ΆρθραΑυτά έλεγε ο Δαγρές το 2016 για Θράκη και Τουρκικές απειλές

Αυτά έλεγε ο Δαγρές το 2016 για Θράκη και Τουρκικές απειλές

Οι Τούρκοι ουδέποτε σεβάστηκαν την συνθήκη της Λωζάνης. Την καταστρατήγησαν από το ίδιο έτος που την υπέγραψαν. Αν θέλουμε ειρήνη ας ετοιμαζόμαστε για πόλεμο.

Αποσπάσματα από την συνέντευξη που έδωσε ο Δαγρές στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ» ΤΗΝ Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Γιατί αυτή η ευαισθησία σας για τη Θράκη.

ΔΑΓΡΕΣ: Γεννήθηκα στην Αργολίδα.

Γενέτειρα όμως αισθάνομαι τη Θράκη. Πανάρχαια κοιτίδα του Ελληνισμού. Πατρίδα του Ορφέα του Αριστοτέλη του Δημόκριτου. Πολύπαθο κομμάτι γης με μια τεράστια αγκαλιά για όλους. Χρόνια τώρα ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ 100.000 χιλιάδες Τουρκογενείς Μουσουλμάνους οι οποίοι όλοι σχεδόν έχουν αφομοιωθεί και αισθάνονται Έλληνες. Να διευκρινίσω ότι οι Πομάκοι είναι γηγενείς Έλληνες.

Αυτή η τεράστια αγκαλιά της Θράκης με έκανε και μένα να αισθανθώ Θρακιώτης.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Και πώς αισθάνεστε Θρακιώτης χωρίς να έχετε ζήσει στην περιοχή;

ΔΑΓΡΕΣ: Η παρουσία μου στη Θράκη είναι διαχρονική. Απολυτήριο Λυκείου πήρα από το Λύκειο της Θράκης, παρακολουθώντας εκεί τα μαθήματα της τελευταίας τάξης. Απέκτησα φίλους και φίλες χριστιανούς και Μουσουλμάνους. Όλοι μαζί κάναμε παρέα όλοι μαζί διασκεδάζαμε. Τα όποια προβλήματα είναι κοινά για χριστιανούς και Μουσουλμάνους και αντιμετωπίζονται από την Πολιτεία με τον ίδιο τρόπο για όλους.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 ασχολούμαι δημοσιογραφικά με τα προβλήματα της Θράκης.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Οι κυβερνήσεις πώς αντιμετωπίζουν τους Μουσουλμάνους της Θράκης;

ΔΑΓΡΕΣ: Οι κυβερνήσεις ενεργούν όπως πράττουν για όλους τους Έλληνες. Φυσικά ασύγκριτα καλύτερα από τις κυβερνήσεις της Τουρκίας όσον αφορά συμπεριφορές που έχουν να κάνουν με τις μειονότητες. Οι Ελληνικές κυβερνήσεις δεν θα κατηγορηθούν ποτέ όπως οι αντίστοιχες Τουρκικές για γενοκτονίες εκατομμυρίων Αρμενίων Ποντίων, Αλεβίδων τους διωγμούς των ομοεθνών μας της Κωνσταντινούπολης της Ίμβρου της Τενέδου. Ούτε για διαχρονικούς διωγμούς Κούδρων που σύμφωνα με έκθεση το 2005 εντεκαμελούς επιτροπής της ΕΕ το καθεστώς Ερτογκάν διαμέλιζε Κούρδους και λοιπούς πολιτικούς αντιπάλους του καθεστώτος όπως άλλωστε είχαν καταγγείλει και Τουρκικά κόμματα της αντιπολίτευσης.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Σε κάποια έντυπα Ελληνικά και σε αντίστοιχα Τουρκικά αναγράφτηκε στο παρελθόν ότι εσείς και ένας Έλληνας Εκδότης Εφημερίδας αναλάβατε την ευθύνη της κατεδάφισης του παράνομου σταθμού ιδιοκτησίας του τότε Μουσουλμάνου βουλευτή Σαδίκ το 1992. Μπορείτε να μας πείτε τι είχε συμβεί;

ΔΑΓΡΕΣ: Όπως γνωρίζετε με απόφαση του Αρείου Πάγου την υπ’ αρ. 1729/20-11-1987 απαγορεύτηκε η χρήση του όρου Τουρκικός από τα διάφορα σωματεία. Διότι αυτό αντίκειται στην συνθήκη της Λωζάνης.

Με αφορμή την απόφαση αυτή στις 29 Ιανουαρίου 1988 περίπου Τουρκογενείς Μουσουλμάνοι μεταξύ αυτών και πράκτορες της ΜΙΤ καθοδηγούμενοι από τον Βουλευτή Σαδίκ και το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής το οποίο είχε μετατραπεί σε ΕΧΙΔΝΟΤΡΟΦΕΙΟ, επιχειρώντας να δηλητηριάζει τις αρμονικές σχέσεις Χριστιανών και Μουσουλμάνων, όλοι αυτοί εξεγέρθηκαν δημιουργώντας επεισόδια στο κέντρο της Κομοτηνής. Τραυμάτισαν αθώους Χριστιανούς, εισέβαλαν στο Νοσοκομείο της πόλης και δολοφόνησαν τον διασωληνωμένο τελωνειακό Άγγελο Σολακίδη.

Δυστυχώς οι μηχανισμοί αυτοί της ανωμαλίας δεν αρκέσθηκαν σε αυτές τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες.

Ο Σαδίκ εκτός από την εφημερίδας «ΜΠΑΛΚΑΝ» που εξέδιδε με ανθελληνικό περιεχόμενο λειτουργούσε παρανόμως χωρίς άδεια σε κτίριο αυθαίρετο ραδιοφωνικό σταθμό όπου με εμπρηστικές ανθελληνικές εκπομπές προέτρεπε τους Τουρκογενείς Μουσουλμάνους να εξεγερθούν ενάντια του Ελληνικού Κράτους.

Τον Νοέμβρη του 1992 διάφοροι σύλλογοι της Ξάνθης διοργάνωσαν εκδήλωση καταγγέλλοντας τις διχαστικές ενέργειες του Σαδίκ και του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής.

Με προσκάλεσαν και μένα στην εκδήλωση αυτή σαν έναν από τους κύριους ομιλητές.

Το θέμα που ανέπτυξα ήταν «Η συμβολή των Ορθόδοξων Πατρειαρχίων στην Ειρηνική συνύπαρξη αλλόθρησκων λαών».

Μετά την εκδήλωση αυτή το ίδιο βράδυ Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι που επιθυμούσαν και επιθυμούν να ζουν ειρηνικά κατεδάφισαν το αυθαίρετο κτίσμα που στέγαζε τον παράνομο σταθμό του Σαδίκ.

Συνδυάζοντας το γεγονός αυτό με την εκδήλωση που συμμετείχα το οποίο συμβάν συμπτωματικά συνέβη το ίδιο βράδυ, σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Γιατί επιδεικνύεται τόση όξυνση από τον Ερντογαν για το θέμα της Θράκης;

ΔΑΓΡΕΣ: Η πολιτική της Τουρκίας 100 περίπου χρόνια παραμένει σταθερή ενιαία και αμετάβλητη ανεξαρτήτου κομματικών κυβερνήσεων. Στρατηγικός στόχος της Τουρκικής Πολιτικής είναι η ανακατάληψη των εδαφών της πάλαι ποτέ Κραταιάς Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η αφετηρία της πολιτικής αυτής ανάγεται από το 1920.. Τότε που η Τουρκική Εθνοσυνέλευση τον Ιανουάριο έδωσε τον «ΕΘΝΙΚΟ ΟΡΚΟ» πολεμώντας υπερασπιζόμενοι την πατρίδα τους και χαράζοντας ταυτόχρονα την μελλοντική τους πολιτική. Στον όρκο αυτό περιλαμβάνεται και η διακήρυξη του ΚΕΜΑΛ ΑΤΑΤΟΥΡΚ για τη Δυτική Θράκη. Την παρουσιάζω σε πιστή μετάφραση.

1)Στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν με τους ξένους για το πολιτικό μέλλον της Δυτικής Θράκης θα πρέπει να δραστηριοποιηθούμε με σύνεση. Σκοπός μας είναι η Δυτική Θράκη να παραμείνει σε Τουρκικά χέρια και σε κατάλληλο χρόνο και ευκαιρία να ενωθεί με τη μητέρα Πατρίδα. Εμείς δεν θα ανεχθούμε να απαλλοτριωθεί το Τουρκικό αυτό έδαφος.

Οι αδελφοί μας της Δυτικής Θράκης σε πρώτο βήμα πρέπει να αγωνιστούν για να κερδίσουν την ανεξαρτησία της Δυτικής Θράκης.

Νομίζω ότι ο Ερτογκάν δεν κάνει κάτι διαφορετικό. Φρονώ ότι εφαρμόζει πιστά τον «Εθνικό τους όρκο του 1920». Απλώς ενεργεί όπως ενεργεί διότι πιστεύει λαθεμένα πως είναι ο κατάλληλος χρόνος και η ευκαιρία να υλοποιήσει τα σύνορα της καρδιάς του.

Πριν τον Ερτογκάν το ίδιο είχε επιδιώξει το 1939-1941 ο τότε Πρωθυπουργός Ισμέτ Ινονού χωρίς ευνοϊκό αποτέλεσμα για την Τουρκία. Το αντίθετο μάλιστα συνέβη.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Πώς αντιμετωπίζεται ο κίνδυνος Τουρκίας κατά την άποψή σας κ. Δαγρέ;

ΔΑΓΡΕΣ: Εάν επιθυμούμε στην Ελλάδα Ειρήνη ας προετοιμαζόμαστε σύντομα σε πόλεμο.

Είναι αστειότητες αυτά που κάποιοι Έλληνες επίσημοι υποστηρίζουν ότι η συνθήκη της Λωζάνης που έχει υπογράψει και η Τουρκία εξασφαλίζει την εδαφική μας ακεραιότητα.

Υπενθυμίζω ότι οι Τούρκοι ουδέποτε σεβάστηκαν την συνθήκη της Λωζάνης. Μάλιστα την καταστρατήγησαν το ίδιο έτος που την υπέγραψαν. Με το νόμο 1092/6-12-1923 αμφισβήτησαν τον Οικουμενικό χαρακτήρα του Πατριαρχείου παρά το ότι το διασφάλιζε το άρθρο 42 παρ. 3 της Συνθήκης της Λωζάνης.

Το σπουδαιότερο όμως μέτρο με σοβαρές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για την εύρυθμη λειτουργία του Οικουμενικού Πατριαρχείου ήταν κατά παράβαση του άρθρου 40 της Συνθήκης της Λωζάνης το κλείσιμο στις 9 Ιουλίου το 1971 της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης η οποία τροφοδοτούσε το Πατριαρχείο από το 1844 με τους κατάλληλα εκπαιδευμένους αρχιερείς.

Στις 2-10-1923 με νόμο περιόριζαν τα αστικά και πολιτικά δικαιώματα των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης κατά παράβαση του άρθρου 39.

Στο άρθρο 16 της Συνθήκης της Λωζάνης αναγράφεται:

Η Τουρκία δεν θα διεκδικήσει εδάφη πέραν των συνόρων της.

ΤΙ ΕΙΡΩΝΕΙΑ!!!

ΠΑΥΛΟΣ ΔΑΓΡΕΣ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ

ΤΗΛ. 6943570958

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα