Πέμπτη, 18 Αυγούστου, 2022
ΆρθραΠως μπορείτε να “εντρυφήσετε” στο κρασί...

Πως μπορείτε να “εντρυφήσετε” στο κρασί…

Του Γιώργου Νικολακόπουλου*

Πως και που μπορώ να μάθω για το κρασί;
Υπάρχουν σχολές που παρέχουν οινικές σπουδές;
Μπορώ να εκπαιδευτώ στην γευσιγνωσία ή είναι έμφυτο ταλέντο;

Ερωτήσεις που οι περισσότεροι δεν ξέρουν την απάντηση. Ένας από αυτούς ήμουν και εγώ πριν αρχίσω την εκπαίδευση μου στο κρασί. Μάλιστα δουλεύοντας πίσω από το μπαρ πάντα ήθελα να αναγνωρίζω τα αρώματα και τις γεύσεις που υπάρχουν μέσα στα αποστάγματα ή στα κρασιά που σέρβιρα μια διαδικασία που θεωρούσα πάρα πολύ δύσκολη.

Γνωρίζοντας λοιπόν ένα βράδυ έναν από τους καλύτερους έλληνες οινοχόους (somellier) το Νικόλα Γιαννόπουλο του έθεσα την τρίτη ερώτηση δηλαδή το να αναγνωρίζεις τα αρώματα σε ένα ποτήρι κρασί ή απόσταγμα είναι θέμα ταλέντου ή εκπαίδευσης, φυσικά μου απάντησε το δεύτερο και μου πρότεινε το WSPC τη σχολή στην οποία φοίτησα.
Υπάρχουν αρκετές σχολές στην Ελλάδα γύρω από το κρασί όπως η Genious of gastronomy, η Le Mode, η σχολή του κύριου Χατζηνικολάου (Οίνος ο Αγαπητός), τα σεμινάρια του κύριου Ted Leleka και άλλες. Κάποιες αναφέρονται περισσότερο σε καταναλωτές κάποιες σε επαγγελματίες, εγώ θα σας μιλήσω όμως για την σχολή που φοίτησα και γνωρίζω καλύτερα την WSPC.
Σε αυτή μπορείς να κερδίσεις μια γενική γνώση για το κρασί και τους συνδυασμούς του με το φαγητό με το επίπεδο 1 μέχρι και να γίνεις ένας από τους καλύτερους στην Ελλάδα όσο αφορά την γνώση για το κρασί τελειώνοντας το επίπεδο 4 γνωστό και ως Diploma.

Παράλληλα υπάρχουν τμήματα που αφορούν τα αποστάγματα αλλά και ένα καινούργιο τμήμα που αφορά μη αλκοολούχα ποτά όπως ο καφές η σοκολάτα και το τσάι. Η σχολή αυτή ανήκει στην οικογένεια του WSET (Wine and Spirits Education Trust) που με έδρα το Λονδίνο έχει παραρτήματα σε 75 χώρες. Το εντυπωσιακό είναι ότι το WSPC που εδρεύει στη χώρα μας έχει βραβευτεί ως καλύτερο στο κόσμο το 2009 και από τότε είναι σταθερά μέσα στη δωδεκάδα.
Κινητήριος δύναμη της σχολής είναι ο κύριος Κωνσταντίνος Λαζαράκης ο πρώτος έλληνας Master of Wine (MW) (υπάρχουν μόνο 419 σε όλο τον κόσμο) καταπληκτικός δάσκαλος πολύ ευφυής αλλά ταυτόχρονα και ταπεινός πράγμα που συνειδητοποίησα όταν τον είδα στο περίπτερο του Αίολου στο Οινόραμα να σερβίρει κρασί στους επισκέπτες με καταπληκτική ευχέρεια εξηγώντας τους ταυτόχρονα τι να περιμένουν από κάθε ποτήρι. Δεδομένου ότι το κρασί στο παρελθόν έχει αμαυρωθεί από ελιτίστικες συμπεριφορές το να σερβίρει έναν έναν τους επισκέπτες μιας έκθεσης ένας Master of Wine είναι μάθημα για όλους μας.

Η τελευταία μου ανάμνηση από το WSPC είναι η τελετή απονομής για τα έτη 2019 εώς και 2022 που έλαβε μέρος πριν λίγες μέρες (καθυστέρησε δύο χρόνια λόγω της πανδημίας). Μια πολύ καλά οργανωμένη τελετή που ξεκίνησε με την απονομή πτυχίων στους αποφοίτους του Diploma, συνέχισε με τις απονομές υποτροφιών στους αποφοίτους των υπόλοιπων επιπέδων (δύο κέρδισε η αφεντομουτσουνάρα μου), και τελείωσε με την βράβευση του κυρίου Ντίνου Στεργίδη (διοργανωτή του Οινοράματος) για την προσφορά του στο ελληνικό κρασί. Είναι γεγονός ότι το WSPC αλλά και άλλες σχολές που παρέχουν οινικές σπουδές βοήθησαν και συνεχίσουν να βοηθούν το ελληνικό κρασί πάρα πολύ. Έτσι και εγώ ως άνθρωπος που αγαπά το κρασί ένιωσα την ανάγκη να γράψω γι αυτές και να σας παρακινήσω να τις επισκεφτείτε.

Το να μάθεις για το κρασί αλλά και για τα υπόλοιπα ποτά είναι ένα πολύ όμορφο ταξίδι που αρχίζω να συνειδητοποιώ ότι δεν έχει τελειωμό μπορείς να φτάσεις όσο μακριά θέλεις, αρκεί να ξεκινήσεις. Είναι βέβαια κάτι που προτείνω σε όλους τους ανθρώπους που εργάζονται στην εστίαση γιατί εκτός από την γνώση που θα τους κάνει καλύτερους επαγγελματίες θα δουν την δουλειά μας από άλλο πρίσμα και νομίζω ότι θα την αγαπήσουν περισσότερο.

Έτσι λοιπόν κάντε την ερευνά σας ανακαλύψτε πια σχολή σας ταιριάζει περισσότερο και ξεκινήστε. Αν είστε απλός καταναλωτής οινόφιλος παρακολουθώντας έστω ένα εισαγωγικό σεμινάριο θα κάνετε το πρώτο βήμα για να μπείτε στο κόσμο του κρασιού που θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε ποια κρασιά ή αποστάγματα σας αρέσουν περισσότερο ώστε να τα διαλέγετε και να τα απολαμβάνετε καλύτερα. Εάν έχετε επαγγελματική ενασχόληση με το χώρο του κρασιού και των αποσταγμάτων με τις οινικές σπουδές θα ανοιχτούν μπροστά σας καινούργιοι ορίζοντες, έτσι θα ξεκινήσετε ένα ταξίδι που κανείς δεν ξέρει πόσο μακρύ μπορεί να είναι.

Θεωρώ ότι όποιος επένδυσε στη γνώση δεν έχασε ποτέ.

Σας ευχαριστώ πολύ.

*WSET LΕVΕL3

Ακολουθήστε την ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ στο GOOGLE NEWS

Στη σελίδα του Facebook – Στην ομάδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα