Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023
ΣυνεντεύξειςΑναστάσιος Γανώσης: "Μπαίνω στη φωτιά για τους πολίτες"

Αναστάσιος Γανώσης: “Μπαίνω στη φωτιά για τους πολίτες”

Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο
Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο

Έχει πάρει ζεστά το ρόλο του. Το τελευταίο χρονικό διάστημα ανέλαβε καθήκοντα ως Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος. Αναμφισβήτητα κατέχει ένα πολιτικό ρεκόρ καθώς είναι ο πρώτος περιφερειακός Σύμβουλος εξ Ερμιονίδας ορμώμενος που ανελιχθηκε τόσο γρήγορα. Τα υπόλοιπα θα τα διαβάσετε στην ακόλουθη συνέντευξη του Αναστασίου Γανώση στον εκδότη της ΕΝΗΜΈΡΩΣΗΣ Κώστα Πρώιμο.

Κώστας Πρώιμος: Κύριε Γανώση, σε προηγούμενη συνέντευξη μας είχατε δηλώσει πως η ενασχόληση σας με την Περιφέρεια Πελοποννήσου αποτελεί ένα μικρό Πανεπιστήμιο της Πολιτικής. Τι αντιμετωπίσατε; Πώς εκτιμάτε την παρούσα φάση μέσα από την δική σας πορεία;

Αναστάσιος Γανώσης: Καταρχήν να σας ευχαριστήσω για την συνέντευξη και επικοινωνία που έχουμε. Η ενασχόληση μου με την Περιφέρεια με έριξε κατευθείαν στα βαθιά της τοπικής αυτοδιοίκησης και της πολιτικής, αφού ως Περιφερειακός Σύμβουλος αρχίζεις και αντιλαμβάνεσαι το πως ο τόπος σου, ο νομός σου μπορεί να αναπτυχθεί και να βελτιωθεί με μικρά και μεγάλα έργα. Είχα δηλώσει πως αποτελεί πανεπιστήμιο για μένα καθώς συνεργάζομαι με πρόσωπα που έχουν μεγάλη πολιτική διαδρομή, πρώην δημάρχους, βουλευτές, υπουργούς, γενικότερα ώριμα και μπαρουτοκαπνισμένα στελέχη στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Η διάθεση για προσφορά στα κοινά μεγαλώνει καθημερινά λοιπόν όταν βλέπεις έργα να γίνονται στα οποία έχεις συμβάλλει είτε λίγο είτε πολύ. Αντιμετώπισα αρκετές δυσκολίες μέχρι να βρω τα πατήματα μου σαν νεούδι, αλλά η πολιτική μου κρίση και φιλοδοξία με οδήγησαν στην σωστή πλευρά. Πάνω από όλα με ενδιαφέρει η παραγωγή έργων και πολιτικής, όπου βλέπω διαφωνία στείρα απλά για την αντιπολίτευση παίρνω αποστάσεις γιατί δεν βρίσκω χώρο και ουσία για να εκφραστώ. Μένω πάντα μακριά από τοξικά σύννεφα και το έχω αποδείξει. Η παρούσα φάση για μένα είναι ευτυχής στα περιφερειακά δρώμενα καθώς δουλεύω πάνω σε περιβαλλοντικά θέματα ως Αντιπεριφερειάρχης και έρχομαι πολύ κοντά με όλην την Αργολίδα αφού έπονται και σε λίγο καιρό νέες αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου θα ζητήσω την ανανέωση της θητείας μου από τον κόσμο.

► Κατέχετε ένα πολιτικό ρεκόρ για τα δεδομένα της Ερμιονίδας δεδομένου ότι είστε ο πρώτος Περιφερειακός Σύμβουλος που κατάφερε ποτέ να γίνει Αντιπεριφερειάρχης. Από μαθητής – δάσκαλος σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Η γρήγορη ανέλιξη συνήθως εγκυμονεί κινδύνους. Είστε έτοιμος να τους αντιμετωπίσετε;

Αναστάσιος Γανώσης: Με γεμίζει χαρά και ευθύνη για την συνέχεια το συγκεκριμένο ρεκόρ και θέλω να δικαιώσω τον κόσμο που με ανέδειξε αλλά και τον Παναγιώτη Νίκα που με πίστεψε και αξιοποίησε. Το παράδειγμα μου βλέπω ότι έχει δώσει ώθηση σε αρκετούς νέους, νέες να τολμήσουν και να διεκδικήσουν για τον τόπο τους και αυτό αποτελεί δικαίωση για μένα, διότι πάντα και σε κάθε δημόσια τοποθέτηση μου ζήτω την συμμετοχή της νεολαίας στην πολιτική, με την συμμετοχή και την πρόταση σου αλλάζεις αυτά που σε ενοχλούν κι όχι με την εύκολη κριτική. Όσον αφορά τους κινδύνους θεωρώ ότι προσέχω τις κινήσεις μου και αποφεύγω τις κακοτοπιές, μένοντας ταυτόχρονα φιλόδοξος, ανταγωνιστικός και επικοινωνιακός στην πορεία μου. Είμαι πάντα έτοιμος να μπω στην φωτιά για τους πολίτες που εκπροσωπώ και έχω μάθει να τους κοιτάω στα μάτια, γιατί η πολιτική είναι μαραθώνιος και στόχος μου είναι οι μεγάλες αποστάσεις και διαδρομές.

► Έχετε εντοπίσει τα κυρίαρχα προβλήματα της Αργολίδας τα οποία ως Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος καλείστε να αντιμετωπίσετε;

Αναστάσιος Γανώσης: Ως Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος καλούμε να αντιμετωπίσω προβλήματα που αφορούν την μόλυνση ή καταστροφή του περιβάλλοντος σε μικρό η μεγάλο βαθμό και την ένταξη και μετάβαση κάθε επιχείρησης η οργανισμού στις νέες περιβαλλοντολογικές διατάξεις. Έχουμε κάνει πολύ καλή δουλειά στο θέμα της κεντρικής διαχείρισης των απορριμμάτων και η εικόνα της Πελοποννήσου έχει αλλάξει αφού μέχρι πριν από λίγα μόνο χρόνια βιώναμε αυτόφωρα σε δημάρχους και σκουπίδια στους δρόμους πεταμένα χύδην. Στην Αργολίδα λόγω της μεγάλης ακτογραμμής θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την μεγάλη διάβρωση των ακτών και την προστασία κάποιων περιοχών, αφού η παραθαλάσσια ομορφιά είναι το ατού του νομού μας από το Κιβέρι ως την Θερμησία. Στόχος της Περιφέρειας και του Παναγιώτη Νίκα είναι η αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης από το Ναύπλιο ως τους Μύλους, όπου μια ανάπλαση θα δώσει οικονομική αξία, ώθηση και περιβαλλοντική ανάσα σε σπίτια, γη και επιχειρήσεις. Έχουμε δρομολογήσει την αναδάσωση περιοχών αλλά και εξετάζουμε την κατασκευή επισκέψιμων περιβαλλοντικών πάρκων, ενώ τον επόμενο καιρό θα λάβουν μέρος μια σειρά από ημερίδες και ενημερώσεις για το Περιβάλλον και την προστασία του. Προβληματισμό μας προκαλούν δείγματα μολύνσεων που απορρέουν στους βιολογικούς σταθμούς και εκεί παλεύουμε να βρούμε κοινό σημείο επαφής με τους Δήμους και Δημοτικές επιχειρήσεις ώστε να δώσουμε λύση. Η επιβάρυνση από πυρηνελαιουργεία και ελαιοτριβεία έχει φανερά περιοριστεί και φέτος δεν είχαμε σοβαρές καταγγελίες και ενοχλήσεις, ενώ συντάσσουμε σε συνεργασία με το ΕΜΠ μελέτη για την σωστότερη καύση του διφασικού πυρήνα που προκαλεί τις οσμές και τα σύννεφα καπνού. Χρειάζεται προσπάθεια από επιχειρήσεις που σημειώνουν περιβαλλοντική επιβάρυνση στην παραγωγή τους και συνεργασία με τις υπηρεσίες και τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού σχεδιασμού για να προστατέψουμε τον τόπο μας και όλο αυτόν τον φυσικό πλούτο που έχουμε κληρονομήσει.

► Πώς αποτιμάτε μέχρι σήμερα την Αυτοδιοικητική θητεία του Παναγιώτη Νίκα η οποία ολοκληρώνεται σε λίγους μήνες;

Αναστάσιος Γανώσης: Αναμφίβολα είναι ένας επιτυχημένος Περιφερειάρχης που διαχειρίστηκε με σεβασμό και ευθύνη τόσο έργα που βρήκε να δρομολογούνται όσο και έργα που δημιούργησε στην συνέχεια ο ίδιος με την ομάδα του και δείχνουν ήδη ότι αναπτυξιακά θα αλλάξουν τα δεδομένα της Πελοποννήσου. Είναι ένας πολιτικός που ξέρει και να συγκρουστεί και να ενώσει, χωρίς όμως ποτέ να αφήνει σκιές γύρω από το όνομα του και την πορεία του. Νομίζω είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η προσφορά της Περιφερειακής Αρχής στον τουρισμό, πολιτισμό, αθλητισμό είναι μεγάλη. Στον τουρισμό εναρμονιστήκαμε με τις σύγχρονες τουριστικές τάσεις και δράσεις με αποκορύφωμα το συνέδριο Tbex που θα λάβει χώρα τον Μάιο στην Πελοπόννησο. Στον Αθλητισμό δημιουργήσαμε και βελτιώσαμε αθλητικές εγκαταστάσεις, ενώ βοηθήσαμε οικονομικά τα σωματεία σε έξοδα και διοργανώσεις. Στον πολιτισμό έγιναν σπουδαία πράγματα με αποκορύφωση τα ντοκιμαντέρ και τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την επανάσταση. Όλα αυτά και αλλά πολλά, μικρά και μεγάλα, έργα υλικά και άυλα, έργα που έγιναν και αλλά που σχεδιάζονται για να δημιουργήσουν μια Αργολίδα και Πελοπόννησο σύγχρονη και ελκυστική, μαρτυρούν την επιτυχημένη πορεία του Παναγιώτη Νίκα και των συνεργατών του.

Ακολουθήστε και διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google news
– Στη σελίδα μας στο Facebook
– Στην ομάδα

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα