Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023
ΣυνεντεύξειςΑνδρέας Πουλάς: Η Αργολίδα χρειάζεται ένα νέο σύγχρονο νοσοκομείο

Ανδρέας Πουλάς: Η Αργολίδα χρειάζεται ένα νέο σύγχρονο νοσοκομείο

Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο
Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο

Ευπρεπής και σοβαρός στην εκφορά του λόγου του, δίνει τις μάχες υπέρ των συμφερόντων των πολιτών της Αργολίδας εντός και εκτός Κοινοβουλίου. Στην ακόλουθη συνέντευξη που ο γνωστός γιατρός και Βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ Ανδρέας Πουλάς παρέθεσε στην “Ενημέρωση Πελοποννήσου” αναδεικνύει τα διαχρονικά προβλήματα που ταλανίζουν τις απαρχαιωμένες νοσοκομειακές δομές της Αργολίδας, αναφέρεται στα σοβαρά προβλήματα που αποδεκατίζουν τον αγροτικό κόσμο της περιοχής, ενώ ανοίγει τα χαρτιά του για το μέλλον.

► Κύριε Πουλά ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις Νοσοκομειακές Δομές της Αργολίδας; Βήματα προόδου έστω και τηρουμένων των αναλογιών σημειώνονται;

Ανδρέας Πουλάς: Το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Αργολίδα στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης είναι η μη ύπαρξη παιδιατρικής κλινικής και η αδυναμία κάλυψης των εφημεριών λόγω έλλειψης παιδιάτρων. Επίσης, προβλήματα υπάρχουν στη λειτουργία των παθολογικών κλινικών, του ουρολογικού και του ψυχιατρικού τμήματος της νοσηλευτικής μονάδας Άργους, και των γυναικολογικών κλινικών, τα οποία οφείλονται στην έλλειψη προσωπικού αλλά και την έλλειψη σωστού συντονισμού μεταξύ των δύο νοσηλευτικών μονάδων με ευθύνη της 6ης ΥΠΕ. Όλα τα ανωτέρω ζητήματα δυσχεραίνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα των πολιτών και του υγειονομικού προσωπικού. Πρόσφατα η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας επισκέφτηκε τις δομές Υγείας της περιοχής μας και αρκέστηκε σε κλειστές συσκέψεις με κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ενώ δεν άκουσε ούτε τους εργαζόμενους. Ήλθον, είδον και απήλθον και τα προβλήματα των νοσηλευτικών μονάδων της Αργολίδας διαιωνίζονται. Αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι οι νοσοκομειακές μονάδες της Αργολίδας να λειτουργούν με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτουν υγειονομικά σε καθημερινή βάση όλη την Αργολίδα και για όλες τις ιατρικές ειδικότητες. Θα πρέπει το Υπουργείο Υγείας, η 6η ΥΠΕ, οι Διοικήσεις των Νοσηλευτικών Μονάδων, τα σωματεία εργαζομένων και ο Ιατρικός Σύλλογος επιτέλους να συντονιστούν και να βρουν λύσεις στα αυξημένα προβλήματα. Μετά από την εμπειρία των δύο χρόνων πανδημίας η πρόταση που έχω κάνει εδώ και τρία χρόνια για τη δημιουργία ενός νέου σύγχρονου Νοσοκομείου στην Αργολίδα είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Βλέπουμε να προχωρά η δημιουργία νοσοκομείων στην Σπάρτη, στη Θεσσαλονίκη και στην Κομοτηνή αλλά για την Αργολίδα καμία κουβέντα λες και είναι ο φτωχός συγγενής. Σε κάθε περίπτωση τα προβλήματα των νοσηλευτικών μονάδων της περιοχής μας τα έχω αναδείξει και στη Βουλή με ερωτήσεις και παρεμβάσεις, οι απαντήσεις όμως τους αρμόδιους Υπουργούς δεν ήταν ικανοποιητικές ενώ δεν έχει γίνει τίποτα από το Υπουργείο στην κατεύθυνση της βελτίωσης της υπάρχουσας κατάστασης.

► Είναι δεδομένο αν και δεν δημοσιοποιείται ευρέως πως οι γιατροί στην πλειοψηφία τους έχουν επωμιστεί όλο το τεράστιο και άνευ προηγουμένου φόρτο του πολύπαθου Συστήματος Υγείας λόγω της πανδημίας. Ενέργειες από την Πολιτεία ώστε αυτοί οι άνθρωποι να… δικαιωθούν εν ζωή γίνονται;

Ανδρέας Πουλάς: Στα δύο χρόνια της πανδημίας το Εθνικό Σύστημα Υγείας και το προσωπικό του έδωσαν σκληρή και γενναία μάχη για την αντιμετώπιση του ιού και την καλύτερη δυνατή περίθαλψη των ασθενών σε συνθήκες ομολογουμένως πάρα πολύ δύσκολες. Όλο το υγειονομικό προσωπικό του ΕΣΥ ανεξαιρέτως αυτά τα δύο και πλέον χρόνια υπερέβαλλε εαυτόν, εξουθενώθηκε και η μόνη επιβράβευση που έλαβε από την κυβέρνηση ήταν χειροκροτήματα. Καμία ενέργεια δεν έχει γίνει για την ουσιαστική κάλυψη των ελλείψεων προσωπικού στα νοσοκομεία που θα έκανε πιο ανθρώπινες τις συνθήκες εργασίας τους, ούτε για την αναβάθμιση των μισθών των γιατρών, ούτε για το αφορολόγητο των εφημεριών τους, αλλά ούτε και για την ένταξή του νοσηλευτικού προσωπικού στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Για όλα αυτά τα θέματα το Κίνημα Αλλαγής έχει επανειλημμένα καταθέσει τροπολογίες στη Βουλή οι οποίες δεν έγιναν αποδεκτές. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όπως φαίνεται δεν έχει καμία πρόθεση να επιβραβεύσει στην πράξη το υγειονομικό προσωπικό του ΕΣΥ παρά τις υποσχέσεις που έχει κατά καιρούς εκφράσει και οι οποίες έχουν αποδειχτεί κούφιες. Επιπλέον, θα πρέπει κάποια στιγμή η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει γενναία το ΕΣΥ προκειμένου να το στηρίξει και να το αναβαθμίσει.

► Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι αγρότες του Αργολικού πεδίου. Θα θέλαμε να συνοψίσετε τις ανάγκες τους, τις προτεινόμενες λύσεις και τη μέχρι πρότινος αντιμετώπιση από τους καθ’ ύλην αρμόδιους Υπουργούς.

Ανδρέας Πουλάς: Οι αγρότες της Αργολίδας αλλά και όλης της χώρας βρίσκονται μπροστά σε μεγάλες δυσκολίες και προκλήσεις και αναζητούν άμεσα λύσεις και απαντήσεις. Οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας καίνε κυριολεκτικά τους αγρότες μας και έχουν προκαλέσει ένα τσουνάμι από αυξήσεις στο κόστος παραγωγής, στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα και στις ζωοτροφές καθιστώντας τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις μη βιώσιμες. Η πανδημία και η πρωτοφανής αύξηση του πληθωρισμού έχει συρρικνώσει ακόμη περισσότερο το εισόδημά τους, ενώ δυσμενείς επιπτώσεις στο εισόδημα των αγροτών έχουν και οι ζημιές που προκαλούνται στην παραγωγή από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που παρατηρούνται πλέον όλο και πιο συχνά λόγω της κλιματικής κρίσης. Στην περίπτωση των αγροτών της Αργολίδας οι καταστροφές στις καλλιέργειές τους από τους παγετούς μέσα στο 2022 ήταν πολύ μεγάλες και τους έχουν οδηγήσει σε απόγνωση. Ακόμη περιμένουν τις προκαταβολές για τα πορτοκάλια που τους έχουν τάξει η κυβέρνηση και ο ΕΛΓΑ ότι θα λάβουν πριν από το Πάσχα και τις οποίες έχουν άμεση ανάγκη προκειμένου να συνεχίσουν να καλλιεργούν. Επίσης, ακόμη να λάβουν την έκτακτη ενίσχυση των 70 ευρώ το στρέμμα οι παραγωγοί κλημεντίνης που επλήγησαν λόγω των συνεπειών της πανδημίας, παρά το γεγονός ότι έχει εγκριθεί εδώ και σχεδόν 6 μήνες.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αδυνατεί να δώσει αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα, με αποσπασματικά και αναποτελεσματικά μέτρα και πάντα με καθυστέρηση προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των αγροτών της Αργολίδας αλλά και όλης της χώρας, πελαγοδρομεί με βήματα μπρος πίσω και δείχνει ότι δεν μπορεί να χαράξει ολοκληρωμένη αγροτική πολιτική σύμφωνα με τις ανάγκες της χώρας.
Μπροστά σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση εμείς στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχουμε προτείνει την άμεση εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής, για την αύξηση της χρηματοδοτικής ρευστότητας, για την τροποποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου 2021-27 που η κυβέρνηση κατάρτισε με προσχηματικές διαβουλεύσεις, καθώς και για την αύξηση της χρηματοδότησης από το ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας των έργων ΑΠΕ σε γεωργούς και οργανώσεις προκειμένου ο αγροτικός τομέας να μπορέσει να επιβιώσει αλλά και να αντιμετωπιστεί η επισιτιστική κρίση που βρίσκεται προ των πυλών λόγω των διεθνών εξελίξεων.
Για εμάς στο Κίνημα Αλλαγής ο αγροτικός τομέας αποτελεί προτεραιότητα και πιστεύουμε ακράδαντα στην σημαντική συμβολή του στην οικονομική ζωή της χώρας. Για την κυβέρνηση δεν φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα.

► Διανύετε την πρώτη σας θητεία ως βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ομολογουμένως με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ευπρέπεια. Διαβλέπετε μελλοντικές συνεργασίες; Πολλοί πλέον πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως μία συγκυβέρνηση είναι ένα σενάριο αναπόφευκτο κυρίως λόγω των υπερβατικών εγχώριων και εξωχώριων πολιτικών συνθηκών.

Ανδρέας Πουλάς: Όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει και ξεκαθαρίσει στο παρελθόν το Κίνημα Αλλαγής ακολουθεί αυτόνομη πορεία και δεν σκοπεύουμε να γίνουμε παρακολούθημα και ουρά κανενός. Βρισκόμαστε σε έναν διαρκή διάλογο με την κοινωνία και τους πολίτες, ακούμε και αφουγκραζόμαστε τους προβληματισμούς τους και έχουμε διαμορφωμένες θέσεις και προτάσεις για όλα τα σημαντικά ζητήματα του τόπου. Προχωράμε ενωμένοι και δυνατοί, μαζί με τους πολίτες, τους νέους, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους, τους επιστήμονες και όχι με τα συμφέροντα.

► Να υποθέσουμε ότι θα διαθέσετε εκ νέου τον εαυτό σας στην κρίση των πολιτών της Αργολίδας.

Ανδρέας Πουλάς: Στις προηγούμενες εκλογές οι πολίτες της Αργολίδας με τίμησαν με την ψήφο τους και με εξέλεξαν βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής. Κατά τη διάρκεια της μέχρι τώρα θητείας μου προσπάθησα μέσα και έξω από τη Βουλή να ανταποκριθώ στις προσδοκίες των πολιτών και να αναδεικνύω καθημερινά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν για την διαμόρφωση των κατάλληλων προτάσεων και την εξεύρεση των ενδεδειγμένων λύσεων. Στόχος μου ήταν και είναι να είμαι κοντά στους πολίτες της Αργολίδας, να συζητώ μαζί τους και να ακούω τα προβλήματά τους και να ενεργώ στην κατεύθυνσης της επίλυσής τους. Θα ήθελα και την επόμενη Κοινοβουλευτική περίοδο να εκπροσωπώ την Αργολίδα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο συνεχίζοντας αδιάλειπτα την προσπάθεια να είμαι χρήσιμος στον τόπο καταγωγής μου και στους ανθρώπους του.

Ακολουθήστε την “Ενημέρωση Πελοποννήσου” στο GOOGLE NEWS

– Στη σελίδα του Facebook
– Στην ομάδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα