ΆρθραΟι ποικιλίες του Κόσμου

Οι ποικιλίες του Κόσμου

Γιώργος Νικολακόπουλος
Του Γιώργου Νικολακόπουλου*

Όπως είναι προφανές και από τον τίτλο του άρθρου σήμερα θα ασχοληθούμε με τις διεθνείς ποικιλίες σταφυλιού και τα κρασιά που προέρχονται από αυτές. Πιστεύω ότι, αν κάποιος θέλει να γνωρίσει καλύτερα το κρασί και να εισχωρήσει στον κόσμο του, πρέπει να αρχίσει μαθαίνοντας τον διεθνή αμπελώνα και κατά συνέπεια τις διεθνείς ποικιλίες. Πολλές φορές χρησιμοποιείται ο τίτλος ευγενείς ποικιλίες για να τις περιγράψουν.

Οι ποικιλίες αυτές προέρχονται από τον λεγόμενο Παλαιό Κόσμο και είναι φυτεμένες σχεδόν σε όλες τις οινοπαραγωγικές περιοχές. Λέγοντας Παλαιό Κόσμο εννοούμε την Ευρώπη και τις χώρες που βρέχονται από την Μεσόγειο στις οποίες το σταφύλι και κατ’ επέκταση το κρασί υπάρχει στην ιστορία τους από τους αρχαίους χρόνους. Έτσι οι χώρες αυτές του Παλαιού Κόσμου χαρακτηρίζονται από τις γηγενείς τους ποικιλίες. Αντίθετα, ο Νέος Κόσμος περιλαμβάνει χώρες από τις υπόλοιπες ηπείρους που το αμπέλι αποτελεί μέρος της νεότερης ιστορίας τους και έφτασε εκεί από κατακτητές και αποίκους. Εδώ φυτεύτηκαν οι λεγόμενες διεθνείς ποικιλίες που προέρχονται από την Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ας ξεκινήσουμε από τις λεύκες με πρώτο το: SAUVIGNON BLANC

Πατρίδα της ποικιλίας θεωρείται η Γαλλία και πιο συγκεκριμένα η περιοχή γύρω από τον ποταμό Λίγηρα. Είναι μία αρωματική ποικιλία με αρκετά υψηλή οξύτητα που ωριμάζει νωρίς, άρα ταιριάζει στα ψυχρά κλίματα που βοηθούν να διατηρηθεί ο αρωματικός της χαρακτήρας. Στο Νέο Κόσμο η ποικιλία βρίσκει την πιο καλή της έκφραση στη Νέα Ζηλανδία και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Marlborough. Παρόλο που η περιοχή είναι παρόμοια ψυχρή με τον Λίγηρα, η πολύωρη ηλιοφάνεια δίνει στα κρασιά πιο έντονα αρώματα και γεύσεις. Εδώ έχουμε δυνατά αρώματα λαγοκέρασου, γκρέιπφρουτ, φρούτου του πάθους και νότες βοτάνων. Αντίθετα, στον Λίγηρα και ειδικότερα στο Pouilly Fume και Sancerre έχουμε μία κομψότητα αλλά και συμπύκνωση αρωμάτων που μοιάζουν με πράσινο μήλο, σπαράγγια και νύξεις υγρών βότσαλων. Ένα λίγο διαφορετικό στυλ χωρίς όμως να αποποιείται τον αρωματικό του χαρακτήρα βρίσκουμε στο Μπορντώ και στη περιοχή της Αυστραλίας Margaret River που το Sauvignon Blanc αναμιγνύεται με Semillion και ζυμώνει μέσα σε δρύινο βαρέλι δίνοντας ένα πιο γεμάτου σώματος κρασί. Κρασιά από Sauvignon Blanc σε όλα τα παραπάνω στυλ βρίσκουμε πλέον σε όλο τον κόσμο αλλά και στην πατρίδα μας. Να δώσω δύο παραδείγματα από την λίστα μας: ένα είναι το Epops του κτήματος Χατζηγεωργίου, ένα αρκετά τυπικό κρασί που θα το τοποθετούσα ανάμεσα σε Γαλλία και Νέα Ζηλανδία με αρώματα πράσινου μήλου, εσπεριδοειδών, τυπικής φυτικότητας και νύξεις πιο ώριμων φρούτων. Και δεύτερο, το κτήμα Florian Fume, ένα Sauvignon Blanc που μέρος του ζυμώνει και ωριμάζει σε δρύινο βαρέλι προσθέτοντας στον έντονο φρουτώδη χαρακτήρα του νότες βανίλιας, άλλων μπαχαρικών και ξύλου.

Τέλος, εκτός της λίστας μας, (θα μπει σίγουρα στο μέλλον) το Δέκα από την Οινογένεσις, ένα ελληνικό Sauvignon blanc με Semillion σε στυλ Μπορντώ με οξειδωτικό χαρακτήρα που ωριμάζει αρκετό καιρό σε καινούργια δρύινα βαρέλια αλλά και ξεκουράζεται αρκετά χρόνια στο κελάρι του οινοποιού και μας δίνει ένα πολύ καλό γαστρονομικό κρασί που μπορεί να σταθεί επάξια δίπλα σε αρκετά δύσκολα φαγητά. Στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στη περιοχή της Δράμας, το Sauvignon Blanc έχει βρει έναν καταπληκτικό συνέταιρο το Ασύρτικο και εδώ ταιριάζει η φράση τα ετερώνυμα έλκονται, δύο διαφορετικές ποικιλίες που συμπληρώνει η μία την άλλη με καταπληκτικά αποτελέσματα. Δεν είναι λίγες οι φωνές που μιλούν για δημιουργία ΠΟΠ ζώνης με αυτόν τον συνδυασμό. Πολλά κρασιά με αυτόν τον συνδυασμό ποικιλιών θεωρούνται πλέον κλασικές ετικέτες, όπως τα Αμέθυστος Κώστα Λαζαριδη, Thema Κτημα Παυλίδη, Κτήμα Βιβλία Χώρα, Τέχνη Αλυπίας, Φεγγίτες Οινογένεσις και άλλα. Ας περάσουμε τώρα στη δεύτερη ποικιλία που ίσως είναι η πιο πολύ φυτεμένη λευκή ποικιλία στον κόσμο.
CHARDONNAY

Με την έκφραση «Μου αρέσει το Chardonnay!» πραγματικά δεν δίνουμε καμία πληροφορία σε αυτόν που μας ακούει, γιατί τα στυλ της ποικιλίας είναι πολλά και διαφορετικά. Είναι η πιο εύπλαστη λευκή ποικιλία σταφυλιού. Η πατρίδα της είναι η Βουργουνδία. Εκεί βρίσκει όλες τις εκφράσεις της, ξεκινώντας από το ψυχρό Chablis, που το κρασί αναδύει νότες πράσινων φρούτων, όπως πράσινο μήλο, εσπεριδοειδών αλλά και ορυκτότητα που προέρχεται από το ιδιαίτερο έδαφος της περιοχής. Συνεχίζουμε με το πιο ήπιο κλίμα του Cote d’Or που η ποικιλία δίνει αρώματα πιο ώριμων φρούτων όπως πυρηνόκαρπα, αχλάδι, αρώματα δρυός, όπως βανίλια, φρυγανισμένου ψωμιού και βουτύρου που προέρχονται από την μηλογαλακτική ζύμωση και την ανάδευση των οινολασπών (batonnage). Παρόμοια δευτερογενή αρώματα βρίσκουμε και στα θερμότερα Cote Chalonnaise & Maconnais που περιβάλλονται όμως από τροπικά φρούτα, όπως μπανάνα, ανανά και μάγκο. Το Chardonnay μπορεί να παράγει από οικονομικά κρασιά μεγάλης στρεμματικής απόδοσης μέχρι και τα ακριβότερα λευκά κρασιά του κόσμου.

Μην ξεχνάμε ότι είναι μία από τις ποικιλίες που παράγεται η Σαμπάνια με τις υπόλοιπες να είναι κόκκινες (Pinot Noir, Pinot Munier). Λόγω των κομψών χαρακτηριστικών της και της υψηλής οξύτητας που προέρχονται από το πολύ ψυχρό κλίμα της Καμπανίας, είναι ιδανικό σταφύλι για την παραγωγή αφρώδους κρασιού. Μάλιστα η ένδειξη blanc de blanc σε μία φιάλη σαμπάνιας σημαίνει ότι είναι φτιαγμένη από 100% Chardonnay. Η ποικιλία είναι φυτεμένη σε όλες σχεδόν τις χώρες που μπορεί να παραχθεί κρασί. Στην Ελλάδα τώρα η ποικιλία καλλιεργείται από άκρη σε άκρη με διάφορες εκφράσεις. Σε περιοχές ψυχρές με μεγάλο υψόμετρο, παράγοντας κρασιά με μεγαλύτερη οξύτητα και πιο λεπτά αρώματα εσπεριδοειδών, πράσινων φρούτων και άγουρων λευκόσαρκων ροδάκινων, με λίγη ή καθόλου χρήση δρυός, όπως οι Σπάνιες Γαίες «Βίδια» από την Στροφιλιά και το 52 Peaks από την Navitas. Τα λίγο πιο στρογγυλά και βουτυράτα με μέτρια χρήση βαρελιού από πιο ήπιου κλίματος περιοχές, όπως το πολύ καλό Μαρμαριάς του Τσέλεπου με αρώματα ροδάκινου βανίλιας και κρέμα βουτύρου (που βρίσκεται στη λίστα μας) και το Chardonnay Κατσαρού με παρόμοιες γεύσεις.

Τέλος, τα πιο γεμάτα, στρογγυλά και λίγο ξηροκαρπάτα με το δρύινο βαρέλι να ξεχωρίζει αλλά να μην κρύβει τα πιο ώριμα πυρηνόκαρπα, τα εξωτικά φρούτα όπως πεπόνι, ανανάς και μάνγκο, όπως το Dum Vinum Sperum από το Κτήμα Σκούρας, το Άναξ του Αντωνόπουλου και το Chardonnay Γεροβασιλείου. Φυσικά το Chardonnay αναμιγνύεται με ελληνικές ποικιλίες από τους οινοπαραγωγούς με καλύτερο παράδειγμα την ανερχόμενη Μαλαγουζιά. Οι δυο ποικιλίες μας δίνουν ένα καταπληκτικό blend με τη Μαλαγουζιά να προσθέτει πολυπλοκότητα με τα έντονα φρουτώδη και βοτανικά της αρώματα. Κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η Αρμύρα από το Κτήμα Σκούρα, οι Πέτρινες Πλαγιές από το κτήμα Παλυβός και το Romeo & Juliet από τιο Κτήμα Γκόφα.

Ξεκίνησα με την ελπίδα να περιγράψω τις Διεθνείς ποικιλίες σε ένα άρθρο και ως συνήθως, δεν κατάφερα να τελειώσω ούτε τις λεύκες. Ας είναι, ίσως είναι ευκαιρία αφού θα έχω περισσότερο χώρο να μην μείνω στις επτά βασικές αλλά να γράψω δυο λόγια για τις υπόλοιπες που θεωρώ σημαντικές. Άρα έπεται συνέχεια.

Σας ευχαριστώ.

*WSET LΕVΕL3

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα