Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023
ΣυνεντεύξειςΑνδρέας Πουλάς: Για μια Αργολίδα που αγαπάμε σε μια Ελλάδα που θέλουμε

Ανδρέας Πουλάς: Για μια Αργολίδα που αγαπάμε σε μια Ελλάδα που θέλουμε

Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο
Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο

Δεν “κλείστηκε στο πολιτικό του καβούκι” κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τουναντίον, παρέμεινε μαχητικός στις επάλξεις και δραστήριος υπηρετώντας τους συντοπίτες του στην πρώτη γραμμή.

Βαθύτατα γνώστης των προβλημάτων στον τομέα υγείας της Αργολίδας αλλά και του κόσμου της υπαίθρου σε μια κατεξοχήν Αγροτική περιοχή, συνδυάζει στο βιογραφικό του την εμπειρία του “πολιτικού πεζοδρομίου” με ακαδημαϊκές και ιατρικές γνώσεις.

Με άλλα λόγια, ο Ανδρέας Πουλάς εδώ και αρκετά χρόνια έχει χτίσει μέρα με τη μέρα μια αυθεντική και ουσιαστική σχέση με την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών από όποιον πολιτικό χώρο και αν προέρχονται.

Διαβάστε την άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη που ο υποψήφιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Πουλάς παρέθεσε στον εκδότη Κώστα Πρώιμο.

Κώστας Πρώιμος: Κύριε Πουλά, δηλώσατε προσφάτως πως πρέπει να γίνει αγώνας για να επανέλθει το ΠΑΣΟΚ στη θέση που του αξίζει. Εκτιμάτε πως οι υπάρχουσες πολιτικές συνθήκες ευνοούν την αύξηση του εκλογικού ποσοστού σας;

Ανδρεάς Πουλάς: Είναι αλήθεια ότι η περίοδος που ακολούθησε την είσοδο της χώρας στα μνημόνια ήταν περίοδος ανακατατάξεων στο πολιτικό σκηνικό. Το ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνη η παράταξη που σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος και πλήρωσε το μεγαλύτερο τίμημα χάνοντας το συντριπτικό μέρος της δύναμης της, αίροντας ακούσια και άδικα τις αμαρτίες όλων των πολιτικών παρατάξεων που κυβέρνησαν μεταπολιτευτικά τη χώρα. Περάσαμε από πολιτικές συμπληγάδες, κάναμε αυτοκριτική και ενδοσκόπηση και αναγεννηθήκαμε από τις στάχτες μας. Το ΠΑΣΟΚ είναι ακόμα πεισματικά εδώ παρόλα τα χτυπήματα που δέχθηκε και αυτό αποδεικνύει τις βαθιές του ρίζες στην ελληνική κοινωνία. Στην συλλογική συνείδηση δε, έχει καταγραφεί ως η παράταξη που άλλαξε την κοινωνία, που επεδίωξε την κοινωνική ισότητα και δικαιοσύνη, που αναδιένειμε τον πλούτο, που έφερε πρόοδο και πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Η ποιοτική αυτή διαφορά είναι σήμερα πολύ πιο ξεκάθαρη για τους δημοκρατικούς ψηφοφόρους, ιδίως μετά από τα κυβερνητικά πειράματα της μεταμνημονιακής εποχής, που απογοήτευσαν και διέψευσαν τις ελπίδες τους. Είναι πραγματικότητα ότι καθημερινά εισπράττω από τους πολίτες αυτήν την αίσθηση του «επαναπατρισμού» στο ΠΑΣΟΚ των ψηφοφόρων που έφυγαν κατά τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, κάτι που με γεμίζει με αισιοδοξία παρά τις συντηρητικές προβλέψεις των δημοσκόπων. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με τις ξεκάθαρες, πραγματικά προοδευτικές, υπεύθυνες και δημοκρατικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ σε όλα τα πεδία άσκησης κυβερνητικής πολιτικής, που απαρτίζουν το πολιτικό του πρόγραμμα, είναι ισχυρές ενδείξεις για την επιστροφή ενός πολύ πιο ισχυρού σε ποσοστά ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες κρίσιμες εκλογές.

► Γενικά είθισται τα προβλήματα από τις εκάστοτε κυβερνήσεις να κρύβονται κάτω από το χαλί. Στην Αργολίδα; Ισχύει το ίδιο; Θα μπορούσατε εν περιλήψει να μας εκθέσετε τα σημαντικότερα ζητήματα που ταλανίζουν την τοπική κοινωνία και συνεπώς δεν έχουν δοθεί λύσεις;

Ανδρέας Πουλάς: Παρότι, η Αργολίδα διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα παραμένει καθηλωμένη με ευθύνη της κυβέρνησης. Αιτία της διαπιστωμένης αυτής καθήλωσης είναι η κυβερνητική αδιαφορία για την ολοκλήρωση των ήδη δρομολογημένων έργων υποδομής καθώς και η έλλειψη ενός ολιστικού και ολοκληρωμένου αναπτυξιακού οράματος για το νομό. Αυτήν την τετραετία βαδίσαμε «χωρίς πρόγραμμα», με μία διαχειριστική λογική που δεν μπορεί να μας πάει μακρυά. Έτσι, τα χρονίζοντα προβλήματα παρέμειναν χωρίς ορατή λύση στον ορίζοντα, όπως το έργο πνοής του Ανάβαλου και το σοβαρό πρόβλημα της λειψυδρίας που ταλαιπωρεί τους αγρότες της Αργολίδας. Μέχρι σήμερα δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος στην επέκταση των δικτύων και καμία πρόνοια για την συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό του φράγματος, λύσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην άρδευση των καλλιεργειών. Αντιθέτως, το πρόβλημα του νερού μαζί με την εκτόξευση του κόστους παραγωγής, την μείωση του αγροτικού εισοδήματος και την απαξίωση της παραγωγής εξακολουθούν να συνιστούν τα μεγάλα εμπόδια για την βελτίωση της κατάστασης των αγροτών του νομού μας. Επίσης, οι υγειονομικές δομές του Ναυπλίου και του Άργους και τα Κέντρα Υγείας υποβαθμίστηκαν ως συνέπεια της πολιτικής της κυβέρνησης για τη δημόσια υγεία, ενώ η πρόταση δημιουργίας ενός ενιαίου νοσοκομείου με σύγχρονες υποδομές στο νομό μας που παρουσιάζει ιδιαίτερη επισκεψιμότητα σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, παραμένει όνειρο θερινής νυκτός. Υποστελεχωμένες είναι τόσο η Αστυνομική Διεύθυνση όσο και οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, που παρουσιάζουν αυξημένες ανάγκες ιδίως κατά του καλοκαιρινούς μήνες. Ενώ και έργα υποδομής όπως ο οδικός άξονας Λυγουριού – Κρανιδίου που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στο τουριστικό προϊόν του νομού μένουν στάσιμα. Με άλλα λόγια και αυτή η τετραετία ήταν μία χαμένη ευκαιρία για την Αργολίδα. Φιλοδοξία μου είναι να σταματήσει αυτός ο άγονος κύκλος χαμένων ευκαιριών και επιτέλους να μπει ο τόπος μας σε εποχή αναγέννησης και προόδου.

► Είστε γιατρός, προφανώς γνωρίζετε εκ των έσω τις δομικές ελλείψεις στον χώρο της υγείας. Υπάρχει σχέδιο από την πλευρά σας για μία ουσιαστική αναβάθμιση των υπαρχουσών νοσοκομειακών δομών στην Αργολίδα;

Ανδρέας Πουλάς: Είναι γεγονός ότι η πανδημία έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη ενίσχυσης της δημόσιας υγείας. Χωρίς αμφιβολία, η μέχρι σήμερα κυβερνητική πολιτική για την υγεία συνιστά την “αχίλλειο πτέρνα” της καθώς όλες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της ήταν ισχνές, δειλές, αποσπασματικές και πάντοτε εντός του δόγματος της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας. Παράλληλα, η όποια χρηματοδότηση του εκσυγχρονισμού των υποδομών του ΕΣΥ έγινε κατ’ εξοχήν με τις δωρεές ιδρυμάτων και ιδιωτικών φορέων και όχι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων βάσει ενός συγκεκριμένου προγραμματισμού και συνολικού κρατικού σχεδιασμού. Ας μην ξεγελιόμαστε: η αναβάθμιση των νοσοκομειακών δομών της Αργολίδας περνάει μέσα από τις προτεραιότητες εκείνου του κόμματος που θα αναλάβει τα ηνία της χώρας την επόμενη ημέρα των εκλογών. Ως προς το ΠΑΣΟΚ, οι πολίτες αναγνωρίζουν ότι είναι παραδοσιακά συνυφασμένο με την ύπαρξη και θεμελίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Προσωπικό μου όραμα ως άνθρωπος που υπηρέτησε και υπηρετεί το ΕΣΥ ως γιατρός και ως βουλευτής, είναι η μακροπρόθεσμη υγειονομική αναβάθμιση της Αργολίδας, ενός νομού με έντονη επισκεψιμότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και σε όλο το μήκος και το πλάτος του. Εκτός από την επικαιροποίηση των οργανισμών των νοσοκομείων και την κάλυψη των οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό, πρωτοβουλίες που θα δώσουν πνοή στην παρούσα κατάσταση, έχω στοιχηθεί από την πρώτη στιγμή με την προοπτική της δημιουργίας ενός ενιαίου σύγχρονου πρότυπου νοσοκομείου που όχι μόνο θα επιλύσει τα λειτουργικά και πρακτικά προβλήματα που διαπιστώνονται σήμερα από την παράλληλη λειτουργία των νοσοκομείων Άργους και Ναυπλίου, αλλά θα αναβαθμίσει ουσιαστικά την υγειονομική περίθαλψη στο νομό. Θεωρώ ότι η συγκεκριμένη πρόταση, με τον παράλληλο εκσυγχρονισμό και ενίσχυση με προσωπικό των κέντρων υγείας και των ΤΟΜΥ της Αργολίδας θα βάλει την Αργολίδα υγειονομικά σε νέα εποχή.

► Είναι εντυπωσιακή η μαχητικότητά σας και αναγνωρισμένη από εχθρούς και φίλους. Αν και θα μπορούσατε να επικαλεστείτε τους περιορισμούς που επέβαλε ο εγκλεισμός λόγω κόβιντ εσείς παραμείνατε ενεργός και δραστήριος στην «πρώτη γραμμή». Το εισπράττεται αυτό πλέον από τον κόσμο κύριε Πουλά; Αναγνωρίζουν οι πολίτες της Αργολίδας ότι εσείς προσωπικά δεν «εγκλειστήκατε πολιτικά» ούτε λεπτό;

Ανδρέας Πουλάς: Πράγματι, παρότι ήμουν νέος βουλευτής, γρήγορα αντιμετώπισα μεγάλες πολιτικές προκλήσεις. Με επιλογή της αείμνηστης προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά ανέλαβα από την πρώτη στιγμή της εκλογής μου τον κοινοβουλευτικό τομέα της υγείας, κάτι που συνέπεσε με την περίοδο της πανδημίας. Όσοι με γνωρίζουν ως γιατρό – νεφρολόγο του Γενικού Νοσοκομείου Άργους, ξέρουν ότι δεν φοβάμαι να αναλάβω ευθύνες και να σταθώ δίπλα στους χειμαζόμενους και φοβισμένους συμπολίτες μου. Σε προσωπικό επίπεδο, είμαι ευτυχής που η Φώφη Γεννηματά, μία πολιτικός με ανθρωπιά, κατανόηση και βαθύ αίσθημα αλληλεγγύης, μου έδειξε εμπιστοσύνη και στήριξε έμπρακτα την βαθιά μου πίστη και προσήλωση στο δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ, στην αναγέννηση της δημόσιας υγείας προς όφελος όλων των πολιτών χωρίς ταξικές διακρίσεις και ιδεολογικές αγκυλώσεις και στην αναγνώριση του έργου του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων μας μέσα στην πανδημία. Την ίδια έντονη δραστηριοποίηση έδειξα και ως υπεύθυνος του κοινοβουλευτικού τομέα της αγροτικής ανάπτυξης με απόφαση του Προέδρου μας Νίκου Ανδρουλάκη. Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, η επικοινωνία με τους αγρότες του νομού και η στήριξη των αιτημάτων τους ήταν διαρκείς. Γενικώς όσοι με γνωρίζουν ξέρουν ότι βρίσκομαι πάντοτε κοντά στους συμπολίτες μου, ότι ξέρω να ακούω και ότι δεν στρογγυλεύω πράγματα και καταστάσεις. Δεν μπήκα ανεπάγγελτος στην πολιτική, αλλά για να υπηρετήσω τους πολίτες της Αργολίδας και το ΠΑΣΟΚ, όντας πιστός στις αξίες και τις αρχές του χωρίς να λοξοκοιτάζω για θέσεις και αξιώματα. Σε αυτό το δρόμο θα συνεχίσω εάν οι συμπολίτες μου με τιμήσουν και πάλι με την ψήφο τους, στις κρίσιμες εκλογές που έρχονται για μία Αργολίδα που αγαπάμε σε μία Ελλάδα που θέλουμε.

Ακολουθήστε και διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google news
– Στη σελίδα μας στο Facebook
– Στην ομάδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα