ΣυνεντεύξειςΠόρτοχελι: Λένε ναι στα υδατοδρόμια,όχι όμως μέσα στο λιμάνι…

Πόρτοχελι: Λένε ναι στα υδατοδρόμια,
όχι όμως μέσα στο λιμάνι…

Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο
Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο

Αναμφισβήτητα η διαμάχη που έχει ξεσπάσει με αιτία και αφορμή την αδειοδότηση υδάτινου πεδίου για την προσθαλάσσωση και αποθαλάσσωση υδροπλάνων στον όρμο του Πόρτοχελίου ομοιάζει με το νόμισμα των δύο όψεων.

Στην ακόλουθη συνέντευξη που παρέθεσε στην “Ενημέρωση Πελοποννήσου” ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ερμιονίδας κ. Γιώργος Βλάχος αναδεικνύει τις επιπτώσεις που θα υποστούν από την επικείμενη λειτουργία των υδροπλάνων οι τουριστικές τους επιχειρήσεις ευρισκόμενες σε “απόσταση αναπνοής” από τα όρια των υδάτινων διαδρόμων που απαιτούνται για την (σύμφωνα με τις σχετικές τεχνικές μελέτες) εύρυθμη λειτουργία του όλου εγχειρήματος.

Κώστας Πρώιμος: Κύριε Βλάχο, είστε εκ των κορυφαίων επαγγελματιών του Τουρισμού ωστόσο εξυπηρετείτε μια αντίφαση. Αναφέρομαι στην κάθετη άρνησή σας για την λειτουργία ενός πτητικού μέσου μαζικής μεταφοράς – εν προκειμένου υδροπλάνων στο λιμάνι του Πόρτοχελίου. Ποιοί είναι οι λόγοι;

Γιώργος βλάχος: Κύριε Πρώιμε ευχαριστούμε για την δυνατότητα που μας παρέχετε μέσω της περιφερειακής εφημερίδας σας να παραθέσουμε τα επιχειρήματά μας.
Το ξενοδοχείο μας λειτουργεί αδιάλειπτα από τα μέσα της δεκαετίας του 1970. Η επιχείρησή μας συχνά έχει βρεθεί αντιμέτωπη με διάφορες δυσκολίες όπως η πρόσβαση από την Κόρινθο μέχρι το Πόρτο Χέλι μέσω του επαρχιακού δικτύου – κανένας πελάτης μας δεν θα το αφήσει ασχολίαστο. Επίσης ο δρόμος μπροστά από το ξενοδοχείο που είναι άκρως επικίνδυνος για τους πελάτες μας και όλα αυτά τα χρόνια δεν πραγματοποιήθηκε καμία ουσιαστική παρέμβαση ώστε να διευκολύνει την πρόσβαση των λουόμενων στην παραλία και παράλληλα έχει υπερβολική όχληση με τα βαριά μηχανήματα που απλώς βιάζονται να παραδώσουν το εμπόρευμά τους αλλά και τα μηχανάκια που κυκλοφορούν με εξατμίσεις που κάνουν πολύ θόρυβο δίνοντας στην περιοχή μας μια εικόνα τριτοκοσμική.
Τώρα, έρχονται να προστεθούν τα υδροπλάνα και παρά του ότι είναι προφανές ότι τα ξενοδοχεία χρειάζονται εύκολη πρόσβαση για τους πελάτες, αυτή σχεδιάζεται εις βάρος τους με τους διαδρόμους να σχεδιάζονται εντός του λιμένα που ούτως ή άλλως είναι ήδη επιβαρυμένος με όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες.
Το ξενοδοχείο μας καθώς και τα άλλα ξενοδοχεία που δραστηριοποιούνται εντός του λιμένα, είχαν πάντα άδειες εκμίσθωσης θαλασσίων μέσων αναψυχής. Λόγω του Κόβιντ όλες αυτές οι δραστηριότητες έχουν ατονήσει – συγκεκριμένα η εταιρεία που λειτουργούσε σχολή εκμάθησης ιστιοπλοΐας έμπροσθεν του ξενοδοχείου μας, το 2020 δεν κατάφερε να επιβιώσει και πτώχευσε.
Με δεδομένο ότι θα υπάρχει υδάτινο πεδίο εντός του λιμένα, θεωρούμε απίθανο να ενδιαφερθεί κάποια εταιρεία εκ νέου να συνεργαστεί μαζί μας με σκοπό την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού καθώς οι συχνές αφιξοαναχωρήσεις των υδροπλάνων εκτός από την επικινδυνότητα που μπορεί να προκαλέσουν, καταστρέφει την αυθόρμητη ηρεμία των διακοπών τους καθώς θα πρέπει να είναι πολύ επιφυλακτικοί και προσεκτικοί κατά την διάρκεια των θαλάσσιων sports όπως ακόμα και της απλής κολύμβησης.

Αυτό είναι το κύριο επιχείρημα που παραθέτουμε. Είναι προφανές ότι για να μην συνεχίσουμε με προσφυγές, οι αρχές μας διαβεβαίωσαν ότι θα μας παρέχουν άδεια εκμίσθωσης θαλασσίων μέσων αναψυχής αλλά πρακτικά πιστεύουμε ότι μια τέτοια λειτουργία δεν θα είναι εφικτή. Εξάλλου, δεν θα δεσμευτεί καμία εταιρεία να αναλάβει το κόστος μιας τέτοιας επένδυσης με το ρίσκο κάθε φορά που επίκειται προσθαλάσωση να πρέπει να διακοπεί η εκμάθηση και οι πλόες. Σημειώνουμε ότι κάθε εταιρεία υδροπλάνων θα έχει δικαίωμα σε 6 ημερήσιες αφίξεις και αναχωρήσεις βάση του νόμου 4663.

► Ως Ένωση Ξενοδόχων Πορτοχελίου – Ερμιονίδας προτίθεστε να κλιμακώσετε τον αγώνα σας;

Γιώργος Βλάχος: Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας δεν είμαστε αντίθετοι κατά των υδροπλάνων είμαστε αντίθετοι κατά της συγκεκριμένης επιλογής χωροθέτησης του συγκεκριμένου υδάτινου πεδίου.
Είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε προσφυγή στο συμβούλιο της επικρατείας ώστε να διακόψουμε προσωρινά την διαδικασία αυτή. Παράλληλα ο δήμος έχει οργανώσει ήδη συναντήσεις με τον φορέα και ευελπιστούμε ότι θα γίνει μια νέα χωροθέτηση που δεν θα ενοχλεί τα ξενοδοχεία που δραστηριοποιούνται εντός του κόλπου του Πόρτο Χελίου.

► Υπάρχουν άλλοι θεσμικοί φορείς ή Σύλλογοι της περιοχής θετικά διακείμενοι στις τοποθετήσεις σας;

Γιώργος Βλάχος: Ο Σύλλογος φίλων Πόρτο Χελίου (ΣΦΙΠ) έχει επίσης εκφράσει την αντίθεσή του σε ό,τι αφορά στο υδατοδρόμιο. Είναι αρκετοί φορείς που προφανώς βλέπουν τα θετικά του επιχειρήματος αλλά εάν ήταν οι διαχειριστές των ξενοδοχείων ή οι επιχειρήσεις τους επηρεαζόταν από την νέα κατάσταση, πιστεύω ότι θα συμφωνούσαν μαζί μας.

► Η τοπική κοινωνία τι λέει; Οι υπόλοιποι επαγγελματίες του Τουρισμού; Έχετε αφουγκραστεί τις ανησυχίες τους;

Γιώργος Βλάχος: Η τοπική κοινωνία πιστεύω ότι θα είναι θετική με την άφιξη των υδροπλάνων. Απλώς πιστεύουμε ότι δεν είναι σωστό να καταστρέφουμε μια δραστηριότητα για να εκκινήσουμε μια νέα. Δεδομένου ότι στο παρελθόν είχε εγκριθεί υδατοδρόμιο σε άλλα σημεία που δεν ενοχλούσε τις ξενοδοχειακές μονάδες του κόλπου του Πόρτο Χελίου.

► Αν και δεν προβλέπεται η συγκατάθεση της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής για την λειτουργία υδατοδρομίων ποια είναι η θέση του Δήμου Ερμιονίδας στο επίμαχο ζήτημα;

Γιώργος Βλάχος: Ο Δήμος ξεκάθαρα έχει ταχθεί με την πλευρά των ξενοδόχων που επηρεάζονται από αυτή την κατάσταση. Η στάση του είναι υπέρ μιας λύσης που δεν θα ακυρώνει μια άλλη δραστηριότητα – που αυτή μπορεί να είναι και η εκμάθηση ιστιοσανίδας, χρήση SUP και κανό, χρήση ιστιοπλοϊκού, ενοικίαση σκαφών αναψυχής με σκίπερ κλπ.
Ήδη στο πρόσφατο συμβούλιο διαφάνηκε η πρόθεση να βρεθεί μια νέα χωροθέτηση και ελπίζουμε σύντομα να έχουμε μια νέα πρόταση προς συζήτηση.

Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να εκφράσω συμπάθεια στους εκπροσώπους της επιχείρησης που μας παρουσίασαν την κατάσταση από την πλευρά των υδροπλάνων και να ζητήσω την κατανόηση για την τεταμένη ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε κατά την συζήτηση με τον Δήμο.

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα