ΕλλάδαΚαμπανάκι από την ΕΕ για την χωροθέτηση των αιολικών στην Ελλάδα

Καμπανάκι από την ΕΕ για την χωροθέτηση των αιολικών στην Ελλάδα

Του Βλάση Οικονόμου*

Η πολύπαθη ιστορία των εγκαταστάσεων παραγωγής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα συνεχίζεται, όσο το Ελληνικό κράτος δεν συμμορφώνεται με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία…

Απαντώντας στα συχνά ερωτήματα τοπικών αρχόντων ότι και “αν δε βάλουμε αιολικά στο βουνό τότε που θα μπουν;” από τη μια πλευρά και στις αντιδράσεις από την άλλη ότι “αιολικά ποτέ και πουθενά” σίγουρα υπάρχει μια πιο θεσμική οδός που απαιτεί αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας και της αποφυγής της όχλησης.

Η Ελλάδα ακόμα (ίσως και εσκεμμένα) δεν τηρεί όλες τις νομοθεσίες για την εγκατάσταση μεγάλων έργων ΑΠΕ, ενώ πέρασε και αρκετά αμφιλεγόμενες νομοθεσίες για τις περιοχές Natura. Τελικά, ως αναμενόμενο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε προθεσμία δύο μηνών για συμμόρφωση, ενώ πλήθος αδειών βγαίνουν χωρίς ουσιαστικές διαβουλεύσεις τοπικών κοινωνιών, βασιζόμενες σε ένα χωροταξικό για ΑΠΕ που δε συνάδει απόλυτα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Επειδή έρχονται εκλογές και ίσως αρκετά συμφέροντα πρέπει να εξυπηρετηθούν, είναι σημαντικό οι όποιες τέτοιες επενδύσεις να γίνονται με σοβαρό και σύννομο σχεδιασμό για να μη δημιουργούνται προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση και οι δυο αντιμαχόμενες πλευρές πρέπει να ρίξουν τόνους και να απαιτήσουν, αντί να διαμάχονται, από το κράτος (και τον ΔΕΔΔΗΕ) να κάνει πραγματικές αναβαθμίσεις και να εγκαταστήσει έξυπνα δίκτυα έτσι ώστε να δοθεί χώρος για τα Φωτοβολταϊκα στέγης και τις μικρότερες εγκαταστάσεις (μέσω ενεργειακών κοινοτήτων) που ΜΟΝΟ ΑΥΤΑ μπορούν να φέρουν την ενεργειακή δημοκρατία και να μειώσουν το κόστος στον καταναλωτή.

Καμιά Δημοτική Αρχή δε θα πρέπει να περνάει εύκολα τέτοιες αποφάσεις και εγκρίσεις χωρίς να εξετάζονται και οι αντιρρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Βλάσης Οικονόμου είναι διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής και Κλιματικής Πολιτικής

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα