ΣυνεντεύξειςΔημήτρης Καλλίνης: Μικρός ήμουν τζαναμπέτης, τρανταζόταν το μαγαζί από τα γέλια…

Δημήτρης Καλλίνης: Μικρός ήμουν τζαναμπέτης, τρανταζόταν το μαγαζί από τα γέλια…

Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο
Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο

Τα βράδια στην περιοχή της Πρόνοιας “σπάνε μύτες”. Εξάλλου η καλύτερη διαφήμιση είναι ο αέρας όταν πρόκειται για φημισμένο σουβλάκι στα κάρβουνα. Τρανό παράδειγμα αποτελεί ο θρυλικός “Καλλίνης”.

Το ανωτέρω μαγαζί λειτουργεί περισσότερα από ενενήντα χρόνια σε μια από τις πιο χαρακτηριστικές συνοικίες της πόλης του Ναυπλίου. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το παρελθόν το παρόν και το μέλλον του, συνομιλήσαμε με τον ιδιοκτήτη του Δημήτρη Καλλίνη, ο οποίος με απλότητα αναδεικνύει την αυθεντικότητα που διέπει τις αρχές της λειτουργίας του προσδίδοντας του αντοχή και αναγνώριση επί πολλές δεκαετίες… Μήπως αυτό είναι το μυστικό;

Κώστας Πρώιμος: Kύριε Καλλίνη, πότε άνοιξε στην θρυλική Πρόνοια το μαγαζί σας;

Δημήτρης Καλλίνης: Το μαγαζί λειτούργησε για πρώτη φορά λίγο πριν την κατοχή, στα μέσα του ’30. Φυσικά έκλεισε κατά τη διάρκεια της κατοχής και άνοιξε πάλι το 1946. Ο παππούς μας ο Γιάννης Καλλίνης ήταν ο πρώτος ιδιοκτήτης. Καπηλειό ήταν, φανταστείτε, σαν τα σκηνικά που βλέπατε στις παλιές καλές ελληνικές ταινίες. Κρασί πουλούσε, μαγειρευτά και μεζέδες. Μαζεύονταν όλοι εδώ από την συνοικία της Πρόνοιας. Τον παππού δεν τον προλάβαμε. Περί τα τέλη του 1950 το μαγαζάκι το ανέλαβε ο πατέρας μας ο Αγγελής Καλλίνης. Συνέχισε το ίδιο, στυλ διατήρησε μια κρασοταβέρνα εκείνης της εποχής.

Κώστας Πρώιμος: Διατηρείτε το μαγαζί με τον αδερφό σας τον Γιάννη, να υποθέσω πως από παιδιά μπήκατε στη δουλειά;

Δημήτρης Καλλίνης: Εγώ με τον Γιάννη, εδώ μέσα μεγαλώσαμε. Μας έμαθε ο Αγγελής ο πατέρας μας την τέχνη, να φτιάχνουμε κοκορέτσια (γιατί στο μεταξύ έβαλε ψησταριά), να “δένουμε” τα αρνιά. Θυμάμαι ως μικρά παίζαμε με τον αδερφό μου καθώς κουβαλούσαμε τα αρνιά και λέγαμε, πάμε τον μακαρίτη βόλτα.

Κώστας Πρώιμος: Το μαγαζί ανέκαθεν ήταν πολύ γνωστό και δημοφιλές. Είχατε πελάτες από όλη την Αργολίδα;

Δημήτρης Καλλίνης: Είχαμε πάντα κόσμο, όμως κυρίως από το Ναύπλιο. Εκείνες τις παλιές εποχές δεν ήταν εύκολη υπόθεση οι μετακινήσεις από άλλα χωριά ή πόλεις της Αργολίδας. Δεν υπήρχαν πολλά αυτοκίνητα και οι συγκοινωνίες αραιές.

Κώστας Πρώιμος: Θυμάστε χαρακτηριστικά σκηνικά που να σας έχουν μείνει ως όμορφες αναμνήσεις;

Δημήτρης Καλλίνης: Όταν ζούσε και το λειτουργούσε ο πατέρας μας, επειδή ήμασταν μικρά γινόταν ωραία πλακά με τους πελάτες. Εγώ επειδή ήμουν τζαναμπέτης με είχαν πάρει χαμπάρι και με πείραζαν για να τους βρίσω. Φανταστείτε ένα μόμολο να τα βάζει με πενηντάρηδες, εξηντάρηδες και εβδομηντάρηδες εκείνης της εποχής. Σκηνικά και στιχομυθίες απείρου κάλλους. Τρανταζόταν από τα γέλια όλο το μαγαζί!

Κώστας Πρώιμος: Είναι γεγονός πως “ο Καλλίνης” φημίζεται για το καλαμάκι του αλλά και για την ποιότητα της κουζίνας του. Στην Πρόνοια “σπάνε” μύτες από την μυρωδιά κάθε βράδυ πλην Κυριακής. Ποιο είναι το μυστικό;

Δημήτρης Καλλίνης: Ο πατέρας μας αλλά και η μάνα μας η κυρά Καλλιόπη στέκει πάνω από εξήντα χρόνια “βράχος” και ως η ήρεμη δύναμη του μαγαζιού, μας έμαθαν να σεβόμαστε τα χρήματα του κόσμου. Ποντάρουμε στην ποιότητα, έχουμε μεράκι για αυτό που κάνουμε και πάντα διατηρούμε τιμές προσιτές. Αν αναλογιστείτε πως το μαγαζί πέρασε στο όνομα μου το 1996, συνεργαζόμαστε ακόμη με πολλούς που τους είχαμε και επί του Αγγελή. Δεν αλλάζουμε τους ανθρώπους με τους οποίους έχουμε μια άριστη διαχρονική σχέση και συνεργασία. Εκτιμώ πως και αυτό μετράει πολύ. Μυστικό δεν υπάρχει πάντως.

Κώστας Πρώιμος: Ποιες είναι οι συνήθειες του κόσμου σήμερα; Τι σας ζητάνε περισσότερο;

Δημήτρης Καλλίνης: Κοίταξε, “ο Καλλίνης” εχει συνδυαστεί με το σουβλάκι και το κοτόπουλο, αν και έχουμε προσθέσει και άλλα, όπως μπιφτέκια, λουκάνικο.

Κώστας Πρώιμος: Ποια είναι η κατάσταση στις μέρες μας; Έχει μαζευτεί ο κόσμος και στο καλαμάκι; Ή δεν έχει κοπεί ακόμη η μάσα;

Δημήτρης Καλλίνης: Σίγουρα, μετά τα μνημόνια και με την κρίση να συνεχίζεται ο κόσμος έχει μαζευτεί. Αν έχει λεφτά θα βγει να φάει. Μόλις περάσουν οι μέρες μέσα στο μήνα… Είναι μαζεμένος ο κόσμος κακά τα ψέματα. Τα έξοδα για όλους μας έχουν πολλαπλασιαστεί, η ακρίβεια είναι μεγάλο πρόβλημα.

Κώστας Πρώιμος: Είναι γεγονός πως αν και δεν κάνετε διανομή κατ΄οίκον ωστόσο παραγγέλνουν και σας έρχονται εδώ να τα παραλάβουν… Με χιόνια και με βροχές…

Δημήτρης Καλλίνης: Δεν μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε με την προσθήκη διανομής κατ’ οίκον λόγω των υπαρχουσών εγκαταστάσεων. Πάντως ο κόσμος παραγγέλνει τηλεφωνικά και έρχεται να τα παραλάβει.

(Πριν καλά – καλά ολοκληρώσει την ανωτέρω τοποθέτηση του ο Δημήτρης Καλλίνης παρενέβη εύστοχα κατ’ εμέ η σύζυγος του λέγοντας: “Μην τον ακούτε καλέ, είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων, η ποιότητα στο σουβλάκι και η προσωπική σχέση που υπάρχει με τους πελάτες κάνει τη διαφορά και ξεπερνάει το ντελίβερυ…)

Μάλλον δίκιο έχει κύριε Δημήτρη μας, αφού και εγώ με τα πόδια έρχομαι ακόμη και με ψιλόβροχο για να … παραλάβω…

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα