ΣυνεντεύξειςΓηροκομείο Ναυπλίου: Και εγένετο εξυγίανση!

Γηροκομείο Ναυπλίου: Και εγένετο εξυγίανση!

Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο
Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο

Επρόκειτο για ένα ίδρυμα ευρισκόμενο σχεδόν στα αζήτητα και τα απλησίαστα. Ουδείς αναλάμβανε την ευθύνη της εξυγίανσης του λόγω της αθλίας κατάστασης στην οποία είχε περιέλθει από λάθη που οδήγησαν στην κακοδιαχείριση του επί σειρά πολλών ετών.
Με δυσθεώρητα χρέη προς το δημόσιο, σε τρίτους και προμηθευτές το Γηροκομείο Ναυπλίου σίγουρα δεν αποτελούσε το “μήλον της Έριδος” για καμία δημοτική Αρχή. Ωστόσο, ο Δημήτρης Κωστούρος έχοντας αποκτήσει την προσήκουσα πολιτική εμπειρία και συνεπώς την απαιτούμενη διορατικότητα εκτίμησε στο πρόσωπο του αντιδημάρχου και στενού του συνεργάτη Χρήστου Ζέρβα τον διοικητικό παράγοντα που θα καθόταν στην “ηλεκτρική καρέκλα” του προέδρου του ΔΣ του εν λόγω Ιδρύματος και (παραδόξως για πολλούς) θα… επιβίωνε.

Μη σπεύσετε να θεωρήσετε ακραία την άνωθεν περιγραφή μας καθώς πριν από τρία χρόνια το γηροκομείο ήταν σε μια κατάσταση δομικά μη αναστρέψιμη. Στην παρουσίαση που η “Ενημέρωση Πελοποννήσου” πραγματοποίησε πρόπερσι αναδείχτηκαν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης και οι βασικές εγγυήσεις ότι το Γηροκομείο μπορεί να μετατραπεί από μια οικονομική πληγή σε ένα πρότυπο ευαγές ίδρυμα.

Στην συνέντευξη του προέδρου του ΔΣ Χρήστου Ζέρβα που παρατίθεται ως ακολούθως πιστοποιείται η Ανάσταση του ιδρύματος “Μαρίας Ράδου’ τόσο σε οικονομικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο όπως ευκόλως θα διαπιστώσετε, με την συνέχεια αν και διανύουμε καταστροφικούς καιρούς ωστόσο να προμηνύεται θριαμβευτική.

Κώστας Πρώιμος: Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος προφανώς σας εμπιστεύεται απόλυτα και συνάμα αναγνωρίζει εμπράκτως το έργο που επιτελέσατε στο Γηροκομείο της πόλης.

Χρήστος Ζέρβας: Πρόσφατα ο Δήμαρχός μας Δημήτρης Κωστούρος προέβη στην ανανέωση της θητείας μου ως Πρόεδρος στο Ίδρυμα Μαρίας Κ. Ράδου (Γηροκομείου Ναυπλίου) καθώς και στην ανανέωση του ΔΣ του Ιδρύματος. Πρωτίστως θα ήθελα να καλωσορίσω τα νέα μας μέλη, να ευχηθώ μία παραγωγική θητεία και μία αγαστή κι εποικοδομητική συνεργασία στην πορεία της οποίας οι προτάσεις τους είναι ευπρόσδεκτες για την επόμενη μέρα του Γηροκομείου. 

► Ποιοί είναι οι νέοι στόχοι σας;

Χρήστος Ζέρβας: Με την νέα σύσταση του ΔΣ θα συνεχίσουμε υπηρετώντας την πρωταρχική μας επιδίωξη για την εξυγίανση του Ιδρύματος. Αποτελεί πρωταρχικό και αναμφισβήτητα έναν δύσκολο στόχο εάν ληφθεί υπόψη η κατάσταση που το παραλαβάμε κατά την έναρξη της θητείας και της προσπάθειας μας. Έίναι ένας στόχος – στοίχημα που για να ευοδωθεί χρειάζεται συλλογική προσπάθεια, ουσιαστική θέληση και τολμηρές αποφάσεις.

► Ασφαλώς θα συναντήσατε αρκετές δυσχέρειες, τουλάχιστον στο ξεκίνημα του όλου εγχειρήματος. Πολλοί δεν πίστεψαν ότι θα φτάσετε μέχρι εδώ…

Χρήστος Ζέρβας: Το Γηροκομείο Ναυπλίου έχει αποτελέσει κι εξακολουθεί να αποτελεί ένα ακανθώδες ζήτημα κι ένα πεδίο εις βάρος του οποίου καταβλήθηκαν προσπάθειες καταβαράθρωσης του κοινωνικού έργου που επιτελείται. Παρόλες τις μικροπολιτικές που ασκήθηκαν κι επιδίωξαν να αποπροσανατολίσουν τον σκοπό που υπηρετώ, ο αγώνας για την εκπλήρωσή του και το ηθικό μου παραμένουν και θα παραμείνουν ακμαία.

► Ωστόσο και ο δήμαρχος Δημήτρης Κωστούρος πίστεψε στο εξυγιαντικό και αναπτυξιακό σας σχεδιασμό… Τύχατε της αμέριστης συμπαράστασής του…

Χρήστος Ζέρβας: Σε αυτό το πλαίσιο ο Δήμαρχός μας έχει σταθεί ο συνοδοιπόρος και ο σημαντικότερος υποστηρικτής του στόχου που μαζί έχουμε θέσει, επιδεικνύοντας ενδιαφέρον όχι μόνο για την κάλυψη όλων αυτών των εκκρεμοτήτων, αλλά και για τους τρόφιμους και τους εργαζομένους προσωπικά.

► Θα μπορούσατε να μας δώσετε ένα απτό παράδειγμα. Είναι γνωστό ότι υπήρχαν συσσωρευμένα χρέη… Πως τα αντιμετωπίσατε προκειμένου να συνεχίσει το Ίδρυμα Μαρίας Ράδου να λειτουργεί απρόσκοπτα;

Χρήστος Ζέρβας: Όσον αφορά τα συσσωρευμένα χρέη του Ιδρύματος προς τον ΕΦΚΑ, βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια εκμετάλλευσης του νόμου 4738/2020 (ΦΕΚ Α 207/27/10/2020), ο οποίος προβλέπει ρύθμιση οφειλών σε έως και 420 δόσεις με παράλληλη διαγραφή έως και κατά 85% των σχετικών προσαυξήσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Επομένως, σε συνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο, μαζί με τον Δήμαρχός μας το Ίδρυμα βρίσκεται κοντά σε μία μόνιμη και πλήρως βιώσιμη λύση του συσσωρευμένου χρέους.
Σε επίπεδο οικονομικής διαχείρισης έχει γίνει πλήρης αναδιάρθρωση του τρόπου και του κόστους λειτουργίας του Ιδρύματος.
Για το σκοπό αυτό έγινε πλήρης καταγραφή του οικονομικού και συναλλακτικού κυκλώματος του Ιδρύματος και αναδιοργάνωση της λειτουργίας του λογιστηρίου.
Διαμορφώθηκε από την αρχή ο τρόπος καταγραφής, αποτύπωσης και λογιστικής παρακολούθησης του Ιδρύματος.
Πλέον, η λογιστική παρακολούθηση και η δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων του Ιδρύματος είναι πλήρως σύμφωνη και εναρμονισμένη με τον κώδικα Κοινωφελών Περιουσιών 4182/2013 και την εγκύκλιο 01/2014 του Υπουργείου Οικονομικών και σύμφωνα με τις οδηγίες της αρμόδιας Διεύθυνσης Εποπτείας Κοινωφελών Περιουσιών.
Παράλληλα, έγινε σημαντική προσπάθεια περιορισμού του λειτουργικού κόστους του Ιδρύματος με αποτέλεσμα την καταγραφή των καθημερινών αναγκών λειτουργίας του Ιδρύματος και τον εξορθολογισμό και την αναδιαμόρφωση του μισθολογικού κόστους.
Στην ελαχιστοποίηση του μισθολογικού κόστους βοήθησε σημαντικά η αναδιαμόρφωση του προγράμματος εργασίας και η ελαχιστοποίηση της υπερωριακής απασχόλησης που έχει εξαιρετικά αυξημένο κόστος.
Έγινε πλήρης καταγραφή και ταυτοποίηση των περιουσιακών στοιχείων με ορθή αποτύπωσή τους στο Περιουσιολόγιο, τακτοποίηση ιδιοκτησιακών, πολεοδομικών και λοιπών εκκρεμοτήτων και γενικά ωρίμανση των ακινήτων αυτών για την πλήρη εμπορική αξιοποίησή τους.
Πραγματοποιήθηκε σημαντική προσπάθεια αύξησης των ετήσιων εσόδων του Ιδρύματος από την εκμετάλλευση της περιουσίας του.

► Το άκουσμα της αποκατάστασης της Τάξης στα οικονομικά τα διοικητικά και τα λειτουργικά του γηροκομείου άγγιξε ευαίσθητες χορδές της τοπικής κοινωνίας. Ουκ ολίγες οι δωρεές και δη σε καιρούς δύσκολους….

Χρήστος Ζέρβας: Η προσπάθεια αυτή ήταν εξαιρετικά επιτυχής και ενισχύθηκε από την τοπική κοινωνία με πλήθος γενναιόδωρων δωρεών σε είδος και σε χρήμα.

