημερινή και ουσιαστική.
Εννοείται πως γίνονται αντιληπτά τα αποτελέσματα, από τους περισσότερους δημότες τουλάχιστον, γιατί το καταλαβαίνουν στην καθημερινότητά τους. Βλέπουν ότι υπάρχει συνέπεια και ομαλότητα. Η εκτίμηση των δημοτών είναι καθημερινή και αυτό μας δείχνει ότι αυτά που κάνουμε πετυχαίνουν και πιάνουν τόπο, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι μας δίνει και δύναμη για να συνεχίσουμε το έργο μας με όρεξη. Βέβαια δεν λείπουν και τα παράπονα τα οποία προσπαθούμε να τα διορθώσουμε άμεσα. Ο κόσμος κατανοεί ότι χρειάζεται χρόνος για να λυθούν όλα τα προβλήματα.
Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στο Facebook και στο Google News
Ειδήσεις από: Ναύπλιο – Άργος – Ερμιονίδα – Τρίπολη –Κορινθία – Αθλητικά – Άρθρα – Αποκλειστικές Έρευνες και Συνεντεύξεις.