► Αναθεωρήσατε και τις τιμές των ενοικίων στα ακίνητα που ανήκουν στην περιουσία του Γηροκομείου. Το ένα τελικά φέρνει το άλλο καθώς δημιουργήσατε περισσότερα έσοδα…

Χρήστος Ζέρβας: Πράγματι έγινε επανακαθορισμός, με βάση την τρέχουσα αγορά, των υφιστάμενων ενοικίων που εισπράττονται από το Ίδρυμα και οι απαραίτητες παρεμβάσεις και συντηρήσεις στους χώρους και στον εξοπλισμό του Ιδρύματος.
Τέλος, υλοποιήθηκαν πλήρως νέες συμφωνίες ενοικίασης ακινήτων του Ιδρύματος με την δημιουργία σημαντικών ετήσιων εσόδων, υψηλής εισπραξιμότητας.
Το Γηροκομείο έχει προβεί στην εκμίσθωση επιπλέον ακινήτων, μεταξύ των νέων μισθώσεων είναι αυτή μεγάλης καλλιεργήσιμης έκτασης στη θέση «ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ» ή «ΣΠΙΛΙΩΤΑΚΙ» Κιβερίου του Δήμου Άργους – Μυκηνών, ιδιοκτησίας του Ιδρύματος έπειτα από διενεργηθείσα δημοπρασία.
Από την μίσθωση αυτή και από την παράλληλη μίσθωση ακινήτου στην περιοχή «ΧΩΝΙΚΑ», το Ίδρυμα θα εισπράξει ένα ικανοποιητικό έσοδο που θα χρησιμεύσει στην επικείμενη ρύθμιση του μεγάλου χρέους προς τον ΕΦΚΑ.
Επίσης, το Ίδρυμα προβαίνει στη νομική τακτοποίηση ακινήτων στην Τοπική Κοινότητα Μπόρσια Δήμου Άργους – Μυκηνών και Αγίας Κυριακής Ναυπλίου, που προέρχονται από κληρονομιές, ενώ έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την τακτοποίηση όσων ακινήτων δεν έχουν καταχωρηθεί στο Κτηματολόγιο.
Επίσης, έχουν κινηθεί διαδικασίες ώστε να δημοπρατηθούν το αμέσως χρονικό διάστημα επιπλέον δύο ακίνητα του Ιδρύματος και μέχρι το τέλος της θητείας μας. 
Επιθυμία του Δημάρχου, του Δ.Σ. και εμού είναι το Ίδρυμα να εκμεταλλευτεί στο έπακρο όλα του τα ακίνητα και να εσοδεύει από αυτά.

► Πως καταφέρατε να συμμαζέψετε τα περί διοίκησης;

Χρήστος Ζέρβας: Σε διοικητικό επίπεδο έχουν γίνει γενναία βήματα για τον εξορθολογισμό των διαδικασιών και τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του ιδρύματος, όπως επανακαθορισμός των αρμοδιοτήτων, των εργασιών καθώς και των τομέων ευθύνης του κάθε υπαλλήλου του Ιδρύματος.
Έγινε πληρέστερη στελέχωση του Ιδρύματος με διοικητικούς υπαλλήλους για την εύρυθμη λειτουργία του, πλήρης καταγραφή των εσωτερικών διαδικασιών και των κανόνων λειτουργίας του Ιδρύματος με στόχο τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του και πλήρης  καταγραφή, διαχείριση, ταυτοποίηση και κατηγοριοποίηση του διαθέσιμου αρχειακού υλικού του Ιδρύματος.
Το Γηροκομείο έχει ήδη σημειώσει σημαντική πρόοδο χάρη στην πολύτιμη αρωγή της ομάδας εξωτερικών συνεργατών μας, χρηματοοικονομικών συμβούλων του γραφείου «ΚΥΒΟΣ» κ. Μπαρμπάκου Νίκου και κ. Μανώλη Δημήτρη, καθώς και του νομικού συμβούλου μας κ. Πέζου Αναστασίου.
Η συμβολή τους υπήρξε καθοριστική για την ορθή διεκπεραίωση υποθέσεών του Ιδρύματος και μεταξύ άλλων την πλήρη αναγνώριση και προστασία των εργασιακών κι ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο ακέραιο.

Ιδιαίτερη όμως είναι και η συνεισφορά του εξίσου εξωτερικού μας συνεργάτη και γιατρού κ. Κριτσέλη Γιάννη, ο οποίος μεριμνά σε καθημερινή βάση για την υγεία των τροφίμων. Ιδιαίτερη μνεία μέσα από την εφημερίδας σας θα ήθελα να κάνω σε όλο το ηρωϊκό προσωπικό του Γηροκομείου που στέκεται δίπλα μας και συμβάλει τα μέγιστα στη συνέχεια του έργου μας.
Η άψογη συνεργασία μας καρποφορεί, προσεγγίζει βήμα βήμα τον τελικό μας στόχο κι έπεται συνέχεια.

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα